5G er overhypet

5G set med en investerings synsvinkel

Når 5G-tilhængere taler om fremtiden, handler det ofte om teknologiens muligheder i forhold til at sidde i autonome biler eller være en del af metaverse.

Men i de seneste uger har begge disse cases taget et kæmpe tilbageskridt.

Aktierne falder

Specifikt mistede metaverse-fortaleren Meta (tidligere Facebook) mere end 700 milliarder dollars i værdi i løbet af 2022. Aktierne faldt yderligere i oktober med nyheden om, at CEO Mark Zuckerberg vil fortsætte med at investere i metaverse-tjenester ind i 2023. Herudover har Tesla, Ford og General Motors alle noterede bemærkelsesværdige tilbageslag i deres jagt på autonome biler, et koncept, der formentlig har modtaget omkring 100 milliarder dollars i forskning og udvikling indtil videre. En pioner inden for autonom kørsel beklagede for nylig, at teknologien “har leveret så lidt.”

Et andet 5G-område, fortsætter med at bevæge sig fremad, tilsyneladende uvidende om en potentiel verdensomspændende recession: Smartphones.

Både Samsung og Apple – verdens to største smartphone-producenter – rapporterede om løbende efterspørgsel efter deres produkter i tredje kvartal. Det kommer som noget af en overraskelse i lyset af global inflation og politisk usikkerhed, som nogle forventede at dæmpe interessen for $1.000 5G-telefoner.

Det fremgår af en artikel i LightReading (1)

Intet overskud

“Glem alt om overskud – hvad er den samlede indtjening for alle robo-taxi-, robo-lastbiler, robo-whatever-selskaber? Er det en million dollars? Måske. Jeg tror, ​​det er mere som nul,” udtalte Anthony Levandowski for nylig til Bloomberg. (2)

Netop i denne uge annoncerede den selvkørende startup, som Ford og Volkswagen hver satte millioner af dollars i – Argo AI – at den ville lukke ned. (3) Reuters rapporterede Reuters, at Teslas påstande om selvkørende biler er under kriminel efterforskning bl.a. på baggrund af dødsulykker. (4)

Og Halo har stadig ikke udvidet sin 5G-drevne førerløse bilservice, som den oprindeligt havde lovet. (5)

Og tidligere i år tilbagekaldte General Motors Cruise autonome kørsel dusinvis af selvkørende biler efter en ulykke. (6)

Men Ford CFO, John Lawler, er skeptisk over, at industrien er i nærheden af ​​at give et udbytte. Han sagde, at det vil tage “meget længere tid, end vi tidligere havde forventet”, før helt førerløse biler bliver bredt tilgængelige. (7)

Meta og metaverse

Hos metaversen er tingene lige så bekymrende. Meta – virksomheden, der tror så meget på metaverse, som Zuckerberg omdøbte den til – lider under en syndflod af kritik om sin nye strategiske retning.

“Som mange andre virksomheder i en verden med nulrente – er Meta drevet ind i overflødighedens land – for mange mennesker, for mange ideer, for lidt hastværk,” skrev Brad Gerstner fra investeringsselskabet Altimeter Capital lige før offentliggørelsen af ​​Metas seneste indtjening. (8)

Men Zuckerberg holder fast i sine metaverse-kanoner.

“Jeg sætter pris på tålmodigheden, og jeg tror, ​​at dem, der er tålmodige og investerer med os, vil blive belønnet,” sagde han i denne uge under Metas indtjeningsopkald. Bagefter faldt hans selskabs aktier til deres laveste punkt i seks år.

For virkelig at kunne understøtte metaverset skal 5G-industrien bevæge sig meget hurtigere, end den har gjort tidligere. Og hvis historien er nogen indikation, vil det sandsynligvis ikke ske.

Kontrasten til Apple og Samsung

Den dystre stemning blandt autonom kørsel og metaverse-tilhængere står i kontrast til tonen fra Apple og Samsung.

Smartphone-industrien fortsætter med at kæmpe. De seneste tal fra analysefirmaet Omdia fandt, at den globale smartphone-industri tilsammen afsendte 301,2 millioner enheder i løbet af tredje kvartal. Det er et fald på 7,6 % i forhold til samme periode sidste år, men en stigning på 2,5 % i forhold til det foregående kvartal.

Apple har formået at udmærke sig til dels “fordi dets forbrugere typisk er loyale kunder og højindkomstkunder, og som sådan er mindre påvirket af den nuværende leveomkostningskrise end mellemstore mærker,” forklarede Omdia-analytiker Jusy Hong, i en udmelding.

På den anden side led de kinesiske smartphoneproducenter bl.a. af de igangværende COVID-19-lockdowns i Kina.

Avancerede tjenester som autonom kørsel og metaverse-møder kan stadig ramme massemarkedsstatus på et tidspunkt i fremtiden. Men det er uklart, om det vil ske i løbet af 5G-perioden – eller om 6G vil være på plads inden da.

5G netværket er overhypet

England
Ifølge en ny undersøgelse har mange briter endnu ikke set store forbedringer i hastigheden. Mange mobilbrugere kæmper endda for at komme ind på 4G – og nogle er stadig afhængige af 2G.

17% af dem der bor på landet sagde, at de aldrig havde været i stand til at oprette forbindelse til et 5G-netværk – tre gange så mange som dem i byer.

I andre dele af Storbritannien kæmper man også for andre signaler – i Yorkshire udtalte blot 48% af beboerne, at de modtager en pålidelig 4G-tjeneste, og 14% sagde, at de ofte skulle bruge et 2G-netværk, der går tilbage til 1990’erne. (9)

USA
I USS er 5G-ydelse betydeligt dårligere end de fleste oversøiske implementeringer på grund af mangel på mellembåndsspektrum. Mindre omtalt (fordi det er et foretrukket resultat for industrien og de politiske beslutningstagere, der elsker dem) er det faktum, at amerikanske trådløse datapriser fortsat er nogle af de højeste i den udviklede verden, noget der kun har en tendens til at stige med markedskonsolidering. (10)

Kløften fortsætter med at vokse mellem marketinghype og virkeligheden.

Kilder:

1) https://www.lightreading.com/aiautomation/two-big-5g-use-cases-are-struggling/a/d-id/781422
2) https://jalopnik.com/100-billion-and-10-years-of-development-later-and-sel-1849639732
3) https://news.yahoo.com/tesla-ford-vw-sound-death-123015521.html
4) https://www.reuters.com/legal/exclusive-tesla-faces-us-criminal-probe-over-self-driving-claims-sources-2022-10-26/
5) https://www.lightreading.com/5g/halos-5g-remotely-piloted-cars-remain-mia-in-vegas/d/d-id/778241
6) https://techcrunch.com/2022/09/01/gms-cruise-recalls-updates-software-in-80-robotaxis-following-crash/
7) https://seekingalpha.com/article/4549619-ford-motor-company-f-q3-2022-earnings-call-transcript
8 ) https://seekingalpha.com/article/4549643-meta-platforms-inc-meta-q3-2022-earnings-call-transcript
9) https://news.sky.com/story/5g-is-overhyped-and-many-britons-are-yet-to-see-big-improvements-in-speed-new-study-claims-12730934
10) https://www.techdirt.com/2022/11/01/5g-hype-simply-didnt-deliver/

Se mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.

Comments

  1. Pingback: Big Tech - nejtil5g.dk

Comments are closed.