Satellitter og droner skal understøtte det kommende 5G netværk

Se også her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/er-det-umagen-vaerd-at-udvikle-5g/

Indhold:
Droner
Satellitter
Satellit kort
– Satellitopsendinger
– Hvordan er Starlink-projektet anderledes?
– Hvilke rumfartselskaber arbejder på 5G?
Vil de planlagte 50 000 5G-satellitter skabe et stille Armageddon?
– NASA
– Er norsk investering i satellitlancering kompatibel med bæredygtighed?
– Meteorologer advarer om, at 5G kan ødelægge vejrudsigterne op
– PLANETARY EMERGENCY
Miljølovgivning

Droner

Verdens største drone er bygget til at transmittere 5G-forbindelse fra stratosfæren ved hjælp af en antenne, der kan initiere 480 styrbare beams til at dække Storbritannien med 5G netværket.

Britiske firmaer har annonceret planer om at tilslutte 5G-forbindelsen kommercielt fra stratosfæren i 2024.
– Antennen er monteret på en drone, der drives af brint.
– Antennen kan transmittere 480 individuelle og styrbare beams (koncentrerede stråler).
Ifølge virksomhederne skal der blot bruges 60 droner til at dække hele Storbritannien med 5G.

The 5G network is set to take flight, as two UK firms are designing antennae fitted drones that beam the high-speed connectivity from the stratosphere to devices around the globe
The 5G network is set to take flight, as two UK firms are designing antennae fitted drones that beam the high-speed connectivity from the stratosphere to devices around the globe

Stratospheric Platforms Limited (SPL) og Cambridge Consultants har annonceret deres planer om at frigive droner 20 km over overfladen, hvor hver især udsender 480 styrbare beams til at dække et område med netværket. De angiver, at der kun skal 60 fjernstyrede droner til for at kunne dække Storbritannien med 5G. Målet er dog at kunne ‘forbinde de ikke-tilsluttede i udviklingslandene.’
Det første vellykkede testforsøg med det brintdrevne fartøj blev afsluttet september 2020. Man regner med at man i løbet af 2024 kan udrulle tjenesten kommercielt.
Dronen vil have et vingerum på ca. 60 meter og flyve på brint, hvilket giver en længere rækkevidde uden at frigive ingen emissioner. Den 120 kg tunge antenne, der er fastgjort til dronen, udsender de op til 480 individuelle beams, sikrer en hurtig og jævn dækning af hele området.
Ifølge SPL CEO Richard Deakin var den første udrulning af 4G i Storbritannien langsom og dyr, og overgangen til 5G ville kræve yderligere 400.000 cellemaster. En drone kan erstatte mindst 200 master ​​- afhængigt af konfigurationen.
Ved testen samarbejdede SPL med Duetsche Telekom ved det første forsøg på det luftbårne netværk ved hjælp af 4G tale- og dataforbindelse. Under testen blev en smartphone forbundet til det jordbaserede mobilnetværk i Telekom Deutschland via antennerne på flyet. Den stratosfæriske test viste downloadhastigheder på 70 Mbps og uploadhastigheder på 20 Mbps i 2,1 GHz-området over en kanalbåndbredde på 10 MHz.
Med sine droner forsøger SPL at bevæge sig ind på det samme marked som Alfabetets Loon, der har brugt en ballon i stratosfæren, til at leverer internet til dem, der bor i verdens fjerntliggende områder.
Kilder:
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8911237/Worlds-largest-drone-set-transmit-5G-connectivity-stratosphere-using-antenna.html

Satellitter

Elon Musk-satellitter blokerer nattehimlen: Astronomernes mareridt bliver til virkelighed.
Mens vi andre bekymrer os om det 5G netværk satellitterne skal understøtte, har Astronomerne bekymret sig over fremtidens udsigt til verdensrummet. SpaceX, som er ejet af Elon Musk, er i fuld gang med at sende de planlagte 42.000 Starlink-satellitter ud i rummet. De skal skabe adgang til internettet over hele Jorden.
https://videnskab.dk/teknologi-innovation/elon-musk-satellitter-blokerer-nattehimlen-astronomernes-mareridt-bliver-til

60 Starlink satellites are flat-packed into a Falcon 9 nose cone.
Source:
Elon Musk/Twitter

Starlink-satellitter vil fylde himlen
Satellit-togene er en del af Tesla-stifter Elon Musks milliarddyre projekt, der i de kommende år skal sikre lynhurtigt internet i selv fjerne afkroge på vores planet.
Indtil videre er der opsendt 360 af de 12.000 satellitter, der ifølge SpaceX skal være på plads i 2027.
Satellitterne bliver opsendt i “bundter” på 60 styk ad gangen og ifølge planen omkring hver 14. dag.
– Så der vil komme flere og flere. Og til sidst vil de være på himlen, ligegyldigt hvornår du kigger op, bare himlen er mørk, siger Flemming Hansen.
Hvornår er det bedst at se dem?
– Lige nu er det klokken 21-23 om aftenen på den sydlige himmel. Hvis først man har fået øje på “futtoget”, er det meget nemt.
19. april 2020.
https://www.dr.dk/nyheder/viden/kan-du-se-konvojen-af-lys-paa-himlen-det-er-fremtidens-super-internet-og-astronomernes

Via dette link kan du se satellitterne på himlen live:
https://www.facebook.com/happening.page/videos/557503578499543/

Satellit kort
Updates (latest first)
* 8th December – hover over a sat name and globe moves to center it. Sats now float over globle. Click to set your location
* 2th December – click on a sat label to see a graph of recent altitude
* 18th November – Added tracking of the second launch
* 8th November – Soon after the November 11th batch appears in space-track data they will be included in some way
Live
Dashed lines show the approximate coverage with very conservative viewing slant (approx 60 degrees above horizon, where 90 means vertically overhead).
Map is live from latest observational data from space track dot org.
Mouse: click and drag to move globe, zoom in with scroll wheel or two finger touch pad move.
Mobile: use normal touch operations to move and zoom/unzoom globe
Red satellite names (marked with yellow rings on map) are low/high vs 550km target. Possibly de-orbiting
hover or touch individual names on the left to see how hold the data is
History
History variation replays the track history over the last N days
Altitudes are the periapsis (lowest part of each orbit)
Hover over any satellite to “focus” on it
Sats plotted in yellow are not at the right altitude so they are either moving relative to the train or have wandered away
https://satellitemap.space/

Satellitopsendinger
Elon Musks selskab SpaceX planlægger at opsende 12.000 satellitter til levering af 5G globalt fra rummet. De første 60 satellitter blev lanceret den 23. maj 2019 fra Cape Canaveral, Florida. Det andet sæt på 60 satellitter er planlagt at blive lanceret den 17. november; det tredje sæt med 60 satellitter den 4. december. Så snart de 420 satellitter er lanceret, planlægger SpaceX at begynde at levere global 5G-service til et begrænset antal kunder. Dette må ikke ske. Aktivering af 5G-satellitter i rummet kan få katastrofale effekter, allerede i det kommende forår – ikke fra den direkte stråling, men fra ændringen af Jordens elektromagnetiske miljø, som alle er afhængige af for deres liv og helbred.

Virksomhederne med de største antal planlagte satellitter inkluderer:
SpaceX: 42,000 satellites
OneWeb: 4560 satellites 
Boeing: 2956 satellites
Spire Global: 972 satellites

CANADA: Telesat tæt på at have finansieret deres kommende satellitnet efter at Canada har investeret 1,44 milliarder canadiske dollar i projektet.

Telesat, et Ottawa-baseret satellitkommunikationsfirma, har taget et stort skridt mod at have finansiere deres satellitkonstellation med lav jordbane (LEO), og som skal levere højhastighedsbredbånd, efter at den canadiske regering har givet tilsagn om at ville investere 1,44 milliarder C. dollar (1,2 milliarder US. dollar) i projektet.
Den resterende finansiering er under forhandling med henholdsvis de franske og canadiske eksportkreditbureauer, BPI og EDC. Telesat sigter mod at få satellitnetværket til at fungere globalt i 2024.
Den lovede investering kommer blot tre dage før den liberale premierminister Justin Trudeau forventer at udskrive et tidligt valg. Justin Trudeau’s regering har lovet at forbinde selv fjerntliggende canadiske husstande til højhastighedsinternet inden 2030.
Satelitterne
Telesat’s 298 LEO-satellitter kommer til at operere 36 gange tættere på jorden end de traditionelle satellitter. Det betyder at det tager mindre tid at sende og modtage information og føre til at selv i Canadas isolerede egne langt nord kan få et fiberoptisk bredbånd,.
Hver canadier burde have adgang til et overkommeligt højhastighedsinternet,” udtalte innovationsminister Francois-Philippe Champagne i en erklæring. “I dag tog vi et stort skridt i retning af at få det til at ske.”
Investeringen skal understøtte 700 job i Canada og Telesat forpligter sig til at bruge 1,6 mia. C $ i driftsomkostninger i løbet af de næste 15 år.
Telesat er oppe mod Elon Musk, der sætter de såkaldte Starlink LEO i kredsløb med sit firma SpaceX.
Satellitterne skal bygges af Thales Alenia Space (TAS) som er et joint venture mellem Italiens Leonardo (LDOF.MI) og Frankrigs Thales (TCFP.PA).
Kilder:
1) https://www.reuters.com/technology/telesat-get-14-billion-investment-canadian-government-2021-08-12/

Aktuelle opsendelser kan følges fra disse side:
https://www.satflare.com/
https://spaceflightnow.com/launch-schedule/

Hvordan er Starlink-projektet anderledes?
Starlink-projektet adskiller sig fra traditionelle satellitbaserede internetteknologier på nogle få vigtige måder. For det første sendes satellitterne op i en lav-jord bane, så afstanden mellem dem og modtagere på jorden er korte, og dermed er rejsetider også kortere. For det andet, befinder satellitterne sig i en ikke-geostationær bane, hvilket betyder, at de ikke bevæger sig med en fast hastighed for at forblive på samme sted i forhold til Jordens rotation.
Satellitterne og jordstationerne bruger også to frekvensbånd i det elektromagnetiske spektrum, der ikke i øjeblikket bruges i kommercielle satellitbredbåndssystemer (selvom NASA i øjeblikket bruger disse bånd til at tale med ISS blandt andet).
Jordstationerne transmitterer i området 14,0-14,5 GHz (del af ‘Ku-båndet’) og modtager i området 10,7-12,7 GHz (del af ‘X-båndet’).
SpaceX påregner at installere jordstationerne i 2020.
Det er planen, at den 27. maj 2020 skal den første mission til ISS (den internationale rumstation) gennemføres, herefter vil SpaceX påbegynde mere regelmæssige besætningstransportmissioner mellem ISS og Jorden.
https://www.techspot.com/news/78679-spacex-requests-fcc-permission-operate-1m-earth-stations.html
https://www.techspot.com/news/84878-spacex-first-crewed-flight-iss-gets-may-27.html

Illustration af hvordan informationer bliver sendt via satellitterne fra basestation til basestation. Den ekstra hurtighed informationer fremsendes vil have stor betydning for finansmarkederne.

How Does Starlink Work Anyway?
https://hackaday.com/2020/02/20/how-does-starlink-work-anyway/
Starlink frekvenser:
https://www.researchgate.net/figure/StarLink-Frequency-Allocation-and-Modulation-Type_tbl10_330244593
Starlink
https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink
https://www.starlink.com/

SpaceX may want to launch 42,000 internet satellites — about 5 times more spacecraft than humanity has ever flown
https://www.businessinsider.sg/spacex-starlink-internet-satellites-itc-filing-30000-additional-42000-total-2019-10/

Hvilke rumfartselskaber arbejder på 5G?
Mange rumfartsselskaber har travlt med at være trendsættere i 5G. For eksempel har SpaceX modtaget godkendelse til at lancere næsten 12.000 Starlink-internet-satellitter (og for nylig ansøgt om op til 30.000 mere). I maj lancerede SpaceX deres første 60 Starlink-fartøjer, der opererer i en lav-jord-banehøjde på ca. 550 km. (Til sammenligning kredser den internationale rumstation omkring 250 miles eller 400 km over Jorden.)
OneWeb har også satellit-internet-planer. Virksomheden planlægger at samle en konstellation på næsten 650 satellitter for at gøre webadgang lettere rundt omkring i verden. OneWeb lancerede den første gruppe på seks satellitter i februar ombord på en Soyuz-raket leveret af det europæiske lanceringsselskab Arianespace. Disse satellitter cirkler Jorden i næsten polære kredsløb i en højde af ca. 1.200 km. Amazon og Facebook er blandt de andre virksomheder, der planlægger 5G-satellitnetværk.

I 2019 er det mindst otte selskaber og regeringer som konkurrerer om at opsende flåder af fra 150 til 42 000 satellitter hver.

SpaceX, som er baseret i USA, har planer om 42 000 satellitter, sender allerede 60 klynger op to ganger i måneden, og udvikler en større raket, som kan sende 120 op på en gang. Så snart 420 satellitter er i bane, har de planer om at aktivere dem. Det kan ske så tidlig som i februar 2020.

OneWeb, som er baseret i Storbritannien, har sikret sig amerikansk godkendelse til at tilbyde bredbåndstjenester fra 2.000 satellitter. OneWeb havde allerede Federal Communications Commission godkendelse til en 720-satellit konstellation. I en i august gav FCC gav OneWeb godkendelse til en endnu 1.280 satellitter. De første 720 satellitter, hvoraf OneWeb har lanceret 74 (august 2020), er beregnet til lav orbital højder på 1.200 km. De nye 1.280 satellitter blev godkendt til mellemstore kredsløb om Jorden på 8.500 km. Begge er meget lavere end de 35.000 km geostationære baner, der anvendes af traditionelle satellit-bredbåndsnet, hvilket bør resultere i lavere ventetid og en bedre oplevelse for internetbrugere. OneWeb indgivet en anden ansøgning i maj 2020 til at lancere en 47.844 satellitter i en højde af 1.200 km, men det er ikke klart, hvor lang tid det ville tage at få FCC godkendelse.
OneWeb har undervejs indgivet konkursbegæring og afskedigede de fleste af sine medarbejdere i slutningen af marts. I juli indvilligede OneWeb i at sælge virksomheden til et konsortium, med bl.a. den britiske regering og Bharti Global Limited for 1 milliard dollars.
https://arstechnica.com/tech-policy/2020/08/bankrupt-oneweb-gets-fcc-approval-for-another-1280-broadband-satellites/

Telesat, som er baseret i Canada, har planer om 512 satellitter, og har til hensigt at starte tjenesten i 2021.

Amazon I juli modtog Amazon FCC godkendelse til at lancere 3.236 low Earth kredsløb satellitter til sin planlagte “Project Kuiper” bredbåndstjeneste. Tjenesten starter så snart 578 satellitter er i omløb

Lynk har planer om «flere tusind» satellitter og har til hensigt at starte tjenesten i 2023.

Facebook har planer om tusenvis af satellitter, men har ikke offentliggjort sine planer for offentligheden.

Roscosmos, den russiske rumorganisation, har planer om 640 satellitter med opsendinger spredt mellem 2022 og 2026.

Aerospace Vitenskap og Industri Corp, et kinesisk statsligt ejet selskab, har planer om 156 satellitter som skal være på plads inden 2022.

Herudover har Loon, et datterselskab til Google, en kontrakt på at levere Internet fra balloner i stratosfæren til udkantsområder i regnskoven i Amazonas i Peru.

Hvad er risikoen?
fra ‘Space Companies Are Investing Big in 5G Technology’, Space.com. 20 oktober 2019.
Spredning af 5G-satellitter i kredsløb rejser en række spørgsmål fra industriobservatører. Et stor spørgsmål er den stigende risiko for kollisioner, der teoretisk set kunne betyde enorme bestande af orbitalt affald. Verden fik et indblik i denne risiko sidste måned, da en europæisk satellit lavede en forsigtighedsmanøvre for at undvige en potentiel kollision med en af ​​SpaceX Starlink-satellitterne.
Der er også bekymringer om radiofrekvensinterferens med alle disse kommende satellitter. Især operatører af vejrsatellitter er bekymrede over nogle af de autoriserede 5G-frekvenser, der nærmer sig den 23,8-gigahertz-frekvens, der ofte bruges i vejrprognoser. Ved denne båndbredde afgiver “vanddamp i atmosfæren et svagt signal”, og satellitterne kan undersøge fugtigheden i atmosfæren, selvom regionen er overskyet, rapporterede Popular Mechanics. Når det er sagt, forhandler både NASA og U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration med Federal Communications Commission (som tildeler frekvensfrekvenser til amerikanske virksomheder) for at beskytte vejrsatellitter, ifølge Popular Mechanics.
Der er også bekymring for, at overflod af satellitter vil forstyrre himmelobservationer. I juni udtrykte Den Internationale Astronomiske Union (IAU) bekymring for, at tusinder af satellitter kunne forstyrre evnen til at undersøge svage og fjerne objekter, for ikke at nævne natlige dyrs liv. “Vi forstår endnu ikke virkningen af ​​tusinder af disse synlige satellitter spredt over nattehimlen, og til trods for deres gode intentioner kan disse satellitkonstellationer true begge sider,” sagde IAU-embedsmænd i en erklæring på det tidspunkt.
https://www.space.com/5g-in-space-internet-satellites.html

Vil de planlagte 50 000 5G-satellitter skabe et stille Armageddon? Eller er frygten ubegrundet?

NASA
For første gang kommenterer NASA et privat selskabs ansøgning om at lancere en mega-konstellation af satellitter. Budskabet er klart: Det kan blive katastrofalt.
AST & Science (AST) ønsker at lancere 240 store satellitter, der skal kommunikere med 4G, og hvis alt går efter planen, i sidste ende også med 5G-netværket, rapporterer Ars Technica. Men da satellitterne er så massive, har NASA den 29 oktober 2020 udsendt en erklæring den 29. oktober 2020 om, at satellitterne vil forårsage tusindvis af potentielle kollisioner hvert år – trods at AST udtaler, at de er forpligtet til at samarbejde med NASA for at løse problemet.
Modstand
Modstanden samt advarslerne fortsætter støt med at stige med udsigten til titusinder af satellitter og lignende køretøjer, der lanceres til udbrede 5G og WiFi på Jorden (se 1, 2,3 , 45, 6 , 7, 8 , 91011, 12, 131415), samt til global overvågning og andre formål.
Det fremgår af activistposten fra 10. november 202. (1)
Rumaffald
ESA, European Space Operations Centre, som overvåger rumaffald, offentliggjorde for nylig sin årlige rapport om den aktuelle tilstand af rumskrammel. (2) Her rapporterer de, hvordan akkumulerende raketboostere, hedengangne satellitter og rumbårne granatsplinter udgør en betydelig risiko for rumfartøjer.
“Den største bidragyder til det nuværende problem med rumaffald er eksplosioner i kredsløb, forårsaget af tilovers- brændstof og batterier – ombord på rumfartøjer og raketter. Selv om der i årevis er truffet foranstaltninger for at forhindre dette, ser vi ingen nedgang i antallet af sådanne begivenheder. Tendenserne i retning af bortskaffelse af missionen forbedres, men i et langsomt tempo,” siger Holger Krag, leder af ESA’s rumvragskontor i ESOC i Darmstadt, Tyskland. (3)
Kilder:
1) https://www.activistpost.com/2020/11/nasa-warns-5g-satellites-are-disaster-waiting-to-happen-other-experts-agree.html
2) https://www.sdo.esoc.esa.int/environment_report/Space_Environment_Report_latest.pdf
3) https://www.rt.com/news/503322-exploding-space-debris-threat-report/

Carlson-BroadcastTheory Elektrisk kretsloep
Hvordan kringkasting og annen radiokommunikasjon fører til elektronregn som bryter ned ozonlaget og skaper temperaturøkning (Carlson: Broadcast Theory)

Er en norsk investering i satellitlancering kompatibel med bæredygtighed?
Einar Flydal 27. marts 2020.
Hvad sker der med livet på Jorden, hvis vi fylder ionosfæren med satellitter, der kommunikerer mellem og med sendere på jorden? Har det miljømæssige og sundhedsmæssige konsekvenser? Svaret er JA. Undersøges de? Svaret er nej.
https://einarflydal.com/2020/03/27/er-en-norsk-satsning-pa-satellitt-oppskyting-forenlig-med-baerekraft/

Vil de planlagte 50 000 5G-satellittene skabe et stille Armageddon? Eller er frygten ubegrundet?
Einar Flydal 5. december 2019. (opdateres dog løbende)
Det handler om de skadelige effekter på Jordens elektriske hylster fra de halvtrestusind 5G-satellitter, som er lanceret og vil danne et nyt trådløst netværk i atmosfæren. De skal kommunikerer med hinanden og ned til jorden med koncentrerede, stråleformede millimeterbølger, og en forudsætning for at 5G-visionen – Internet of Things – skal kunne realiseres. Kan indlægget fra Arthur Firstenberg overhovedet være rigtigt eller blot muligvis rigtigt? I så fald skal alle alarmklokker ringe. Hvis det er forkert, skal fakta på bordet og frygten afvises som ubegrundet.
Arthur Firstenberg har i mere end 40 år har arbejdet med de sundhedsmæssige og miljømæssige virkninger af vores forhold til elektricitet. Han har været særlig interesseret i satellitter. Han er initiativtager til den store internationale appel om at stoppe 5G på Jorden og i rummet.
https://einarflydal.com/2019/12/05/vil-de-planlagte-50-000-5g-satellittene-skape-et-stille-armageddon-eller-er-frykten-ubegrunnet/

Meteorologer advarer om, at 5G kan ødelægge vejrudsigterne op. Hurtigere mobiltjeneste kan betyde, at du må sige farvel til den nøjagtige tre-dages prognose.
BuzzFeedNews, 23. december 2019.
“Det ser ud til, at det hele handler om penge,” sagde Renée Leduc fra Narayan Strategy, en tidligere NOAA-embedsmand. ”Vægten ser ud til at være at uanset hvad, USA har brug for til at slå Kina på 5G området – uden argument og uden at se på konsekvenserne.
“I år auktionerede FCC, Federal Communications Commission, 24-gigahertz-radiofrekvenser til 5G-transmissioner, farligt tæt på den 23,8-gigahertz-frekvens, hvor vanddampmolekyler vibrerer i atmosfæren. Vejrsatellitter overvåger kontinuerligt det subtile signal om fugtighed, som er en vigtig ingrediens til nøjagtige vejrprognoser. Mobiltelefonantenner, der transmitterer 5G-signaler i nærheden af ​​denne frekvens, kan forårsage forvirring for vejr satellitterne og fodre supercomputerne, der kører døgnet rundt i vejrcentrer over hele verden, med fejleagtige fakta til deres programmer om Jordens atmosfære.
”Det er bare fysik,” fortalte meteorolog Jordan Gerth fra University of Wisconsin, Madison, til BuzzFeed News. “Du kan ikke bare fortælle vandmolekyler om at skifte kanal eller bruge en anden frekvens.”
Disse vejrmodeller skaber de daglige og 3- til 10-dages prognoser, som du ser i de lokale nyheder, mens de også forudsiger oversvømmelser, storme og orkaner. Mere end 90% af deres information kommer fra vejrsatellitter. Når 5G rulles ud og spreder sig, bliver vejrudsigterne stadigt mindre pålidelige.
FCC svarede ikke på en anmodning fra BuzzFeed News om kommentar. I et brev fra april sagde FCC-formand Ajit Pai, at NASA og National Oceanic and Atmospheric Administration, der havde bedt om, at auktionen over frekvensbånd blev udskudt, havde “overdrevne og ubekræftede indsigelser i sidste øjeblik.” Han bemærkede, at agenturets auktion af frekvenserne til trådløse udbydere samlet den amerikanske statskasse næsten 2 milliarder dollars.
Som svar, fortalte NOAAs fungerende administrator, Neil Jacobs, Kongressen, at indblandingen vil sætte de amerikanske vejrprognoser tilbage til “et sted omkring 1980”, hvilket reducerer de nuværende tre-dages orkanadvarsler til to-dages.
“På en International International Telekommunikationsunion-konference i Egypten i november aftalte nationer fra hele verden standarder for, hvor meget af en buffer, vanddamp, der skal have af 5G signalinterferens. Aftalen satte en grænse for interferens mellem FCC’s forslag og det, som NOAA sagde var sikkert. Det betyder, at der stadig vil være betydelig forstyrrelse, sagde eksperter. ITU-aftalen omfattede kontinuerlig overvågning af interferens, der skulle revurderes, når konferencen genoptages i 2023.”

https://www.buzzfeednews.com/article/danvergano/5g-is-going-to-screw-up-weather-forecasts-meteorologists

The true impact of SpaceX’s Starlink constellation on astronomy is coming into focus
New data gives a glimpse into a future with 12,000 more satellites
24. marts 2020
https://www.theverge.com/2020/3/24/21190273/spacex-starlink-satellite-internet-constellation-astronomy-coating

PLANETARY EMERGENCY.
The Earth needs your help. Now.
Arthur Firstenberg May 14, 2018
“I 1997 skrev jeg i min første bog, Microwaving Our Planet, i det sidste kapitel med titlen “Faren fra satellitter”: “Udbredelsen af ​​satellitter, vi er ved at være vidne til – medmindre denne verden snart vågner op – er utrolig, og det ser ud til, at ingen har overvejet, at det, at der popper tusinder af dem op som konfetti på himlen, kan have konsekvenser for vores atmosfære og vores klima.” Jeg skrev om det forventede ozontab; ødelæggelse af Van Allen bælterne; global opvarmning fra tilsætning af vanddamp til stratosfæren; giftigt affald; grundvandsforurening; rumskrot; mikrobølgestråling; og hærværket af nattehimmelen. Min bog fra 1997 findes her, takket være det spanske websted AVAATE, et af de bedste websteder om dette emne: www.avaate.org/IMG/doc/Microwaving_Our_Planet_firstenberg.doc
https://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2019/08/Planetary-emergency.pdf

Miljølovgivning

Lanceringerne af tusinder af satellitter til ‘global high-speed Internet service’ kan måske kollidere med allerede eksisterende miljøregler

Bør vores nattehimmel beskyttes i henhold til lovgivningen, eller skal den være fri og åben for alle at bruge? Det er et spørgsmål, som mange har kæmpet med i siden lanceringen af ​​de såkaldte megakonstellationer, hvor tusinder af satellitter blev sendt i kredsløb om jorden eksemplificeret ved SpaceX’s Starlink-netværk. Starlink er designet til at give global internetdækning fra rummet, men hvor de samtidig reflekterede sollys til jorden.En amerikansk domstol kan være på vej til at træffe afgørelse om emnet for første gang. En beslutning der kan få indflydelse på tværs af satellitindustrien, astronomien og selve vores kultur. Det skriver Scientific American i en artikel den 15. juni 2021. (1)Scientific American rapporterede sidste år om et papir i Vanderbilt Journal of Entertainment and Technology Law, (2) der hævdede, at Federal Communications Commission (FCC’s) godkendelse af mega-konstellationer som Starlink muligvis var i strid med amerikansk miljølovgivning – specifikt , den nationale miljøpolitiske lov (NEPA).Siden 1986 har FCC haft en “kategorisk udelukkelse”, der betyder, at næsten ingen af ​​dens aktiviteter kræver en miljøvurdering under NEPA. Det er denne udelukkelse som måske ikke længere kan være gyldig i betragtning af FCC’s nuværende aktiviteter, især dens licens til satellitter i rummet. “Det er tydeligt fra et juridisk synspunkt, at FCC ikke følger NEPA,” siger Ramon Ryan, en nyuddannet jurist fra Vanderbilt University og forfatter til dokumentet. Hidtil har ingen domstole taget stilling til spørgsmålet.Kommende retssag Det californiske kommunikationsselskab Viasat, der driver en konkurrerende satellit-internettjeneste, indgav en ansøgning til den amerikanske appeldomstol for District of Columbia Circuit med anmodning om en revurdering af FCC’s licens af nogle Starlink-satellitter. Sagen vedrører en nylig ændring for at sænke de planlagte højder på omkring 3.000 Starlink-satellitter, men sagen kan dog skabe en præcedens, der kan tvinge agenturet til at overveje eventuelle fremtidige satellitlicensers indvirkning på nattehimlen. ”Jeg synes, at FCC er meget sårbar,” siger en tidligere FCC-embedsmand. “Jeg tror ikke, de har dokumentationen til at forklare for en domstol, hvorfor NEPA ikke gælder.”Processen forventes dog ikke at være særlig hurtig: det kan vare op til et år eller mere, før der træffes en beslutning.Ganske vist er chancerne for, at sagen når Højesteret relativt små, siger Sarah Bordelon, en Nevada-baseret miljøadvokat hos advokatfirmaet Holland & Hart. ”Chancerne for en højesteretsafprøvning er ret sjældne,” siger hun og nævner, at tusinder af sager indsendes til gennemgang hvert år, og kun et lille antal vælges. Selvom sagen ikke når op til Højesteret, kan resultatet af sagen ved appelretten alligevel betyde “at der bliver lavet en ny NEPA-lov,” siger hun. FN Uden for USA er der ligeledes bestræbelser på at udarbejde nye internationale regler om satellitternes lysstyrke gennem FN. I april 2021 præsenterede Piero Benvenuti, tidligere generalsekretær for Den Internationale Astronomiske Union, en rapport for FN’s Komité for fredelig anvendelse af det ydre rum om satelliternes indvirkning på astronomi og nattehimlen. Selvom drøftelser var lovende, med 18 ud af 90 delegationer, der viste deres støtte, blev der ikke opnået enighed som kunne føre til handling. Sagen skal drøftes igen på et møde i august, og en konference i oktober skal undersøge det nærmere. Vores mål, som det vil være meget svært at nå, er at få en vis regulering, der mindsker den negative indvirkning på astronomi,siger Benvenuti. ”Jeg er lidt skeptisk. Det bedste, vi kunne opnå [kan være] et sæt retningslinjer.” Kilder: 1) https://www.scientificamerican.com/article/spacex-starlink-mega-constellation-faces-fresh-legal-challenge/ 2) https://scholarship.law.vanderbilt.edu/jetlaw/vol22/iss4/8/ Mere om satellitter og droner: https://nejtil5g.dk/dokumenter/satellitter-og-droner-som-5g-sendere/

Please follow and like us: