Overvågning og 5G

Om IT sikkerhed og 5G se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/it-sikkerhed-og-5g/

Indhold:
Dataindsamling
– etik og retslige overvejelser
– elbiler
– smartmeters
Ansigtsgenkendelse m.m
Aflytning m.m.
Overvågning

Data indsamling

IT-advokat: Dataanvendelse kræver tidlige etiske, retslige og forretningspolitiske overvejelser
ITU, den 15. oktober 2020
Data kan give anledning til nogle langt mere komplekse etiske overvejelser end andre teknologiske værktøjer. Blind tro på data kan hæmme virksomheders kritiske dataforståelse, og derfor må virksomheder gøre sig de nødvendige etiske, retslige og forretningspolitiske overvejelser om data allerede i planlægningsfasen, vurderer IT-advokat Henrik Mansfeldt Witt.
https://www.itu.dk/om-itu/presse/nyheder/2020/it-advokat-om-dataanvendelse-og-etiske-overvejelser

Kommunerne står med store etiske udfordringer i forhold til, hvordan de skal bruge de stadig mere detaljerede data, de får om den enkelte. En borgmester mener ikke, at kommunerne kan håndtere dilemmaet enkeltvis, fordi de økonomiske interesser vejer for tungt.
Kristelig Dagblad 12. marts 2018
Et eksempel: Hvis det kommunale forsyningsselskab kan se, at ”Bjarne på 52 år” fra et belastet boligområde med en løs tilknytning til arbejdsmarkedet bruger strøm, natten igennem, skal den oplysning så videregives til kommunen, så den kan kontakte Bjarne og sige, at ”vi tror, du får et problem lige om lidt, og det vil vi gerne gøre noget ved?”
https://www.kristeligt-dagblad.dk/kommentar/derfor-elsker-magthavere-krig-og-konflikt

Elbiler er ’smarte’ trojanske heste for techgiganter, der tager magten over vores adfærd.

Elbilerne er udstyret med digitale assistenter, der indsamler vores data og gør det så let for os at shoppe, at vi glemmer at tænke os om. Så længe elbilproducenterne er allieret med techgiganterne, er vores muligheder for at handle frit truet”
Det skriver forsker i elektroniske systemer Anders T. Christensen i dette debatindlæg i Information den 14. oktober 2020. *)“De største elektronikvarehuse i Danmark melder i disse år om rekordstore salg af intelligente enheder. Vi taler om stigninger i omsætningen af dem på flere hundrede procent. Ifølge Danmarks statistik har 36 procent af de 16-74-årige nu smart home-produkter i hjemmet.” (1)
Konsekvensen er øget misbrug af teknologien eller egentlig cyberkriminalitet, som det fremgår af artiklen fra DR: “Det kunne være i form af afpresning, hvor kriminelle bruger skaffer sig adgang til systemets følsomme oplysninger, eller udnytter en fejl i en elektroniske lås til at komme let ind i et hus, på tidspunkter, hvor de ved, at der typisk ikke er nogen hjemme, fordi de har overvåget husets elforbrug.” (2)
Nu er turen kommet til vores biler.
“Tesla var først ude, den praksis, de har for dataindsamling, har sat standarden for industrien. (3) Volvo, Audi og General Motors integrerer Googles Assistant i deres biler, andre samarbejder med Apple og Amazon. På den måde er elbilen blevet en slags trojansk hest for techgiganternes fortsatte dataindsamling.” (4)
For det er langtfra givet, at den lukrative teknologi, vi i dag kalder smart, rent faktisk er smart for samfundet og os som individer. Den underlægger os udenlandske techgiganter. Det er vores mulighed for at agere frit med forsæt, der er på spil.
Som mange har fremført, handler miljøindsatsen i forhold til privatbilisme i princippet ikke om at øge antallet af elbiler på vejene. Den handler om at reducere antallet af kilometer kørt i fossilbiler. Det faktum er værd at holde fast i, så længe de elbiler, vi kan få, er »smarte«.
Det bringer os ud over privatbilisme og merforbrug, det tillader os at fokusere på kollektiv transport, (el)cyklisme og mere arbejde hjemmefra — færre kilometer og stærkere lokalsamfund.”
Kilder:
1) https://www.dst.dk/da/Statistik/nyt/NytHtml?cid=41576#
2) https://www.dr.dk/nyheder/indland/intelligente-hjem-boomer-skal-vi-i-spabad-siger-vi-hey-google-aktiver-spastemning
3) https://www.axios.com/what-tesla-knows-about-you-1f21d287-a204-4a6e-8b4a-0786b0afac45.html
4) https://www.cnet.com/news/google-assistant-now-has-500-million-monthly-users/
*) https://www.information.dk/debat/2020/10/elbiler-smarte-trojanske-heste-techgiganter-tager-magten-vores-adfaerd

Ikke kun i Australien: Smart Meters aflæser ikke bare dit strømforbrug, men indsamler en mængde data, der muliggør overvågning

Intime data om privatliv fra millioner af australiere og newzealændere vil blive analyseret og solgt ved hjælp af et partnerskab mellem et newzealandske selskab og et datterselskab af verdens største detailhandler, Amazon.
Smart Meters indsamler ikke bare oplysninger om dit energiforbrug, men giver samtidig indsigt i, hvornår du er hjemme, hvilke apparater du bruger, hvor mange fjernsyn du har, alderen på dit køleskab og andre apparater samt antallet af mennesker i dit hjem.
Disse oplysningerne vil nu for 1,6 millioner husstande i Australien og New Zealand blive delt i et partnerskab mellem det newzealandske forsyningsselskab Vector og Amazon Web Services (AWS).
Links:
https://www.abc.net.au/news/2020-09-07/amazon-will-soon-see-inside-millions-of-aussie-homes/12582776

Ansigtsgenkendelse m.m.

Globalt ansigtsgenkendelsesfirma, arbejder tæt sammen med regeringen i New Zealand
Det Tokyo-baserede NEC, skal opdaterer passystemer ved hjælp af det kraftfulde NeoFace-system. NEC skal sammen med sin partner DXC Technology med en kontrakt på $ 20 mio. køre systemet i 10 år frem til 2029. Systemet tages i brug i begyndelsen af 2021.
“Det vil blive brugt til at kontrollere fotos i vores database og hjælpe med at undersøge potentiel svig,” lyder det i en erklæring fra Department of Internal Affairs.
NeoFace er kontroversielt da det kan identificerer op til 1000 “personer af interesse” pr. minut i real-time feeds fra CCTV-kameraer. I Storbritannien besluttede en appeldomstol i begyndelsen af august 2020, at politiets brug af NeoFace i Wales var ulovlig og en krænkelse af menneskerettighederne.
NEC har fået negativ omtale i forbindelse med ansigtsgenkendelse i USA, hvor de tre tech-giganter Amazon, IBM og Microsoft i juni stoppede med at levere teknologien til det amerikanske politi i et moratorium over brutalitet mod sorte, da systemerne diskriminerede sorte mennesker. NEC fulgte ikke trop. ”Vi er forpligtet til at udvikle teknologier, der hjælper med at støtte bestræbelserne på at afslutte race uretfærdighed i vores samfund,” sagde NEC i en erklæring. De tre, virksomheder der stoppede, er relativt små aktører inden for ansigtsgenkendelse, og i Washington Post lød det, at “reklamestuntet” kun ville gøre en lille forskel, da virksomhederne fortsat ville sælge til andre brugere.
NEC har et “særligt tæt forhold” til politiet.
Samarbejdet omfatter levering af finger- og håndfladebiometri, selvom ansigtsgenkendelse ikke er blev nævnt direkte.
NEC siger selv, at ​​dets ansigtsgenkendelsesteknologi i New Zealand ikke bliver brugt til “nogen form for overvågning” af enkeltpersoner. Algoritmerne til ansigtsgenkendelse forbliver “indlejret” i Immigration Departmentet, hedder det. Det fremmer teknologien for den offentlige sikkerhed og sikkerhed når det f.eks. gælder fly rejsende.
Kilder:
https://www.rnz.co.nz/news/national/423893/global-facial-recognition-company-working-closely-with-nz-govt
https://www.rnz.co.nz/news/national/424845/police-setting-up-9m-facial-recognition-system-which-can-identify-people-from-cctv-feed

It-gigant skrotter sin egen teknologi og advarer mod brugen af ansigtsgenkendelse
Det fremgår af DR den 9. juni 2020.
Myndigheder bør være påpasselige med at bruge fejlbarlig ansigtsgenkendelse, lyder det fra it-giganten IBM.
It-giganten IBM har besluttet at droppe udviklingen og salget af ansigtsgenkendelsesteknologi. Teknologien kan bruges til masseovervågning, men det advarer firmaet samtidig imod. “Vi skal have en national dialog om, hvorvidt myndigheder, der skal opretholde lov og orden, bør anvende ansigtsgenkendelse“, skriver IBM-chefen Arvind Krishna i et brev til den amerikanske kongres. Ansigtsgenkendelsesteknologien, der bliver udviklet af nogle af verdens største it-virksomheder, er længe blevet kritiseret for at have en slagside, hvad angår køn og race. Studier har blandt andet påvist, at den nuværende teknologi – på tværs af de førende firmaer på markedet for ansigtsgenkendelsesteknologi – har en større fejlprocent, når kvinders ansigter skal genkendes, samt når sortes ansigter skal genkendes.
ANSIGTSOVERVÅGNING HERHJEMME
Regeringen sendte i efteråret et forslag til høring i Folketinget under titlen ’Tryghed og sikkerhed i det offentlige rum’ med en række initiativer, der blandt andet skulle bemyndige politiet til i højere grad end i dag at gøre brug af tv-overvågning.
Høringsforslaget kom i kølvandet på 13 eksplosioner, som fandt sted i hovedstaden fra februar til oktober 2019.
Som konsekvens foreslog Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre at ulovliggøre brugen af ansigtsgenkendelsesteknologi til overvågning af det offentlige rum. Det forslag blev mandag stemt ned i Folketinget.
Det fremgår af DR’s artikel.
https://www.dr.dk/nyheder/udland/it-gigant-skrotter-sin-egen-teknologi-og-advarer-mod-brugen-af-ansigtsgenkendelse

Kina har indført overvågning af ‘følelser’ for at forhindre forbrydelser
Computeralgoritmer i Kina er nu blevet sat til at bestemme folks mentale tilstand. Det nye skridt i Kinas konstante udbygning af deres overvågningssamfund kom til offentlighedens kendskab under landets største messe for overvågningsteknologier, China Public Security Expo.
Ingeniøren, 25. nov 2019.

https://ing.dk/artikel/kina-har-indfoert-overvaagning-foelelser-at-forhindre-forbrydelser-230360

Aflytning m.m.

What the Hell Is That Device, and Is It Spying on You? This App Might Have the Answer
Når virksomhederne ikke vil sikre Internet of Things, forsøger forskere at uddanne forbrugerne i forhold til sikkerhed og privatlivets fred risici.

Trods gentagne advarsler fra cyber sikkerhedseksperter (1), vedr. IoT enheder der ofte mangler selv de mest rudimentære privatlivets fred og sikkerhedsbeskyttelse. F.eks. udspionerede CIA folk via deres Smart TV. (2)
Forskere ved Carnegie Mellon University har udgivet en beta af en app, de håber kan løse nogle af disse problemer. App’en vil scanne enhver uidentificeret IOT i nærheden, fortælle dig, hvad de gør, og guide dig med at fravælge dataindsamling (forudsat en sådan mulighed eksisterer).
Undersøgelser har vist, at IOT-enheder rutinemæssigt indsamler langt flere data, end forbrugerne er klar over, og sælger og deler derefter disse data med en liste over virksomheder. (3) En nylig undersøgelse har vist at et populært IOT-kamera taget kontakt med 52 unikke globale IP-adresser, når de sender data, mens en Samsung tv taget kontakt med 30 forskellige IP-adresser. Nogle af disse kontaktpunkter er uskadelige, andre er ikke. (3)
Det fremgår af en artikel i vice.com 20. februar 2020. (4)
Kilder:
1) https://www.schneier.com/blog/archives/2017/02/security_and_th.html
2) https://www.vice.com/en/article/8qbq5x/the-cia-spied-on-people-through-their-smart-tvs-leaked-documents-reveal
3) https://www.vice.com/en/article/gyzjym/the-internet-of-things-is-still-a-privacy-dumpster-fire-study-finds
4) https://www.vice.com/en/article/3a8pgj/internet-of-things-tracking-app-spyingSince

Bliver du aflyttet af din støvsuger

Robotstøvsugere kan avlytte private samtaler

Stadig flere såkaldte “smarte gadgets” finder vej ind i folks hjem, f.eks. “smarte højttalere”, “smart tv” og “smarte sikkerhedskameraer”.Hvad vi ikke er opmærksomme på er, at disse gadgets også kan aflytte vores hjem, enten direkte af for eksempel et alarmfirma, men også i hemmelighed af hackere eller efterretningsvæsener. (1)Et nyt studie viser nu, at selv robotstøvsugere kan bruges til aflytning. Det fremgår af et forskningsprojekt udført af adjunkt Jun Han fra NUS Computer Science og hans assistent Sriram Sami. Det skriver NUSNews. (2)
Sriram Sami udtaler:
“Spredningen af ​​smarte enheder – inklusive smarte højttalere og smarte sikkerhedskameraer – har øget hackernes muligheder for at spionere på vores private øjeblikke. Vores metode viser, at det nu er muligt at indsamle følsomme data bare ved at bruge noget så harmløst som en husholdningsrobotstøvsuger. Vores arbejde viser et presserende behov for at finde praktiske løsninger til at forhindre sådanne ondsindede angreb. Det skriver steigan.no. december 2020. (3)
Kilder:
1) https://uk.pcmag.com/dvd/126704/how-to-stop-smart-tvs-from-snooping-on-you
2) https://news.nus.edu.sg/robot-vacuum-cleaners-can-spy-on-private-conversations/
3) https://steigan.no/2020/12/robotstovsugere-kan-avlytte-private-samtaler/

Overvågning

Det danske forsvar har software, som kan spore dig alene ved hjælp af dit mobilnummer.

Det har forskningsinstitutionen Citizen Lab i Canada (1) fundet frem til ved hjælp af lækkede dokumenter i følge DR.(2)
Danmark indgår nu sammen med en række andre mere eller mindre demokratiske stater i den klub, der angiveligt bruger det israelske overvågningsprogram “Circles”.
I Danmark har hærkommandoen programmet Circles installeret på en server på hovedsædet i Karup.
Da DR kontaktede Forsvaret for at spørge ind til programmet, bekræftede Forsvarskommandoen, Danmarks øverste militære kommandomyndighed, i første omgang, at man har programmet.
“Forsvaret råder over den pågældende software”, lød svaret mandag den 14. december.
Men to dage senere modtog DR endnu en mail fra Forsvarskommandoen, hvori der står:
“Ved nærmere undersøgelse viser det sig, at det ikke kan bekræftes, at Forsvaret råder over software fra pågældende firma.”
Programmet Circles kan ifølge Citizen Lab bruges til at overvåge alle mobiltelefoner i verden.
Det kræver blot et mobilnummer på den person, man vil overvåge.
Circles er i stand til at give myndigheder mulighed for at kigge sms’er, lytte til opkald og se præcis hvilken mobilmast, en telefon er koblet på.
Programmet udnytter blot et hul i sikkerheden i de systemer, som vi alle sammen bruger, når vi surfer på nettet, sms’er eller ringer fra vores telefon.
Det forklarer Christian Damsgaard Jensen, som er leder af cybersikkerheds-sektionen på DTU Compute.
En rapport fra mediet Intelligence Online fra 2015 viste, at Circles højst sandsynligt stod bag et falsk teleselskab i Bulgarien (3) netop for at kunne spore telefoner. Firmaet bag Circles er desuden et datterselskab til det israelske firma NSO-group, der står bag den omstridte Pegasus-software.
Kilder:
1) https://citizenlab.ca/2020/12/running-in-circles-uncovering-the-clients-of-cyberespionage-firm-circles/
2) https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/har-danmark-koebt-omstridt-teknologi-til-overvaagning-ja-sagde-forsvaret-men
3) https://www.intelligenceonline.com/surveillance–interception/2015/12/02/circles—mobile-phone–company-intercepts-3g,108114286-art

Please follow and like us: