Dokumentar: Prisen på grøn energi

Er grøn teknologi miljøvenlig? Eller måske er det en blindgyde? Hvad kan den erstattes med?

Foto: Taishan atomkraftværk, Guangdong, Kina. (Foto: Wikipedia)

‘Prisen på grøn energi’ (2020) er en tankevækkende film (1) fra Deutsche Welle (DW) (2) (på engelsk) om konsekvenserne af overgangen til grøn teknologi.

Om dokumentarfilmen: DW skriver som introduktion til filmen der har en længde på 42 min.:

Elbiler, vind- og solenergi: De fossile brændstoffers tidsalder er ved at gå i stå. Samtidig stiger efterspørgslen efter andre råvarer. Det er en milliardhandel med alvorlige miljømæssige konsekvenser.

I dag er de sjældne jordarters metaller som grafit, kobber og lithium nøglekomponenter i mange højteknologiske produkter. Det omfatter ikke kun smartphones og bærbare computere, men også elektriske køretøjer og vindmøller.

Selvom det er nøglen til en mere miljøvenlig fremtid, undlader udvindingsprocessen for disse sjældne metaller ofte fuldstændig at tage hensyn til arbejdstagernes sundhed og sikkerhed eller grundlæggende miljøstandarder.

Kina er markedsførende inden for minedrift og handel med de sjældne jordarters metaller. De negative konsekvenser kan ses på steder som Heilongjiang-provinsen. Her er giftige rester fra grafitudvindingsprocessen flere kilometer fra grafitminerne. Kobber og lithium, der bruges til fremstilling af batterier, udvindes i stor skala i Chile og Bolivia.

Global handel med råvarer er en voksende milliardforretning. Men reserverne er begrænsede. Derfor bør forbruget reduceres og inddrivelseskvoterne for disse eftertragtede ressourcer øges.”

👉 VIGTIGT AT VIDE: DU HAR HANDLEMULIGHEDER 👍

Den største effekt, kommer fra produktionen af nye enheder:
Størstedelen af påvirkningerne sker i fremstillingsfasen (54 %) før ibrugtagning af udstyret (44 %).

“Det viser, hvor vigtigt det er at forsinke fornyelsen af udstyr så sent som muligt, at reparere det, at give det et nyt liv og sikre, at softwareopdateringer tillader at ældre enheder kan fortsætte med at fungere” (Lorraine de Montenaymedlemaf GreenIT.fr-kollektivet og medforfatter af undersøgelsen) (3)

Påvirkningerne kommer hovedsageligt fra brugerudstyr og ikke fra computercentre:
71 % af miljøpåvirkningerne kommer fra digitale terminaler: TV, computere, smartphones, tilsluttede objekter mv. ”Det er fuldstændig ude af proportioner i forhold til Paris-aftalerne.” Frédéric Bordage, grundlægger af GreenIT.fr og medforfatter af undersøgelsen (3)

Smartphones er langt bagefter fjernsynet, som alene tegner sig for 14 % af den digitale effekt. ”… ikke overraskende, når vi ved, at der er 1 fjernsyn til 2 europæere, og at størrelsen på skærmene konstant øges.” (3) Etienne Lees Perasso, ekspert fra LCIE CODDE Bureau Veritas.

Løsningsmuligheder:
1. Reducerantallet af enheder
2. Udstyr, der holder længere: Reducer forældelse af hardware
3. Masser af genbrug: Overvåg og professionaliser genbrugsindustrien

Kilder:
1) Prisen på grøn energi’ (2020):
https://www.youtube.com/watch?v=pjIdJRWJQAA
2) Deutsche Welle (DW) er en uafhængig Tysk internationale tv-station der leverer journalistisk indhold på 32 sprog. https://www.dw.com/en/about-dw/s-30688
3) Den digitale teknologis miljøpåvirkninger i Europa:
https://nejtil5g.dk/klima-og-miljoe-konsekvenser/den-digitale-teknologis-miljoepaavirkninger-i-europa/
Se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/klima-og-miljo-konsekvenser/

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.