Klima og miljø konsekvenser

Se også her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/videnskabelig-forskning-og-undersoegelser-vedr-effekter-paa-planter-og-traeer/
https://nejtil5g.dk/dokumenter/videnskabelig-reference-vedr-effekter-paa-dyrelivet/

Indhold:
New Hampshire-Kommissionen: Truslerne fra 5G på mennesker og vores planet.
Climate Change, 5G and the Internet of Things
Teleindustriens kamp om ressourcer
– Jagten på litium kan blive det 21. århundredes ‘guldfeber’ eller ‘gold rush’
Det digitale kulstof aftryk
– 5G udrulningen kan forværre klimaændringerne
– Op til en tredobling af energiforbruget med 5G netværket
– 5G’s Waveform Is a Battery Vampire
EU

New Hampshire-Kommissionen: Vigtige konklusioner vedr. truslerne fra 5G på mennesker og vores planet.

New Hampshire-Kommissionen vedr. undersøgelse af miljø- og sundhedseffekterne af udviklende 5G-teknologi har hørt 13 eksperter inden for epidemiologi, arbejdsmiljø, toksikologi, fysik og teknik plus en trådløs industriekspert.
Alle, på nær branchens repræsentanter, var enige i at, RF-stråling fra trådløse enheder påvirker mennesker, dyr, insekter og planter.

Rapporten på 390 sider blev offentliggjort 1. november 2020. (1)
Dr. Joseph Mercola gennemgår i artiklen i The Defender rapportens hovedpunkter. (2)
Dr. Joseph Mercola er grundlæggeren af ​​Mercola.com. En osteopatisk læge, bedst sælgende forfatter og modtager af flere priser inden for naturlig sundhed. Hans primære vision er at ændre det moderne sundhedsparadigme ved at give folk en værdifuld ressource til at hjælpe dem med at tage kontrol over deres helbred. (3)
Et overblik over artiklen:
– Nyeste data fra New Hampshire lovgivende kommission bekræfter, at trådløs teknologi giver betydelige negative virkninger på mennesker, dyr, insekter og planter.
– I kapløbet med at få hyperhurtig internethastighed og -forbindelse kunne eksperterne sammenligne udrulningen af ​​5G med de løgne, som tobaks- og olieindustrien har fortalt.
– Den nødvendige struktur der skal til for at understøtte 5G betyder at der placeres placerer antenner tæt på både dit hjem og din arbejdsplads. Dette gør det næsten umuligt at undgå en øget risiko for overdreven oxidativ stress, der kan føre til angst, depression og Alzheimers.
– Det er vigtigt at involvere sig i modstanden mod implementering af 5G ved at kontakte de lokale lovgivere og underskrive lokale underskriftsindsamlinger. Du bør også overveje hvordan du kan begynde at reducere eksponeringen i dit hjem.
Udrulningen af ​​5G netværket flyver så at sige under radaren under mediedækningen af ​​COVID-19-pandemien. At millioner af amerikanere pludselig arbejder eksternt, har betydet at 5G udrulningen har kunnet få et kraftigt push fremad.
Kilder:
1) https://nejtil5g.dk/dokumenter/internationale-graensevaerdier-for-mikroboelgestraaling/
2) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412020322558

Climate Change, 5G and the Internet of Things

Oversigts artikel i Environmental Health Trust.
“Det uhæmmede energiforbrug i vores trådløse revolution, 4G, 5G og tingenes internet bidrager til klimaændringer.
5G kræver, at der bygges millioner af nye mobilantenner kaldet ”small cells” – dybest set mindre sendemaster ​​- i vores naboområder lige foran vores hjem. Disse 5G-antenner skal forbinde milliarder af nye trådløst tilsluttede “smarte” enheder kaldet IOT (Things of Things).
Massiv stigning i 5G udstyr = Massiv stigning i energiforbruget.
Forskere advarer os om, at energiforbruget på 5G og IOT vil vokse til skyhøje dimensioner.
5G er IKKE bæredygtig
Efterspørgslen efter teknologi overstiger stigningen i effektivitet. Energiforbruget vil stige kraftigt på grund af det stadigt stigende IOT-energibehov på hvert trin i 5G-udstyrets livscyklus, fra produktionen af enhederne til datacentre til datatransmission og netværk.

 • 70,2 millioner “small cells” master skal installeres inden 2025.
 • 500 milliarder enheder forventes at være forbundet til Internettet inden 2030.
 • 8,9 milliarder mobiltelefonabonnementer over hele verden inden 2024.
 • 60% vækst om året i produktionen af ​​trådløse perifere enheder (Wi-Fi / Bluetooth-højttalere, apparater, wearables).
 • 7 gange stigning i mobil datatrafik, der forventes globalt mellem 2017 og 2022.

I økonomien er Jevons Paradoxet, at når teknologiske fremskridt øger effektiviteten, som en ressource bruges med, så stiger efterspørgsel og forbrug også. Slutresultatet er således et samlet øget brug af ressourcerne på trods af effektivitetsgevinster.
https://ehtrust.org/climate-change-and-5g/

Teleindustriens kamp om ressourcer

Jagten på litium kan blive det 21. århundredes ‘guldfeber’ eller ‘gold rush’

(Litiumjagt i England, statskup i Bolivia og Elon Musk i twitterstorm.)

Litium bruges i flere og flere enheder, som termometre, fjernstyrede billåse, laser pointers, MP3- afspillere, høreapparater, lommeregnere og især til batterier, f.eks. i sikkerhedskopieringssystemer til computere og i elektriske køretøjer.
Forsyningerne af litium og tilsvarende mineraler, er koncentreret til ganske få lande: Næsten 50% af verdens koboltreserver er i Den Demokratiske Republik Congo, 58% af litiumreserverne er i Chile, og 80% af den naturlige grafit er i Kina, Brasilien og Tyrkiet, ifølge en rapport fra FN’s konference om Handel og udvikling.
Politisk ustabilitet og uheldige miljøpåvirkninger i disse lande giver bekymring for forsyningssikkerheden, og udgør en risiko for strammere markeder, højere priser og øgede batteriomkostninger på et tidspunkt, hvor energikilder med lavt kulstofudstyr er nødvendige for at hjælpe med at bekæmpe klimaændringer, lyder det fra FN.
Markedet for genopladelige batterier forventes at vokse med en sammensat årlig vækstrate på ca. 7% i løbet af 2019-2024. Det mest almindelige genopladelige bilbatteri, litium-ion-batteriet, forventes at springe til 58,8 milliarder dollars i 2024 fra 7 milliarder dollars i 2018, ifølge rapporten.

England:
Et mineselskab – Cornish Lithium – har rejst næsten 1 mio. Pund til at bore efter litium i Cornwall. Den seneste efterforskning har vist sig at være “meget opmuntrende”, og virksomheden planlægger nu yderligere boring, så snart forholdene tillader det.
Jeremy Wrathall, grundlægger af Cornish Lithium og administrerende direktør, udtaler bl.a.: ”Efter Brexit, og efterhånden som Storbritannien begynder at genåbne sin økonomi efter Covid-19-pandemien, fokuserer den britiske regering på at blive verdensførende inden for batteriteknologi og fremstilling af elektriske køretøjer.

Bolivia:
Bolivia har verdens største kendte reserver af Litium, hvilket bredt antages at være blandt det vigtigste motiv bag statskuppet 10. november 2019.
Bolivias tidligere MAS-regering overvågede produktionen af ​​batterier og den første elbil via det statslige selskab Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) i partnerskab med det tyske selskab ACISA. Med aftalen bevarede den bolivianske stat flertalskontrollen.
Med statskuppet er den aftale nu bortfaldet sammen med utallige andre statslige projekter. Jeanine Añez’s kupregering har allerede annonceret deres planer om at få flere multinationale selskaber til at udnytte litium resurserne i Salar de Uyuni, de store saltsletter i Potosí, som er rige på det efterspurgte mineral.
Allerede i marts skrev kupregimets udenrigsminister Karen Longaric til Elon Musk at «enhver korporation som De eller Deres selskab kan bringe til vores land vil blive modtaget med taknemmelighed».

Elon Musk:
En twitter bruger skrev, at det USA-organiserede kup mod Evo Morales i Bolivia blev gennemført netop for at få fat i landets lithium. Da Elon Musk twittede tilbage:
“Vi kupper hvem vi vil! Lev med det!” (“We will coup whoever we want! Deal with it.” – Elon Musk (@elonmusk) July 25, 2020)
At Topchefen i Tesla og Space-X Elon Musk sendte dette opsigtsvækkende twit om kuppet i Bolivia skabte selvsagt en twitterstorm.
Musk regnes i dag som den 31. rigeste og Litium-industrien som han tjener på vil plyndre resurserne i Potosí som de spanske conquistadorer tidligere plyndrede sølvet.

Kilder:
https://www.business-live.co.uk/enterprise/hunt-lithium-could-become-21st-18562001
https://steigan.no/2020/07/teslas-elon-musk-vi-kupper-hvem-vi-vil/
https://www.telesurenglish.net//news/elon-musk-confesses-to-lithium-coup-in-bolivia-20200725-0010.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-06-24/battery-metals-at-risk-of-supply-snags-as-demand-surges-un-says

Toksicitetstendenser i E-Affald: En sammenlignende analyse af metaller i kasserede mobiltelefoner
Narendra Singh, Huabo Duan, Oladele A. Ogunseitan, Jinhui Li og Yuanyuan Tang. December 2019
Abstrakt
Mobiltelefoner og forskellige elektroniske produkter bidrager til verdens hurtigst voksende kategori af farligt affald med internationale konsekvenser. Vi undersøgte tendenserne i potentielle virkninger for menneskers sundhed og økotoksiciteten af affaldsmobiltelefoner gennem kvantitative livscykluskonsekvensanalyser (LCIA) metoder og lovgivningsmæssige samlede tærskelkoncentrationer. En markedsdominerende prøve af grundlæggende telefoner og smartphones fremstillet af affald fra 2001 til 2015 blev analyseret for toksicitetstendenser baseret på 19 kemikalier. Resultaterne af LCIA (ved hjælp af USEtox-modellen) viser en stigning i den relative masse af giftige materialer over den 15-årige periode. Vi fandt ingen væsentlige ændringer i brugen af giftige komponenter i grundlæggende telefoner, mens smartphones indeholdt en statistisk signifikant stigning i indholdet af giftige materialer fra 2006 til 2015. Nikkel bidrog med den største risiko for kræftfremkaldende stoffer i mobiltelefoner, men bidragene fra bly og beryllium var også bemærkelsesværdige. Sølv, zink og kobber indhold var forbundet med ikke-kræft sundhedsrisici. Kobberkomponenter ved 45.818-77.938 PAF m3/kg dominerede økotoksicitetsrisici i mobiltelefoner. Samlet set fremhæver disse resultater den stigende betydning af at overvåge tendenser i materiale anvendelsen til fremstilling af elektroniske produkter og elektroniske affaldshåndteringsprocesser, som bør forhindre menneskers og miljøets eksponering for giftige komponenter.
https://nejtil5g.dk/wp-content/uploads/2021/02/1-s2.0-S0304389419308519-main-Toxicity-trens-in-E-Waste.pdf

Børn, der udvinder kobolt under slave-lignende forhold, stiger i takt med at den globale efterspørgsel efter råstoffer til batterier stiger.
24.juli 2018.
Lauren Armistead, der forsker for Amnesty International i Den Demokratiske Republik Congo fortæller her om arbejdet i minerne.
“Ofte er børnene ikke selv involveret i minegravene, men de vil blive engageret i opgaver som knusning, transport, sigtning og transport af tunge byrder.”
Et UNICEF-skøn fra 2014 er at 40.000 børn arbejdede ulovligt i de congolesiske miner. En alvorlig undervurdering i betragtning af stigningen i den globale efterspørgsel.
Hun fortæller, at “Børn er undertiden arbejder 12 timer eller mere.” sagde hun.
https://www.abc.net.au/news/2018-07-25/cobalt-child-labour-smartphone-batteries-congo/10031330

Det digitale kulstof aftryk

Ask not what the Internet can do for you. Ask how to reduce our Internet footprint.

Om at synliggøre Internettets sande omkostninger. Så længe du ikke ved, at du er en del af problemet, kan du heller ikke være en del af løsningen 
Hvis hver eneste smartphone-bruger begyndte at undersøge et af de kemiske stoffer som en smartphone består af og herefter deler deres viden med klassekammerater og kolleger, vil Internettets sande omkostninger begynde at blive synlige for alle.
På den måde kunne vi begynde at reducere en smartphones fodaftryk på miljø og klima.

Ingeniørerne kunne beregne miljøomkostningerne, når vi “opgraderer” til en ny enhed eller et nyt program (som ofte kræver en ny computer og herefter en ny printer, begge med inkorporeret energiforbrug og toksiner) frem for at reparere det, vi allerede har.
Katie Singer har sat sig for at være en del af løsningen. Hun skriver om den energi, udvinding, giftigt affald og drivhusgasser, der er involveret i fremstillingen af computere og smartphones, telekommunikationens infrastruktur, elbiler og andre elektroniske teknologier. Hun mener, at hvis enhver smartphone-bruger begynder at forstå forsyningskæden i produktionen af en smartphone, kan vi også begynde at ændre vores adfærd. (1)
Hvordan alle fodaftryk er forbundet
Fremstilling af hver eneste tablet, “smart” phone, “smart”, “energibesparende” Internet-of-Things-forbundne køleskab og “zero emission”-køretøjere starter med udvinding af naturressourcer, herunder kul, kobber, kvarts, coltan, cobalt, lithium, petroleumskoks og fracked naturgas. Alle devices, apparater og infrastrukturdele er afhængige af raffinaderier, CO2-emitterende kraftværker, atomkraftværker, kemiske anlæg, stålværker, metalværker, langsomt brændende flis (til smelterier) og fabrikker af enhver art.
Hver energiskurrende, giftigt affald samt drivhusgasemission afhænger af alle de andre. De forbinder hinanden ved hjælp af et netværk af kraftledninger, rørledninger til naturgas, fragtskibe, fly, tog, lastbiler, skibsfart, lufthavne, jernbaner, motorveje, telekommunikationsnetværk og datalagringscentre for at danne en gigantisk global superfabrik. At blive opmærksom på disse ubelejlige sandheder er en personlig oplevelse. Men at mindske vores fodaftryk kræver kollektiv handling.
Hvad kan du selv gøre
Ved at kende til risiciene og omkostningerne kan forbrugerne insistere på, at producenterne prioriterer mere sikre kemikalier samt beskytter deres arbejdere og miljøet frem for kun at se på fortjeneste. Vi kan vælge kun at købe produkter med indbygget genbrug og reparationsmuligheder, samt med mulighed for en nem og sikker udskiftning af batterier. (2)
Hvad er “væsentlige” onlineaktiviter?
Vi kunne også begynde at se på, hvad er “væsentlige” onlineaktivitet. Hver bruger kan spørge sig selv: “Hvor bruger jeg medierne for meget?” og sætte sine egne grænser. (Bemærk: en YouTube-video bruger 24-60 billeder pr. Sekund plus lyd. En 30 sekunders video kræver typisk mere data og bruger mere energi end et 3MG-billede. Begræns derfor videoer og store fotos til særlige lejligheder.) For motivere til at reducere vores internetaftryk kunne vi afholde konkurrencer mellem skoler, virksomheder og kvarterer. I artiklen (3) der oprindelig blev trykt i Wall Street International Magazine findes flere kildehenvisninger. (4)
Kilder:
1) Katie Singers seneste bog er An Electronic Silent Spring. Hun skriver bl.a. om natur, demokrati og teknologi i Wall Street International Magazine.
Se også:www.DearGreta.com og www.ElectronicSilentSpring.com
2) På siden www.ourweb.tech/campaign kan du finde mere om Internets energiforbrug, farer for arbejdstagere, drivhusgasser og giftigt affald.
3) https://www.ourweb.tech/letter-3/
4) https://wsimag.com/science-and-technology/63710-behind-our-screens

CO2-udledning fra datacentre overgår flybranchen før coronakrisen.

Datacentrenes strømforbrug stiger hvert år med seks procent, som blandt andet gør det muligt at streame og bruge internettet. Der investeres i grøn strøm, og overskudsvarmen fra computerserverne kan genbruges – hvis det ellers er muligt at aflevere den, for ofte ligger datacentrene langt væk fra byerne.
Det skriver Berlingske den 2 9. maj. (1) Videnscentret har tidligere haft behandlet temaet (2)
Stigende strømforbrug
Energistyrelsen har beregnet, at datacentre i 2030 vil stå for 16,5 procent af Danmarks samlede, årlige energiforbrug. I januar 2021 opgjorde Rådgivningsvirksomheden COWI i en rapport til Energistyrelsen, at elforbruget i danske de omkring 50 datacentre i 2020 var på 0,88 terawatttimer (TWh). Det forventes at stige til 4,8 TWh i 2030, 8,76 TWh i 2040 og 12,70 TWh i 2050. COWI understreger, at »fremskrivningen er behæftet med stor usikkerhed, idet datacenterbranchen er i hurtig udvikling«.
Danmark satte europarekord i 2020 ift. indkøb af elektronik, hvor der blev købt 17,1 procent mere elektronik. (3)
Siden 2000 er verdens dataforbrug tusinddoblet. Den svenske telegigant Ericsson, som leverer mobil- og netværksudstyr til teleselskaber verden over, anslog i 2020, at omkring 76 procent af al mobiltrafik i verden i 2025 vil være film og videoklip.
Danskernes datatrafik på mobilnettet stiger 40 procent om året, og den samlede datatrafik i TDCs faste og mobile net voksede på et år frem til marts 2021 med 45 procent skriver Berlingske.
Overskudsvarmen
På en ene side skal der bruges mere og mere strøm, på den anden side produceres der mængder af overskudsvarme, som det er svært at komme af med. Bl.a. fordi datacentrene ligger for lagt væk fra mulige aftagere af overskudsvarmen.
EU kræver, at datacentre skal være klimaneutrale i 2030.
Miljømærkning
Siri-kommissionen, som Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) har nedsat, anbefaler at energiforbruget og CO2-udledningen for streamingtjenester, internetbrowsere og it-udstyr miljømærkes, så danskerne lettere kan vælge klimavenligt.
»Vi er simpelthen nødt til at finde løsninger på udfordringerne med klimaaftrykket fra vores digitale færden, hvis tingene ikke skal løbe løbsk. Det er vigtigt, at vi får synliggjort klimaaftrykket for de forskellige it-produkter og services, vi benytter os af, så forbrugerne kan træffe købsbeslutninger på et oplyst grundlag,« siger Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA og for kommissionen, som håber, at synliggørelsen vil være med til at presse producenterne til at gøre en større klimaindsats.
Kunstig intelligens
Kunstig intelligens opfattes af mange som det der komme med løsningerne, men som forskere ved University of Massachusetts Amherst i USA for nylig påviste, betyder oplæringen af kunstig intelligens et CO2-udslip på 626.000 ton – næsten fem gange, hvad en gennemsnitlig bil udleder i hele sin levetid, eller hvad der svarer til godt 300 flyvninger mellem New York og San Francisco.
At boykotte en ny 5G-telefon, vil måske være det smarteste du nogensinde har gjort som det hedder i den australske WeAreNotSAM kampagne mod et kommende 5G netværk.
Kilder:
1) https://www.berlingske.dk/virksomheder/presset-vokser-co2-udledning-fra-datacentre-overgaar-flybranchen-foer 2) https://nejtil5g.dk/dokumenter/klima-og-miljo-konsekvenser/
3) https://www.berlingske.dk/virksomheder/rekordsalg-til-danskerne-af-fladskaerme-og-elektronik-til-hjemmet-i

Med datacentre, der har et større kulstofaftryk end hele luftfartsindustrien, er der brug for at genvurdere fordelene ved den såkaldte smart teknologi.
(frit sammenskriv af Matthew Barton artikel i The Ecologist, 30. april 2020. 0))

Det voldsomme digitale forbrug forværrer den globale opvarmning
De integrerede energiomkostninger ved kommunikationsteknologier og det voldsomme digitale forbrug forværrer den globale opvarmning snarere end at hjælpe med at forhindre det. Det fremgår af den nylige rapport fra Shift Project, Lean ICT, Toward Digital Sobriety. 1)
Rapporten anbefaler et skift fra “lemfældighed til nøgternhed i vores forhold til digitale teknologier” – dybest set ideen om, at enkeltpersoner og virksomheder selv vil kunne begrænse deres køb og brug af udstyr. Men dette er klart i modstrid med de store teknologiske selskabers økonomiske krav og deres markedsføringsstrategier.
Markedet
De økonomiske overvejelser er centrale i den nuværende 5G-udrulning, og de økologiske bekymringer bliver sat ud på et sidespor. At erhvervslivet og teleindustrien misbruger selve ordet ”økosystem” ved at henvise til digitalisering er ikke tilfældigt.
Teleindustrien er profitstyret hvorfor det altid vil være fornuftigt at understrege alle tænkelige og undertiden imaginære fordele. 2) Det kritiske spørgsmål er, kan Smart Tech virkelig afhjælpe kulstofforbruget.
CO2
Der er stigende bekymring for den enorme stigning af elforbruget med indførelsen af 5G. F.eks.: Light Reading, den 30. oktober 2019. 3) Climate Change News citerer forskning, der viser, at telebranchen vil bruge 20 procent af al elektricitet i 2025. 4) The Guardian skriver, at opbevaring af kommunikationsdata alene snart vil have et større CO2-fodaftryk end hele luftfartsindustrien, selv med den lovede brug af vedvarende energi. 5) Antallet af datalagringscentre er vokset fra 500.000 i 2012 til over 8 millioner i dag hertil kommer snart 5G og Internet of Things.
I december 2019 udgav tech-koncernen GSMA og Carbon Trust sammen Enablement Effect Report. 6) Rapporten hævder, at de nye IT teknologier vil reducere den globale kulstofemission med ca. 2.135 millioner tons i 2018, et tal, der siges at svare til de samlede emissioner fra Rusland i 2017. GSMA ignorerer dog konsekvent de indlejrede energiomkostninger f.eks. produktionen af ​​apparater, bortskaffelsen af enheder og problemet med datalagringscentre indgår heller ikke.
Minedriften
I Land Magazine 7) kan man læse om et “betydeligt giftigt økologisk fodaftryk” fra minedrift af sjældne jordartsmineraler til brug for vores smartphones. F.eks. udvinding af kobolt i Afrika og lithium i Argentina, en udvinding der bl.a. involvere slaveri. En udvinding fra havbunden vil true skrøbelige marine økosystemer udover at der vil blive frigivet kulstof, som er lagret i dybhavssedimenter. 8)

Fra The Land Magazine, Issue no.26, 2020

Ozonlaget
Der er nu påbegyndt en opsendelse af mange tusinder satellitter, 9) som skal sikre, at alle dele af jordens overflade dækkes af et hurtigt internet. Elon Musks SpaceX raketter bruger et drivmiddel der producerer tungt sort kulstof, som forbliver i stratosfæren i tre eller fire år og fremmer ozonødelæggende reaktioner. 10) Hertil kommer at næsten alle brændstoftyper udsender aluminiumoxidpartikler og chlorbaserede forbindelser, der også skader ozonlaget. Raketter, der drives af flydende brint og producerer ‘ren’ vanddampudstødning, kan forårsage betydelige kulstofemissioner i selve produktionen af brinten.
Der er planlagt mere end 50.000 satellitter hvilket også bekymrer astronomerne, både hvad angår visuelle forhindringer for deres observationer, men radiofrekvensinterferensen, vil give problemer for deres radioteleskoper. En gruppe astronomer opfordrer til juridisk handling. 11) Metrologerne er ligeledes bekymrede over den potentielle interferens for deres observationer.
Forsigtighedsprincippet
Vi skal hilse bæredygtige og miljøvenlige teknologier velkommen, men det vigtigste er at erkende de reelle farer, der hvor de viser sig og bruge en forsigtighedsstrategi, når det er nødvendigt. Livet på på vores planet er en følsom balance hvor en kortvarighed rentabilitet kan have uigenkaldelige konsekvenser.
Kilder:
0) https://theecologist.org/2020/apr/30/smart-techs-carbon-footprint
1) https://theshiftproject.org/en/article/lean-ict-our-new-report/
2) https://www.theguardian.com/books/2019/oct/04/shoshana-zuboff-surveillance-capitalism-assault-human-automomy-digital-privacy
3) https://www.lightreading.com/asia-pacific/operators-starting-to-face-up-to-5g-power-cost-/d/d-id/755255
4) https://www.climatechangenews.com/2017/12/11/tsunami-data-consume-one-fifth-global-electricity-2025/
5) https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jul/17/internet-climate-carbon-footprint-data-centres
6) https://www.gsma.com/betterfuture/wp-content/uploads/2019/12/GSMA_Enablement_Effect.pdf
7) http://www.fraw.org.uk/meir/2019/20191109-the_invisible_footprint_of_digital_tech.html
8) https://www.scientificamerican.com/article/seabed-mining-foes-press-u-n-to-weigh-climate-impacts/
9) https://www.space.com/5g-in-space-internet-satellites.html
10) https://www.geekwire.com/2018/rockets-blast-away-ozone-layer-no-biggie-today-watch-skies/
11) https://www.newscientist.com/article/2232324-legal-action-could-be-used-to-stop-starlink-affecting-telescope-images/

5G udrulningen kan forværre klimaændringerne, ifølge det uafhængige regeringsrådgivende organ HCC.

Rapporten fra det uafhængige regeringsrådgivende organ, ‘Le Haut Conseil pour le Climat’ (HCC), (1) viser, at 5G-udrulningen i Frankrig vil resultere i mellem 2,7 og 6,7 millioner tons CO2-ækvivalent i 2030. Det er en betydelig stigning i forhold til teknologisektorens nuværende samlede miljøpåvirkning – ca. 15 millioner tons CO2-ækvivalent. (2)
Den største indvirkning kommer fra fremstillingen af ​​de mange komponenter i 5G-infrastrukturen og de nye enheder, der skal produceres for at bruge den. Disse enheder bruger råmaterialer, der skal udvindes, hvilket medfører flere emissioner.
Det skriver Forbes den 21. december 2020. (3)
5G er et kontroversielt emne i Frankrig, hvor en gruppe af bl.a. grønne parlamentsmedlemmer i september måned bad det franske parlament bad om et moratorium for 5G udrulningen. Senatsrapporten er et forsøg på at imødegå denne indsigelse.
Rapporten indeholder anbefalinger til, hvordan man kan begrænse klimapåvirkningen af ​​5G-implementering. F.eks. at EU bør stille strengere krav til energiforbruget ved elektroniske enheder og til infrastrukturen, der leverer internet.
Anbefalingerne
Den 32 siders lange rapports anbefalinger er opdelt i 5 punkter:
1) Klimaspørgsmålet før udrulningen af teknologier som 5G.
Herunder bl.a.:
– Evaluer nye teknologier med hensyn til klimaet, inden der træffes beslutning om de foranstaltninger, der ledsager deres implementering, samt de økonomiske, økonomiske, sociale, sundhedsmæssige og miljømæssige virkninger (inklusive det materielle fodaftryk) af nye teknologier, inden der træffes beslutning om de ledsagende foranstaltninger deres indsættelse. En sådan vurdering burde have fundet sted for 5G, før man besluttede at tildele de nødvendige frekvenser.
– Opretholde en ambitiøs og fast position inden for Den Europæiske Union og Den Internationale Telekommunikationsunion, så de tekniske betingelser for implementering af 5G i 26 GHz-båndet ikke forstyrrer udforskningssatellitterne i Jord- og vejr analyser.
2) Øg kontrollen af kulstof aftrykket på operatørerne med 5G frekvenser.
Herunder bl.a.:
Mandat i loven om bekæmpelse af affald og cirkulær økonomi (Agec) (4) til at foreslå frivillige forpligtelser i specifikationerne til brug af 5G-frekvenser. Disse forpligtelser skal være til stede forud for tildelingen af ​​de næste 5G-frekvensbånd. For de allerede tildelte frekvensbånd kan der foretages en genforhandling af vilkårene for anvendelse af frekvenserne for at indføre forpligtelser til at kontrollere kulstofaftryk.
3) Hensyn til virkningerne ved efterspørgsel på elektricitet og dets implikationer ved Det Europæiske Handelssystem for emissioner.
Herunder kontrollere, at implementeringen af ​​5G ikke i væsentlig grad ændrer de flerårige energiprogrammer (PPE) på grund af en betydelig stigning i efterspørgsel efter elektricitet. Hvis dette var tilfældet, skal alle overgangsscenarier ændres i overensstemmelse hermed.
4) Påvirk de importerede emissioner, der er relateret til tilbud ved digitalt udstyr.
Herunder bl.a.:
– Implementere alle de områder, der er udviklet af National Digital Council vedr. køreplanen for miljøpåvirkningen af ​​digital teknologi.
– Vedtag standarder inden for EU for reduktion af importerede emissioner relateret til elektrisk og elektronisk udstyr, for emissioner i livscyklusanalyse, for reparationsevne og holdbarhed, ligesom hvad der eksisterer allerede vedrørende den specifikke absorptionshastighed (SAR).
5) Informer, øg opmærksomhed og ansvar på brugere, enkeltpersoner og virksomheder, med god praksis og som undgår affald eller uhensigtsmæssig anvendelse af energi, der er associeret med digitale tjenester.
Herunder bl.a.:
– informere og oplyse brugerne om virkningerne af deres anvendelse af 5G (miljøvisning på terminaler, vejledninger til bedste praksis tilpasset forskellige målgrupper og anvendelser).
– Om nødvendigt bringe spørgsmålet om prioritering af teknologisk udvikling og deres anvendelse ind i den offentlige debat.
Kilder:
1) Det uafhængige regeringsrådgivende organ ‘Le Haut Conseil pour le Climat’ (HCC) offentliggør årlige rapporter om Frankrigs drivhusgasemissioner og om overholdelsen af den emissionsreduktionslinje, den er planlagt. Rapporter, baseret på analyser, vil vurdere de politikker og foranstaltninger, der er på plads, og planlagt samt komme med anbefalinger. HCC vil endvidere offentliggøre en rapport hvert femte år for at støtte udviklingen af Frankrigs nationale kulstofreducerende strategi samt sætte Frankrigs handlinger og forpligtelser i perspektiv i forhold til andre lande.
https://www.hautconseilclimat.fr/
2) https://www.hautconseilclimat.fr/wp-content/uploads/2020/12/haut-conseil-pour-le-climat_rapport-5g.pdf
3) https://www.forbes.com/sites/davekeating/2020/12/21/5g-could-worsen-climate-change-claims-french-government-advisor/
4) Syv måneder efter offentliggørelsen af loven om bekæmpelse af affald og cirkulær økonomi (Agec) er der kun offentliggjort to ud af 103 gennemførelsestekster ifølge den informationsrapport, der blev fremlagt den 30. september.
https://www.journaldelenvironnement.net/article/la-loi-agec-a-pris-beaucoup-de-retard,109838

Op til en tredobling af energiforbruget med 5G netværket

På et tidspunkt, hvor der skal ske en voldsom reduktion af vores CO2 udslip for at bekæmpe klimaforandringerne, udruller teleselskaberne et 5G netværk, der udover at være en fare for folkesundheden, kræver enorme mængder energi. Det hænger vist ikke sammen.

Ifølge en rapport fra marts 2020 vil energiomkostningerne ifølge MTN Consulting vokse endnu mere ved højere frekvenser pga. behovet for flere antenner og samt et tæt netværk af mindre antenner (small cells). Edge-beregningsfaciliteter, der er nødvendige for at understøtte den lokale håndtering og nye Internet of Things (IoT) tjenester, vil ligeledes føre til stigning af det samlede netværksstrømforbrug.
Præcise skøn adskiller sig alt efter kilde, men MTN skriver, at branchens konsensus er, at 5G vil fordoble til tredoble energiforbruget for mobiloperatører, når netværk skaleres.
Advarsler om det stigende strømforbrug kommer bl.a. fra nogle kinesiske operatører. Ved et GSMA seminar om 5G rudrulningen i Beijing i november 2019 udtalte koncerndirektør for China Mobile Li Zhengmao, at kinesiske teleoperatører har brug for subsidier til hjælp med 5G-netværket. Energi omkostningerne er ikke kun en hovedpine for Kina. Forskningsselskabet ABI estimerer, at 5G vil øge operatørens elektricitetsomkostninger med 350% sammenlignet med 4G.

BBU (baseband-unit) genererer og behandler et digitaliseret RF-signal til baseband
RRU (remote radio unit), skaber det analoge transmissions-RF-signal fra basebåndssignalet og forbinder det til antennen, hhv. digitaliserer RF-modtagesignalet

I henhold til Huawei-data om RRU / BBU-behov har det typiske 5G-makrobasestation et strømbehov på over 11,5 kilowatt, hvilket er næsten 70% fra en base, der distribuerer en blanding af 2G, 3G og 4G. 5G makrobasestationer kræver flere nye, strømsultne komponenter (bl.a. millimeterbølge transceivere, feltprogrammerbare gate-arrays (FPGA’er), hurtigere datakonvertere, highpower / forstærkere med lav støj og integrerede MIMO-antenner).
Det øgede strømbehov skaber flere problemer:
– Utilstrækkelig vekselstrømforsyning
– Utilstrækkelig batterikapacitet: Der kræves mere backup-batterikapacitet, traditionelle bly-syre-batterier har lav energitæthed og deres kapacitet er vanskelige at udvide.
– Det er ikke muligt at understøtte transmission med høj effekt i lang afstand: i 5G-scenarier, der kræver høj strømforsyning til eksterne aktive antenne enheder (AAU’er), betyder spændingsfaldet, at transmissionsafstand er begrænset.
– Stærk stigende elregninger

MTN estimerer, at telekommunikations netværks operatørerne (telcos) i gennemsnit bruger 5-6% af deres driftsomkostninger – ekskl. afskrivninger – på energiomkostninger. Med skiftet til 5G mobiladgangsnetværk vil der være et pres opad på dette forhold.
https://www.mtnconsulting.biz/product/operators-facing-power-cost-crunch/
https://www.lightreading.com/asia-pacific/china-mobile-exec-calls-for-5g-power-subsidies/d/d-id/755631
http://www.c114.com.cn/news/22/c20269.html

5G og energiforbruget

Telekommunikationsgiganten Ericsson advarede i en rapport fra marts 2020, at teleindustrien bliver nødt til at sænke det samlede energiforbrug på mobilnetværket.
”Energiforbruget forventes at stige dramatisk, hvis 5G implementeres på samme måde som 3G og 4G,” udtalte Erik Ekudden CTO hos Ericsson i rapporten.

Alessio Zappone, adjunkt i signaloverførsel ved University of Cassino and Southern Lazio, skriver han til EURACTIV i e-mail-kommentarer: “Imidlertid tror jeg, det kan siges, at 5G ikke vil opfylde målet om at reducere energiforbruget sammenlignet med 4G.”
”En af grundene til det er den meget større mængde af data, som 5G skal håndtere,”
 forklarer han videre. “Dette har ført til nye transmissionsteknikker, som er i stand til at give meget højere kommunikationshastigheder, men hvis energieffektivitet er tvivlsom.”
Kilder:
https://www.ericsson.com/495d5c/assets/local/about-ericsson/sustainability-and-corporate-responsibility/documents/2020/breaking-the-energy-curve-report.pdf
https://www.euractiv.com/section/energy/news/ericsson-5g-could-dramatically-increase-network-energy-consumption

Fra Kina kom følgende melding:
5G-basestationer bruger op til tre og en halv gange mere energi end 4G-infrastruktur. Udvalgte 5G-basestationer i Kina slukkes nu hver dag fra 21:00 til næste dag 9:00 for at reducere energiforbruget og ikke mindst elregningen.
Ifølge nyhedsrapporter er den nordlige del af Shanghai Hongqiao District verdens første 5G gigabit demonstrationszone med lige nu 26 basestationer pr. Kvadratkilometer. Ifølge planen kræves der ca. 50 basestationer pr. Kvadratkilometer. Når 5G-basestationer bliver landsdækkende, kræves 9,6 millioner x 50 = 480 millioner basestationer.
Elregningen vil svare til flere hundrede gange den årlige fortjeneste for China Unicom – et af landets tre statsejede teleselskaber. Elregningen kan få de tre store operatører til at gå konkurs, selvom det kun dækker 1% af landets areal. Og så er de øvrige omkostninger ikke inkluderet.
Kilder:
http://www.xinhuanet.com/local/2020-08/12/c_1126355753.htm
https://www.scmp.com/abacus/tech/article/3098964/5g-towers-are-consuming-lot-energy-so-china-unicom-putting-some-them

5G’s Waveform Is a Battery Vampire

Fremtidens 5G-telefoner bliver batteritørstige – ligesom alle 5G-masterne
Når vi de kommende år får telefoner, der understøtter 5G, kan vi se frem til kortere batteritid. Teknologien bag kommer nemlig til at sluge strøm, både i telefonerne og i selve mobilnettet, advarer fagfolk.
“En 5G-basestation forventes generelt at forbruge omtrent tre gange så meget strøm som en 4G-basestation. Og flere 5G-basestationer er nødvendige for at dække det samme område.” 24. juli 2019.
https://spectrum.ieee.org/telecom/wireless/5gs-waveform-is-a-battery-vampire
https://finans.dk/tech/ECE11536563/fremtidens-5gtelefoner-bliver-batteritoerstige-ligesom-alle-5gmasterne/

Internettet sviner lige så meget som hele flybranchen. Og vi er alle skyldige
“Vi poster, kommenterer og ’synes godt om’ som aldrig før, så andre kan se, at vi er med, hvor det sker, men vores digitale liv har en slagside: massiv klima- og miljøforurening. Vi bør ikke overlade løsningen på problemet til markedet, men i stedet indføre socialt retfærdig regulering, skriver lektor i dette debatindlæg.”
Debatindlæg af Mikkel Fugl Eskjær, lektor ved afdeling for kommunikation, Aalborg Universitet. Information 14. april 2020.
https://www.information.dk/debat/2020/04/internettet-sviner-lige-saa-hele-flybranchen-skyldige

Sådan skruer du ned for en af de største energislugere.
Internettet er en energifråser, de færreste tænker så meget over. Men fortsætter udviklingen kan vores voksende forbrug blive en hæmsko for den grønne omstilling. Bliv klogere på, hvad du selv kan gøre – og hvad vi skal have politikerne til at handle på.

Så meget energi bruger du:

 • Streamer du to timers Netflix dagligt, svarer det på et helt år til at flyve 370 km, spise 6 kilo oksekød eller køre 1000 km i ny bil.
 • Streamer du en time, svarer det til at koge 6-8 liter vand i en elkedel.
 • Hvis du streamer en time, 300 dage om året svarer det til 200 kilowat timer eller 1800 liter vand om året.
 • Hvis du bruger kablet i stedet for wifi sparer du 30% energi.
 • På et helt år svarer det til, at du kan sparer 60 kilowat, eller samme energi som det koster at koge 600 liter vand.
 • TV og underholdning står for 35 % af det samlede energiforbrug i hjemmet.

Kilde: Leif Katsuo Oxenløwe og Spar Energi
https://groenforskel.dk/internettets-energiforbrug/

CLICKING CLEAN: WHO IS WINNING THE RACE TO BUILD A GREEN INTERNET?
I 2015 stod videostreaming for 63% af verdens samlede nettrafik, og tallet forventes at stige til 80% i 2020. Det er især selskabernes store datacentre, der driver trafikken, som får elforbruget og dermed CO2-udslippet til at stige – afhængig af, om strømmen produceres fra grønne eller fossile energikilder.
Greenpeace-rapporten har ranglistet knap 70 selskaber – apps, sociale medier og streamingtjenester mm. – og her placerer Netflix sig i bunden på flere parametre. Netflix bruger Amazon Web Service, der baserer sig på et særligt fossiltungt energimiks (30% kul, 24% naturgas og 26% atomkraft), hvorimod der kun bruges 17% vedvarende energi. Til sammenligning baserer Apple, Facebook og Google sig på henholdsvis 83%, 67% og og 56% på vedvarende energi.
Greenpeace har siden 2009 analyseret og rapporteret om den grønne omstilling i IT-sektoren. Greenpeace stiller en række opfordringer til virksomhederne, heriblandt en langsigtet forpligtelse om at stille om til 100% vedvarende energi og være transparente i forhold til strøm- og energiforbruget. Greenpeace 2017
https://storage.googleapis.com/planet4-denmark-stateless/2018/10/dfb710aa-dfb710aa-clickclean2016-hires.pdf

Du sender en mail. Søger på Google. Streamer en sang. Eller binge-watcher en Netflix-serie. Og det koster på klimakontoen.
Mange danskere er hjemsendt under coronavirussens hærgen, og det har øget internetforbruget og streamingtrafikken betragteligt. Det har de seneste uger skabt ekstra fokus på internettets CO2-udledning.
Det koster nemlig energi at producere strøm til din computer, tablet, smartphone og dit trådløse netværk. For slet ikke at tale om den mængde strøm det kræver, at holde verdens 570 gigantiske hyper-skala datacentre kørende.
Et enkelt klik koster ikke alverden – blot nogle få gram i det store CO2-regnskab – men når ca. 4,1 milliarder mennesker har internetadgang, løber det hele op.
https://www.energiforumdanmark.dk/app-magasiner/2020/april-klima/internettet-er-bade-gron-livline-og-overset-klimasynder/

Internettet udleder lige så meget CO2 som hele verdens flytrafik. Løsningen er så simpel, at alle bør kende den af Theis Ehler Molin. Zetland. 26. jini 2019.
https://www.zetland.dk/historie/sO0E9bnv-aekdaa3R-f69bc

Internettet forurener lige så meget som flytrafikken: Streaming af film er en overset klimasynder. Politiken. 2.dec. 2018.
https://politiken.dk/viden/Viden/art6875385/Streaming-af-film-er-en-overset-klimasynder

Alarm over nettets energiforbrug. Bagom Energi. 16. marts 2017.
http://bagomenergi.dk/alarm-over-nettets-energiforbrug/

Kilde: Cisco Global Cloud Index: Forecast and Methodology 2015-20

Digitalisation, energy and data demand: The impact of Internet traffic on overall and peak electricity consumption. By Janine Morley, Kelly Victoria Widdicks and Michael David Hazas. April 2018
http://www.research.lancs.ac.uk/portal/en/publications/-(95d094ed-3984-410e-9dde-fa5109077a07).html

EU

Nu skal elektrosmog være miljøvenlig:

Europæiske mobiloperatører lancerer miljømærke for mobiltelefoner 
Ikke et ord om grænseværdier og sundhedsrisici. Her er ellers nok at tage fat på jvf. Phonegate skandalen (1)
Fem af Europas største mobiloperatører er gået sammen om at lancere et nyt forbrugermærke for at måle mobiltelefoners bæredygtighed.
Eco Rating-initiativet blev startet af Deutsche Telekom, Orange, Telefonica (opererer under O2 og Movistar mærker), Telia Company og Vodafone som en måde at hjælpe folk med at identificere og sammenligne de mest bæredygtige telefoner, samt tilskynde leverandørerne til at reducere miljøpåvirkningen af deres enheder.
 (2)
Ratingen
Ratingen tager højde for fem funktioner, nemlig holdbarhed, reparation, ressource effektivitet, genanvendelighed og klimaeffektivitet. Scores vil variere op til 100. (3)

 • Holdbarhed – Enhedens robusthed, batteriets levetid og garantiperioden for enheden og dens komponenter.
 • Reparation – Dækker den lethed, hvormed enheden kan repareres, inklusive mobiltelefondesign og understøttende aktiviteter, der kan øge produktets brugstid ved at forbedre dets reparations-, genanvendelses- og opgraderingspotentiale. Jo højere score indikerer, hvordan disse aspekter understøttes.
 • Genanvendelighed – Hvor godt enhedskomponenterne kan gendannes og skilles ad, de medfølgende oplysninger, så de kan bruges, og hvor godt materialerne kan genbruges.
 • Klimaeffektivitet – Drivhusgasemissionerne fra enheden gennem hele dens livscyklus. Jo bedre score her, jo lavere er klimapåvirkningen.
 • Ressourceeffektivitet: Vurderer virkningen forårsaget af den mængde knappe råvarer, der kræves af enheden (f.eks. Guld til fremstilling af elektroniske komponenter) i retning af udtømning af ressourcer; jo bedre score her, jo lavere er påvirkningen af ​​tilgængeligheden af ​​materialer.

Miljøklassificeringsmetoden bygger på industriens egen viden, der er indsamlet gennem tidligere miljømærkningsinitiativer, samt med teknisk støtte og tilsyn fra IHOBE (et offentligt ejet agentur under den baskiske regering med speciale i økonomisk udvikling, bæredygtighed og miljø) (4) med deltagelse af udstyrsleverandører ved hjælp af de nyeste standarder og retningslinjer fra Den Europæiske Union, ITU-T, ETSI og ISO hvor nye parametre er indført, hvor det er relevant.
Kilder:
1) https://nejtil5g.dk/dokumenter/phonegate/
2) https://www.telecompaper.com/news/european-mobile-operators-launch-eco-rating-label-for-mobile-phones–1384221
3) https://www.orange.com/en/newsroom/press-releases/2021/new-pan-industry-eco-rating-scheme-launched-mobile-phones
4) https://www.ihobe.eus/inicio Se mere her: https://nejtil5g.dk/dokumenter/klima-og-miljo-konsekvenser/

Please follow and like us: