Internet of things (IoT)

Mere om Smart City og IoT se her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/smart-city/
samt her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/er-det-umagen-vaerd-at-udvikle-5g/
Om overvågning se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/overvaagning-og-5g/

Indhold på siden:

– Generelt om Internet of Things
– Børn og forældreskab
– Hjemme hos dig selv
– Det pengeløse samfund
– På hotel
– Smart City
– Droner
– Smart farming
– Chip i mennesker
– Selvkørende biler
– Flytrafik
– Naturreservater

The forecast for the number of IoT-devices in the world, data of Strategy Analytics

Figuren stammer fra: http://tadviser.com/index.php/Article:Internet_of_Things,IoT,_M2M(world_market)

From the edge to sustainability: five IoT trends driving change in 2020
Den hurtige implementering af 5G-netværk over hele kloden og en uptick i 5G-abonnementer vil føre til en stigning i antallet af IoT-tilsluttede enheder over hele verden. For eksempel forudsiger Ericsson i den seneste mobilitetsrapport, at der ved udgangen af ​​2019 vil være 1,3 milliarder cellulære IoT-forbindelser over hele verden. I 2025 forventes dette antal at springe til 5 milliarder. I mellemtiden estimerer McKinsey *, at den økonomiske værdi, der skal genereres af IoT globalt, vil beløbe sig til $ 3,9–11,1 billioner pr. År inden 2025, og et fokus i 2020 og videre vil tilslutningsmuligheder skabe værdifulde resultater. Ericsson.com. 6 dec. 2019.
https://www.ericsson.com/en/blog/2019/12/from-the-edge-to-sustainability-five-iot-trends-driving-change-in-2020

Ethics and Law in the Internet of Things World by Spyros G. Tzafestas (2018)
https://www.mdpi.com/2624-6511/1/1/6/htm

Europe advancing in 5G – new wave of projects launched to accelerate 5G take-up in vertical industries
Syv nye forsknings- og innovationsprojekter til et samlet beløb på 100 mio. EUR af EU-finansiering er valgt af Kommissionen til at etablere store 5G-valideringsforsøg for en lang række vertikale sektorer. Dette vil yderligere styrke Europas kapacitet til at skabe samfundsøkonomisk værdi af 5G-teknologier.
5GDrones: planer om at prøve adskillige ubemandede bruger-projekter til luftkøretøjer, der dækker forbedret mobilt bredbånd, ultra pålidelig kommunikation med lav latens og massiv maskintype-kommunikation, især til overvågning af offentlig sikkerhed og katastrofehjælpsoperationer.
5G-HEART: vil fokusere på vertikale bruger-projekter af sundhedsydelser, transport og akvakultur. F.eks. Vil det validere pillekameraer til automatisk detektion ved screening af tyktarmskræft; det vil også validere en bred vifte af biltjenester såsom assisteret kørsel og platooning (vejfremkommelighed).
5GROWTH: sigter mod at styrke vertikale industrier såsom Industri 4.0, Transport og energi med kunstig intelligens-drevet automatiserede 5G end-to-end-løsninger.
5G-LØSNINGER: sigter mod at validere 5G-levering af fremtrædende branchevertikaler med allestedsnærværende adgang til en bred vifte af tjenester. Dette opnås gennem feltforsøg på tværs af fem domæner: Fremtidens fabrikker, Smart energi, Smart Cities, Smart Ports og Media & Entertainment.
5G-TOURS: vil tilbyde tæt på kommercielle tjenester for turister, borgere og patienter i tre forskellige byer. Den grundlæggende funktion ved projektkonceptet er den dynamiske brug af netværket til problemfrit at levere forskellige typer tjenester, såsom augmented reality-assisteret kirurgi og smart-mobilitet aktiveret navigation, hver tilpasset til de specifikke behov i tilfælde af individuel brug.
5G-VICTORI: vil gennemføre forsøg i stor skala til avanceret vertikal brug-case-verifikation, med fokus på transport, energi, medier og fremtidens fabrikker og tvær-vertikale brugssager.
16. maj 2019
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/europe-advancing-5g-new-wave-projects-launched-accelerate-5g-take-vertical-industries
Link til The 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G PPP):
https://5g-ppp.eu/

Internet of Thinks (IOT) skal transformere den måde, hvorpå vi interagerer med vores forskellige trådløse enheder hjemme, på arbejdspladsen og i vores byer.

Hele netværket af tilsluttede trådløse enheder samler enorme mængder data om vores online aktiviteter. De daglig data mængder der er genereret fra IOT enheder udgør 5 quinillion bytes (1 billion gigabytes) Iflg. Cisco. (1)
Artiklen fra Visual Capitalist (2) er ikke kritisk overfor fænomenet AI og IoT, men forsøger udmærket at illustrere en forventet udvikling. 
Internet of Things (IoT)
IoT-enheder bruger internettet til at kommunikere, indsamle og udveksle oplysninger om vores onlineaktiviteter. Hver dag genereres 1 milliard GB data.
I 2025 forventes der at være 42 milliarder IoT-tilsluttede enheder globalt. Mængden af data vil ligeledes vokse. Det er her at kunstig intelligens (AI) kommer ind i billedet – og bruger dens læringsfunktioner ift. IoT-forbindelserne.
IoT er bemyndiget af tre vigtige nye teknologier:
Kunstig intelligens (AI)
Programmerbare funktioner og systemer, der gør det muligt for enheder at lære, ræsonnere og behandle information som mennesker.
5G-netværk
Femte generation mobilnetværk med høj hastighed, med næsten ingen forsinkelse ift. realtids databehandling.
Big Data
Enorme mængder data behandles fra adskillige internetforbundne kilder.
Sammen transformerer alle disse sammenkoblede enheder den måde, hvorpå vi interagerer med vores enheder hjemme og på arbejdspladsen, hvilket skaber AIoT (“Artificial Intelligence of Things”).
De vigtigste AIoT-segmenter
Så hvor er AI og IoT på vej hen? Der er fire store segmenter, hvor AIoT gør en forskel: Wearables, smart home, smart city og smart industri:
1. Wearables
Bærbare enheder som smartwatches overvåger og sporer løbende brugerpræferencer og vaner. Dette har ikke blot ført til virkningsfulde anvendelser i sundhedssektoren, det fungerer også godt for sport og fitness. Ifølge det førende tech-analysefirma Gartner anslås det globale marked for bærbare enheder at være på mere end 87 milliarder dollars i omsætning i 2023.
2. Smart Home
Huse, der reagerer på alle dine anmodninger, er ikke længere begrænset til science fiction. Smart Home er i stand til at udnytte apparater, belysning, elektroniske enheder og meget mere, samt lære en boligejers vaner og dermed udvikle automatiseret “support”.
I artiklen nævnes også en forbedret energi effektivitet. Det er et af de parameter der bruges til at sælge os hele ideen, hvilket som det fremgår også går igen i ideen om Smart Cities. 
3. Smart City
Efterhånden som flere og flere mennesker strømmer fra land- til byområder, udvikler byerne sig til blive mere sikre og mere bekvemme steder at bo. Innovationer i intelligente byer holder trit med investeringer, der går i retning af at forbedre den offentlige sikkerhed, transport og energieffektivitet. Sikkerhed er i denne sammenhæng også ensbetydende med overvågning, hvilket ikke nævnes her.
Et andet gennemgående tema når vi taler IoT er anvendelsen inden for trafikkontrol. Her bruges eksemplet med New Delhi, der er hjemsted for nogle af verdens mest trafikbelastede veje, hvor et intelligent transportstyringssystem (ITMS) er taget i brug til at træffe ‘realtidsdynamiske beslutninger om trafikstrømme’.
4. Smart Industri
Sidst, men ikke mindst, er industrier fra fremstilling til minedrift afhængige af digital transformation for at blive mere effektive og reducere menneskelige fejl.
Fra dataanalyser i realtid til forsyningskædesensorer – intelligente enheder hjælper med at forhindre dyre fejl i branchen. Gartner anslår, at over 80% af virksomhedens IoT-projekter vil inkorporere AI i 2022.
Kilder:
1) Ciscos årlige internetrapport (2018-2023) Hvidbog:
https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/collateral/executive-perspectives/annual-internet-report/white-paper-c11-741490.html
2) https://www.visualcapitalist.com/aiot-when-ai-meets-iot-technology/

I fremtiden følger nettet dig overalt
Denne artikel fra Illustreret Videnskab har en fin lille beskrivelse af, hvordan IoT kan fungerer, når man færdes ud i byen.
https://illvid.dk/teknologi/i-fremtiden-foelger-nettet-dig-overalt

Internet of Things Statistics 2019 [The Rise Of IoT]
https://techjury.net/stats-about/internet-of-things-statistics/

50 Sensor Applications for a Smarter World: http://www.libelium.com/resources/top_50_iot_sensor_applications_ranking/

The lack of adequate safety standards to protect public health has led to the unfettered rollout of wireless technology and products like these coming on the market. EHT strongly opposes the use of these ridiculous Wi-Fi tech products as they increase exposure of vulnerable populations to wireless emissions.
https://ehtrust.org/key-issues/cell-phoneswireless/ridiculous-wi-fi-tech/

Børn og forældreskab

Smid din sunde fornuft ud og overlad den til industrien
F.eks. Smart Sock 🤔 Track din babys hjertefrekvens, iltniveauer og søvn ved hjælp af velafprøvet teknologi, lyder det i reklamen. At små babyer er særdeles sårbare over for elektromagnetisk stråling spiller ingen rolle for en industri, der kun har tænker i penge.
https://owletcare.com.au/blogs/blog/owlet-smart-sock-wins-big-at-the-loved-by-parents-awards

Højteknologiske bleer
Virksomheder, inklusive Pampers, lancerer “smarte højteknologiske bleer” med sensorer, der er knyttet til bleer for at føle vådhed og spore urin. Sensorerne arbejder sammen med en Wi-Fi babymonitor og en app, der lader forældrene holde styr på deres babys blesituation, hvilket angiver, hvornår babyen skal skiftes – smart men lisfarligt.
https://www.mother.ly/news/pampers-lumi-smart-diapers-track-your-babys-urine-output

Underskriftindsamling:
Fortæl Pampers, trådløse “smarte” babybleer er ikke sikre!
Forældre SKAL oplyses om sundhedsfarerne ved elektromagnetisk eksponering, når de køber trådløse tech-enheder. American Academy of Pediatrics anbefaler at reducere eksponeringen fra trådløse enheder. “Det er ikke legetøj. De har stråling, der udsendes fra dem, og jo mere vi kan holde det væk fra kroppen og bruge på andre måder, vil det være mere sikkert,” siger Jennifer A. Lowry, M.D.
https://www.change.org/p/pampers-tell-pampers-wireless-smart-baby-diapers-are-not-safe-2

Hjemme hos dig selv

Køberne skal overbevises. Ingen kan f.eks. undvære en ovn uden Wi-Fi og indbygget kamera.
Høre bare her:
Afslapning
Tag “et afslappende bad, mens du holder øje med kagen alene ved at se på en video i realtid fra ovnens indre.” “Uden at skulle komme op af badekarret” kan du “justere tilberedningstiden eller temperaturen, alt efter hvordan maden ser ud”.
Modvirker stress
Måske er det mere stressen der hersker, men nu kan du “komme hjem fra et forsinket møde til en perfekt middag, der serveres til tiden”. Om hvem der laver de øvrige ingredienser (f.eks. sovs og salat) ved vi ikke noget om.
Forventningsafstemning
Send gæsterne et billede taget med ovnens kamera og få dine middagsgæsters tænder til at løbe i vand.
Den uvidende stjernekok
Send opskriften til din ovn, og du kan let som ingenting blive til en (stjernekok) ved at få dig en ovn med intelligens”.
Sikkerheden i top
Men måske det allervigtigste: Du kan “få direkte besked, hvis din intelligente alarm bemærker, at ovnen er tændt, og der ikke er nogen hjemme.”
Intet ord om at netop fordi ovnen er trådløst kan den hackes af udefrakommende.
Vi skaber et problem, så vi bagefter kan sælge dig en løsning på samme problem, synes tankegangen at være.
Kilder:
https://www.elgiganten.dk/cms/derfor-behover-du-wifi-ovn/hvorfor-har-jeg-brug-for-en-ovn-med-wi-fi/

Hvem styrer dit hjem og hus?

Amazons arbejder ihærdigt på at overtage dit hjem og dit privatliv.
Ikke bare tilbyder Amazon dig “uundværlige” IoT (Internet of Things) Devices’ men nu forsøger de også at overtage dit private netværk. For at passe på dig selvfølgelig.
Hvem styrer dit hjem og hus?
Amazon vil meget gerne have dig tæt ind på livet og gør alt for at komme helt ind i dit hjem. Selv din hund vil de overtage.
Inden du træder ind i dit Alexa-forbundne hjem (Alexa er er Amazons stemmestyrede pendant til Google Assist), skal du forbi Amazons Ring-dørklokkedet internetforbundne kamera og indgangssystem, der overvåge og endda interagere med de besøgende og leveringsfolk ved din dør. Hertil kommer ’Ring Indoor Cam’ et kompakt overvågningskamera, som streamer hvad der foregår i dit hjem.
I børneværelset finder du ’Echo glow’, en smart-vågelampe der kan blinke i takt med givne mønstre eller simulere lyset fra et bål.
I køkkenet, forener Amazons ’Smart Oven’ bla. mikrobølge- og varmluftsovnen samt varmluftsfrituregryde, alt kan fjernstyres via stemmekommandoer. Er du i tvivl om hvor længe popcornene skal have, spørger du Alexa til råds eller scanne emballagen og får smart-ovnen til at følge anvisningerne.
Stuen bliver serviceret musikalsk af det stemmestyrede Echo Studio med LED-display der viser tiden. Vælg selv stemmen f.eks. Samuel L. Jackson med de originale ukvemsord. Det skal ikke hedde sig.
Det stemmestyrede system kan du få adgang til via et sæt smartbriller eller en smart-ring. Diskret skal det være.
Sidewalk overtager diskret dit netværk

Sidste smart-tiltag fra Amazon, er ‘Sidewalk’, som udnytter 900 Mhz-frekvensbåndet til at nå ud til dine IoT-enheder, der er udenfor bluetooth eller WiFi rækkevidde, og hvor mobilnetværksforbindelse vil være for batteridrænende.
Det er her at Amazon også overtager din hund med det intelligente hundehalsbåndstag ’Ring Fetch’. Dine naboer (og andre) er inviteret indenfor De nærliggende Sidewalk-enheder kan samarbejde, selvom de ikke er dine egne. Dine naboers Ring-kamera kan f.eks. slutte sig til et lokalt Sidewalk-netværk. Fordelen, siger Amazon, er, at selvom din internetforbindelse går ned, kan Devices som dit Ring-sikkerhedssystem stadig være i stand til at være online ved hjælp af naboens båndbredde eller hvis der er huller i WiFi-dækningen.
Sidewalk er slået til som standard, i hvert fald i USA. Så ønsker du ikke at dine naboer skal inddrages, skal du manuelt slå Sidewalk fra!
Hvem har kontrol over dit netværk?
Sidewalk er designet, så du ikke ved, hvilke andre enheder der er forbundet til netværket, eller hvilket netværk deres egne enheder er forbundet med.
At have et andet netværk kørende, som har adgang til dit hjemmenetværk, og som du kun har marginal kontrol over, virker som en opskrift på potentiel katastrofe. Det kræver, at man stoler på at Amazon har den nødvendige styring og sikkerhed. At det giver anledning til bekymring blandt både brugere og sikkerhedsadvokater er vist ikke underligt. Alle trådløse netværk kan hackes før eller senere.
Kilder:
1) https://www.computerworld.dk/art/249057/det-vaelter-frem-med-produktnyheder-fra-amazon-propper-alexa-ind-alt-muligt
2) https://www.slashgear.com/amazon-sidewalk-is-coming-and-not-everyone-will-be-happy-24648652/
3) https://www.digi.no/artikler/amazon-vil-forsyne-seg-med-deler-av-kundenes-wifi-nettverk/503306
4) https://hackaday.com/2019/12/21/amazon-ring-neighbors-leaking-data-on-neighbors/
5) https://www.amazon.com/Amazon-Sidewalk/b?ie=UTF8&node=21328123011

Bliver du aflyttet af din støvsuger?

Stadig flere såkaldte “smarte gadgets” finder vej ind i folks hjem, f.eks. “smarte højttalere”, “smart tv” og “smarte sikkerhedskameraer”.
Hvad vi ikke er opmærksomme på er, at disse gadgets også kan aflytte vores hjem, enten direkte af for eksempel et alarmfirma, men også i hemmelighed af hackere eller efterretningsvæsener. (1)
Et nyt studie viser nu, at selv robotstøvsugere kan bruges til aflytning. Det fremgår af et forskningsprojekt udført af adjunkt Jun Han fra NUS Computer Science og hans assistent Sriram Sami. Det skriver NUSNews. (2)
Sriram Sami udtaler:
“Spredningen af ​​smarte enheder – inklusive smarte højttalere og smarte sikkerhedskameraer – har øget hackernes muligheder for at spionere på vores private øjeblikke. Vores metode viser, at det nu er muligt at indsamle følsomme data bare ved at bruge noget så harmløst som en husholdningsrobotstøvsuger. Vores arbejde viser et presserende behov for at finde praktiske løsninger til at forhindre sådanne ondsindede angreb.”
Det skriver steigan.no. (3)
Kilder:
1) https://uk.pcmag.com/dvd/126704/how-to-stop-smart-tvs-from-snooping-on-you
2) https://news.nus.edu.sg/robot-vacuum-cleaners-can-spy-on-private-conversations/
3) https://steigan.no/2020/12/robotstovsugere-kan-avlytte-private-samtaler/

Indendørs lysarmatur til 5G

Ericsson 5G Radio Dot vil blive integreret i Signify’s indendørsarmatur, der gør det muligt og nemt for teleudbyderne at tilføje indendørs tilslutning til bygninger, når belysningssystemerne bygges eller opgraderes.
David Hammarwall, Head of Product Line Radio, Business Area Networks, hos Ericsson, siger: ”Vores partnerskab med Signify er et godt eksempel på vores innovative arbejde i det indendørs rum med små celler – vi leder løbende efter nye muligheder og nemme måder til service udbydere og bygningsejere for at tilføje indendørs mobilforbindelse. Vores 5G Dot er så lille og kompakt, at den kan passe ind i en belysningsløsning.” Remco Lansbergen, Senior Director Global Strategic Alliances, hos Signify siger: ”Det handler om tilslutning inde i bygninger. Størstedelen af ​​internettrafikken er der, og virksomheds-WiFi er ikke altid den foretrukne mulighed. Vores tilsluttede belysningssystem, Interact Office, gør det muligt at have et netværk med høj båndbredde i loftet med Ericssons 5G Radio Dot indlejret i armaturerne.https://www.ericsson.com/en/news/2019/6/joint-indoor-solution-from-signify-and-ericsson

Amazons arbejder ihærdigt på at overtage dit hjem og dit privatliv.

Amazon tilbyder dig ikke bare tilbyder “uundværlige” IoT (Internet of Things) Devices’ men nu forsøger de også at overtage dit private netværk. For at passe på dig selvfølgelig.
Hvem styrer dit hjem og hus?
Amazon vil meget gerne have dig tæt ind på livet og gør alt for at komme helt ind i dit hjem. Selv din hund vil de overtage.

Inden du træder ind i dit Alexa-forbundne hjem (Alexa er er Amazons stemmestyrede pendant til Google Assist), skal du forbi Amazons Ring-dørklokke, det internetforbundne kamera og indgangssystem, der overvåge og endda interagere med de besøgende og leveringsfolk ved din dør. Hertil kommer ’Ring Indoor Cam’ et kompakt overvågningskamera, som streamer hvad der foregår i dit hjem.

I børneværelset finder du ’Echo glow’, en smart-vågelampe der kan blinke i takt med givne mønstre eller simulere lyset fra et bål.

I køkkenet, forener Amazons ’Smart Oven’ bla. mikrobølge- og varmluftsovnen samt varmluftsfrituregryde, alt kan fjernstyres via stemmekommandoer. Er du i tvivl om hvor længe popcornene skal have, spørger du Alexa til råds eller scanne emballagen og får smart-ovnen til at følge anvisningerne.

Stuen bliver serviceret musikalsk af det stemmestyrede Echo Studio med LED-display der viser tiden. Vælg selv stemmen f.eks. Samuel L. Jackson med de originale ukvemsord. Det skal ikke hedde sig.

Det stemmestyrede system kan du få adgang til via et sæt smartbriller eller en smart-ring. Diskret skal det være.Sidewalk overtager diskret dit netværk.
Sidste smart-tiltag fra Amazon, er ‘Sidewalk’, som udnytter 900 Mhz-frekvensbåndet til at nå ud til dine IoT-enheder, der er udenfor bluetooth eller WiFi rækkevidde, og hvor mobilnetværksforbindelse vil være for batteridrænende.
Det er her at Amazon også overtager din hund med det intelligente hundehalsbåndstag ’Ring Fetch’.

Dine naboer (og andre) er inviteret indenfor
De nærliggende Sidewalk-enheder kan samarbejde, selvom de ikke er dine egne. Dine naboers Ring-kamera kan f.eks. slutte sig til et lokalt Sidewalk-netværk. Fordelen, siger Amazon, er, at selvom din internetforbindelse går ned, kan Devices som dit Ring-sikkerhedssystem stadig være i stand til at være online ved hjælp af naboens båndbredde eller hvis der er huller i WiFi-dækningen.
Sidewalk er slået til som standard, i hvert fald i USA. Så ønsker du ikke at dine naboer skal inddrages, skal du manuelt slå Sidewalk fra! Hvem har kontrol over dit netværk? Sidewalk er designet, så du ikke ved, hvilke andre enheder der er forbundet til netværket, eller hvilket netværk deres egne enheder er forbundet med.
At have et andet netværk kørende, som har adgang til dit hjemmenetværk, og som du kun har marginal kontrol over, virker som en opskrift på potentiel katastrofe. Det kræver, at man stoler på at Amazon har den nødvendige styring og sikkerhed. At det giver anledning til bekymring blandt både brugere og sikkerhedsadvokater er vist ikke underligt. Alle trådløse netværk kan hackes før eller senere.

Kilder:
1) https://www.computerworld.dk/art/249057/det-vaelter-frem-med-produktnyheder-fra-amazon-propper-alexa-ind-alt-muligt
2) https://www.slashgear.com/amazon-sidewalk-is-coming-and-not-everyone-will-be-happy-24648652/
3) https://www.digi.no/artikler/amazon-vil-forsyne-seg-med-deler-av-kundenes-wifi-nettverk/503306
4) https://hackaday.com/2019/12/21/amazon-ring-neighbors-leaking-data-on-neighbors/
5) https://www.amazon.com/Amazon-Sidewalk/b?ie=UTF8&node=21328123011

Amazon Sidewalk vil nu omdanne hele nabo kvarterer til såkaldte ‘Smart neighborhoods’.
Den 8. juni 2021 lancerer Amazon Echo speakers, Ring products, Tile trackers og andre produkter, der kan udvide dit Amazons smart home Internet-of-Things-netværk med lav båndbredde til langt ud over Wi-Fi-rækkevidden.
Amazon har haft fokus på ‘smart homes’ lige siden Alexa kom – men nu forestiller man sig hele smarte lokale naboskaber. I 2019 blev Amazon Sidewalk lanceret. Den bruger en brøkdel af dit hjemme Wi-Fi-båndbredde til at overføre trådløs lavenergi Bluetooth- og kan med 900MHz radiosignaler mellem kompatible enheder nå langt over de afstande, som Wi-Fi er i stand til alene – i nogle tilfælde så langt som en 800 meter, ifølge Amazon.
Du deler båndbredde med dine naboer og skaber et slags fælles netværk, som enhver Sidewalk-kompatibel enhed kan drage fordel af. Det kan sikre, at f.eks. udendørs ‘smart lights’ og smarte garage portåbnere forbliver forbundne, når din Wi-Fi ikke helt kan række. Tile trackers kan hjælpe med at holde kontakt med din tegnebog, hvis du taber den, mens du er ude en tur, eller hvis din hund springer over hegnet.
Amazon Sidewalk kræver ikke nogen ny hardware, men blot en gratis softwareopdatering til de Echo-højttalerne og Ring-kameraer, som folk allerede har i deres hjem.
Med med sundhedskonsekvenserne?
Man kan sige at folk kan gøre hvad de vil i deres eget hus, men når deres aktiviteter påvirker andre sundhedsmæssigt ændre det karakter.
I yderste konsekvens betyder det at mennesker der lider af EHS (elektrohyper sensitivitet) nu bliver nødt til at flytte, så de er sikker på at de bor minimum 800 m fra deres naboer. Hvilket så igen kan ændre sig over tid.
Kilde:
https://www.cnet.com/home/smart-home/amazon-sidewalk-will-create-entire-smart-neighborhoods-faq-ble-900-mhz/

Sikkerhedskameraer hackes og private hjem udsættes for misbrug, krav om løsepenge og andre grænseoverskridende forhold

Artiklen beretter om hvordan ejere af Ring-sikkerhedskameraer i Mississippi, Georgia, Florida og Texas har rapporteret om hændelser, hvor hackere plagede familierne med racistiske skældsord, opmuntrede børn til destruktiv adfærd og krævede løsepenge i Bitcoin.

Kilder:
https://abcnews.go.com/US/ring-security-camera-hacks-homeowners-subjected-racial-abuse/story?id=67679790

Køberne skal overbevises: Ingen kan f.eks. undvære en ovn uden Wi-Fi og indbygget kamera

Høre bare her:
Afslapning
Tag “et afslappende bad, mens du holder øje med kagen alene ved at se på en video i realtid fra ovnens indre.”
Uden at skulle komme op af badekarret kan du “justere tilberedningstiden eller temperaturen, alt efter hvordan maden ser ud”. Modvirker stress
Måske er det mere stressen der hersker, men nu kan du “komme hjem fra et forsinket møde til en perfekt middag, der serveres til tiden”. Om hvem der laver de øvrige ingredienser (f.eks. sovs og salat) ved vi ikke noget om.
Forventningsafstemning
Send gæsterne et billede taget med ovnens kamera og “få dine middagsgæsters tænder til at løbe i vand.
Den uvidende stjernekok
Send opskriften til din ovn, og “du kan let som ingenting blive til en (stjernekok) ved at få dig en ovn med intelligens“.
Sikkerheden i top
Men måske det allervigtigste: Du kan “få direkte besked, hvis din intelligente alarm bemærker, at ovnen er tændt, og der ikke er nogen hjemme.”
Intet ord om at netop fordi ovnen er trådløst kan den hackes af udefrakommende.
Vi skaber et problem, så vi bagefter kan sælge dig en løsning på samme problem, synes tankegangen at være. https://www.elgiganten.dk/cms/derfor-behover-du-wifi-ovn/hvorfor-har-jeg-brug-for-en-ovn-med-wi-fi/

Mange Robot plæneklippere giver ejere og naboer stress, migræne og søvnproblemer.
EHS Foreningen har målt på mange robot klipper installationer og konstateret de fleste desværre har en aktiv kanttråd 24 timer i døgnet. Den er aktiv uanset om robotten kører eller er i pit til opladning. Tråden nedgravet i jord afgiver EMF i frekvenser mellem 2 KHz og 15 KHz der vandrer ud i jorden. Feltet er med profesionel Building Biology instrumenter, f.eks. “Gigahertz-Solutions NFA-1000” målbar på op til 30 meters afstand i peak mode på båndet >2 Khz.
I ca. samme afstand rapporterer flere naboer og ejere om søvnproblemer, uro, stress, hjertebanken, højt blodtryk, svimmelhed, migræne osv. Det er blevet et problem i villa områder, hvor op til 5 naboer er påvirket af blot en enkelt installation. Mennesker er nemlig meget følsomme for disse frekvenser og det gælder endda ved niveauer ned under 1 nano Tesla (Peak), altså lavere end de Tyske Bau Biologer beskriver i deres SBM-2015 anbefalinger, som bygger på næsten 40 års erfaring.
Det meget lavfrekvente felt er desværre ikke praktisk muligt at afskærme for hverken ejeren eller naboen.
TIP1) Nogle mærker har dog en ECO mode funktion, som ifølge fabrikanten skulle frakoble ledetråden når robotten er inaktiv og står i ladestationen. Sørg for den altid er aktiveret. Det gælder f.eks. nogle Works, Husqvarna, Gardena og Stihl. Men undersøg det nøje inden I investerer og sæt så kun maskinen til at køre når I og jeres naboer er på arbejde og ude af husene.
TIP2) Kontakt ure er ofte upraktiske fordi modeller uden ECO mode, eksempelvis AL-KO klippere, kræver indtastning af kode når strømmen har været væk. Kan i nogle tilfælde alligevel forsøges, men tjek at kontakt uret afbryder fasen og ikke null lederen. Flere billige udendørs kontakture er produceret forkert, så tjek det elektriske 50 Hz felt ved laderen når uret slukker for strømmen og verificer at det falder som forventet, ellers kan det også give gener.

Det pengeløse samfund

Kontanternes dag

Vis at du vil være med til kun at bruge kontanter ved at trykke tilmeld på eventet. Det foregår overalt i Danmark lørdag d. 17. december.

Alle vi, der deltager, undgår på hele denne dag at bruge digitale løsninger som kort-, mobilepay- eller chipbetalinger, uanset hvor i landet vi befinder os.

Lad os gøre det til en sjov dag, som også giver anledning til en snak med andre om, hvorfor du bruger kontanter.

Det er sidste lørdag inden jul, og der er rigtig godt gang i julehandlen. Det kan derfor blive en super god mulighed for at vise, at vi gerne vil beholde vores kontanter.

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

  1. For at SPARE forretningen for transaktionsgebyr, og give dem et større overskud
  2. For at STØTTE den lokale økonomi (kontanter kan jo ikke bruges på nettet)
  3. For at HOLDE FAST i friheden til ikke at blive sporet på vores køb
  4. For at HOLDE KONTANTER i live

At bruge kontanter kan være besværligt… men, hvad hvis det er det værd?

HVIS KONTANTERNE FØRST ER VÆK, VIL VI ALDRIG FÅ DEM IGEN.

Konsekvenserne af dette er sikkert langt større, end de fleste normalt overvejer.

Læs mere her: https://fbf.one/haev-kontanter-og-brug-dem/
Digitalisering er ikke længere en teknologi, men en ideologi:
https://nejtil5g.dk/retten-til-et-analogt-liv/

Se også denne video for at forstå nogle af konsekvenserne ved et kontantløst samfund: https://youtu.be/WIrtKNveuX4

I tilfælde af et økonomisk kollaps: Der er allerede en plan for afskaffelse af kontanter
Efter Steigan.no 24. juni 2020.

Kampen for at eliminere kontanter har gjort store fremskridt i første halvdel af 2020, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten (1), og de vil øges i den nærmeste fremtid.
’Better than Cach Alliancen’ (2) ser corona krisen som en gylden mulighed for at reducere brugen af ​​kontanter i hele verden til fordel for elektroniske betalingssystemer. Mange forbrugere, ikke mindst i Skandinavien, opfatter det som helt fint. Her betaler vi allerede med kort eller mobiltelefon, hvad er problemet?
Men et system med elektroniske betalingssystemer sammen med kontanter, og et system, hvor der ikke er alternativer til de elektroniske systemer ligger milevidt fra hinanden.

Uden kontanter går vi direkte ind i et digitalt diktatur
Digitaliseringschef Christoffer Hærnes i Skandiabanken understregede i et indlæg i Dagens Næringsliv sidste år (3), at selv om det kan give mening at kvitte kontanterne for at forebygge økonomisk kriminalitet, korruption og hvidvaskning, skal vi være opmærksomme på de uforudsete konsekvenser.
Han refererede bl.a. til Sveriges tidligere rigspolitichef Björn Eriksson som er talsmand for Cash Rebellion, et netværk af forskellige interesseorganisationer, fagforeninger og private, der arbejder for at beholde kontanter som betalingsmetode i Sverige.
”At fratage borgerne muligheden for at bruge kontanter er at føre dem direkte ind i et digitalt diktatur. De, som har monopol, vil altid foretrække kort, fordi det er det, de tjener penge på” har Eriksson udtalt til Finlands offentlige tv-selskab Yle. (4)
Den Norske Bank – DNB – været en drivende kraft for at eliminere kontanter. Koncerndirektør Trond Bentestuen brugte følgende argumenter i en samtale med VG (5): 60% af de anvendte penge er ude af kontrol. den procentdel, der bruger kontanter dagligt, er nede på seks procent. Næsten ingen bruger kontanter mere. Kontanter øger risikoen for kriminalitet og den sorte økonomi.Finansselskabet Bloomberg (6) har gennem sin online-avis startet en politisk kampagne mod kontanter: De er beskidte og farlige, uhåndterlige og dyre, forældede og så meget analoge.

Konsekvensen af det pengeløse samfund
Er alle betalinger digitale, så er hele dit liv og absolut alt hvad du gør overvåget til den mindste detalje af den finansielle kapital og regeringen. Har du kun elektroniske “penge”, så har du ikke længere penge. Du har kun ret til at bruge dit elektroniske kort, så længe de, der kontrollerer systemet, giver dig lov. Hvis de vil ramme dig grundet “uønsket opførsel” eller andet, kan de gøre dit betalings-ID ugyldigt. Konsekvens vil være at ​du vil tørste, sulte og miste din bolig. Du kan ikke få opladet din mobiltelefon eller betale for en busbillet og slet ikke have mulighed for at køre bil, for du kan ikke købe benzin. Du vil sidde i et digitalt fængsel, hvor andre har nøglen.

Indien og det “kontantløse samfund”
Den indiske regering foretog i 2017 et angreb på kontanterne. En alliance mellem Modi-regeringen, USAID og Bill & Melinda Gates Foundation oprettede et initiativ kaldet Catalyst (7) som hævder, at deres kontantløse samfund vil fremme “inkluderende vækst”.
På sponsorlisten findes bla. milliardærklubben World Economic Forum, Visa, MasterCard og Bill & Melinda Gates Foundation. Bill & Melinda Gates Foundation er også en fremtrædende medlemmer af “Better Than Cash Alliance” sammen med Ford Foundation, Clinton Foundation, Citi Foundation, Omidyar Network (eBay), Coca Cola, USAID og FN. Angrebet i Indien medførte dog en masse kaos og store protester.

(1) https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/504866/Falls-Finanzcrash-kommt-Plan-fuer-die-Bargeld-Abschaffung-liegt-bereits-vor
(2) https://www.betterthancash.org/about
(3) https://www.dn.no/teknologi/kontanter/digital-valuta/blockchain/hva-skal-vi-egentlig-med-kontanter/2-1-160390
(4) https://svenska.yle.fi/artikel/2018/12/01/utan-kontanter-gar-vi-rakt-in-i-en-digital-diktatur-tidigare-rikspolischef-varnar
(5) https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/ldq1k/dnb-vil-fjerne-alle-kontantene-i-norge
(6) https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2016-01-31/bring-on-the-cashless-future
(7) https://cashlesscatalyst.org/
https://steigan.no/2020/06/koronakrisa-blir-brukt-til-a-trappe-opp-krigen-mot-kontanter/
https://steigan.no/tag/kontanter/

Mod det kontantløse samfund i Australien

Australiens fire største banker fjerner tusinder af automater og hundreder af filialer og tager landet langt hen imod et ‘kontantløst samfund’. Det skrev Daily Mail Australia den 17. august 2020. Coronakrisen og en mulig smitterisiko ved kontanter var en oplagt anledning. 
Bekæmpelsen af ​​kontanter har været et tilbagevendende tema på milliardærklubben World Economic Forums dagsorden i flere år. En af lederne for dette er en af ​​de rigeste mænd i verden, Bill Gates. 
Kilder:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8633457/Australias-big-four-banks-remove-thousands-ATMs-close-branches-coronavirus.html
https://steigan.no/2020/08/australia-koronakrisa-brukes-til-a-avskaffe-kontanter/
https://steigan.no/2020/06/koronakrisa-blir-brukt-til-a-trappe-opp-krigen-mot-kontanter/
https://steigan.no/2017/01/usa-vil-drive-fram-det-kontantlose-samfunnet-i-india/

Et pengeløst samfund – har vi tænkt over konsekvenserne ?

Der er pres på for at få de fysiske penge til forsvinde, og vi er som befolkning med til at understøtte udviklingen – bevidst eller ej. Ifølge Illustreret Videnskab gælder det især i Danmark, Finland, Norge og Sverige, som går forrest i den digitale omstilling – andelen af smartphonebrugere i de nordiske lande er i gennemsnit 92 procent.
I Spanien bruges kontanter til 87 % af alle køb, mens tallet i Sverige kun er 20 %. Forskere fra Kungliga Tekniska Högskolan forudser, at svenskerne helt har droppet kontanterne i 2023.
Samtidig stormer de digitale loginløsninger til bankerne frem. Andelen af brugere af det norske BankID er 74 procent, mens Finland fører an med 87 procent brugere af løsningen TUPAS.
Kontanter bliver afløst af kreditkort med kontaktløs betaling og apps som Apple Pay. Mikrochips skudt ind under huden er også i brug visse steder bl.a. i Sverige.
Betalingskasserne forsvinder
Internetgiganten Amazon har oprettet supermarkeder ved navn Amazon Go, hvor de handlende skanner deres smartphones ved indgangen til butikken. Varerne identificeres af kameraer. Betalingen bliver til slut automatisk trukket fra kontoen, som er registreret ved skanning af smart­phonen ved indgangen.
Biometric
Betaling kan også godkendes med teknikker, hvor kroppen bruges som godkendelse, biometri, et område i hastig vækst.
Halvdelen af smartphonebrugerne i de nordiske lande bruger i dag fingeraftryk til at logge ind på apps og godkende betalinger.
Biometri er ikke bare fingre og ansigter, der er også udviklet en teknik med gait recognition, her verificeres identiteten ud fra en persons gangart. Teknikken bygger på at i alt 11 billeder over en cyklus hvor alle silhuetter samles til ét billede, der viser personens kropsform under gang. Hver “gangsilhuet” er unik, så den kan bekræfte en identitet. Firmaet Watrix er lykkedes med at genkende folks gangarter på 50 meters afstand.
Betaling via fysiske ting
Med internet of Things, hvor analysefirmaet Gartner f.eks. anslår, at der vil være 25 milliarder internetforbundne ting i år 2021, bliver flere og flere ting internetforbundne og kan kommunikere med hinanden f.eks. ure, køleskabe og biler.
F.eks. kan teknikken electromagnetic identification (EMID), der bygger på at registrere elektromagnetisk stråling, som elektriske dele i en bil udsender, bruges til at en bil kan fungere som betalingsmiddel. Bilens unikke stråling identificerer bilen ligesom et fingeraftryk kan identificerer en person.
Internetgiganten Amazon har taget patent på et køleskab, som selv opdager, hvornår madvarer er fordærvet. Kemiske sensorer kan måle koncentrationen af cadaverin (som kød og fisk udskiller over tid), og kameraer overvåger løbende fx frugters udseende og sammenligne med en database med billeder af friske og fordærvede frugter. Amazons mål er at integrere systemet med bestilling af nye madvarer således at køleskabet på egen hånd bestiller nye varer.
Hvorfor?
Kontanternes forsvinden gør betaling billigere. Den fysiske håndtering kræver tid: kassen skal gøres og pengene skal fragtes videre til banken. Der er omkostninger til alarmer og vagtværn osv. penge. I Danmark har Nationalbanken udregnet, at en betaling med kontanter i gennemsnit koster 4,5 kroner, men kun 2,4 kroner med betalingskortet dankort.
Vigtigst er nok den mulige dataindsamling, som en digitalisering muliggør. Vi overvåges og vores data opsamles, så bl.a. industrien kan udregne vore fremtidige handlemønster, men netop også derigennem har muligheden for at påvirke os i en ønsket retning.
Kilder:
https://illvid.dk/teknologi/fremtiden-bliver-pengelos
Artiklen – teksten kan findes her:
https://nejtil5g.dk/wp-content/uploads/2021/03/Fremtiden-bliver-pengeloes_Illustrete-Videnskab.docx

Kampen om kontanterne

Det er ingen hemmelighed at der er store interesser, der arbejder for at afskaffe vores kontanter, på det seneste har corona og angsten for smitteoverførsel ligeledes været med til at lægge pres på kontanterne.

Digitaliseringen
Danmark, Finland, Norge og Sverige går forrest i den digitale omstilling, hvor andelen af smartphonebrugere i de nordiske lande er i gennemsnit 92 procent. I Spanien bruges kontanter til 87 % af alle køb, mens tallet i f.eks. Sverige kun er 20 %.De digitale loginløsninger til bankerne stormer frem. Kontanter bliver afløst af kreditkort med kontaktløs betaling og apps som Apple Pay. Betalingskasserne forsvinder osv. osv.

Digitalisering muliggør dataindsamling
Vi overvåges og vores data opsamles, så bl.a. industrien kan udregne vore fremtidige handlemønster, men derigennem har de også muligheden for at påvirke os i en ønsket retning.

Betaling i busserne
I jul 2021forsøgte 3F og buschaufførerne at få kontanterne ud af busserne. De spreder virus, er årsag til overfald og har kunnet undværes under corona-krisen, lød argumenterne. Danmarks største trafikselskab, Movia, sagde dog nej – kontantsalg af billetter fortsætter. (1)
Plandirektør Per Gellert, skrev i en svarmail til Fagbladet 3F, at Movia har modtaget mange henvendelser fra kunder, som har svært ved at bruge de digitale billetløsninger.
”Det er en balancegang, hvor vi i Movia både skal tage vare om et trygt arbejdsmiljø for chaufførerne og skal kunne tilbyde en god service til alle vores kunder – også dem, der ikke er digitale,” skrev Per Gellert.

Forbrugerombudsmanden og Finanstilsynet
Tilbage i januar 2020 vurderede Forbrugerombudsmanden dog at bla. Trafikselskaber må ikke afvise kunder med kontanter på grund af coronakrisen, medmindre de har indført selvbetjening. Ifølge betalingsloven skal virksomheder tage imod kontanter, hvis de tager imod kort- og mobilbetalinger.
Forbrugerombudsmanden havde sidste år modtaget en række klager over flere trafikselskaber, som på grund af risikoen for smitte med coronavirus ikke ville modtage kontanter. Passagerer, som ønskede at betale med kontanter, klagede over, at de derfor ikke kunne komme med bussen. (2)
Finanstilsynet har netop i en meddelelse pointeret, at som hovedregel er butikker eller andre betalingsmodtagere forpligtet til at modtage kontanter i tidsrummet fra kl. 06.00 til kl. 22.00. Reglen gælder ikke ved fjernsalg (f.eks. salg via internettet) eller ved betalingstransaktioner i ubemandede selvbetjeningsmiljøer (f.eks. ubemandede benzinstationer). (3)

Ny begrænsning i kontantbetaling
Et nyt og skærpet kontantforbud fra 1. juli 2021 betyder, at fremover er det ulovligt at modtage over 19.999 i kontanter. Begrundelsen for forbuddet er, at det skal være med til at forhindre tilbageførsel af sorte penge til samfundsøkonomien. (4)”Et bundt sedler af en vis størrelse skal få alarmklokkerne til at ringe hos erhvervsdrivende, der ikke er omfattet af hvidvaskloven. Det er hensigten med det skærpede kontantforbud, der fra 1.juli i år har gjort det ulovligt at modtage kontant betaling, når beløbet er over 19.999 kroner. Grænsen var tidligere 49.999 kroner. Kontantforbuddet skal virke som et værn mod, at udbyttet fra kriminalitet kanaliseres ind i den lovlige økonomi,” ifølge Hvidvasksekretariatet.
Kilder:
1) https://fagbladet3f.dk/artikel/movia-afviser-fjerne-kontanter-fra-bussen
2) https://www.forbrugerombudsmanden.dk/nyheder/forbrugerombudsmanden/pressemeddelelser/2021/kun-busser-med-selvbetjening-kan-afvise-kontanter/
3) https://www.finanstilsynet.dk/lovgivning/information-om-udvalgte-tilsynsomraader/betalingstjenester-og-e-penge/kontantreglen
4) https://anklagemyndigheden.dk/da/skaerpet-kontantforbud-skal-daemme-op-hvidvask
Se mere her:
Om Internet of Things: https://nejtil5g.dk/5g/internet-of-things-iot/
Om overvågning: https://nejtil5g.dk/dokumenter/overvaagning-og-5g/

På Hotel

Den næsten hysteriske angst for sygdom og død giver næring til det trådløse samfund – for Wi-Fi og stråling udgør jo ingen fare eller….. 
Frygt og angst for corona har ikke bare givet medvind for digitalisering af vores pengesystem. De fysiske penge kunne jo smitte. Nu bruger hotelbranchen også argumentet ved at indføre trådløse låse- og adgangssystemer.
En digital nøgle giver adgang til gæsteværelser og andre lokationer så hotellets gæster kan undgå kontakt med receptionen fuldstændigt.
Det er – kan vi forstå – en vigtig service at kunne minimere tæt kontakt med andre eller med fælles overflader for at reducere risikoen for bakterieeksponering.
Tænk hvis vi brugte det samme forsigtighedsprincip overfor de områder, som vi i mange år har vidst er både sundheds-, klima og miljøskadelige. Kan allerede høre hvordan nogen vil sige, at nu skal du ikke blande tingene samme, corona er både smitsom og dødelig , men var der ikke noget med at ‘et dødsfald er et for meget’  Måske husker jeg bare forkert.
Kilde: 
www.traveldailynews.com/post/courtyard-by-marriott-st-george-adopts-advanced-iot-door-lock-technology-and-contactless-mobile-access

Smart City

ICT in Greater Copenhagen
“Storkøbenhavn er blevet et levende testlaboratorium for Smart City-løsninger på grund af let adgang til samarbejde og partnerskaber med den offentlige sektor, industri og forskning. Derudover har Danmark en lang tradition for borgerinddragelse i byplanlægning og -udvikling, og danskerne er tager hurtigt nye teknologier i brug.”
https://www.copcap.com/set-up-a-business/key-sectors/information-and-communication-technology

Se mere her: https://nejtil5g.dk/dokumenter/smart-city/

Droner

Dronerne kommer. I hvert fald i USA.

Den amerikanske luftfartsmyndighed Federal Aviation Administration, FAA, gav allerede i 2018 flere virksomheder grønt lys til at levere varer med droner, og i december 2020 satte FAA for alvor skub i en fremtid med vareleverancer fra luften, da den forenklede reglerne for brug af de pilotløse luftfartøjer. Nu har de små droner således lov til at flyve om natten og hen over mennesker og køretøjer i bevægelse. (1)
”Offentlige parker, der er designet til afslapning, forsamling og stille refleksion, risikerer ikke længere at fungere som et frirum til at slippe for dagliglivets larm og støj. Og glem ikke fuglene. Du risikerer ikke længere at være i stand til at nyde fuglesang ved din morgenkaffe. Værre endnu: Fuglene kan blive ude af stand til at høre hinanden, hvilket kan true deres overlevelse som art, da de kan få vanskeligt ved at advare hinanden om farer og finde mager,” siger Garth Paine, der er lektor i interaktiv lyd på Arizona State University og forsker i akustisk økologi.
Der er også en socioøkonomisk slagside, som bør være del af diskussionen, tilføjer han:
”Velstående forstæder vil altid have træer, haver, grønne parker og andre ’bløde’ materialer, der absorberer lyd. Det samme gælder ikke fattige urbane nabolag, som er præget af hårde materialer som asfalt og beton, og som ofte er gennemskåret af motorveje og ligger tæt på lufthavne. Det er i forvejen dem, der lider mest lydmæssigt, og flere droner i luften vil kun forstærke denne ulighed.”
“De store toneangivende techgiganter som Amazon og Google ønsker at designe fremtidens luftrum, og de håber, at offentligheden vil undlade at tage stilling til den nye virkelighed, indtil det er for sent,” siger Hannah-Beth Jackson, der som daværende delstatssenator i 2015 var med til at lovgive om brugen af private droner i Californien.
”Hvis den nuværende situation er nogen indikator for fremtiden, så vil teknologien have magten. Industrien er togets fører. Jeg mener, at dette er uheldigt. En stor del af problemet er, at vi ikke ved, hvordan teknologien ser ud. Men industrien ved det, og industrien forbereder sig,” siger hun til radiostationen KCRW.
Også Garth Paine forudser, at dronerne vil komme, uden at amerikanerne – og resten af verdens befolkning for den sags skyld – har fået en reel chance for at debattere fordele og ulemper.
Industrien har investeret så massivt i vareudbringningsdroner, at det er uundgåeligt, at de kommer. Men jeg er bekymret for, at det sker uden megen hensyntagen til vores ører. Droner genererer netop den slags høje frekvenser, som mange mennesker er særligt følsomme overfor. Der er mange spørgsmål, der bør stilles og besvares. Vil der være en vægtbegrænsning på de pakker, som de udbringer, og dermed også på deres størrelse? Hvem vil overvåge deres lydniveau, og hvordan vil dette finde sted? Bør der være en begrænsning på de tidspunkter af døgnet, som de må være i luften?,” siger han.
Droner i Danmark
Danskerne kommer næppe til at opleve sværme af summende droner suse henover byens tage i den nære fremtid, vurderer Christoffer Greenfort, sekretariatschef i brancheforeningen DroneDanmark under Dansk Erhverv.
”I Danmark er den politiske opbakning til en fremtid med kommercielle droner ret beskeden. Vi er mentalt ikke klar til dem. Modstanden er funderet i en frygt for to ting. Den ene er, at dronerne vil vælte ned i hovedet på os og slå os alle ihjel. Dette er fuldstændig grundløst, idet droneteknologien er ekstremt sikker. Den anden er, at de vil krænke privatlivets fred. Her kan man argumentere, at hvis nogen er interesseret i at filme dig i din bolig, så skal de nok finde på en måde at gøre det også uden droner. Men så er der selvfølgelig det, at de larmer. Du kommer uden tvivl til at høre dem og se dem,” siger Christoffer Greenfort. ”Det, som man skal bruge droner til, er eksempelvis medicinudbringning til udkantsområder og levering af organer til sygehuse og ikke til, at du og jeg kan få leveret en bog til vores altan inden for en time, fordi vi ikke lige gider at gå ud og hente den selv. Jeg kan se for mange ulemper i forhold til fordele ved, at vi bruger dem til rent forbrugermæssige formål. De skal bruges der, hvor de har en samfundsnytte.
5G og 6G udviklingen
Ikke desto mindre er udrulningen af 5G netværket i fuld gang og udviklingen af et kommende 6G netværk om måske 10 år er ligeledes i fuld gang:“5G-opgraderingen gør for eksempel implementeringen af autonome biler, dronebaserede trafiknetværk og ”smart cities” mere realistisk. 6G vil selvfølgelig forbedre sådanne teknologier, men potentielt også åbne op for endnu vildere sci-fi applikationer, såsom opkoblingen af computersystemer direkte til hjernen, langt mere præcise touch-systemer og muligheden for at interagere over cyberspace med tankens kraft.” (2)
Ifølge tweak.dk har Japan søsat et omfattende projekt efter en pressekonference i januar 2020, og Kina grundlagde et researchteam i nov. 2019 dedikeret til 6G. Også Nokia, Samsung, Huawei og LG har grundlagt 6G researchcentre i Finland, Canada og Sydkorea. Så selvom fokus ligger på 5G lige nu, er der godt gang i det indledende arbejde omkring G6 og de muligheder, det bringer med sig
Kilder:
1) https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/dronerne-kommer-i-usa-bringer-de-varer-ud-men-larmer-saa-meget-de-skraemmer-fuglene-vaek
2) https://tweak.dk/netv%C3%A6rk/hvad-er-6g

Smart Farming

SMART FARMING

Vækst og produktionssamfundet drøner derudaf – intet kan snart overraske os mere. Her er endnu en beretning om landbrugets Smart Farming tankegang. Dyrevelfærd og sundhedsskader fra EMF taler vi ikke om – bare det er SMART.

Overvågning døgnet rundt
Her er det SenseHub, et overvågningssystem, som måler køernes ruminance og aktivitet. Overvågning døgnet rundt, mulighed for kortere kælvningsintervaller, sundhedstjek og øget rentabilitet.

“Takket være Sensehub’en, der opretter forbindelse til internettet, kan du nemt administrere både store grupper af dyr og individuelle dyr – uanset hvor du er.”

Gør dit arbejde lettere
Du får et overblik, som letter dit arbejde på gården. Data indsamles via en transponder og præsenteres i en grænseflade, som du kan få adgang til via mobil, tablet og computer.
Let skal det værre – uanset konsekvenser!!!
Kilde:
https://www.vxa.se/gardsnara-tjanster/fruktsamhet/brunsthjalpmedel/tradlos-overvakning/

LiveCare ved selv det køer ikke fortæller dig, lyder reklamen.

En biokapsel sættes ind i en ko vom og indsamler biodata uanset det ydre miljø. I maven måler kapslen data som drikkevaner, aktivitetsniveau, temperatur og pH-værdi. Data, som overføres direkte til landmanden, som via en app kan tjekke statussen på deres kvæg i realtid. Landmanden bliver fx varslet, når tidspunktet er inde til insemination og fødsel, eller hvis et dyr viser tidlige tegn på sygdom. Sådan lyder argumentet.
Det lyder smart og det skulle handle om dyrevelfærd. Men hvordan reagerer de bakterier, som i realiteten holder koen i live på den elektromagnetiske stråling de udsættes for og hvordan reagere koen? Eller er det bare smart?
https://www.copcap.com/news/sydkoreansk-agritech-virksomhed-vil-vaere-made-in-denmark
http://www.livecare.xyz/lc?lang=en&flag=1
https://www.facebook.com/livecare153/videos/1435177323263508/

Ko med biokapsel i maven

Virtuel Reality til køer

Det er ikke kun mennesker, der kan drage fordel af VR. Landmænd i Moskva bandt modificerede VR-headset til køerne for at se, om det forbedrede deres humør – og selvfølgelig deres mælkeproduktion. Projektet udsatte kvæg for et simuleret sommerfelt med farver, der er indstillet til dyrenes øjne, hvilket giver dem et afgjort mere behageligt landskab end en almindelig, indesluttet gård. Og ja, headset blev tilpasset de “strukturelle træk” i køernes hoveder, så de kunne se ordentligt.
https://www.engadget.com/2019-11-26-cows-with-vr-headsets.html

Microsoft vs de indiske bønder 

I april 2021 underskrev den indiske regering et Memorandum of Understanding (MoU) med Microsoft, som tillader sin lokale partner CropData (1) at udnytte en central database med landmænd. Aftalen ser ud til at være en del af AgriStack-politiske initiativ, som involverer udrulning af ‘forstyrrende’ teknologier og digitale databaser i landbrugssektoren. (2)
Microsoft vil hjælpe landmænd med styringsløsninger efter høsten ved at opbygge en samarbejdsplatform samt indsamle data til landbruget såsom afgrøder, vejrdata, markeds efterspørgsel samt priser. Det vil skabe en landbrugsgrænseflade til ‘smart’ landbrug, herunder forvaltning og distribution af høsten.
CropData får adgang til en offentlig database med 50 millioner landmænd samt registreringen af ​​deres jord. Efterhånden som databasen udvikles, vil den omfatte landmænds personlige oplysninger, arealprofil (matrikelkort, gårdstørrelse, landtitler, lokale klimatiske og geografiske forhold), produktionsoplysninger (afgrøder dyrket, produktionshistorie, indgangshistorie, produktionskvalitet, maskiner i besiddelse) og økonomiske detaljer (indgangsomkostninger, gennemsnitligt afkast, kredithistorik).
Det påståede mål, skriver Colin Todhunter, er at bruge digital teknologi til at forbedre finansiering, input, dyrkning og levering og distribution.
Trods manglende høring af eller involvering fra landmændene selv, ser det ud til, at skabelonen til AgriStack er i fuld udvikling. Teknologien kan helt sikkert forbedre sektoren, men overførsel af kontrol til magtfulde private virksomheder vil kun gøre det lettere for dem, der ønsker at erobre markeder samt landmændenes uafhængighed.Bekymringer
Spørgsmålene er mange, lige fra landmændenes fortrængning, yderligere udnyttelse af landmændene gennem mikrofinansiering og misbrug af data om landmændene samt en øget algoritmisk beslutningstagning uden ansvar. Private virksomheder vil være bedre i stand til at udnytte landmændenes situation til egne formål: De vil vide mere om deres indkomst og forretning end de enkelte landmænd selv.
Research Unit for Political Economy
Fortrængningen af landmænd går ikke ubemærket hen for Research Unit for Political Economy (RUPE), som har beskrevet, hvordan nyliberal kapitalisme har fjernet landmænd fra deres eget land for at lette et aktivt jordmarked for for korporationernes bedriftsinteresser. (3) Den indiske regering forsøger at etablere et system med konkret navngivning af al jord i landet, så ejerskabet kan identificeres, og jorden derefter kan købes eller fratages. Der er allerede sket en kæmpe øgning i den økonomiske nød blandt landmænd.
Med Mexico som et eksempel siger RUPE:
”I modsætning til Mexico gennemgik Indien aldrig nogen væsentlig jordreform. Ikke desto mindre har dets nuværende program med ‘endelig navngivning’ af jord klare ligheder med Mexicos arbejde efter 1992 for at overdrage ejendomsrettigheder … De indiske herskere følger nøje det manuskript, Mexico fulgte, udarbejdet i Washington.” Åbent brev Ca. 55 civilsamfundsgrupper og organisationer har skrevet til regeringen for at udtrykke deres bekymringer: (4)
“På et tidspunkt, hvor ‘data er blevet den nye olie’, og industrien ser dette som den næste profitkilde, er der behov for at sikre landmændenes interesse. Det vil ikke være overraskende, at korporationerne vil se dette som en ekstra profitskabende mulighed som et marked for såkaldte ‘løsninger’, der fører til salg af uholdbare initialinvesteringer kombineret med større lån og gæld til landmænd gennem dette fintech, såvel som den øgede trussel om at blive overtaget af private selskaber.”
De tilføjer, at ethvert forslag, der søger at løse de problemer, der plager det indiske landbrug, skal tackle de grundlæggende årsager til problemerne. Den nuværende model er afhængig af ‘tech-solutionism”, som lægger vægt på at bruge teknologi til at løse strukturelle spørgsmål.
I tillæg til dette er det med en reduceret åbenhed fra regeringens side via algoritmebaseret beslutningstagning.
Hvem får kontrollen – data den nye olie?
Der er ret sandsynligt, at monopolistiske virksomhedsejede ‘e-handelsplatforme’ til sidst vil kontrollere meget af Indiens økonomi i betragtning af den nuværende politiske vej.
Fra detailhandel og logistik til dyrkning vil data bestemt være den ‘nye olie’, som giver platforme magt til at diktere, hvad der skal produceres, og i hvilke mængder. De vil også kunne kontrollere, hvem der har brug for hvad, hvornår de har brug for det, hvem der producerer dem, hvem der transporterer det, og hvornår det skal transporteres.
Bayer, Corteva, Syngenta og traditionel agrobusiness vil samarbejde med Microsoft, Google og de store teknologigiganter for at tilrettelægge AI-drevne gårde uden landmænd og internetbaseret detailhandel domineret af bl.a. Amazon og Walmart.
Når det kommer til landmændene, vil mange hvis ikke de fleste blive tvunget til at forlade sektoren. Titusinder af arbejdsløse og underbeskæftigede vil blive frataget deres produktionsmidler.
Kilder:
1) https://cropdata.in/
2) https://www.hindustantimes.com/india-news/national-farmers-database-on-anvil-101615237499226.html
3) https://rupeindia.wordpress.com/2021/02/06/the-kisans-are-right-their-land-is-at-stake-part-3-of-3/
4) http://www.kisanswaraj.in/2021/05/05/asha-letter-to-goi-on-direction-partnerships-of-its-digital-push-by-ministry-of-agriculture/
5) Artiklen er fra Steigan.no:
https://steigan.no/2021/05/microsoft-vs-indiske-bonder-systemet-klargjores-for-agristack/

Forsvinder bien, producerer vi blot en robot bi – Hvad er problemet

Som Telenor skriver:Som en af verdens største teleoperatører har vi løsninger og erfaringer fra virksomheder og industrier over hele verden, som vi bruger hver dag til at hjælpe vores kunder i Sverige. Vi bliver simpelthen din eneste partner på 5G-rejsen, uanset hvordan det ser ud.”
Noget kunne dog tyde på at det bliver en rejse mod “verdens ende”, grundet de enorme energi-, miljø- og klimarædsler hele 5G udrulningen og Internet of Things konceptet stille og roligt lægger bag sig.
“I denne tid med miljøkrise og sammenbrud, regeringsløgne og virksomhedsmagt, har vi brug for, at vores naturforsvarere rejser sig som løver efter dvalen. I stedet står de i kø ved slagteriporten som bedøvede lam.” George Monbiot, britisk forfatter og miljøaktivist.
Se mere her:
Trådløse fodspor: Bekvemmelighedens skjulte miljømæssige omkostninger
https://nejtil5g.dk/klima-og-miljoekonsekvenser/traadloese-fodspor-bekvemmelighedens-skjulte-miljoemaessige-omkostninger/
Kilde: https://www.telenor.se/5g/5g-och-foretag/

5G Bee-o-Meter

5G Bee-o-Meter
Nu skal ulven til at tælle høns. Vi lader som om vi passer på jer, mens vi dræber jer med stigende elektromagnetisk stråling.
ZTE har sammen med Drei Østrig og IoT40 gennemført en 5G Bee-o-Meter-pilotundersøgelse i Østrig siden 2019, som giver 5G mulighed for at forbedre bi-miljøet via visuel analyse og andre teknologier.
”Jeg tror, ​​vi alle er enige om vigtigheden af ​​miljøbeskyttelse,” siger Matthias Baldermann, CTO for Drei Østrig. ”Vi kan demonstrere potentialet ved nye teknologier og bidrage til de aktuelle udfordringer i disse dage. At tælle bier i realtid, opdage specifikke indtrængende eller bisyge ville støtte biavlere, hjælpe landbrugsforskningsindustrien og give værdifuld information om miljøkvalitet til regionale myndigheder. ”
ZTE Corporation er en global virksomhed inden for telekommunikation og informationsteknologi.
https://www.telecompaper.com/industry-resources/drei-austria-zte-and-iot40-jointly-develop-5g-bee-o-meter-for-biotech-2–1337914
https://www.zte.com.cn/global/
https://nejtil5g.dk/dokumenter/videnskabelig-reference-vedr-effekter-paa-dyrelivet/

Chip i mennesker

Vil mikrochipimplantater være den næste store ting i Europa?
Euronews. 12. maj 2020.
“Tusinder af svensker har været banebrydende i brugen af en futuristisk mikrochips, der er implanteret under huden på hånden.
Teknologien bruges til dagligdags opgaver som adgang til din smartphone, åbning af hoveddøren eller indstilling af en alarm.
Folkene bag mikrochipsene – der er på størrelse med et ris korn og implanteret via en sprøjte – arbejder for at få adgang til andre dele af Europa.
Eric Larsen, der leder Biohax Italia, venter på godkendelse i Italien fra medicinske centre og sundhedsministeriet.”

https://www.euronews.com/2020/05/12/will-microchip-implants-be-the-next-big-thing-in-europe

Elon Musk: Om et år kan en chip i hjernen forbinde dig til din smartphone
Iværksætter og Tesla-stifter Elon Musk vil forbinde menneskers hjerner med deres smartphones ved hjælp af en mikrochip. Chippen skal både kunne mindske symptomer på diverse kroniske sygdomme, gøre det muligt at kommunikere ved telepati og bruge din computer ved tankens kraft.
Berlingske Tidende 28. juli 2019.
https://www.berlingske.dk/samfund/elon-musk-om-et-aar-kan-en-chip-i-hjernen-forbinde-dig-til-din-smartphone
https://www.wired.com/story/heres-how-elon-musk-plans-to-stitch-a-computer-into-your-brain/

Opbevaring af medicinske oplysninger under hudens overflade
Specialiseret farvestof, leveret sammen med en vaccine, kunne muliggøre “on-patient” opbevaring af vaccination historie.
Teknologien er (i første omgang?) tænkt til brug i udviklingslandene. Hvert år fører manglende vaccination til omkring 1,5 millioner dødsfald, der kan forebygges, primært i udviklingslandene. Vaccinationskampagner i disse nationer vanskeligøres af, at der er lidt infrastruktur til opbevaring af lægejournaler, så der er ofte ingen nem måde at afgøre, hvem der har brug for en bestemt vaccine.
For at skabe en “patient”, decentral medicinsk journal, udviklede forskerne en ny type kobberbaserede kvanteprikker, der udsender lys i det næsten infrarøde spektrum. Prikkerne er kun ca. 4 nanometer i diameter, men de er indkapslet i biokompatible mikropartikler, der danner kugler, der er ca. 20 mikrometer i diameter. Denne indkapsling tillader farvestoffet at forblive på plads under huden efter injektion. Forskningen finansieres bl.a. af Bill og Melinda Gates Foundation.
https://news.mit.edu/2019/storing-vaccine-history-skin-1218

Se mere her:
https://nejtil5g.dk/internet-of-bodies-iob/

Selvkørende biler

Tusinder af Teslas selvkørende elbiler er tilbagekaldt i USA, de kan være livsfarlige at køre rundt i 

Så er den gal igen. Teknologien i de selvkørende biler kan få bilerne til at køre stærkere end tilladt eller køre gennem trafikkryds i strid med færdselsloven og som igen kan føre til uheld.

Del af et forsøg

Tesla har igennem snart flere år lovet at levere fuldt selvkørende biler, og de 362.000 tilbagekaldte biler var en del af et forsøg, hvor bilerne kører af sig selv på offentlig vej.

Ifølge National Highway Traffic Safety Administration, som er en myndighed under det amerikanske Transportministerium er problemet, at det selvkørende udstyr tillader at “overskride fartgrænser eller køre gennem lyskryds på en ulovlig eller uforudsigelig måde og øge risikoen for ulykker”.

Tesla arbejder på en opdatering af systemet, der kan omgå fejlene, skriver Reuters. (1)

Ikke godkendt i Europa
Tesla har ikke licens til at bruge det selvkørende system i Europa. Men med dagens nyhed er vi også kommet længere væk fra at få systemet godkendt herhjemme, siger Jan Lang, der er markedsanalytiker hos Bilbasen.

Mange ulykker har involveret Tesla biler
Ifølge Reuters har de amerikanske myndigheder ikke registreret nogle direkte dødsfald som følge af problemerne med det selvkørende styresystem.

De noterer sig dog, at ud af 400 ulykker med avancerede selvkørende systemer i perioden mellem juli 2021 og midt i maj 2022 involverede 273 af ulykkerne Tesla-biler. Fem af dem fik en dødelig udgang.

Moderne bil kan hackers selvkørende eller ej
En 19-årig cybersikkerhedsforsker, stødte på en sårbarhed, som gjorde det muligt at kontrollere et dusin Tesla-biler. Han fandt herudover at hundredvis af biler i Tyskland, Belgien, Finland, Danmark, Storbritannien, USA, Canada og Kina, var udsat for denne sårbarhed.

Da cybersikkerhedsforskeren fik adgang til sårbarheden, var han i stand til at ændre kommandoer som deaktiverede sikkerhedsfunktioner, kunne åbne og lukke døre samt skrue op for musikken i biler i forskellige dele af verden. Det pågældendesoftwareprogrammet er ikke ejet af Tesla, men af en tredjepart. (2)

”Mange mennesker er ikke klar over, at moderne biler ikke kun er hjul og en motor, de er også computere og mobiltelefoner,” siger Nate Wessler, vicedirektør for ACLU Speech, Privacy og Technology Project. ”Funktionerne giver chaufføren bekvemmelighed og effektivitet, men de genererer også følsomme oplysninger om, hvor vi tager hen, og hvad vi foretager os. (3)

Kilder:
1) https://www.reuters.com/…/tesla-recalls-362000-us…/
2) https://interestingengineering.com/teenager-finds-a…
3) https://www.forbes.com/…/the-fbi-is-using-stingray…/

Læs mere her:
Når der er elektronik i vores biler: Hvad med vores sundhed og den elektromagnetiske stråling og hvem har kontrollen over bilen?

https://nejtil5g.dk/elektronikken-i-vores-biler/
Eksempler på hvordan ideen om 5G og Internet of Things hænger sammen med en stigende overvågning og udfordringen af vores privatliv:
https://nejtil5g.dk/overvaagning-og-5g/

Autonome køretøjer med satellitaktiverede 5G modtagere

Lightreading.com skriver (1) at Intelsat (www.intelsat.com) , Kymeta (www.kymetacorp.com) og Fraunhofer IIS (www.iis.fraunhofer.de), sammen har gennemført den første succesrige prøvekørsel med en satellitaktiveret 5G modtager på et køretøj i bevægelse.

Antenneudfordringen
Udfordringen har været, fremgår det, at man tidligere været hæmmet af de store antennestørrelser. Elon Musks Starlink-satellitnetværk har også arbejdet på at udvikle modtagere til at interagere med køretøjer i bevægelse, men med en antennebredde på omkring ½ meter har det indtil videre kun kunnet fungere på større køretøjer som lastbiler og autocampere.Kymeta har udviklet en elektronisk styret fladskærmsantenne, kaldt u8, som giver fuld dækning på hele Ku-båndet. Ku-båndet er et centralt mikrobølgebånd for satellitkommunikation og kan bruges med mindre antenner.

40 terabyte data i timen
De autonome køretøjer vil generere op til 40 terabyte data i timen til kameraer, radar og andre sensorer. Det er ifølge artiklen lige så meget, som en iPhone bruger på 3.000 år. Uanset hvilken omregningsfaktor der måtte være den korrekte (2) (3) vil energiforbruget være enormt. For selvom der fortsat måtte udvikles effektivitetsgevinster vil det ikke være i stand til at holde trit med den voksende dataefterspørgsel.Da kun 10% til 15% af jordens overflade er dækket af mobiltelefonnetværk, mener branchen, at det vil være let at sælge autonome køretøjer til satellitinternettet. Hertil kommer, at det via satellitforbindelsen bliver lettere at downloade softwareopdateringer

Det militære marked
Men et vigtigt marked fremgår det også af artiklen er militæret, hvor vi kan læse at Intelsat og OneWeb har besøgt Pentagon for sammen at vise, hvordan satellitterminaler kan linke til geostationære satellitter og satellitter med lavt kredsløb om jorden hvilket muliggør at de kan tilbyde to-vejs stemme-, video- og datadownloads til det amerikanske militær.
Kilder:
1) https://www.lightreading.com/satellite/intelsat-kymeta-show-off-sat-5g-in-moving-car/d/d-id/773449
2) https://www.emergeinteractive.com/insights/detail/does-irresponsible-web-development-contribute-to-global-warming/
3) https://www.carbonbrief.org/factcheck-what-is-the-carbon-footprint-of-streaming-video-on-netflix

Svensk robotlastvogn triller ud på vejen

Den svenske startup Einride producerer en selvkørende elektrisk lastvogn, som allerede nu triller på de svenske landeveje. Den er del af et større transportkoncept, som skal være med til at løse klimakrisen.
Scania har fået tilladelse af den svenske Transportstyrelsen til at teste selvkørende lastbiler på E4-motorvejen mellem Södertälje syd for Stockholm og Jönköping ca. 300 km syd for Södertälje.
Testkørslerne finder sted i samarbejde med den amerikanske tech-virksomhed TuSimple, der er blandt de førende inden for udvikling af autonome køretøjer og samarbejdspartner for Scania og Traton-koncernen på dette område.
Kilder:
https://ing.dk/artikel/techtopia-217-svensk-robotlastvogn-triller-ud-paa-vejen-252625
https://lastbilmagasinet.dk/artikler/scania-c63/scania-tester-selvkoerende-lastbiler-paa-svensk-motorvej-p52735

En cybersikkerhedsforsker hacker snesevis af Tesla-biler

En 19-årig cybersikkerhedsforsker, stødte på en sårbarhed, som gjorde det muligt at kontrollere et dusin Tesla-biler. Han fandt herudover at hundredvis af biler i Tyskland, Belgien, Finland, Danmark, Storbritannien, USA, Canada og Kina, var udsat for denne sårbarhed.
David Colombo konsultere firmaer om cybersikkerhedsspørgsmål og det var under en revision hos et fransk firma fandt at han fandt et softwareprogram på netværket der afslørede data om teknologichefens Tesla-køretøj, inklusive dets nuværende såvel som historiske placering.
Softwareprogrammet ejes ikke af Tesla, men en tredjepart. Da Colombo fik adgang til sårbarheden, var han i stand til at ændre kommandoer som deaktiverede sikkerhedsfunktioner, kunne åbne og lukke døre samt skrue op for musikken i biler i forskellige dele af verden.
Han fandt 25 Tesla-køretøjer, der var sårbare over for et angreb og kontaktede endda tre Tesla-ejere, en i Tyskland, USA og Irland, ved at bruge de personlige oplysninger, som bilejerne havde delt med deres biler. En af ejerne hjalp ham med at bekræfte at han kunne dytte med Teslaens horn. Ved en grundigere analyse fandt han, at sårbarheden kunne påvirke hundredvis af biler og besluttede at offentliggøre oplysningerne, da han ikke kunne finde kontaktoplysningerne på disse bilejere.
Selvom sårbarheden ikke gav hackeren adgang til bilens styre-, accelerations- eller bremsefunktioner, mener Colombo, at er muligt at forvolde væsentlige skader, hvis hackeren har ondsindede hensigter. Det er ikke første gang, der er fundet en sikkerhedsfejl i en Tesla-bil. Tidligere tillod en softwaresårbarhed en hacker at slukke for en Teslas motor mens den kørte. I 2019 tilbød Tesla cybersikkerhedsforskere en Model 3, hvis de kunne hacke sig ind i deres biler.
Kilder:
https://interestingengineering.com/teenager-finds-a-vulnerability-that-lets-him-hack-dozens-of-tesla-cars

Flytrafik

5G netværket vil udgøre en stor risiko for flys radarsystem, konkluderer en nylig rapport.
En hvidbog fra RTCA, et privat-offentligt luftfartspartnerskab, der rådgiver Federal Aviation Administration, advarer om, at 5G-teknologien kan udgøre en “stor risiko … for skadelig interferens” for radaren på forretningsfly og andre civile fly. (1)
Papiret blev frigivet i oktober måned efter godkendelsen fra Federal Communications Commission (FCC) som gav telekommunikations udbyderne mulighed for at benytte frekvensspektret 3,7-3,98 GHz.
Hvis 5G-kommunikationssystemerne får tilladelse til at bruge dette frekvensbånd, så fremgår det af rapporten, at risikoen er udbredt og har potentiale for at få store konsekvenser for luftfartsoperationer i USA, herunder muligheden for katastrofale fejl, der vil føre til mange dødsfald, i fravær af passende afbødninger.
Monteret på tusinder af civile fly rundt om i verden er radarhøjdemålere de eneste flysensorer, der måler flyets højde over terrænet og andre forhindringer.
Det skriver RobbReport den 10. nov. 2020. (2)
Kilder:
1) https://www.rtca.org/news/rtca-announces-new-white-paper-on-5g-interference-impact-on-radar-altimeter-operations/
2) https://robbreport.com/motors/aviation/5g-interfere-airplane-radar-1234580467/

Naturreservater

Kan det virkelig passe? Sherwood Forest tilsluttes 5G -opgradering samt robothunde 

Robothunde, internetstyrede droner og en 5G-opgradering er blandt de teknologier, der skal afprøves for at forbedre besøgsoplevelsen i Sherwood Forest. (1) Nottinghamshire County Council udtaler, at arbejdet ville gøre den til verdens første 5G-forbundne skov.
Dronerne og robotten skal bruges til hjælp med miljøforskningen🤔
Forsøget der vil koste 10 millioner pund – som dækker området omkring skoven, herunder Rufford Abbey – er blevet delfinansieret af regeringens Rural Connected program.
Birmingham City University har forsynet stedet med robothunden, som vil indsamle data og uploade dem via 5G-forbindelsen.
Hvad med konventionerne?
Erklæringen fra De Forenede Nationers konference om det menneskelige miljø (1972):
”Udledning af giftige stoffer … i sådanne mængder eller koncentrationer, der overskrider miljøets kapacitet til at gøre dem ufarlige, skal stoppes for at sikre, at alvorlig eller irreversibel skade ikke påføres økosystemerne” (princip 6). (2)World Charter for Nature (1982): Aktiviteter, der sandsynligvis vil forårsage irreversibel skader på naturen skal undgås … hvor potentielle bivirkninger ikke forstås fuldt ud, skal aktiviteten ikke fortsætte” (art. 11). (3)De Forenede Nationers verdensmøde om bæredygtig udvikling (2002):”Der er et presserende behov for … at skabe mere effektive nationale og regionale politiske reaktioner på miljømæssige trusler mod menneskers sundhed” (punkt 54k). (4)Den afrikanske konvention om bevarelse af natur og naturressourcer (2017):“Parterne skal… træffe alle passende foranstaltninger for at forebygge, afbøde og eliminere i størst muligt omfang skadelige miljøpåvirkninger, især fra radioaktivt, giftigt, og andre farlige stoffer og affald ” (art. 13). (5)
Så vidt en google søgning er medierne tavse som graven.
Konsekvenserne
I de sidste 20 år har vi mistet 80% af vores insekter. Flere undersøgelser indikerer, at den sandsynlige forklaring er den menneskeskabte elektrosmog. 5G’s mm strålebølger har en størrelse, der kan favne insekterne. Insekternes absorptionen af elektromagnetiske stråler må derfor forventes at stige. Forsvinder insekterne, forsvinder vi. Med 5G må vi forvente, at vi mister 100% af vores insekter. Elektromagnetisk stråling i det hele taget en negativ indvirkning på fugle, træer og planter.
Kilder:
1) https://www.bbc.com/news/uk-england-nottinghamshire-58906285
2) https://www.retsinformation.dk/eli/ltc/1979/24
3) https://digitallibrary.un.org/record/39295
4) http://www.un-documents.net/jburgdec.htm
5) https://au.int/sites/default/files/treaties/7782-treaty-0029_-_revised_african_convention_on_the_conservation_of_nature_and_natural_resources_e.pdf

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.