Er det umagen værd at udvikle 5G?

Om 5G teknologien, se mere her:
https://nejtil5g.dk/5g/teknologier-og-frekvenser-om-5g-og-de-andre-ger/
En række artikler der advarer om farerne ved 5G se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/advarsler-og-farer-ved-5g/

Hvor dybt går 5G Fake News?

Et åbent brev til Greta Thunberg: 5G’s omkostninger, fordele og myter 🤔
Åbent brev fra den 23. januar 2021 til Greta Thunberg. Skrevet af Miguel Coma, der er ingeniør inden for telekommunikation og it-arkitekt. (1)

”Kan vi stole på de almindelige medier og sociale medier? Bliver alle peer-reviewed undersøgelser offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter af høj kvalitet og uafhængige af branchedagsordener? Er høj kvalitets videoer med udsagn fra berømte mennesker altid rigtige?”

“Når jeg stiller disse spørgsmål,” skriver Miguel Coma, “får jeg et klart NEJ til hver enkelt. Faktisk betragter jeg få ting som utvivlsomt sande. Jeg overvejer at tvivle på et fundament af visdom og videnskab.”

“Efter måneder med intensiv forskning og drøftelser med eksperter og brancheaktører har jeg stadig ikke fundet et overbevisende behov for omfattende, offentlige 5G-netværk.”

I dette historiske øjeblik, hvor menneskelig immunitet skal være stærkere end nogensinde, hvorfor vil vi da risikere at udsende endnu et lag af (utestet) elektromagnetisk stråling ud til offentligheden og dyrelivet?

Hvis hver internetbruger, lovgiver samt udbyder omhyggeligt gennemgik 5G’s indflydelse, kunne 5G’s private infrastrukturer begrænses til industrier, der virkelig kunne drage fordel af det?”

En hurtig oversigt over de almindelige myter om 5G:

Hastighed
Mens 5G kan levere hastigheder over 1000 megabit pr. Sekund (Mbps), har videokonferencer i høj kvalitet kun brug for 0,3 Mbps; high-definition (HD) har brug for 1,5 Mbps. På en mobilenhed kan den højest opfattede billedkvalitet opnås ved 1,5 Mbps. Netflix anbefaler 5 Mbps til HD-streaming på en stor skærm. Telemedicin (inklusiv kirurgi og medicinsk billeddannelse) kan kræve noget mellem 2 Mbps og 40 Mbps. Den ideelle hastighed til internetsurfing er 8 Mbps. Til ultra-HD (4K) videoer (til meget store skærme) anbefaler Netflix 25 Mbps. Behovet for hastighed i virtual reality spænder fra nogle få til et par hundrede Mbps ved ekstremt fordybende fremtidige applikationer. Her er en myte-buster: med over 1000 Mbps kan den nyeste 4G-teknologi levere alle disse hastigheder. Forbedringer i billedkomprimering, der er lovet ved kunstig intelligens (AI), kan reducere de krævede hastigheder endnu mere.

Ventetid eller svartider
Branchen hævder, at 5G kan tilbyde latenstider under en millisekund (ms), men den returnerede latenstid i telekirurgi er allerede under 300 ms. Video streaming kræver 25-75 ms. Onlinespil er sat til omkring 50 ms. For at eliminere fornemmelsen af ​​at skulle vente mellem netsider, har browsing brug for 25-50 ms. Igen tilfredsstiller 4G allerede disse latenstider med ned til 30-40 ms under reelle forhold. Producenter, der har brug for endnu lavere latenstider, kan installere private 5G fase 2-netværk. (2)

Et massivt antal tilsluttede enheder.
Mens 5G kan nå en million tilsluttede enheder pr. Kvadratkilometer, kan en kombination af forskellige alternative IoT2-teknologier allerede forbinde lige så mange maskiner.

Internet of Things (IoT) og Industrial IoT (I-IoT)
Branchen hævder ofte, at 5G er nødvendig for IoT. Alligevel kan 5G faktisk tilføje en forvirring til et allerede stort og komplekst IoT-marked (3), hvor infrastrukturer allerede konkurrerer med hinanden. På en fabrik kan robotter, kameraer, skærelasere, præcisions boringer osv. (Som har brug for forbindelser med lav latenstid på højt automatiserede produktionskæder) drage fordel af et privat 5G-netværk på stedet og med en øget sikkerhed. Det kræver ikke et offentligt 5G-netværk.

Autonome køretøjer (AV’er)
Autonome køretøjer bruger flere sensorer til at opfatte deres nærmeste omgivelser. AI-enheder (Artificial Intelligence) erstatter den menneskelige chauffør. Når AI enheden er “uddannet” til at køre godt, kan den indsættes i køretøjet og køre – uden 5G. AV’er bruger også V2X-kommunikation fra køretøjet til hvilken som helst dataudveksling med andre kørende køretøjer samt vejinfrastruktur (såsom stoplys). Her er 5G heller ikke nødvendigt. Wi-Fi, 4G og lys kan levere V2X-kommunikation.

Droner
Droner kræver forbindelse i tre dimensioner. I dag bruger droner hovedsageligt jordantenner, der peger på dronen og eksisterende satellitkommunikation. Mobilnetværk er designet til at betjene brugere nær jorden – ikke droner, der flyver i høje højder. Mobilnetværk kan være en mulighed for små, lavtflyvende droner, men der er mange tekniske udfordringer. Drone “motorveje” kan oprettes med 4G eller 5G antenner, der peger mod himlen for at dirigere dronerne, men de kræver ikke et 5G offentligt netværk.

Smart cities
Smart cities kan blive tunge brugere af Interne of Things. Men igen kan de eksisterende IoT-teknologier opnå disse forbindelser. De har ikke brug for 5G.

Smart grids
Smart grids (3) har til formål at automatisere hjælpeprogrammer med IoT-sensorer og fjernbetjening. Smart Meters måler en forbrugers forbrug af elektricitet, vand og naturgas. For at undgå strømafbrydelser har kritiske intelligente net automatiseringer brug for meget pålidelig fiberoptik og anden net baseret infrastruktur. Til ikke-kritiske applikationer og smarte målere er eksisterende IoT trådløse teknologier allerede tilgængelige. 5G giver ingen fordele for smart grids eller Smart Meters.

Landbrug
I landbruget taler fabrikanterne for robotter og droner, der kan bruge AI til at overvåge afgrøder og kvæg med ultra fine præcisions billeder. Industrien mener, at AI kan erstatte den fysiske landmand. Uanset hvad man måtte mene om den ide og AI indlejres i landbrugsmaskinerne, (4) er 5G ikke nødvendig. Uden 5G kan vi stadig se hurtigere behandling med de lavest mulige responstider – og uden eksponering af afgrøder, husdyr eller bestøvere af den elektromagnetiske stråling fra 5G.

Telekirurgi og telekonsultation
Telekirurgi og telekonsultation som undertiden involverer røntgenstråler, ekkografi, RMI eller robotoperationer, har brug for et ekstremt pålideligt netværk. Typisk er pålidelige netværk kablet. Mobilnetværk som 5G er kun egnet til demonstrationer med en dummy. Telekonsultationens kræver hastigheder (2-6 Mbps) og ventetid (under 300 millisekunder) hvilket faktisk kan opnås med 3G. Medicinske centre i fjerntliggende områder uden speciallæger kan tilbyde telekonsultationer med kablede netværk. (5) Meget fjerne klinikker kan bruge eksisterende satellitnetværk. 5G-teknologi giver ingen fordele for telemedicin.

Virtual Reality (VR)
Virtual Reality (VR) bruges hovedsageligt indendørs med hurtige og lave latenstider, faste netværk som Wi-Fi eller Wi-Gig. For rejsende er tredimensionelle VR-applikationer, der bruger 4G, allerede tilgængelige og kræver kun 4 Mbps. (6) Indendørs og udendørs Augmented Reality (AR) er mindre datakrævende end VR og kan bruge eksisterende faste (Wi-Fi) og mobile (4G) teknologier. (Undersøgelser af VR’s helbredseffekter (inklusive børns syn) er meget begrænsede.)

Kilder:
1) https://wsimag.com/science-and-technology/64670-how-deep-is-5g-fake-news
2) https://assets.new.siemens.com/siemens/assets/api/uuid:ebfabd16-3356-49a1-bc1e-1675f8855190/is-5g-already-robust-enough-for-the-industry.pdf
3) https://electromagnetichealth.org/wp-content/uploads/2018/05/Wires.pdf
4) https://blogs.nvidia.com/blog/2019/11/01/ai-helps-farmers-whack-weeds/
5) https://broadbandnow.com/report/telehealth-requires-broadband-availability/
6) https://www.commscope.com/globalassets/digizuite/1733-exec-paper-virtual-and-augmented-reality-final.pdf

Er det virkelig værd at udvikle 5G?

Cambridge Independent, 23. marts 2020
Er det muligt at udvikle et 5G-netværk i en verden, der lider af virkningerne af coronavirus? “Den massive investering, der kræves for at få 5G i gang, får mange til at se nøje på deres budgetter og værdien af ​​teknologien“, siger Dr. Ramsey Faragher, grundlægger og administrerende direktør for Cambridge-baserede Focal Point Positioning.
Vægten af ​​5G-teknologien, der skal tilføjes til master, er den første udfordring”, siger GPS-eksperten, hvis ‘superkorrelation’-teknologi dramatisk forbedrer GPS-nøjagtigheden.
Den fysiske infrastruktur i jorden skal ændres, hvis masterne ikke er stærke nok til at holde 5G-strukturer,” bemærker Dr. Faragher. “5G kan bruge fem gange så meget strømforbrug, som det bruges i øjeblikket, og er meget tungere – ikke alle eksisterende master kan understøtte disse ændringer.”
Usikkerheden kommer, når den første britiske mobiloperatør tænder for sin 5G-tjeneste, og 5G-spilplatforme starter i USA. De vigtigste 5G-markeder er i Japan, Sydkorea og USA. Men teknologien er enormt kontroversiel, med bekymringer om den øgede eksponering for radiofrekvente elektromagnetiske felter (RF-EMF) på den ene side mod de, der siger, at risikoen er ubetydelig. I midten er dem, der foreslår, at vi ikke har nogen grund til at tro, at teknologien er sikker.
https://www.cambridgeindependent.co.uk/business/is-5g-really-worth-developing-9103815/

Hvorfor 5G ikke er bedre end Wi-Fi

En længere analyse af Elektra Wagenrad (*), Golum.de. Den 4. december 2019.
Golem.de et netmedie der lægger særlig vægt på områderne software, hardware, netværk, it-sikkerhed, forskning og videnskab og netværkspolitik. Golem.de opstiller selvstændigt tematiske prioriteter og belyser også de kulturelle områder af den tyske it-scene.

Indhold:

  • Netværk: Hvorfor 5G ikke er bedre end Wi-Fi
  • 5G overtager Wi-Fi-konceptet
  • Wi-Fi er tilbøjelig til at forstyrre, men det er kortbølget 5G også
  • 1 ms latency er et dristigt løfte
  • 5G er ikke en revolution, Wi-Fi er lige så godt
  • Wi-Fi 6 og 5G lover lige høje priser
  • Hvordan 5G og Wi-Fi 6 adskiller sig
  • Del din WLan!

5G kommer med store marketingløfter. Men i virkeligheden implementeres, med en enorm teknisk og økonomisk indsats, primært hvad Wi-Fi allerede kan – uden at løse dets problemer.
Den femte generation af mobilkommunikation er på alles læber under akronymet 5G takket være marketingstrategier. 5G er indstillet til at være et alsidigt hit og skal ikke kun revolutionerer markedet for mobilt internet, men også Internet of Things, cloud computing, bil-til-bil-kommunikation, transmission og industriel automatisering.
Uanset om der kun skal transmitteres et par byte om dagen fra drivhuset, eller at mange gigabyte skal streames over en meget kort afstand: 5G er angiveligt altid den bedste løsning. Mobilkommunikationsindustrien foretrækker det, samfundet stoler på sine 5G-tjenester på alle områder.

5G er ikke egnet til alt …
Håbet der er forbundet med 5G er tilsvarende høje. For eksempel besluttede Niedersachsen statsparlament for nylig at afslutte finansieringen af ​​DAB+ digital sendestandard – med argumentet om, at digital transmission også kan leveres med 5G-sending. Dette åbner en ekstra indtægtskilde for 5G-operatørerne. Men de storslåede løfter kan næppe overholdes med den annoncerede teknologi og en ekspansionen rettet mod økonomisk succes.
Strategien med at acceptere døde zoner samt lamme basestationer i tyndt befolkede områder sparer penge på operatørsiden. Men hvis der sker ulykker i de døde zoner, og førstehjælpen ikke kan komme frem, som det skete i Brandenburg i begyndelsen af ​​november, (1) kan det få drastiske konsekvenser. Ideen om at udsende vigtige radioadvarsler i tilfælde af en krise udelukkende via mobilnetværk er absurd i betragtning af mobilnetværksdækningen. Især da 5G-basestationerne er strømslugere: I tilfælde af blackout lukker 5G-netværket efter et par timer. Så vil det være umuligt at informere offentligheden uden en analog FM-transmission.

… især ikke til tilsluttet kørsel
Et andet eksempel: Inden for netværkskørsel har den tyske regering torpederet EU-planerne for ensartet brug af WLAN-standarden 802.11p til fordel for 5G, skønt 5G-teknologi næppe er egnet til ad hoc-kommunikation mellem slutenheder. (2) På grund af den økonomiske model blev mobilkommunikation nemlig ikke udviklet til uafhængig kommunikation mellem slutenheder uden basestationer. Et tilladt spørgsmål: Vil du seriøst gøre dig afhængig af et landsdækkende udbud af hurtige 5G mobiltelefonbasestationer, især når det kommer til autonom kørsel?

Selv for internetforsyningen i hjemmet fremføres nogle gange det forslag, at man mange steder kan undvære yderligere udbygning af det fiberoptiske net den sidste mile på grund af 5G. Til stationære applikationer og basestationerne, som skal sikre den trådløse informationsformidling, er det kun fiberoptikken, der giver en skalerbar båndbredde, som på længere sigt kan vokse med efterspørgslen. Yderligere fiberoptiske kabler kan indsættes i kabelskakter og -kanaler på et senere tidspunkt, forudsat at pladsen endnu ikke er opbrugt. Kommuner og operatører, der sparer plads her eller giver afkald på byggearbejde, fordi de er afhængige af løfterne om mobilkommunikation i fremtiden, sparer i den forkerte ende.

Walter Haas, CTO fra Huawei Tyskland, opsummerede sin vurdering af 5G som følger: “Jeg vil afmystificere 5G-hypet lidt. Det er lidt mere moderne, bedre og hurtigere. Men om det bliver 5G-netværket, som mange drømmer om, er tvivlsom.” (3)

Og det er virkeligt tvivlsomt – og på flere niveauer. Først er og fremmest med løftet om de høje datahastigheder.

Kilder:
*) Corinna Aichele, bedre kendt som Elektra Wagenrad, er en Berlin-baserede forfatter, hacker, community network aktivist, softwareudvikler og elektronik ingeniør. Hun er kendt som en pioner indenfor trådløs mesh teknologi og er en af opfinderne af B.A.T.M.A.N. protokol. Lige fra begyndelsen af Freifunk-initiativet havde hun en aktiv rolle i at instruere folk i at opbygge fællesskabsnetværk i Tyskland. Siden da har hun blandt andet været medforfatter til bogen “Wireless Networking in the Developing World” samt aktivt skolet folk i Bangladesh, Indien, Chile, Tanzania og Sydafrika for at opbygge fællesskabsnetværk på egen hånd. Som elektronikingeniør deltager hun i udviklingen af trådløse routere, der passer til behovene i fællesskabsnetværk, især LibreRouter.
https://en.everybodywiki.com/Elektra_Wagenrad
1) https://www.n-tv.de/mediathek/videos/panorama/112-nach-toedlichem-Crash-bei-Berlin-nicht-erreichbar-article21369337.html
2) https://www.golem.de/news/eu-vorschlag-abgelehnt-scheuer-setzt-sich-im-streit-ums-auto-wlan-durch-1907-142323.html
3) https://www.golem.de/news/refarming-das-wird-nicht-das-5g-was-sich-viele-ertraeumen-1906-142114.html
Læs hele analysen via linket.
https://www.golem.de/news/netzwerke-warum-5g-nicht-das-bessere-wi-fi-ist-1912-145178.html

Please follow and like us: