Satellitter og droner skal understøtte det kommende 5G netværk

Se også her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/er-det-umagen-vaerd-at-udvikle-5g/

Indhold:
Droner
Satellitter
Satellit kort
– Satellitopsendinger
– Hvordan er Starlink-projektet anderledes?
– Hvilke rumfartselskaber arbejder på 5G?
– Praktisk brug af satellitterne
Hvad er risikoen
– Vil de planlagte 50 000 5G-satellitter skabe et stille Armageddon?
– NASA
– Er norsk investering i satellitlancering kompatibel med bæredygtighed?
– Meteorologer advarer om, at 5G kan ødelægge vejrudsigterne op
– PLANETARY EMERGENCY
Miljølovgivning
– Rumskrot
– Solstorme
– Frankrig

Droner

Verdens største drone er bygget til at transmittere 5G-forbindelse fra stratosfæren ved hjælp af en antenne, der kan initiere 480 styrbare beams til at dække Storbritannien med 5G netværket.

Britiske firmaer har annonceret planer om at tilslutte 5G-forbindelsen kommercielt fra stratosfæren i 2024.
– Antennen er monteret på en drone, der drives af brint.
– Antennen kan transmittere 480 individuelle og styrbare beams (koncentrerede stråler).
Ifølge virksomhederne skal der blot bruges 60 droner til at dække hele Storbritannien med 5G.

The 5G network is set to take flight, as two UK firms are designing antennae fitted drones that beam the high-speed connectivity from the stratosphere to devices around the globe
The 5G network is set to take flight, as two UK firms are designing antennae fitted drones that beam the high-speed connectivity from the stratosphere to devices around the globe

Stratospheric Platforms Limited (SPL) og Cambridge Consultants har annonceret deres planer om at frigive droner 20 km over overfladen, hvor hver især udsender 480 styrbare beams til at dække et område med netværket. De angiver, at der kun skal 60 fjernstyrede droner til for at kunne dække Storbritannien med 5G. Målet er dog at kunne ‘forbinde de ikke-tilsluttede i udviklingslandene.’
Det første vellykkede testforsøg med det brintdrevne fartøj blev afsluttet september 2020. Man regner med at man i løbet af 2024 kan udrulle tjenesten kommercielt.
Dronen vil have et vingerum på ca. 60 meter og flyve på brint, hvilket giver en længere rækkevidde uden at frigive ingen emissioner. Den 120 kg tunge antenne, der er fastgjort til dronen, udsender de op til 480 individuelle beams, sikrer en hurtig og jævn dækning af hele området.
Ifølge SPL CEO Richard Deakin var den første udrulning af 4G i Storbritannien langsom og dyr, og overgangen til 5G ville kræve yderligere 400.000 cellemaster. En drone kan erstatte mindst 200 master ​​- afhængigt af konfigurationen.
Ved testen samarbejdede SPL med Duetsche Telekom ved det første forsøg på det luftbårne netværk ved hjælp af 4G tale- og dataforbindelse. Under testen blev en smartphone forbundet til det jordbaserede mobilnetværk i Telekom Deutschland via antennerne på flyet. Den stratosfæriske test viste downloadhastigheder på 70 Mbps og uploadhastigheder på 20 Mbps i 2,1 GHz-området over en kanalbåndbredde på 10 MHz.
Med sine droner forsøger SPL at bevæge sig ind på det samme marked som Alfabetets Loon, der har brugt en ballon i stratosfæren, til at leverer internet til dem, der bor i verdens fjerntliggende områder.
Kilder:
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8911237/Worlds-largest-drone-set-transmit-5G-connectivity-stratosphere-using-antenna.html

Satellitter

Elon Musk-satellitter blokerer nattehimlen: Astronomernes mareridt bliver til virkelighed.
Mens vi andre bekymrer os om det 5G netværk satellitterne skal understøtte, har Astronomerne bekymret sig over fremtidens udsigt til verdensrummet. SpaceX, som er ejet af Elon Musk, er i fuld gang med at sende de planlagte 42.000 Starlink-satellitter ud i rummet. De skal skabe adgang til internettet over hele Jorden.
https://videnskab.dk/teknologi-innovation/elon-musk-satellitter-blokerer-nattehimlen-astronomernes-mareridt-bliver-til

60 Starlink satellites are flat-packed into a Falcon 9 nose cone.
Source:
Elon Musk/Twitter

Starlink-satellitter vil fylde himlen
Satellit-togene er en del af Tesla-stifter Elon Musks milliarddyre projekt, der i de kommende år skal sikre lynhurtigt internet i selv fjerne afkroge på vores planet.
Indtil videre er der opsendt 360 af de 12.000 satellitter, der ifølge SpaceX skal være på plads i 2027.
Satellitterne bliver opsendt i “bundter” på 60 styk ad gangen og ifølge planen omkring hver 14. dag.
– Så der vil komme flere og flere. Og til sidst vil de være på himlen, ligegyldigt hvornår du kigger op, bare himlen er mørk, siger Flemming Hansen.
Hvornår er det bedst at se dem?
– Lige nu er det klokken 21-23 om aftenen på den sydlige himmel. Hvis først man har fået øje på “futtoget”, er det meget nemt.
19. april 2020.
https://www.dr.dk/nyheder/viden/kan-du-se-konvojen-af-lys-paa-himlen-det-er-fremtidens-super-internet-og-astronomernes

Via dette link kan du se satellitterne på himlen live:
https://www.facebook.com/happening.page/videos/557503578499543/

Satellit kort
Updates (latest first)
* 8th December – hover over a sat name and globe moves to center it. Sats now float over globle. Click to set your location
* 2th December – click on a sat label to see a graph of recent altitude
* 18th November – Added tracking of the second launch
* 8th November – Soon after the November 11th batch appears in space-track data they will be included in some way
Live
Dashed lines show the approximate coverage with very conservative viewing slant (approx 60 degrees above horizon, where 90 means vertically overhead).
Map is live from latest observational data from space track dot org.
Mouse: click and drag to move globe, zoom in with scroll wheel or two finger touch pad move.
Mobile: use normal touch operations to move and zoom/unzoom globe
Red satellite names (marked with yellow rings on map) are low/high vs 550km target. Possibly de-orbiting
hover or touch individual names on the left to see how hold the data is
History
History variation replays the track history over the last N days
Altitudes are the periapsis (lowest part of each orbit)
Hover over any satellite to “focus” on it
Sats plotted in yellow are not at the right altitude so they are either moving relative to the train or have wandered away
https://satellitemap.space/

Satellitopsendinger

ANTAL OPERATIVE SATELLITTER HAR PASSERET 7.000 

Den 8. december 2022 lancerede OneWeb 40 satellitter fra Cape Canaveral, Florida, hvilket bragte det samlede antal aktive satellitter der er i kredsløb om Jorden til at være mere end 7.000. Disse mobilmaster i rummet ændrer det elektromagnetiske miljø på hele planeten og svækker samt udrydder alt liv på den.

Det skriver Arthur Firstenberg i hans nyhedsbrev fra den 14. december 2022.

Hong Kong-influenzaen
Den første flåde på 28 militære satellitter lanceret af USA forårsagede en verdensomspændende influenzapandemi, da de blev operationelle den 13. juni 1968. Hong Kong-influenzaen begyndte i juni 1968, varede til april 1970 og dræbte op til fire millioner mennesker over hele verden. At forstå hvorfor kræver en ordentlig forståelse af vores forbindelse til universet, og hvad det er, der virkelig giver os liv og sundhed og får vores kroppe til at bevæge sig. På en måde er vi alle marionetter på usynlige strenge, der forbinder os med himmel og jord, strenge, der resonerer ved de ældgamle frekvenser i biosfæren, hvor vi lever, rummet mellem Jorden og Himlen, hvis dimensioner aldrig ændrer sig. Og når vi modulerer og pulserer disse strenge tilfældigt fra tusindvis af steder i rummet, ændrer vi det jordiske orkesters smukke musik til et disharmonisk kaos, der spreder kroppe over hele verden, hjælpeløse foran det.

Kaosset fortsætter
Den 24.-25. marts 2021 blev kaosset bragt til et nyt niveau, som verden nu accepterer som normalt. I den 24-timers periode blev rekordhøje 96 satellitter sendt ud i rummet på en enkelt dag – 60 af SpaceX og 36 af OneWeb – og samme dag øgede SpaceX dramatisk hastigheden på sine satellitinternetforbindelser. Den dag kunne mennesker over hele verden pludselig ikke sove, var svage og udmattede, havde muskelkramper og gjorde ondt og kløede overalt, især i deres fødder og ben. De havde hududslæt, var svimle og kvalmende og havde ondt i maven og diarré. Ringen for ørerne blev pludselig forstærket. Deres øjne var betændte, og deres syn blev pludselig forværret. De havde hjertearytmier, og deres blodtryk gik ud af kontrol. Nogle havde næseblod eller hostede blod op. De var ængstelige, deprimerede eller selvmordstruede og irritable. Deres katte, hunde, kyllinger, geder og køer var syge på samme tid.

Rapporterne
Mit nyhedsbrev af 15. april 2021, Undersøgelsesresultater, citeret fra nogle af de tusind breve, jeg modtog fra unge og gamle, fra folk, der kaldte sig elektrosensitive og fra folk, der ikke gjorde det, fra folk, der ikke havde trådløs teknologi og fra folk, der havde smarte målere og 5G-antenner uden for deres hjem, og som mailede mig fra deres mobiltelefoner, alle rapporterede de samme oplevelser og rapporterede ofte, at ikke kun de, men deres ægtefælle, børn, forældre, naboer, venner, kolleger, klienter og alle andre, de kendte, var syge, udmattede og irritable den 24. eller 25. marts og havde problemer med at sove. Rapporterne kom fra 42 stater og 50 lande.

Dødsfald blandt blåmejser og andre sammenfald
Dødsfald af blåmejse steg i Tyskland begyndende den 25. marts 2021. 25. marts registrerede det næsthøjeste antal COVID-19-dødsfald i 2021 og det femte højeste siden pandemien begyndte. Antallet af masseskyderier i USA steg pludselig den 25. marts og forblev højt i tre uger. I gennemsnit 6 skyderier med 4 eller flere ofre fandt sted hver dag mellem 25. marts og 13. april. Fotografier af hundredvis af orme og af hundredvis af får, der bevæger sig lydløst i perfekte spiraler, blev taget den 25. marts og 26. marts.

Langvarig smerte, sygdom og svækkelse er blevet så almindeligt, at det nu accepteres som en normal del af livet, som verden tror, det kan tackle med endeløse vaccinationer, maskebrug og aftørring af alle hænder og overflader med giftige desinfektionsmidler.

Oplevede du noget særligt den 8. december 2022?
I sidste uge, den 8. december 2022, på den dag OneWeb lancerede satellitter, der vil udvide sin dækning over USA, Europa, Mellemøsten og Asien, oplevede jeg i min krop og hørte fra nogle andre mennesker både lokalt og langt væk, at de smerter og svækkelser, som vi har lidt på et eller andet niveau i de sidste 20 måneder, pludselig intensiveres. Jeg var næsten lammet i tre dage. Som den 24.-25. marts 2021 vil jeg gerne finde ud af, hvor udbredt dette er. Send en e-mail, hvis du har oplevet noget lignende: info@cellphonetaskforce.org

Hvor kommer sattelitterne fra?
Selvom SpaceX og OneWeb (indtil videre) bygger de største flåder af jordødelæggende satellitter, er de langt fra de eneste enheder, der lancerer dem. De 7.000 satellitter, der i øjeblikket opererer, blev opsendt af regeringer eller private virksomheder i følgende lande:

Algeriet, Argentina, Australien, Østrig, Aserbajdsjan, Bangladesh, Hviderusland, Belgien, Bolivia, Brasilien, Bulgarien, Canada, Chile, Kina, Colombia, Tjekkiet, Danmark, Ecuador, Egypten, Den Europæiske Rumorganisation, Estland, Etiopien, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Indien, Indonesien, Iran, Irak, Israel, Italien, Japan, Jordan, Kasakhstan, Kuwait, Laos, Litauen, Luxembourg, Malaysia, Mexico, Monaco, Marokko, Multinational, Nepal, Holland, New Zealand, Norge, Pakistan, ParaguayPeru, Polen, Qatar, Rusland, Saudi-Arabien, Singapore, Slovenien, Sydafrika, Sydkorea, Spanien, Sri Lanka, Sudan, Sverige, Schweiz, Taiwan, Thailand, Tunesien, Tyrkiet, Turkmenistan, Ukraine, De Forenede Arabiske Emirater, Storbritannien, USA, Uruguay, Venezuela, Vietnam

Og de blev lanceret fra følgende rumhavne:

Baikonur Cosmodrome (Kasakhstan)
Cape Canaveral (Florida, USA)
Dombarovsky Air Base (Rusland)
Guyana Space Center (Fransk Guyana)
Jiuquan Satellite Launch Center (Indre Mongoliet, Kina)
Kodiak Launch Complex (Alaska, USA)
Kwajalein Island (Marshalløerne)Naro Space Center 
(Sydkorea)
Stillehavet (fra Odyssey Sea Launch vessel)
Palmachim Launch Complex (Israel)
Plesetsk Cosmodrome (Rusland)
Rocket Lab Launch Complex 1 (New Zealand)
Satish Dhawan Space Center (Indien)
Shahroud Missile Range (Iran)
Svobodny Cosmodrome (Rusland)
Taiyuan Launch Center (Kina)
Tanegashima Space Center (Japan)
Uchinoura Space Center (Japan)
Vandenberg Air Force Base (Californien, USA)
Vostochny Cosmodrome (Rusland)
Wallops Island Flight Facility (Virginia, USA)
Wenchang Satellite Launch Center (Kina)
Xichang Satellite Launch Center (Kina)
Det Gule Hav (fra en mobil havplatform)

Andre satellitnyheder

Europæiske IRIS-satellitter

EU er netop gået i gang med sit eget program for at levere højhastighedsbredbånd fra rummet til hele Europa og Afrika. Den 5. december 2022 nåede Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Parlamentet til foreløbig enighed om at opsende 170 nye satellitter kaldet Infrastruktur for modstandsdygtighed, sammenkobling og sikkerhed (IRIS).

“Denne nye komponent i EU’s rumprogram vil sætte en stopper for døde zoner i Europa såvel som hele Afrika ved hjælp af stjernebilledets nord-syd-baner gennem et modstandsdygtigt og ultrasikkert rum- og jordbaseret system,” fremgår det hjemmesiden for EU’s rumprogram (EUSPA).

AST SpaceMobile

Den 10. september 2022 lancerede AST SpaceMobile det største og sandsynligvis det mest kraftfulde kommercielle kommunikationsarray, der nogensinde er sat i rummet. Det er den første af en planlagt flåde på 243 Bluebird-satellitter designet til at forbinde direkte med folks eksisterende mobiltelefoner, uanset hvor i verden de måtte være placeret. Størrelsen af dets solpanel – 64 kvadratmeter – skaber alarm blandt astronomer, fordi det er lige så klart som de klareste stjerner i timerne efter solnedgang og før solopgang.

Indtil videre arbejder AST SpaceMobile med Rakuten Mobile, AT&T, Bell Canada, Telecom Argentina, Africell, Liberty Latin America og Orange for en potentiel kundebase på 1,8 milliarder mobiltelefonabonnenter.

De uhyre kraftige signaler fra Bluebird-satellitterne bekymrer også radioastronomer såvel som mennesker, der er bekymrede for deres velbefindende. Den effektive udstrålede effekt af hver satellit vil ifølge AST’s indberetninger til FCC være op til 83 millioner watt, og eksponeringsniveauet på jordens overflade fra sådanne stråler vil ifølge mine beregninger være op til 3 nanowatt pr. Kvadratcentimeter, hvilket er 100 gange mere stråling end hvad jeg udsættes for i mit hus i Santa Fe fra de nærmeste mobilmaster.

“Alle mennesker bør have ret til at få adgang til mobilt bredbånd, uanset hvor de bor eller arbejder. Vores mål er at lukke de forbindelseshuller, der negativt påvirker milliarder af liv rundt om i verden,” udtalte Abel Avellan, administrerende direktør for AST SpaceMobile.

Vi ønske at være uenige, hr. Avellan. Enhver person, ethvert dyr og enhver plante bør have ret til at drikke af Jordens naturlige frekvenser og ikke blive bombarderet med kunstig stråling fra rummet.

441.449 satellitter med lavt kredsløb om jorden er enten i drift, godkendte eller under forberedelse.

Arthur Firstenbergs opdatering pr. 5. januar 2022 om det kommende satellit mareridt.
Mens opmærksomheden fra en skrækslagen verden er blevet grebet af en virus, og mens bekymringen for stråling har været fokuseret på 5G på jorden, har angrebet på himlen nået astronomiske proportioner. I løbet af de seneste to år er antallet af satellitter, der cirkulerer rundt om jorden, steget fra 2.000 til 4.800, og en strøm af nye projekter har bragt antallet af operationelle, godkendte og foreslåede satellitter til mindst 441.449. Og det tal inkluderer kun low-earth-orbit (LEO) satellitter, der vil opholde sig i ionosfæren. Satellitprojekterne omfatter dem, der er anført nedenfor. Virksomhederne er baseret i USA, medmindre andet er angivet.
17.270 satellitter, er allerede godkendte af U.S. Federal Communications
Se for uddybning Arthur Firstenberg’s nyhedsbrev her oversat til dansk:
https://nejtil5g.dk/wp-content/uploads/2022/01/441.449-satellitter-med-lavt-kredsloeb-om-jorden.docx

Elon Musks selskab SpaceX planlægger at opsende 12.000 satellitter til levering af 5G globalt fra rummet. De første 60 satellitter blev lanceret den 23. maj 2019 fra Cape Canaveral, Florida. Det andet sæt på 60 satellitter er planlagt at blive lanceret den 17. november; det tredje sæt med 60 satellitter den 4. december. Så snart de 420 satellitter er lanceret, planlægger SpaceX at begynde at levere global 5G-service til et begrænset antal kunder. Dette må ikke ske. Aktivering af 5G-satellitter i rummet kan få katastrofale effekter, allerede i det kommende forår – ikke fra den direkte stråling, men fra ændringen af Jordens elektromagnetiske miljø, som alle er afhængige af for deres liv og helbred.

Virksomhederne med de største antal planlagte satellitter inkluderer:
SpaceX: 42,000 satellites
OneWeb: 4560 satellites 
Boeing: 2956 satellites
Spire Global: 972 satellites

CANADA: Telesat tæt på at have finansieret deres kommende satellitnet efter at Canada har investeret 1,44 milliarder canadiske dollar i projektet.

Telesat, et Ottawa-baseret satellitkommunikationsfirma, har taget et stort skridt mod at have finansiere deres satellitkonstellation med lav jordbane (LEO), og som skal levere højhastighedsbredbånd, efter at den canadiske regering har givet tilsagn om at ville investere 1,44 milliarder C. dollar (1,2 milliarder US. dollar) i projektet.
Den resterende finansiering er under forhandling med henholdsvis de franske og canadiske eksportkreditbureauer, BPI og EDC. Telesat sigter mod at få satellitnetværket til at fungere globalt i 2024.
Den lovede investering kommer blot tre dage før den liberale premierminister Justin Trudeau forventer at udskrive et tidligt valg. Justin Trudeau’s regering har lovet at forbinde selv fjerntliggende canadiske husstande til højhastighedsinternet inden 2030.
Satelitterne
Telesat’s 298 LEO-satellitter kommer til at operere 36 gange tættere på jorden end de traditionelle satellitter. Det betyder at det tager mindre tid at sende og modtage information og føre til at selv i Canadas isolerede egne langt nord kan få et fiberoptisk bredbånd,.
Hver canadier burde have adgang til et overkommeligt højhastighedsinternet,” udtalte innovationsminister Francois-Philippe Champagne i en erklæring. “I dag tog vi et stort skridt i retning af at få det til at ske.”
Investeringen skal understøtte 700 job i Canada og Telesat forpligter sig til at bruge 1,6 mia. C $ i driftsomkostninger i løbet af de næste 15 år.
Telesat er oppe mod Elon Musk, der sætter de såkaldte Starlink LEO i kredsløb med sit firma SpaceX.
Satellitterne skal bygges af Thales Alenia Space (TAS) som er et joint venture mellem Italiens Leonardo (LDOF.MI) og Frankrigs Thales (TCFP.PA).
Kilder:
1) https://www.reuters.com/technology/telesat-get-14-billion-investment-canadian-government-2021-08-12/

Aktuelle opsendelser kan følges fra disse side:
https://www.satflare.com/
https://spaceflightnow.com/launch-schedule/

Hvordan er Starlink-projektet anderledes?

Starlink-projektet adskiller sig fra traditionelle satellitbaserede internetteknologier på nogle få vigtige måder. For det første sendes satellitterne op i en lav-jord bane, så afstanden mellem dem og modtagere på jorden er korte, og dermed er rejsetider også kortere. For det andet, befinder satellitterne sig i en ikke-geostationær bane, hvilket betyder, at de ikke bevæger sig med en fast hastighed for at forblive på samme sted i forhold til Jordens rotation.
Satellitterne og jordstationerne bruger også to frekvensbånd i det elektromagnetiske spektrum, der ikke i øjeblikket bruges i kommercielle satellitbredbåndssystemer (selvom NASA i øjeblikket bruger disse bånd til at tale med ISS blandt andet).
Jordstationerne transmitterer i området 14,0-14,5 GHz (del af ‘Ku-båndet’) og modtager i området 10,7-12,7 GHz (del af ‘X-båndet’).
SpaceX påregner at installere jordstationerne i 2020.
Det er planen, at den 27. maj 2020 skal den første mission til ISS (den internationale rumstation) gennemføres, herefter vil SpaceX påbegynde mere regelmæssige besætningstransportmissioner mellem ISS og Jorden.
https://www.techspot.com/news/78679-spacex-requests-fcc-permission-operate-1m-earth-stations.html
https://www.techspot.com/news/84878-spacex-first-crewed-flight-iss-gets-may-27.html

Illustration af hvordan informationer bliver sendt via satellitterne fra basestation til basestation. Den ekstra hurtighed informationer fremsendes vil have stor betydning for finansmarkederne.

How Does Starlink Work Anyway?
https://hackaday.com/2020/02/20/how-does-starlink-work-anyway/
Starlink frekvenser:
https://www.researchgate.net/figure/StarLink-Frequency-Allocation-and-Modulation-Type_tbl10_330244593
Starlink
https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink
https://www.starlink.com/

SpaceX may want to launch 42,000 internet satellites — about 5 times more spacecraft than humanity has ever flown
https://www.businessinsider.sg/spacex-starlink-internet-satellites-itc-filing-30000-additional-42000-total-2019-10/

Hvilke rumfartselskaber arbejder på 5G?

Mange rumfartsselskaber har travlt med at være trendsættere i 5G. For eksempel har SpaceX modtaget godkendelse til at lancere næsten 12.000 Starlink-internet-satellitter (og for nylig ansøgt om op til 30.000 mere). I maj lancerede SpaceX deres første 60 Starlink-fartøjer, der opererer i en lav-jord-banehøjde på ca. 550 km. (Til sammenligning kredser den internationale rumstation omkring 250 miles eller 400 km over Jorden.)
OneWeb har også satellit-internet-planer. Virksomheden planlægger at samle en konstellation på næsten 650 satellitter for at gøre webadgang lettere rundt omkring i verden. OneWeb lancerede den første gruppe på seks satellitter i februar ombord på en Soyuz-raket leveret af det europæiske lanceringsselskab Arianespace. Disse satellitter cirkler Jorden i næsten polære kredsløb i en højde af ca. 1.200 km. Amazon og Facebook er blandt de andre virksomheder, der planlægger 5G-satellitnetværk.

I 2019 er det mindst otte selskaber og regeringer som konkurrerer om at opsende flåder af fra 150 til 42 000 satellitter hver.

SpaceX, som er baseret i USA, har planer om 42 000 satellitter, sender allerede 60 klynger op to ganger i måneden, og udvikler en større raket, som kan sende 120 op på en gang. Så snart 420 satellitter er i bane, har de planer om at aktivere dem. Det kan ske så tidlig som i februar 2020.

OneWeb, som er baseret i Storbritannien, har sikret sig amerikansk godkendelse til at tilbyde bredbåndstjenester fra 2.000 satellitter. OneWeb havde allerede Federal Communications Commission godkendelse til en 720-satellit konstellation. I en i august gav FCC gav OneWeb godkendelse til en endnu 1.280 satellitter. De første 720 satellitter, hvoraf OneWeb har lanceret 74 (august 2020), er beregnet til lav orbital højder på 1.200 km. De nye 1.280 satellitter blev godkendt til mellemstore kredsløb om Jorden på 8.500 km. Begge er meget lavere end de 35.000 km geostationære baner, der anvendes af traditionelle satellit-bredbåndsnet, hvilket bør resultere i lavere ventetid og en bedre oplevelse for internetbrugere. OneWeb indgivet en anden ansøgning i maj 2020 til at lancere en 47.844 satellitter i en højde af 1.200 km, men det er ikke klart, hvor lang tid det ville tage at få FCC godkendelse.
OneWeb har undervejs indgivet konkursbegæring og afskedigede de fleste af sine medarbejdere i slutningen af marts. I juli indvilligede OneWeb i at sælge virksomheden til et konsortium, med bl.a. den britiske regering og Bharti Global Limited for 1 milliard dollars.
https://arstechnica.com/tech-policy/2020/08/bankrupt-oneweb-gets-fcc-approval-for-another-1280-broadband-satellites/

Telesat, som er baseret i Canada, har planer om 512 satellitter, og har til hensigt at starte tjenesten i 2021.

Amazon I juli modtog Amazon FCC godkendelse til at lancere 3.236 low Earth kredsløb satellitter til sin planlagte “Project Kuiper” bredbåndstjeneste. Tjenesten starter snarligt med at få 578 satellitter er i omløb

Den 5. april annoncerede Amazon , hvad de kalder den største kommercielle raketaftale i de kommercielle rumprogrammers historie.
Techgiganten nåede til enighed med tre virksomheder om op til 83 opsendelser af deres Project Kuiper internetsatellitter. United Launch Alliance (ULA) vil stå for 38 af disse opsendelser, det europæiske firma Arianespace for 18 af opsendelserne, og 12 vil blive varetaget af Blue Origin, som blev grundlagt af Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos.
Når det er fuldt implementeret, vil Project Kuiper bestå af et netværk af 3.236 satellitter i lav kredsløb om jorden, som vil være i stand til at levere højhastighedsinternet overalt i verden.
Tjenesten vil konkurrere med SpaceX’s Starlink internetsatellitter, hvoraf mere end 2.000 allerede er i drift.
FCC godkendte Amazons system i 2020. SpaceX har til sammenligning tilladelse til at opsende yderligere 12.000 satellitter, og de søger FCC-godkendelse til at opsende cirka 30.000 flere.
Kilder:
https://interestingengineering.com/amazon-agreement-83-kuiper-launches

Lynk har planer om «flere tusind» satellitter og har til hensigt at starte tjenesten i 2023.

Facebook har planer om tusenvis af satellitter, men har ikke offentliggjort sine planer for offentligheden.

Roscosmos, den russiske rumorganisation, har planer om 640 satellitter med opsendinger spredt mellem 2022 og 2026.

Aerospace Vitenskap og Industri Corp, et kinesisk statsligt ejet selskab, har planer om 156 satellitter som skal være på plads inden 2022.

Herudover har Loon, et datterselskab til Google, en kontrakt på at levere Internet fra balloner i stratosfæren til udkantsområder i regnskoven i Amazonas i Peru.

Praktisk brug af satellitterne

Hvorfor var det nu, at vi skulle have vores himmel klistret til med tusindvis af 5G satellitter og mængder af rumskrot 🤔

Det fremgår, når vi på Euractiv.com kan læse hvordan Pentagon, men også EU (dvs. dig og mig) er parate til eller overvejer at betale for Elon Musks Starlink 5G satellitnetværk i det krigshærgede Ukraine.

Musk udtalte den 14. okt., at SpaceX ikke på ubestemt tid kan finansiere Starlink i Ukraine, en udtalelse han dog trak tilbage og hævdede, at raketfirmaet alligevel vil fortsætte med at finansiere tjenesten i landet. Når man har penge nok Ifølge Musk, bruger SpaceX næsten 20 millioner dollars om måneden på at vedligeholde satellittjenester i Ukraine, og at virksomheden har brugt omkring 80 millioner dollars på at aktivere og støtte Starlink i landet:

“For at være præcis blev 25.300 terminaler sendt til Ukraine, men på nuværende tidspunkt er det kun 10.630, der betaler for service.”

Ifølge Euractiv.com har Starlink hjulpet Ukraines civile og militære med at blive online under krigen, og henviser til en udtalelse fra Ukraines vicepremierminister Mykhailo Fedorov om at Starlinks tjenester hjalp med at genoprette energi- og kommunikationsinfrastrukturen i de kritiske områder. Det er jo altid vigtigt at kunne retfærdiggøre sine aktiviteter og det nødvendige fremskridt, ligesom atombomberne angiveligt i sin tid skulle fremskynde freden med Japan, i en krig Japan dog allerede havde tabt.

Kilde:
https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/pentagon-considers-funding-musks-starlink-network-for-ukraine/

Hvad er risikoen?

Stigende bekymring over projektet

fra ‘Space Companies Are Investing Big in 5G Technology’, Space.com. 20 oktober 2019.
Spredning af 5G-satellitter i kredsløb rejser en række spørgsmål fra industriobservatører.

Stigende risiko for kollisioner
Et stor spørgsmål er den stigende risiko for kollisioner, der teoretisk set kunne betyde enorme bestande af orbitalt affald. Verden fik et indblik i denne risiko sidste måned, da en europæisk satellit lavede en forsigtighedsmanøvre for at undvige en potentiel kollision med en af ​​SpaceX Starlink-satellitterne.

Radiofrekvensinterferens
Der er også bekymringer om radiofrekvensinterferens med alle disse kommende satellitter. Især operatører af vejrsatellitter er bekymrede over nogle af de autoriserede 5G-frekvenser, der nærmer sig den 23,8-gigahertz-frekvens, der ofte bruges i vejrprognoser. Ved denne båndbredde afgiver “vanddamp i atmosfæren et svagt signal”, og satellitterne kan undersøge fugtigheden i atmosfæren, selvom regionen er overskyet, rapporterede Popular Mechanics. Når det er sagt, forhandler både NASA og U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration med Federal Communications Commission (som tildeler frekvensfrekvenser til amerikanske virksomheder) for at beskytte vejrsatellitter, ifølge Popular Mechanics.

Forstyrre rumobservationer
Der er også bekymring for, at overflod af satellitter vil forstyrre himmelobservationer. I juni udtrykte Den Internationale Astronomiske Union (IAU) bekymring for, at tusinder af satellitter kunne forstyrre evnen til at undersøge svage og fjerne objekter, for ikke at nævne natlige dyrs liv. Vi forstår endnu ikke virkningen af ​​tusinder af disse synlige satellitter spredt over nattehimlen, og til trods for deres gode intentioner kan disse satellitkonstellationer true begge sider,” sagde IAU-embedsmænd i en erklæring på det tidspunkt.
https://www.space.com/5g-in-space-internet-satellites.html

Vil de planlagte 50 000 5G-satellitter skabe et stille Armageddon? Eller er frygten ubegrundet?

NASA

For første gang kommenterer NASA et privat selskabs ansøgning om at lancere en mega-konstellation af satellitter. Budskabet er klart: Det kan blive katastrofalt.
AST & Science (AST) ønsker at lancere 240 store satellitter, der skal kommunikere med 4G, og hvis alt går efter planen, i sidste ende også med 5G-netværket, rapporterer Ars Technica. Men da satellitterne er så massive, har NASA den 29 oktober 2020 udsendt en erklæring den 29. oktober 2020 om, at satellitterne vil forårsage tusindvis af potentielle kollisioner hvert år – trods at AST udtaler, at de er forpligtet til at samarbejde med NASA for at løse problemet.
Modstand
Modstanden samt advarslerne fortsætter støt med at stige med udsigten til titusinder af satellitter og lignende køretøjer, der lanceres til udbrede 5G og WiFi på Jorden (se 1, 2,3 , 45, 6 , 7, 8 , 91011, 12, 131415), samt til global overvågning og andre formål.
Det fremgår af activistposten fra 10. november 2020. (1)
Rumaffald
ESA, European Space Operations Centre, som overvåger rumaffald, offentliggjorde for nylig sin årlige rapport om den aktuelle tilstand af rumskrammel. (2) Her rapporterer de, hvordan akkumulerende raketboostere, hedengangne satellitter og rumbårne granatsplinter udgør en betydelig risiko for rumfartøjer.
“Den største bidragyder til det nuværende problem med rumaffald er eksplosioner i kredsløb, forårsaget af tilovers- brændstof og batterier – ombord på rumfartøjer og raketter. Selv om der i årevis er truffet foranstaltninger for at forhindre dette, ser vi ingen nedgang i antallet af sådanne begivenheder. Tendenserne i retning af bortskaffelse af missionen forbedres, men i et langsomt tempo,” siger Holger Krag, leder af ESA’s rumvragskontor i ESOC i Darmstadt, Tyskland. (3)
Kilder:
1) https://www.activistpost.com/2020/11/nasa-warns-5g-satellites-are-disaster-waiting-to-happen-other-experts-agree.html
2) https://www.sdo.esoc.esa.int/environment_report/Space_Environment_Report_latest.pdf
3) https://www.rt.com/news/503322-exploding-space-debris-threat-report/

NASA: SpaceX-satellitter kan dræbe astronauter samt true Jorden

Et brev fra NASA deler bekymringen om, at SpaceX-planen for Starlink Gen2 kan bringe astronauter i fare. NASA siger endvidere, at det også kan bringe mennesker på jorden i fare.

Et fem sider langt brev (1) blev indsendt til Federal Communications Commission (FCC) den 8. februar 2022 af Den nationale telekommunikations- og informationsadministration (NTIA) på vegne af National Aeronautics and Space Administration (NASA) og National Science Foundation (NSF).Tidligere på året offentliggjorde SpaceX nye planer for opsendelsen af de nødvendige 30.000 Starlinks anden generations i kredsløb (Gen2).

Ifølge NASA kan SpaceX-satellitter forårsage overbelastning ved lave kredsløb om Jorden.
En af de største bekymringer ser ud til at være overbelastning ved lave kredsløb omkring jorden. NASA rapporterer, at de allerede har sporet over 25.000 objekter i kredsløb. Af dem har omkring 6.100 en perigeum under 600 km. Et objekts perigeum er det punkt, hvor det er tættest på Jorden i sin bane. Ifølge NASA giver det potentiale for overbelastning.

Risikoen er, at NASA-missioner (og missioner fra andre agenturer) muligvis skal skifte kurs for at undgå at ramme SpaceX-satellitter.

SpaceX-satellitterne har automanøvrefunktioner men….
Med automanøvrefunktioner burde sådanne kollisioner ikke være bekymrende. NASA siger dog, at påstanden om at det kan undgå kollisioner “mangler statistisk underbyggelse” og at SpaceX ikke kan garantere 100 procent pålidelighed. Organisationen har også en historie med at nægte at flytte sine satellitter, selvom de kunne kollidere med andre. Hvilket vækker endnu flere bekymringer.
Det vil åbenlyst være et problem, hvis der var tale om en kollisionskurs med f.eks. den internationale rumstation. En kollision mellem ISS og en Starlink-satellit ville bringe astronauterne ombord i fare.

Flere risici for vores asteroide-detektionssystemer.
En anden bekymring er, at flere SpaceX-satellitter i kredsløb vil hæmme de asteroideforsvarssystemer, vi har på plads.
“NASA anslår, at der ville være en Starlink i hvert enkelt asteroideundersøgelsesbillede taget til planetarisk forsvar mod farlige asteroidepåvirkninger, hvilket reducerer effektiviteten af ​​asteroideundersøgelser ved at gøre dele af billeder ubrugelige,” skriver agenturet.
Det vil gøre det sværere at se asteroider, der kan være på vej mod Jorden. (2)
Kilder:
1) https://www.scribd.com/document/557924666/NTIA-NASA-NSF-letter-to-FCC-regarding-Starlink-Gen-2
2) https://bgr.com/science/nasa-says-spacex-satellites-could-kill-astronauts-and-threaten-earth/
Se ligeledes de fremsendte dokumenter som The Balance Group indsendte til FCC: https://www.thebalancegroup.net/news/the-balance-group-filed-comments-at-the-fcc-opposing-spacexs-next-generation-gen2-satellite-network-launch-and-operating-authority-request
The Balance Group Balancegruppen er et forum for afbalanceret forskning og fortalervirksomhed for at respektere behovet for teknologi og samtidig forbedre den menneskelige og miljømæssige tilstand.

Carlson-BroadcastTheory Elektrisk kretsloep
Hvordan kringkasting og annen radiokommunikasjon fører til elektronregn som bryter ned ozonlaget og skaper temperaturøkning (Carlson: Broadcast Theory)

Er en norsk investering i satellitlancering kompatibel med bæredygtighed?
Einar Flydal 27. marts 2020.
Hvad sker der med livet på Jorden, hvis vi fylder ionosfæren med satellitter, der kommunikerer mellem og med sendere på jorden? Har det miljømæssige og sundhedsmæssige konsekvenser? Svaret er JA. Undersøges de? Svaret er nej.
https://einarflydal.com/2020/03/27/er-en-norsk-satsning-pa-satellitt-oppskyting-forenlig-med-baerekraft/

Vil de planlagte 50 000 5G-satellitter skabe et stille Armageddon? Eller er frygten ubegrundet?
Einar Flydal 5. december 2019. (opdateres dog løbende)
Det handler om de skadelige effekter på Jordens elektriske hylster fra de halvtrestusind 5G-satellitter, som er lanceret og vil danne et nyt trådløst netværk i atmosfæren. De skal kommunikerer med hinanden og ned til jorden med koncentrerede, stråleformede millimeterbølger, og en forudsætning for at 5G-visionen – Internet of Things – skal kunne realiseres. Kan indlægget fra Arthur Firstenberg overhovedet være rigtigt eller blot muligvis rigtigt? I så fald skal alle alarmklokker ringe. Hvis det er forkert, skal fakta på bordet og frygten afvises som ubegrundet.
Arthur Firstenberg har i mere end 40 år har arbejdet med de sundhedsmæssige og miljømæssige virkninger af vores forhold til elektricitet. Han har været særlig interesseret i satellitter. Han er initiativtager til den store internationale appel om at stoppe 5G på Jorden og i rummet.
https://einarflydal.com/2019/12/05/vil-de-planlagte-50-000-5g-satellittene-skape-et-stille-armageddon-eller-er-frykten-ubegrunnet/

Meteorologer advarer om, at 5G kan ødelægge vejrudsigterne op. Hurtigere mobiltjeneste kan betyde, at du må sige farvel til den nøjagtige tre-dages prognose.

BuzzFeedNews, 23. december 2019.
“Det ser ud til, at det hele handler om penge,” sagde Renée Leduc fra Narayan Strategy, en tidligere NOAA-embedsmand. ”Vægten ser ud til at være at uanset hvad, USA har brug for til at slå Kina på 5G området – uden argument og uden at se på konsekvenserne.
“I år auktionerede FCC, Federal Communications Commission, 24-gigahertz-radiofrekvenser til 5G-transmissioner, farligt tæt på den 23,8-gigahertz-frekvens, hvor vanddampmolekyler vibrerer i atmosfæren. Vejrsatellitter overvåger kontinuerligt det subtile signal om fugtighed, som er en vigtig ingrediens til nøjagtige vejrprognoser. Mobiltelefonantenner, der transmitterer 5G-signaler i nærheden af ​​denne frekvens, kan forårsage forvirring for vejr satellitterne og fodre supercomputerne, der kører døgnet rundt i vejrcentrer over hele verden, med fejleagtige fakta til deres programmer om Jordens atmosfære.
”Det er bare fysik,” fortalte meteorolog Jordan Gerth fra University of Wisconsin, Madison, til BuzzFeed News. “Du kan ikke bare fortælle vandmolekyler om at skifte kanal eller bruge en anden frekvens.”
Disse vejrmodeller skaber de daglige og 3- til 10-dages prognoser, som du ser i de lokale nyheder, mens de også forudsiger oversvømmelser, storme og orkaner. Mere end 90% af deres information kommer fra vejrsatellitter. Når 5G rulles ud og spreder sig, bliver vejrudsigterne stadigt mindre pålidelige.
FCC svarede ikke på en anmodning fra BuzzFeed News om kommentar. I et brev fra april sagde FCC-formand Ajit Pai, at NASA og National Oceanic and Atmospheric Administration, der havde bedt om, at auktionen over frekvensbånd blev udskudt, havde “overdrevne og ubekræftede indsigelser i sidste øjeblik.” Han bemærkede, at agenturets auktion af frekvenserne til trådløse udbydere samlet den amerikanske statskasse næsten 2 milliarder dollars.
Som svar, fortalte NOAAs fungerende administrator, Neil Jacobs, Kongressen, at indblandingen vil sætte de amerikanske vejrprognoser tilbage til “et sted omkring 1980”, hvilket reducerer de nuværende tre-dages orkanadvarsler til to-dages.
“På en International International Telekommunikationsunion-konference i Egypten i november aftalte nationer fra hele verden standarder for, hvor meget af en buffer, vanddamp, der skal have af 5G signalinterferens. Aftalen satte en grænse for interferens mellem FCC’s forslag og det, som NOAA sagde var sikkert. Det betyder, at der stadig vil være betydelig forstyrrelse, sagde eksperter. ITU-aftalen omfattede kontinuerlig overvågning af interferens, der skulle revurderes, når konferencen genoptages i 2023.”

https://www.buzzfeednews.com/article/danvergano/5g-is-going-to-screw-up-weather-forecasts-meteorologists

The true impact of SpaceX’s Starlink constellation on astronomy is coming into focus
New data gives a glimpse into a future with 12,000 more satellites
24. marts 2020
https://www.theverge.com/2020/3/24/21190273/spacex-starlink-satellite-internet-constellation-astronomy-coating

PLANETARY EMERGENCY.

The Earth needs your help. Now.
Arthur Firstenberg May 14, 2018
“I 1997 skrev jeg i min første bog, Microwaving Our Planet, i det sidste kapitel med titlen “Faren fra satellitter”: “Udbredelsen af ​​satellitter, vi er ved at være vidne til – medmindre denne verden snart vågner op – er utrolig, og det ser ud til, at ingen har overvejet, at det, at der popper tusinder af dem op som konfetti på himlen, kan have konsekvenser for vores atmosfære og vores klima.” Jeg skrev om det forventede ozontab; ødelæggelse af Van Allen bælterne; global opvarmning fra tilsætning af vanddamp til stratosfæren; giftigt affald; grundvandsforurening; rumskrot; mikrobølgestråling; og hærværket af nattehimmelen. Min bog fra 1997 findes her, takket være det spanske websted AVAATE, et af de bedste websteder om dette emne: www.avaate.org/IMG/doc/Microwaving_Our_Planet_firstenberg.doc
https://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2019/08/Planetary-emergency.pdf

Miljølovgivning

Lanceringerne af tusinder af satellitter til ‘global high-speed Internet service’ kan måske kollidere med allerede eksisterende miljøregler

Bør vores nattehimmel beskyttes i henhold til lovgivningen, eller skal den være fri og åben for alle at bruge? Det er et spørgsmål, som mange har kæmpet med i siden lanceringen af ​​de såkaldte megakonstellationer, hvor tusinder af satellitter blev sendt i kredsløb om jorden eksemplificeret ved SpaceX’s Starlink-netværk. Starlink er designet til at give global internetdækning fra rummet, men hvor de samtidig reflekterede sollys til jorden.En amerikansk domstol kan være på vej til at træffe afgørelse om emnet for første gang. En beslutning der kan få indflydelse på tværs af satellitindustrien, astronomien og selve vores kultur. Det skriver Scientific American i en artikel den 15. juni 2021. (1)
Scientific American rapporterede sidste år om et papir i Vanderbilt Journal of Entertainment and Technology Law, (2) der hævdede, at Federal Communications Commission (FCC’s) godkendelse af mega-konstellationer som Starlink muligvis var i strid med amerikansk miljølovgivning – specifikt , den nationale miljøpolitiske lov (NEPA).
Siden 1986 har FCC haft en “kategorisk udelukkelse”, der betyder, at næsten ingen af ​​dens aktiviteter kræver en miljøvurdering under NEPA. Det er denne udelukkelse som måske ikke længere kan være gyldig i betragtning af FCC’s nuværende aktiviteter, især dens licens til satellitter i rummet. “Det er tydeligt fra et juridisk synspunkt, at FCC ikke følger NEPA,” siger Ramon Ryan, en nyuddannet jurist fra Vanderbilt University og forfatter til dokumentet. Hidtil har ingen domstole taget stilling til spørgsmålet.
Kommende retssag
Det californiske kommunikationsselskab Viasat, der driver en konkurrerende satellit-internettjeneste, indgav en ansøgning til den amerikanske appeldomstol for District of Columbia Circuit med anmodning om en revurdering af FCC’s licens af nogle Starlink-satellitter. Sagen vedrører en nylig ændring for at sænke de planlagte højder på omkring 3.000 Starlink-satellitter, men sagen kan dog skabe en præcedens, der kan tvinge agenturet til at overveje eventuelle fremtidige satellitlicensers indvirkning på nattehimlen. ”Jeg synes, at FCC er meget sårbar,” siger en tidligere FCC-embedsmand. “Jeg tror ikke, de har dokumentationen til at forklare for en domstol, hvorfor NEPA ikke gælder.”
Processen forventes dog ikke at være særlig hurtig: det kan vare op til et år eller mere, før der træffes en beslutning.
Ganske vist er chancerne for, at sagen når Højesteret relativt små, siger Sarah Bordelon, en Nevada-baseret miljøadvokat hos advokatfirmaet Holland & Hart. ”Chancerne for en højesteretsafprøvning er ret sjældne,” siger hun og nævner, at tusinder af sager indsendes til gennemgang hvert år, og kun et lille antal vælges. Selvom sagen ikke når op til Højesteret, kan resultatet af sagen ved appelretten alligevel betyde “at der bliver lavet en ny NEPA-lov,” siger hun. FN
Uden for USA er der ligeledes bestræbelser på at udarbejde nye internationale regler om satellitternes lysstyrke gennem FN. I april 2021 præsenterede Piero Benvenuti, tidligere generalsekretær for Den Internationale Astronomiske Union, en rapport for FN’s Komité for fredelig anvendelse af det ydre rum om satelliternes indvirkning på astronomi og nattehimlen. Selvom drøftelser var lovende, med 18 ud af 90 delegationer, der viste deres støtte, blev der ikke opnået enighed som kunne føre til handling. Sagen skal drøftes igen på et møde i august, og en konference i oktober skal undersøge det nærmere. Vores mål, som det vil være meget svært at nå, er at få en vis regulering, der mindsker den negative indvirkning på astronomi,siger Benvenuti. ”Jeg er lidt skeptisk. Det bedste, vi kunne opnå [kan være] et sæt retningslinjer.”
Kilder:
1) https://www.scientificamerican.com/article/spacex-starlink-mega-constellation-faces-fresh-legal-challenge/
2) https://scholarship.law.vanderbilt.edu/jetlaw/vol22/iss4/8/

Hvor meget rumskrot kan verdenssamfundet tolerere

Rumskrottet suser rundt med 27.500 kilometer i timen, og derfor er der risiko for voldsomme skader, hvis en metalstump brager en i en aktiv satellit eller en rumstation. Det har Apple-medstifteren Steve Wozniak sat sig for at løse med sit nye firma Privateer, der skal være verdensrummets skraldemænd. (1)
Mangemillionæren har startet et nyt firma ved navn Privateer, som satser på at blive verdensrummets skraldemænd.
Lige nu er der cirka 36.500 satellitter samt rumskrot i kredsløb om Jorden, som er større end ti centimeter. For vragdele mellem én og ti centimeter er tallet én million, og tager vi de helt små med er der 330 millioner. (2)
Elon Musks firma, SpaceX, har planer om at sende 42.000 af deres Starlink-satellitter i kredsløb, og en lang række lignende firmaer har også planer om at sende internet-satellitter afsted. Ifølge ESA er der på dags dato opsendt 12.020 satellitter i alt, siden den første blev sendt op i 1957.
Med så mange objekter i kredsløb på samme tid, vil der i fremtiden være store udfordringer at løse, hvis ikke det skal gå galt, siger Michael Linden-Vørnle, som er astrofysiker og chefkonsulent på DTU Space – Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU. (3)
Hvis ikke vi får styr på problemet med rumskrot, kan det få store konsekvenser for vores hverdag. Funktioner som internet, telefoni og navigation er afhængige af, at vi har sikker adgang til at bruge rummet – og det har vi ikke, hvis det er fyldt med rumskrot. Derfor er jeg meget åben for, at et firma som det her kommer på banen og skubber på udviklingen.”
Kilder:
1) https://www.space.com/apple-cofounder-steve-wozniak-space-junk-company
2) https://www.esa.int/Safety_Security/Space_Debris/Space_debris_by_the_numbers
3) https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/apple-stifter-vil-forhindre-verdensrummet-drukner-i-skrot

Rumskrald roder i rummet: Rumforskere ringer med alamklokkerne

Det skriver DR. Lige nu kredser der mere end 8.000 satellitter omkring jorden. Elon Musks SpaceX vil i den kommende tid sende 44.000 nye satellitter afsted. Faktisk er der planer om yderligere 400.000 nye satellitter, ifølge The Independent.

Rumskrot
Problemet med den aktuelle type satellitter er, at de ikke holder særlig længe. I 2030, vil der derfor flyve en masse defekte satellitter rundt, som ender som rumskrald. Man kan nemlig ikke “bare” hente en satellit ned fra rummet igen.

“Det er et kæmpe problem, at man ikke har et fælles organ, der arbejder på at regulere ting i rummet,” fortæller atrofysiker Tine Ibsen.

Også astrofysiker Michael Linden-Vørnle gruer for en dyster fremtid i rummet, der udsættes for en decideret forurening, der kan spolere forskning.

“Jo flere rumobjekter, der flyver rundt deroppe, desto større er sandsynligheden for sammenstød. De sammenstød skaber små brudstykker, rumskrot og skrammel, som så ender med at rode rundt oppe i kredsløbet og forstyrre.”

Astronomiske observationer forstyrres af satellitternes reflektion i solen, hvilket, sammen med mængden af rumskrot, kan gøre det svært at tage billeder af rummet og gøre forskningen fuldstændig ubrugelig.

“Vi skal rydde op i rummet. Der er en rummission på vej, der i 2026 skal flyve en kæmpe klo op og forsøge at trække de “døde” satellitter ned mod jorden igen, så de kan brænde ud,” fortæller han.
Men hvad er formålet med satellitterne
Satellitterne skal sikre 5G internet over hele verden, eller måske er det blot for at de rige over hele verden kan nå aktiebørsen lige hurtigt!
Konsekvenserne
Udover at skabe uoverskuelige mængder af rumskrot vil rummets mobilmaster ændrer det elektromagnetiske miljø på hele planeten og svække eller udrydde alt liv.

Der foreligger ingen miljø vurdering af radiofrekvent stråling. Satellitter udsender stråling i radiofrekvensspektret (3-30 GHz).

De eksisterende grænseværdier, defineret af teleindustriens private NGO ICNIRP, gælder akut termisk opvarmning på mennesker og ikke for dyr og planter. De langsigtede biologiske konsekvenser (herunder cancer) anerkendes tilfældigvis ikke. Til trods for at elektromagnetisk stråling i 2011 blev erklæret mulig kræftfremkaldende for mennesker (ligesom PFAS blev i 2017)

Se mere om satelitterne her:
https://nejtil5g.dk/satellitter-og-droner-som-5g-sendere/

‘Rumskrot truer vores samfund’ 

Rumskrot i kredsløb om Jorden kan ødelægge vores adgang til internet og GPS hedder det i DR’s artikel. (1)
Den konkrete anledning
Baggrunden for artiklen skyldes, at russerne forleden gennemførte en såkaldt antisatellit-missiltest. Med et missil affyret fra Jorden og ramte de en udtjent satellit fra Sovjettiden, der var i kredsløb om kloden. Kollisionen afstedkom mere end 1.500 større stykker rumskrot, og astronauterne på den Internationale Rumstation, ISS, måtte gøre sig klar til evakuering i tilfælde af, at rumstationen blev ramt.
I 2007, skød Kina skød en af sine, udtjente satellitter i stykker med et missil, hvilket betød mere end 3.500 stykker affald, hvoraf en stor del stadig er i kredsløb og mange ligger i ISS’ bane.I 2009 så vi for første gang en kollision mellem to satellitter. Den ene var en gammel, udtjent russisk satellit og en fungerende amerikansk kommunikationssatellit.
Rumskrot
Lige nu er der cirka 36.500 satellitter samt rumskrot i kredsløb om Jorden, som er større end ti centimeter. For vragdele mellem én og ti centimeter er tallet én million, og tager vi de helt små med er der 330 millioner. (2)Ifølge DR har vi i mere end 4.700 operative satellitter. Det er mere end en fordobling af, hvad vi havde for bare få år siden. Om lidt har vi ekstra 50.000 satellitter i kredsløb der skal skabe internetforbindelse overalt på jorden. Satellitter der i øvrigt jævnligt skal udskiftes.
Kilder:
1) https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/russisk-nedskydning-af-satellit-forvaerrer-problem-rumskrot-truer-vores
2) https://www.esa.int/Safety_Security/Space_Debris/Space_debris_by_the_numbers
Se mere her om satellitter og rumskrot:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/satellitter-og-droner-som-5g-sendere/

FCC vil bekæmpe rumaffald ved at kræve bortskaffelse af satellitter efter højst 5 år

Modstanden mod og advarslerne om opsendelse af titusindvis af nye satellitter til højhastighedsbredbånd og andre formål fortsætter i USA og på verdensplan, selv blandt satellitselskaberne (se f.eks. 1,2,3,4).
Nu har Federal Communications Commission (FCC) besluttet, at for at minimere rumskrot skal satellitselskaberne tage deres ikke-fungerende LEO-satellitter (Low Earth Orbit) ud af kredsløb inden for 5 år i stedet for 25 år. (5)

Nuværende satellitter undtaget
Satellitter, der allerede er i kredsløb, bliver dog undtaget fra det nye krav: “For satellitter, der allerede er godkendt af Kommissionen, og som endnu ikke er blevet opsendt, vil vi give en “grandfathering”-periode på to år, begyndende den 29. september 2022, for at give operatørerne mulighed for at inkorporere det femårige bortskaffelseskrav efter missionen i deres missionsmål,”

Reglen vil gælde for amerikansk licenserede satellitter. Det vil også gælde for operatører af ikke-amerikanske satellitter, hvis de søger markedsadgang i USA, for eksempel ved at levere bredbåndstjenester til indbyggere i USA. Det vil være muligt at få dispensationer fra femårsplanen fra sag til sag, især for videnskabelige forskningsmissioner.

SpaceX’s Starlink
SpaceX’s Starlink bredbåndsdivision, den største operatør af LEO-satellitter, ville tilsyneladende overholde den nye regel uden ændringer i den nuværende drift. Lavere højder hjælper med at fremskynde bortskaffelse: Da SpaceX søgte tilladelse til at bruge højder på 540-570 km i stedet for de 1.110-1.325 km, det oprindeligt opnåede godkendelse til, orienterede man FCC om, at deorbiting fra dette lavere interval kan udføres på måneder.

Antallet af satellitter mindskes ikke
Starlink har FCC-tilladelse til at opsende næsten 12.000 satellitter. Mens Starlink-satellitter i øjeblikket kredser om 540-570 km, vil omkring 7.500 af dets godkendte satellitter kredse fra 335 km til 346 km. SpaceX søger også tilladelse til yderligere 30.000 satellitter i højder fra 340 km til 614 km. (6)
OneWeb driver LEO bredbåndssatellitter i en højde af ca. 12.000 km. med deorbiting planer, der angivelig kræver bortskaffelse tidslinjer på fem år eller mindre. Amazon planlægger at lancere et par tusinde satellitter i højder på 590 km, 610 km og 630 km.

Kilder:
1) Jordbaseret 5G i 12 GHz-båndet ville forårsage skadelig interferens med bl.a. satellittjenester.
https://www.webpronews.com/spacex-says-dish-networks-5g-aspirations-could-render-starlink-internet-unusable/
2) Elon Musks Satellitinternettjeneste Starlink har reelt mistet sine frekvenser i Frankrig efter en juridisk kamp ført af miljøgrupper.
https://www.news18.com/news/tech/elon-musks-starlink-blocked-in-france-over-legal-battle-against-environmental-groups-4950923.html
3) Opfordring til risikovurdering:
https://www.activistpost.com/2022/03/group-asks-fcc-other-federal-agencies-to-pause-satellite-launches-for-180-days-and-conduct-proper-risk-assessment.html
4) Starlink-satellitter kan forstyrre detektion af nærjords asteroider, advarer undersøgelse
https://www.zerohedge.com/technology/starlink-satellites-may-disrupt-detection-near-earth-asteroids-study-warns
5) https://arstechnica.com/tech-policy/2022/09/fcc-aims-to-minimize-space-junk-by-requiring-faster-deorbiting-of-satellites/
6) SpaceX opgiver Starlink-plan, som Amazon protesterede mod, men kampen er ikke forbi:
https://arstechnica.com/tech-policy/2022/01/spacex-aims-to-launch-2nd-gen-starlink-satellites-soon-but-amazon-seeks-delay/
Se mere her:
Microwaving Our Planet:
https://safetechinternational.org/microwaving-our-planet/

SpaceX mister op til 40 Starlink-satellitter på grund af solstorm

– Elon Musks SpaceX forventer at miste næsten hele værdien af de opsendte Starlink-satellitter, efter en storm skabt af solen ramte jordens atmosfære.
– SpaceX opsendte 49 Starlink-satellitter den 3. februar, men “op til 40 satellitter” vil gå tabt på grund af den geomagnetiske storm.
– SpaceX afslører ikke de nøjagtige omkostninger med Starlink-satellitterne eller deres Falcon 9-opsendelser, men at miste størstedelen af ​​missionen kan være et økonomisk slag på op mod $50 millioner, baseret på tidligere udtalelser fra virksomhedens ledelse.
Det skriver CNBC den 9. februar 2022. (0)

Opsendelsen
Elon Musks (1) SpaceX opsendte 49 Starlink-satellitter med en Falcon 9-raket den 3. februar. Missionen lykkedes i og med at satellitter blev sat i kredsløb, men dagen efter indtraf katastrofen, da en geomagnetisk storm skabt af solen ramte jordens atmosfære. Da Starlink-satellitterne var i et lavt kredsløb, og vil “op til 40 af satellitterne” ifølge SpaceX gå tabt og brænde op i jordens atmosfære.

Formålet med Starlink (2) er at bygge et sammenkoblet netværk med tusindvis af satellitter der skal levere højhastighedsinternet overalt på jorden. SpaceX har til dato opsendt omkring 1.900 Starlink-satellitter og har omkring 145.000 brugere af deres tjeneste. (3)

Solstorme
En solstorm, også kaldet geomagnetisk solstorm (CME), er en midlertidig forstyrrelse af jordens magnetosfære forårsaget af en storm af ladede partikler (kaldet en plasmasky) udsendt fra solen.Jordens magnetiske skjold fanger solstormens energi i jordens øvre atmosfære og varmer den op, dermed bliver den tættere, hvilket igen øger modstanden for satellitter i lav kredsløb om jorden. Udover at ødelægge satellitter kan det også føre til svigtende radiokommunikation og omfattende strømsvigt. (4)
Ifølge SpaceX fik “eskaleringshastigheden og sværhedsgraden af ​​stormen den atmosfærisk luftmodstand til at øge” så meget som 50% mere, end satellitterne typisk møder i lav kredsløb. Efter at den øgede atmosfæriske luftmodstand blev opdaget, blev satellitterne sat i en fejlsikker tilstand, hvor rumfartøjet roterer for at reducere luftmodstanden.

Omkring 10 af Starlink-satellitterne forventes at overleve og stige op til deres beregnede destinationsbane.
Ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) blev solstormen genereret af et soludbrud den 29. januar og den 2. februar, dagen før SpaceX blev opsendt udsendte man en advarsel.

Der er i gennemsnit 1.700 sådanne G1-storme (en skala fra 1 – 5) i løbet af en 11 år lang solcyklus.
Ifølge Erika Palmerio – en rumvejrforsker ved Predictive Science, er det ”en ganske almindelig situation med hensyn til geomagnetisk aktivitet” at se en storm, med den styrke, der slog Starlink-satellitterne ud.

Et økonomisk tab
SpaceX afslører ikke de nøjagtige omkostninger ved dets Starlink-satellitter eller dets Falcon 9-opsendelser, men at miste størstedelen af ​​missionen kan være et økonomisk slag på op mod $50 millioner.
SpaceX har tidligere afsløret, at når de genbruger deres Falcon 9-raketter, er prisen pr. opsendelse omkring $28 millioner til $30 millioner. (5) For satellitternes vedkommende har man udtalt, at et estimat på $1 million omkostninger pr. rumfartøj var “langt væk.” (6) Halveres ​​dette skøn til $500.000 pr. satellit – vil tabet af omkring 40 satellitter være omkring $20 millioner værd.
McDowell, en astrofysiker ved Harvard Smithsonian Center for Astrophysics udtaler, at tabet er betydeligt for SpaceX, da man “i forhold til historiske satellitopsendelser” har “været ret succesfuld.”

Kilder:
0) https://www.cnbc.com/2022/02/09/spacex-losing-starlink-satellites-due-to-geomagnetic-space-storm.html
1) Elon Musk: https://da.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk
2) https://www.cnbc.com/2022/02/02/spacex-starlink-premium-satellite-internet-tier-at-500-per-month.html
3) https://www.cnbc.com/2022/01/06/spacex-starlink-internet-service-has-more-than-145000-users-so-far.html
4) I 1859 sendte en kraftig solstorm enorme udbrud til jorden i den første registrerede begivenhed af sin art. Telegrafsystemer over hele den vestlige verden svigtede, og der kom rapporter om operatører, der fik stød fra de enorme mængder elektrisk strøm, der blev tvunget gennem ledningerne. https://www.newscientist.com/article/2150350-a-tech-destroying-solar-flare-could-hit-earth-within-100-years/
5) https://www.cnbc.com/2020/04/16/elon-musk-spacex-falcon-9-rocket-over-a-million-dollars-less-to-insure.html
6) https://www.cnbc.com/2019/10/27/spacex-president-we-will-land-starship-on-moon-before-2022.html

STOR SEJR I FRANKRIG:
SpaceX’s Starlink-tjeneste har mistet sin tilladelse til at bruge spektrum i Frankrig efter en juridisk indsigelse fra sundheds- og miljøgrupper

Som rapporteret af The Register (1) besluttede Conseil d’Etat-domstolen (Statsrådet, som er den øverste forvaltningsdomstol i Frankrig(1)) den 5. april at tilbagekalde Starlinks licens til at bruge to frekvensbånd i Frankrig.
I kendelsen (3) gav retten PRIARTEM og Agir pour l’environnement medhold i deres anmodning om at annullere spektrum anvendelsen. Dommen blev givet på baggrund af manglende offentlig høring.
Uddrag fra afgørelsen: “Den anfægtede beslutning truffet af ARCEP, der har til formål at godkende virksomheden Starlink Internet Services Limited… vil sandsynligvis have en betydelig indvirkning på markedet for levering af bredbåndsinternetadgang og påvirke slutbrugernes interesser. Ved at tage denne beslutning uden først at have konsulteret offentligheden tilsidesatte ARCEP bestemmelserne i V i artikel L. 32-1 i post- og elektronisk kommunikationskodeks,” lyder beslutningen.
ARCEP er et uafhængigt fransk agentur med ansvar for at regulere telekommunikation, posttjenester og distribution af trykte medier i Frankrig. Retten idømte ligeledes ARCEP en bøde på €3.000 ($3.200), som vil blive delt mellem PRIARTEM og Agir pour l’environnement.
Udtalelse fra PRIARTEM
“Lige som med 5G, mener offentlige myndigheder af dårlig vane, at miljø- og sundhedsvurdering i bedste fald er et must, i værste fald en proceduremæssig indrømmelse, som kan undværes. Det er på tide, at de offentlige myndigheder holder op med at presse et sådant tema igennem og omsider accepterer den nødvendige offentlige debat,” sagde Sophie Pelletier, formand for PRIARTEM.
PRIARTEM, der blev grundlagt i 2000, ‘kæmper for beskyttelse af sundhed og miljø mod risici forbundet med eksponering for elektromagnetiske bølger’. (4)
Udtalelse fra Agir pour l’Environnement
Stéphen Kerckhove, administrerende direktør for Agir pour l’Environnement, tilføjede: “Med adskillige konstellationsprojekter, der tæller titusindvis af satellitter, der gør enhver observation af stjernehimlen umulig og samtidig gør rummet til en ødemark, der er under opbygning af rumaffald, er det presserende at få vedtaget internationale regler, der sigter mod at gøre stjernehimlen til en verdensarv for menneskeheden, beskyttet fra appetitten hos aktørerne fra det fjerne web.”
Agir pour l’Environnement blev grundlagt i 1997 og er en miljøvenlig forening. Mange af dets holdninger går imod pesticider og lysforurening samt kæmpen for større biodiversitet og økologisk landbrug, kræver de også et moratorium for udbredelsen af ​​5G. (5)
Advokaten
Maître François Lafforgue, fra advokatfirmaet TTLA og repræsenterer sammenslutningerne, sagde: “Conseil d’Etat-domstolen’s beslutning er en klog beslutning, fordi den minder ARCEP om, at det aldrig er godt at tage forhastede beslutninger med store konsekvenser.”
Starlink og Frankrig
Starlink har stået over for en række udfordringer i Frankrig. Tidligere på året trak virksomheden planerne om at bygge to af tre foreslåede satellitjordstationer i Frankrig tilbage. (6)Selskabet havde foreslået at bygge op til tre jordstationer over hele landet; hhv. i Gravelines (nord), i Saint-Senier-de-Beuvron (Manche) og Villenave-d’Ornon (Gironde), men har siden trukket planerne tilbage både i Manche og Gravelines.Beboerne har været utilfredse med planerne, hvor lokale byråd og borgmestre efterfølgende stemte imod forslag om at bygge faciliteterne. Lokale samt embedsmænd har rejste bekymringer om de sundhedsmæssige konsekvenser af antennerne; en lokal landmand udtalte til pressen, at han var bekymret for, at hans køer ville producere mindre mælk.
En foreslået jordstation i Belin-Béliet blev tilsyneladende droppet i begyndelsen af ​​2021 til fordel for den nu forladte Manche-placering. (7)
Starlink har tilsyneladende allerede installeret otte antenner på en tagterrasse i Villenave-d’Ornon. (8)
Kilder:
1) https://www.theregister.com/2022/04/06/starlink_france_license/
2) https://fr.wikipedia.org/wiki/Conseil_d%27%C3%89tat_(France)
3) https://regmedia.co.uk/2022/04/06/conseil_d_etat_decision_starlink_arcep.pdf
4) https://www.priartem.fr/STARLINK-Le-projet-d-internet-par.html
5) https://www.agirpourlenvironnement.org/communiques-presse/starlink-le-farweb-stoppe-par-le-conseil-d-etat-davidcontregoliath/
6) https://www.datacenterdynamics.com/en/news/spacexs-starlink-drops-proposals-for-two-of-three-planned-ground-stations-in-france/
7) https://www.lebelinetois.fr/2021/02/22/space-x-vers-un-abandon-du-projet-de-station-starlink-%C3%A0-belin-b%C3%A9liet/
8 ) https://france3-regions.francetvinfo.fr/nouvelle-aquitaine/gironde/bordeaux/villernave-d-ornon-une-station-satellite-de-space-x-s-installe-aux-portes-de-bordeaux-1977565.html
Se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/satellitter-og-droner-som-5g-sendere/
Artiklen er fra:
https://www.datacenterdynamics.com/en/news/french-court-strips-spacexs-starlink-spectrum-license-after-legal-challenge-from-health-environmental-groups/


Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.