Grænseværdier og mobiltelefoner.

Om phonegate se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/phonegate/
Sundhedsmæssige risici ved elektromagnetisk stråling se mere her: https://nejtil5g.dk/dokumenter/sundhedsmaessige-risici-ved-elektromagnetisk-straaling/
Mobiltelefonens historie se her:
https://nejtil5g.dk/info-materiale/mobiltelefonens-historie/

Indhold:
Mobilstråling er skadelig
Hvad er SAR og hvem er SAM
– Kritik af grænseværdierne
– Sikkerhedsfaktor 50 for lokale SAR værdier har aldrig eksisteret
Retssager
De værste og bedste mobiltelefoner
AirPods og trådløse headset
SAR værdier og din Laptop
Mobilmaster

Joel Moskowitz: Mobilstråling er skadelig, men få ønsker at tro det

”Folk er afhængige af deres smartphones. Vi bruger dem til alt nu, og på mange måder har vi brug for dem til at fungere i vores daglige liv. Jeg tror, ​​at ideen om, at de potentielt skader vores helbred, er for meget for nogle mennesker.”
“Siden mobiltelefoner kom på markedet i 1983, er de gået fra klodsede enheder med dårlig modtagelse til nutidens slanke, multifunktionelle smartphones. Og selvom mobiltelefoner nu bruges af næsten alle amerikanske voksne, tyder betydelig forskning på, at langvarig brug resulterer i sundhedsrisici fra den stråling, de udsender.”
Sådan lyder det fra Joel M. Moskowitz, direktør for Center for Family and Community Health, UC Berkeley. Moskowitz har forsket i tobaksrelateret sygdomsforebyggelse i mere end 40 år, og har først fra 2008 haft fokus på de negative konsekvenser ved mobiltelefoni og trådløs stråling.
Herunder uddrag fra artiklen (spørgsmålene er simplificeret).
Læs hele interviewet med Joel Moskowitz i Berkeley News. (1)
Nogle forskere har sagt, at der ikke er bevis nok for, at mobiltelefonstråling er skadelig for vores helbred?
“En stor grund til, at der ikke er mere forskning om de sundhedsmæssige risici ved eksponering fra radiofrekvent stråling, er fordi den amerikanske regering stoppede med at finansiere denne forskning i 1990’erne, med undtagelse af den 30 millioner dollars dyre gnaverundersøgelse, der blev offentliggjort i 2018 af National Institute of Environmental Health Sciences ‘Nationalt toksikologiprogram, som fandt “klare beviser” for kræftfremkaldende egenskaber fra mobiltelefonstråling.I 1996 vedtog Federal Communications Commission, eller FCC, retningslinjer for eksponering, der begrænsede intensiteten af ​​eksponering for radiofrekvensstråling. Disse retningslinjer var designet til at forhindre signifikant opvarmning af væv fra kortvarig eksponering for radiofrekvensstråling, ikke for at beskytte os mod virkningerne af langvarig eksponering for lave niveauer af moduleret eller pulserende radiofrekvent stråling, som produceres af mobiltelefoner, trådløs telefoner og andre trådløse enheder, inklusive Wi-Fi. Alligevel finder overvægten af ​​forskning, der er offentliggjort siden 1990, negative biologiske og sundhedsmæssige virkninger af langvarig eksponering for radiofrekvensstråling, herunder DNA-beskadigelse.”
Hvorfor stoppede regeringen med at finansiere forskningen? spørger Berkeley News.
“Telekommunikationsindustrien har næsten fuldstændig kontrol over FCC ifølge Captured Agency, en monografi skrevet af journalisten Norm Alster under hans stipendium 2014-15 ved Harvard Universitys Center for Ethics. (2)
Der er en roterende dør mellem FCC’s medlemskab og højtstående mennesker inden for telekombranchen, der har foregået i et par årtier nu.
Branchen bruger omkring 100 millioner dollars om året på lobbying af Kongressen.
CTIA, som er den største lobbyvirksomhed inden for telekommunikation, bruger 12,5 millioner dollars om året på 70 lobbyister. Ifølge en af ​​deres talsmænd mødes lobbyister ca. 500 gange om året med FCC for at lobbye om forskellige spørgsmål. (3) Industrien som helhed bruger 132 millioner dollars om året på lobbyvirksomhed og yder 18 millioner dollars i politiske bidrag til medlemmer af kongressen og andre på føderalt niveau.”
Ifølge Moskowitz er der stærke paralleller mellem, hvad teleindustrien har gjort, og hvad tobaksindustrien har gjort, hvad angår markedsføring og styring af meddelelser til offentligheden.
Hvilke sundhedsmæssige effekter er forbundet med langvarig eksponering for lavt niveau af moduleret radiofrekvent stråling?
“Mange biologer og elektromagnetiske feltforskere mener, at moduleringen af ​​trådløse enheder gør energien mere biologisk aktiv, hvilket forstyrrer vores cellulære mekanismer og åbner for eksempel calciumkanaler samt tillader calcium at strømme ind i cellen og ind i mitokondrierne i cellen, hvilket forstyrrer vores naturlige cellulære processer og fører til skabelsen af ​​stressproteiner og frie radikaler samt muligvis DNA-beskadigelse. Og i andre tilfælde kan det føre til celledød.”
“Senest blev der den 1. marts 2021 udgivet en rapport af den tidligere direktør for National Center for Environmental Health ved Centers for Disease Control and Prevention, som konkluderede, at der er en “høj sandsynlighed” for, at radiofrekvent stråling, der udsendes af mobiltelefoner, forårsager gliomer og akustiske neuromer, to typer hjernetumorer.” (4)
Hvordan adskiller 5G’s millimeterbølger sig fra mikrobølger mht. hvordan de påvirker vores kroppe og miljøet?
“Millimeterbølgestråling absorberes i vid udstrækning i huden, svedkirtlerne, de perifere nerver, øjnene og testiklerne, baseret på den undersøgelse, der er udført på millimeterbølger. Derudover kan denne stråling forårsage overfølsomhed og biokemiske ændringer i immunsystemet og kredsløbssystemet – hjertet, leveren, nyrerne og hjernen. (5) Millimeterbølger kan også skade insekter og fremme væksten af ​​lægemiddelresistente patogener, så det vil sandsynligvis have nogle udbredte miljøeffekter for mikromiljøerne omkring disse mobilantenne-steder.”
Kilder:
1) https://news.berkeley.edu/2021/07/01/health-risks-of-cell-phone-radiation/
2) https://ethics.harvard.edu/files/center-for-ethics/files/capturedagency_alster.pdf
3) https://www.saferemr.com/2015/04/mobilize-film-about-cell-phone-radiation.html
4) https://drive.google.com/file/d/1we0YEJslnrmQkr2qzSFnQyqdsTqXbqSd/view
5) https://www.saferemr.com/2017/08/5g-wireless-technology-millimeter-wave.html
Mere om de sundhedsmæssige risici ved EMF:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/sundhedsmaessige-risici-ved-elektromagnetisk-straaling/

Tysk strålemyndighed: Skrot de trådløse telefoner
Skift til stationær: Ifølge det tyske forbundskontor for strålebeskyttelse er der en tendens til, at trådløse enheder i stigende grad udsender kraftigere elektromagnetisk stråling.
https://ing.dk/artikel/tysk-stralemyndighed-skrot-de-tradlose-telefoner-81649

Internationalt
Mange lande og lokale regeringer har vedtaget love og politikker for at beskytte offentligheden i relation til elektromagnetisk stråling herunder mobiltelefoner og Wi-Fi.
På dette link til Environmental Health Trust kan du finde en del eksempler:
https://ehtrust.org/policy/international-policy-actions-on-wireless/

Hvad er SAR og hvem er SAM?

SAR står for Specific Absorption Rate og måles i watt per kilogram (W/kg). SAR-værdien er udtryk for den effekt, som et område af kroppen på mellem 1 og 10 gram kropsvæv maksimalt modtager fra mobiltelefonen – i den mest ekstreme situation.
SAR-værdien varierer fra den ene mobiltelefonmodel til den anden. Generelt kan man sige, at jo lavere SAR-værdi en telefon har, des lavere effekt bliver man påvirket af. Det betyder at temperaturpåvirkningen bliver mindre.
I EU er SAR-grænseværdien 2.0 W/kg gennemsnitligt fordelt over 10 gram kropsvæv (fastsat af ICNIRP). I USA er den 1.6 W/kg gennemsnitligt fordelt over 1 gram kropsvæv gældende for hovedet (Fastsat af FCC -Federal Communications Committee).
De gældende standarder, der anvendes i dag (2.0 W/kg) blev grundlagt i 1993 og har ikke ændret sig siden.
SAR-værdierne er meget vanskelige at måle og er helt afhængige af, hvilket gennemsnit der anvendes. De to standarder er derfor ikke sammenlignelige.

En lav SAR-værdi er ikke et udtryk for at telefonen er “sikker” at tale i, og derfor ingen garanti for at telefonen er ufarlig.
https://en.wikipedia.org/wiki/Specific_absorption_rate

Kritikken

De mest kritiserede begrænsninger ved SAR-værdier er:

 • En mobiltelefons SAR-værdi vurderes ved hjælp af en kunstig laboratoriemodel af en meget stor og voksen mand, i praksis fyldes et plastikhoved med en opløsning af vand, salt og sukker. (*) En tændt mobiltelefon placeres ved “øret”, hvorefter evt. temperaturændring måles i væsken), men et menneske kan ikke reduceres til et plastikhoved med suppe.
 • Telefonen placeres som regel i den afstand fra øret som producenten anviser i brugsanvisningen (2-5 cm)
 • Der tages ikke højde for kvinder, børn eller prænatal eksponering
 • Jo lavere SAR, jo mindre udsættes brugeren for de opvarmende effekter af mikrobølgestråling – ikke andre effekter
 • Tager ikke højde for de ikke-termiske ROS (reaktiv oxygen syndrom) effekter som forbindes med DNA-skader.

*)  Modellen er en test dummy der benævnes ‘SAM’ (Specific Anthropomorphic Mannequin). SAM er baseret på en ca. 100 kg. stor og næsten 190 cm høj voksen mandlig model. SAM’s hovedstørrelse er kun relevant for 3% af befolkningen.
https://www.consumers4safephones.com/fccs-cell-phone-testing-dummy-is-larger-than-97-of-all-cell-phone-users/

Lektor, cand.scient. Sianette Kwee havde tilbage under en høring i Folketinget d. 10 marts 2004 bl.a. følgende kommentar:

“Den nuværende sikkerhedsgrænse er baseret på forældede principper og alt for højt. Den blev udviklet af ingeniører og fysikere ud fra beregningerne på teoretiske modeller og ikke på levende mennesker. Ingeniørens sikkerhedsgrænse: Modellen er en pose med vand, sukker, salt, mm. Man beregner hvor meget stråling der skal til for at varme denne suppe 1 grad op. Her sætter man grænsen, og for en sikkerheds skyld sætter man grænseværdien 10 gange lavere.
Fejl: mennesket er ikke en rund pose med suppe – modellen er død – mobiltelefonen virker ikke som en mikrobølgeovn.
Ingeniører og fysikere kender meget til elektronik og elektromagnetisme, men ikke til biologi. Biologens sikkerhedsgrænse: Biologer laver forsøg på levende dyr og mennesker, hvor hjernebølgerne fungerer. Tabel 2 (Se link herunder) foreslår hvor, ifølge Forsigtighedsprincippet, sikkerhedsgrænsen burde ligge: nemlig der hvor der sker biologiske ændringer, dvs. mange tusinde gange under ingeniørens grænseværdi.”
http://www.tekno.dk/pdf/projekter/p04_mobiltelefoni_rapport.pdf

Sikkerhedsfaktor 50 for lokale SAR værdier har aldrig eksisteret! Sundhedsstyrelsen vildleder.

I mere end tyve år har regeringer, Europakommissionen, nationale myndigheder, internationale forskere og store medier bevidst vildledt milliarder af brugere af mobiltelefoner om de sundhedsrisici, der er forbundet med en pseudo sikkerhedsfaktor på 50 ved måling af lokale SAR værdier.
Det skrev Alert Phonegate den 20 dec. 2020. (1)
SAR og SAM
SAR (Specific Absorption Rate) måles i watt per kilogram (W/kg). Grænseværdien er ikke tiltænkt langtidspåvirkning, men skal beskytte forbrugerne imod akut opvarmning af menneske væv mod stråling fra eksempelvis mobiltelefoner.
Til testen bruges en test dummy benævnt SAM (Specific Anthropomorphic Mannequin).
SAM er baseret på en model af en ca. 100 kg. stor og næsten 190 cm høj voksen mand. Ved måling fyldes et plastikhovedet med en opløsning af vand, salt og sukker. SAM’s hovedstørrelse er kun relevant for 3% af befolkningen.
Absorptionsraten på 20 Watt per kilogram (W/kg) regnes som farlig. Som en sikkerhedsfaktor eller usikkerhedsmargin, er tallet divideret med 10 for at sikre forbrugerne, så grænseværdien lyder på 2 W/kg.
EU er SAR-grænseværdien 2.0 W/kg gennemsnitligt fordelt over 10 gram kropsvæv. I USA er den 1.6 W/kg gennemsnitligt fordelt over 1 gram kropsvæv gældende for hovedet fastsat af FCC -Federal Communications Committee. De gældende standarder, der anvendes i dag blev efter ICNIRP’s anbefalinger fastlagt i 1993 og er ikke ændret siden. Det skal bemærkes at standarderne tager udgangspunkt i at kun opvarmning kan være skadelig. ICNIRP medtager altså ikke de biologiske effekter trods at der er veldokumenteret evidens herfor selv ved meget lav eksponering. (2)
Sikkerhedsfaktor 50
Næsten alle internationale myndigheder har antydet, at de termiske virkninger af stråling målt efter SAR-værdier, ifølge ICNIRP’s anbefalinger, var underlagt en faktor 50 til beskyttelse af befolkningens sundhed. Det antyder fejlagtigt, at SAR niveauer så høje som 100 W/kg kunne være acceptable, dvs. et regulerings niveau på 2W/kg ganget med 50. Det er en reel gave til alle producenter, hvis mobiltelefoner langt overstiger den fastsatte grænse på 2W/kg.
Alert Phonegate har konstant fordømt dette bedrag. (3)
Også sundhedsstyrelsen vildleder
”Grænseværdierne bygger på forsøg med celler og dyr og på erfaringer fra studier af mennesker, og er baseret på varmepåvirkninger forårsaget af radio- og mikrobølger. For at tage højde for usikkerheder og minimere sundhedsskadelige effekter indeholder grænseværdierne en sikkerhedsmargin svarende til en faktor 10 til 50.” (4)
Hvor faktor 10 blev brugt for at komme ned fra 20 W/kg til 10, så betyder faktor 50 det modsatte at man kan komme op på 100 W/kg.
“Først effekter ved 100 W/kg”
Men hvad er de virkelige risici? Det angiver Olivier Merckel, leder af New Technology Assessment Unit hos ANSES (det franske nationale agentur for fødevare-, miljø- og arbejdsmiljø og sikkerhed), her: “Når SAR’erne for de testede telefoner viser værdier under grænserne, er vi fri for de sundhedseffekter, der anses for bevist af ICNIRP (International Commission on Non Ionizing Radiation Protection). For offentligheden er sikkerhedsfaktoren anvendt af ICNIRP 50, så de første virkninger, der overvejes af ICNIRP, bør ikke observeres ved 2 W/kg, men snarere ved 100 W/kg for et “gennemsnit”, der repræsenterer den generelle befolkning. Ud over disse velkendte effekter er spørgsmålet, om andre effekter kunne observeres ved lavere eksponeringsniveauer”
Bekræftet af Eric Van Rongen
Vicepræsidenten for ICNIRP, Eric Van Rongen (5), bekræftede på et webinar om 5G forholdet i en skriftlig chatudveksling med Dr. Marc Arazi: “@Marc Arazi: Enhver, der siger, at en reduktionsfaktor på 50 gælder for lokale eksponeringer, fortolker tydeligvis retningslinjerne, selvom retningslinjerne fra 1998 måske ikke havde været meget klare i den henseende, giver de fra 2020 mere klar information.” Og Van Rongen tilføjede: ”@Marc Arazi: faktoren 50 refererer til eksponeringer for hele kroppen.”
Kilder:
1) https://www.phonegatealert.org/en/last-minute-phonegate-the-safety-factor-of-50-for-local-sars-never-existed
2) https://nejtil5g.dk/dokumenter/graensevaerdier-og-mobiltelefoner/
3) https://www.lelanceur.fr/rappels-en-serie-de-telephones-portables-dangereux/
4) https://www.sst.dk/da/viden/straaling/straaling-i-hverdagen/mobiltelefoni-og-traadloes-teknologi/graensevaerdier 5) https://nejtil5g.dk/info-materiale/eksperterne/

Cell Phones Exceed Safety Limits When Phones Touch the Body
(16. februar 2019)
De fleste mobiltelefoner udsender stråling, der kan overstige retningslinjer for strålingssikkerhed, når de holdes mod kroppen, ifølge nye analyser af franske regeringsdata, der er offentliggjort online i IEEE Access, en peer-reviewet videnskabelig tidsskrift for Institut for Elektriske og Elektroniske Ingeniører (IEEE) . Professor Om Gandhis analyse undersøgte data fra 450 mobiltelefonmodeller fra det franske regeringsagentur, ANFR – det nationale strålingsvurderingsbureau – hvilket indikerede, at telefoner kan udsende stråling 11 gange over den amerikanske FCC-grænse og 3 gange over europæiske / ICNIRP-grænser.
De fleste mobiltelefoner har instruktioner begravet i producentens manual eller operativsystem for at opretholde en adskillelsesafstand mellem telefonen og kroppen. ANFR-testet stråling absorberet i kroppen ved producentens testede afstande på 5 til 25 mm og også i kropskontaktpositioner på 0m. Mens de fleste telefoner var kompatible, da de blev testet med fabrikantens adskillelsesafstand, overtrådte de fleste telefoner europæiske og amerikanske grænser, når de blev testet ved kropskontakt.”

https://ehtrust.org/new-study-cell-phones-exceed-safety-limits-when-phones-touch-the-body/
Direkte link:
https://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?tp=&arnumber=8688629

The Game Changer: revision of dosimetry by Schmid & Kuster
af Dariusz Leszczynski, PhD. 12. februar 2015.
”Vores formål med at skrive dette papir er at kvantificere uoverensstemmelser mellem SAR-niveauer anvendt under in vitro-eksperimenter og faktiske SAR-niveauer observeret in vivo, et problem, vi har rejst ved flere lejligheder. Vi opfordrer alle forskere, der arbejder på dette område, til at diskutere disse fund i fremtidige anmeldelser. I fremtidige opfordringer til forskning og henstillinger fra finansieringsbureauer anbefaler vi kraftigt tilføjelse af eksponeringsniveauer langt over 2 W / kg til eksperimenter beregnet til brug i forbindelse med risikovurderinger. ”
https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2015/02/12/the-gamechanger-revision-of-dosimetry-by-schmid-kuster/

Dansk antenneprofessor vil se strammere mobilregel

Antenneprofessor Gert Frølund Pedersen, der lever af teleindustrien, udtaler til Tabt Tråd, at de tilladte afstande i testmålingerne bør udfases nu. Telefonerne bruges anderledes, end dengang reglen blev opfundet, siger han.
En smartphone skal overholde en grænseværdi, som beskytter forbrugeren mod skadelige strålingsniveauer, men langt over 100 forskellige modeller overskrider faktisk grænsen, når de holdes tæt imod kroppen.
“Smartphones bruges som små computere, der hele tiden henter data fra mobilnettet. De bruges til computerspil. Man kan lade bunden, hvor mobilantennen findes, hvile på en gravid mave, mens man ser tv-serier.
Mens den udvikling er sket med mobiltelefoner, er antennerne ikke blevet bedre – snarere værre, og det beklager Gert Frølund Pedersen, som selv har udviklet et utal af antenner til den trådløse industri.
I de senere år har Gert Frølund Pedersen i flere rapporter selv rettet kritik imod mobilantenners ydeevner.”

https://tabttraad.home.blog/2020/08/25/dansk-antenneprofessor-vil-se-strammere-mobilregel/
https://nejtil5g.dk/wp-content/uploads/2020/08/MobilephoneTest2018Dec19-Gert-Froelund-Petersen.pdf
Om Gert Frølund Petersen se også:
https://nejtil5g.dk/info-materiale/eksperterne/

Topforsker bag grænseværdien: Man bør advare forbrugerne
Den schweiziske strålingsforsker Martin Röösli, som har medvirket til at fastsætte grænseværdien i ICNIRP, udtaler til Tabt Tråd, at overskridelserne er uacceptable og at man bør advare forbrugerne.
https://tabttraad.home.blog/2020/08/16/topforsker-bag-graensevaerdien-man-boer-advare-forbrugerne/

Retssager

What’s Wrong with Cell Phone Radiation Exposure Limits?
Does the FCC Adequately Enforce its Cell Phone Radiation Exposure Limits?

I september 2017 sendte advokatfirmaet Washington, DC, Swankin & Turner, et brev til Federal Communications Commission (FCC), der satte spørgsmålstegn ved, om agenturet i tilstrækkelig grad håndhævede sine eksponeringsgrænser for mobiltelefonstråling.
Brevet rejste fire bekymringsområder omkring aktuelle testprocedurer og stillede tolv specifikke spørgsmål.
En bekymring er, at FCC’s to-årti gamle afprøvningsprocedurer for mobiltelefoner giver mulighed for en fejlmargin på 30%. Dette betyder, at en mobiltelefon med en SAR (Specific Absorption Rate), der er større end 1.231 W / kg, faktisk kan overskride FCC’s eksponeringsgrænse på 1,6 W / kg. Advokatfirmaets klienter estimerer, at ca. 75% af mobiltelefoner på markedet kan overskride de nuværende eksponeringsgrænser.
Kilder:
Brevet findes her: https://drive.google.com/file/d/0B14R6QNkmaXud2dQZmtJZWpKOW8/view
Electromagnetic Radiation Safety, 28. september 2017:
https://www.saferemr.com/2017/09/whats-wrong-with-cell-phone-radiation.html

En føderal ankedomstol har fældet dom mod USA’s føderale telemyndighed, FCC, til fordel for miljøgrupper og medunderskrivere. Dommen kan tvinge FCC til at tage grænseværdien for mobilstråling op til revision.

Retten fastslog den 13. august 2021, at FCC skal “give en begrundet forklaring på sin afgørelse om, at dens retningslinjer i tilstrækkelig grad beskytter mod skadelige virkninger af udsættelse for radiofrekvent stråling, der ikke er relateret til kræft” og begrunde sine testprocedurer for mobiltelefoner og andre trådløse enheder.
Retten pointerede dog at: “vi tager ingen stilling til den videnskabelige debat om sundheds- og miljøeffekter af RF -stråling“.
Joel Moskowitz skriver i sin kommentar, (1) at dermed indtog domstolen ikke kun en holdning, den indtog den forkerte holdning, fordi der er betydelig dokumentation for øget kræftrisiko ved langvarig eksponering for lavintensiv mobiltelefonstråling.
Bl.a. afviste agenturet fejlagtigt resultaterne af den forskning, man selv havde anmodet om, nemlig National Toxicology Programs 30 millioner dollars dyre undersøgelse, som fandt “klare beviser” for øget kræftforekomst fra mobiltelefonstråling hos hanrotter og DNA skader hos han- og hunrotter samt mus ved udsættelse for mobiltelefonstråling.
Baggrunden for retssagen
Sagen mod FCC blev anlagt fordi Kommissionen anvendte en “vilkårlig og lunefuld” proces, da den i 2019 bekræftede sine eksponeringsgrænser for radiofrekvensstråling 1996 (RFR) ved at udsende en ordre, der afsluttede en undersøgelse, der blev indledt i 2013 for at afgøre, om agenturets RFR eksponeringsgrænser i tilstrækkelig grad beskyttede menneskers sundhed.
Grænseværdierne
FCC’s grænseværdier for eksponering for mobiltelefoner og trådløs stråling er baseret på videnskab fra 1980’erne og tidligere. RFR-grænserne, som FCC vedtog, blev i det store hele udviklet af ingeniører og fysikere, der arbejdede for eller var tilknyttet det militærindustrielle kompleks.Da videnskaben, der ligger til grund for disse grænser, er forældet, har mere end 240 forskere, som har offentliggjort mere end 2.000 artikler om elektromagnetiske felter (EMF) og biologi eller sundhed, underskrevet International EMF Scientist Appeal, der siger, at:
Talrige nylige videnskabelige publikationer har vist, at EMF påvirker levende organismer på et niveau, der ligger langt under de fleste internationale og nationale retningslinjer. Effekterne omfatter øget kræftrisiko, cellestress, stigning i skadelige frie radikaler, genetiske skader, strukturelle og funktionelle ændringer i reproduktive system, lærings- og hukommelsesunderskud, neurologiske lidelser og negative påvirkninger af det generelle velbefindende hos mennesker. Skader går langt ud over menneskeheden, da der er stigende tegn på skadelige virkninger på både plante- og dyreliv….De forskellige agenturer, der fastsætter sikkerhedsstandarder, har ikke pålagt tilstrækkelige retningslinjer til at beskytte offentligheden, især børn, der er mere sårbare over for virkningerne af EMF.
Advokaternes argumenter
Advokaterne argumenterede for, at FCC skal ophæve sin ordre af følgende årsager:
(1) bekendtgørelsen anerkender ikke beviser for negative sundhedsmæssige virkninger forårsaget af udsættelse for RF-stråling på niveauer under de grænser, der er fastsat i Kommissionens retningslinjer fra 1996, herunder tegn på kræft, strålingssygdom og negative virkninger på søvn, hukommelse, indlæring, opfattelse, motoriske evner, prænatal og reproduktiv sundhed og børns sundhed;
(2) bekendtgørelsen reagerer ikke på kommentarer vedrørende miljøskader forårsaget af RF-stråling
(3) bekendtgørelsen undlader at diskutere konsekvenserne af langvarig eksponering for RF-stråling, eksponering for RF-pulsering eller modulering (to metoder til at indlejre radiobølger med information) og konsekvenserne af den teknologiske udvikling, der er sket siden 1996, herunder allestedsnærværende trådløse enheder og Wi-Fi, og fremkomsten af ​​”5G” -teknologi; ” og
(4) ordren undlader tilstrækkeligt at forklare Kommissionens afvisning af at ændre sine procedurer for at afgøre, om mobiltelefoner overholder dens RF -grænser.”
Appeldomstolen fastslog
»Vi imødekommer andragender delvist og tilbageholdes for Kommissionen. Kommissionen undlod at give en begrundet forklaring på sin afgørelse om, at dens retningslinjer i tilstrækkelig grad beskytter mod de skadelige virkninger af udsættelse for radiofrekvensstråling, der ikke er relateret til kræft. ”
”Af ovennævnte grunde giver vi andragender delvist og overdrager Kommissionen til at give en begrundet forklaring på dens afgørelse om, at dens retningslinjer i tilstrækkelig grad beskytter mod skadelige virkninger af udsættelse for radiofrekvensstråling, der ikke er relateret til kræft. Den skal især
(i) give en begrundet forklaring på sin beslutning om at beholde sine testprocedurer for at afgøre, om mobiltelefoner og andre bærbare elektroniske enheder overholder dets retningslinjer,
(ii) tage fat på virkningerne af RF-stråling på børn, sundhedskonsekvenserne ved langvarig eksponering for RF-stråling, de allestedsnærværende trådløse enheder og andre teknologiske udviklinger, der er sket siden Kommissionen sidst opdaterede sine retningslinjer, og
(iii) behandle indvirkningerne af RF-stråling på miljøet.
For at være helt klar tager vi ikke stilling til den videnskabelige debat om RF- strålingers sundhedsmæssige og miljømæssige virkninger – vi konkluderer blot, at Kommissionens oversigtlige analyse af materialejournaler ikke var tilstrækkelig lovmæssigt.”
Kilder:
1) https://www.linkedin.com/pulse/us-appeals-court-rules-against-fcc-favor-wireless-safety-moskowitz/
2) https://ehtrust.org/in-historic-decision-federal-court-finds-fcc-failed-to-explain-why-it-ignored-scientific-evidence-showing-harm-from-wireless-radiation/
Sagens akter:
EHT et al. v FCC judgment: https://bit.ly/EHTvFCCjudgment
EHT et al. v FCC panel opinion: https://bit.ly/EHTvFCCopinion
Se også her:
https://ehtrust.org/in-historic-decision-federal-court-finds-fcc-failed-to-explain-why-it-ignored-scientific-evidence-showing-harm-from-wireless-radiation/

De værste og bedste mobiltelefoner

Inden du læser listen er det vigtigt, at du orienterer dig om Phonegate. Ved en fransk test i 2015 af National Frequency Agency (ANFR) blev det afsløret, at 9 ud af 10 mobiltelefoner, overskred de lovgivningsmæssige tærskler for beskyttelse af brugernes sundhed og sikkerhed. Og der konstateres fortsat overtrædelse af industriens egne fastsatte grænseværdier.

Om listen skriver Das Bundesamt für Strahlenschutz (BfS), at man siden 2002 med regelmæssige intervaller har indsamlet SAR-værdier fra producenterne af de mobiltelefoner, som er tilgængelige på det tyske marked. Da oplysninger stammer fra producenterne skriver Forbundsstyrelsen for strålingsbeskyttelse dog også, at man ikke påtager sig noget ansvar for rigtigheden af ​​de angivne oplysninger om SAR-værdier.
De oplyste værdier er sat sammen på en liste, som – hvis værdierne er tilgængelig – angiver SAR-værdier for brug af den respektive mobiltelefon ved henholdsvis
– et telefonopkald på øret
– Betjening, mens du bærer mobiltelefonen på kroppen.
Fabrikanterne sætter SAR-værdier i overensstemmelse med de europæiske målestandarder EN 62209-1 (brug af “mobiltelefon på øret”) og EN 62209-2 (brug ved “betjening, mens du bærer mobiltelefonen på kroppen”). Målestandarden EN 62209-2 tillod frem til 2016 måleafstande på op til 2,5 cm. Ved normalt brug i dagligdagen er afstanden dog ofte mindre end 2,5 cm mellem kropsoverfladen og enheden. Efter en beslutning truffet af EU-Kommissionen i april 2016 har mobiltelefonfabrikanter siden sat SAR-værdierne på kroppen med en ensartet, mindre afstand på 0,5 cm. De resulterende højere eksponeringer registreres dermed også nu.
Med en mindre afstand til kroppen kan der forekomme højere SAR-værdier, og i værste fald kan endda den anbefalede grænse overskrides.
Vigtigt, at notere, at der altså ikke er tale om de biologiske effekter ved brug af mobiltelefonen.
https://www.tek.no/artikler/xiaomi-og-oneplus-malt-over-stralegrense/457688

Find din mobiltelefon her:
http://www.showthefineprint.org/

Mobiltelefoner med lav sar-værdi:
Top 10 guide. 9. oktober 2019.
Mange populære telefoner har høje sar-værdier og udsender meget mobilstråling – guide til ti telefoner med meget lave sar-værdier.
https://telepristjek.dk/mobiltelefoner-med-lav-sar-vaerdi-top-10-guide/
SAR-værdi – Se telefoners SAR-værdier/mobilstråling
https://mobil.nu/mobilstraaling-mobiltelefon-smartphone-telefon
Ny miljøbevidst telefon:
Fairphone kalder deres tilgang for fair specs, for det drejer sig om at gøre forsyningskæden mere retfærdig og bæredygtig.Fair specs omfatter følgende initiativer:

 • Indsamling af e-affald i Europa og i udlandet plus sourcing af Fairtrade-guld, fair kobolt og konfliktfri tin og wolfram fra højrisikoområder samt genanvendt kobber.
 • Forbedring af forholdene i mindre koboltminer i den Demokratiske Republik Congo og guldminer i Uganda.
 • Opbygning af det Cirkulære Modulsprogram for Fairphone 3 og Fairphone 3+, og opfordring af kunderne til at sende deres gamle eller ødelagte moduler gratis tilbage for at give dem længere levetid. Programmet er i øjeblikket lanceret i Tyskland med iFixit og i Frankrig med Fairphones reparationspartner, Cordon. Andre lande tilføjes i den nærmeste fremtid.
 • Medarbejdertilfredshedsprogrammer og aktive lønbonusordninger for fabriksarbejdere i Kina.

SAR-værdien for deres 3 plus telefon: 0.41 W/kg (Meget lav)
Kilder:
https://shop.fairphone.com/en/
https://mobilpriser.dk/mobil/Fairphone-3-plus-(2020)-5559/

AirPods og trådløse headset

AirPods og Bluetooth-øretelefoner udsender trådløs stråling
Airpods udsender trådløs radiofrekvens (RFR) stråling, den samme trådløse stråling, som din mobiltelefon udsender – stråling, som Verdenssundhedsorganisationen WHO anerkendte som en muligvis kræftfremkaldende i 2011 (klasse 2B). Nu, over et årti senere, har mange forskere offentliggjort forskning om, at denne stråling er et bevist humant kræftfremkaldende stof. Dyreforsøg med den radiofrekvent stråling, som bruges i Bluetooth-, mobil- og wifi -transmissioner, har dokumenteret en forbindelse til kræft. I nogle tilfælde er der fundet kræft ved strålingsniveauerne betydeligt lavere end de maksimalt tilladt i føderale og internationale retningslinjer. Mange myndigheder og mange medicinske organisationer advarer om at holde denne type stråling væk fra vores hoveder.

Fakta om AirPods

 • AirPods sender ligesom andre Bluetooth-headset og Airpods konstant signaler, mens de er i dine ører, uanset om du bruger dem eller ej.
 • AirPods er placeret tæt på dit kranium. De sender RFR direkte ved siden af din hjerne og øre, og RFR absorberes i din hjerne og ørevæv.
 • Apples anden generation af AirPods er Bluetooth Class 1 – hvilket betyder, at de kan nå mere end 30 meter væk og udsender en højere stråling sammenlignet med andre Bluetooth-enheder.
 • Den venstre AirPod kommunikerer med højre AirPod ved hjælp af en teknologi kaldet “near field magnetic induktion” (NFMI). De elektriske magnetfelter går lige igennem din hjerne. Magnetfelter er forbundet med kræft og oxidativ stress.

I 2018 solgte Apple 28 millioner par af sine små, hvide trådløse ørepropper. Året før solgte de 16 millioner par. Med AirPods Pro vil steget formentlige stige endnu mere. Apple og Beats trådløse hovedtelefoner udghør 40 procent af produktmarkedet.
Joel Moskowitz, Direktør for UC Berkeley Center for Family and Community Health udtaler om bruger af bl.a. AirPods:
Fra et forsigtigheds synspunkt vil jeg hævde, at du ikke bør eksperimentere med din hjerne på denne måde ved at holde denne slags trådløse hovedtelefoner på dit hoved eller i dine ører.’
Du laver et sundhedseksperiment med dig selv, og de nuværende regler er fuldstændig uvidende om den slags eksponeringer.’
Se mere her: https://ehtrust.org/airpods-facts-health-effects-of-wireless-radiation-to-the-brain/

SAR værdier og din Laptop

Grænseværdierne er kun designet til at beskytte dig mod termiske (opvarmning) effekter. De beskytter dig ikke mod ikke-termiske negative biologiske virkninger, som er meget veldokumenterede. Bærbare computere og tablets testes for SAR værdier 20 cm fra kroppen. I brugsvejledningen vil, det også fremgå at din bærbare computer skal holdes mindst 20 cm kroppen. Streaming video producerer den højeste stråling emissioner.
Ill. ud fra https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22315933/

I Frankrig vil SAR værdien fra 1. juli 2020 vil skulle fremgå tydeligt for alt udstyr, der genererer radiofrekvensstråling (mere end 20mW), og som bruges i nærheden af kroppen, således at offentligheden bliver bedre informeret. Frankrig har allerede en tilsvarende lov for mobiltelefoner, men nu udvides reglerne til enheder, der omfatter tablets, tilsluttede ure, trådløse headsets og mere. ANFR, det franske frekvens agentur, kontrollerer SAR – værdierne for disse enheder for at sikre overensstemmelse.
https://ehtrust.org/france-regulations-wireless-radiation-exposure2020/

Mobilmaster

Mobiltelefon – stråler er en tikkende bombe under sundheden
Det mener den eneste forsker, Danmark har, i strålingsfarer i forhold til den menneskelige sundhed. Det burde forbydes at opsætte mobilmaster i tæt bebyggede områder, hvis du spørger hende.
“Det begynder med, at vi bliver dårlige, vi kan ikke sove om natten, får hovedpine, kan ikke koncentrere os. Og det kan i sidste ende føre til ondartede kræfttilfælde. Men hvis man siger det til mobiltelefon-firmaet eller Kræftens Bekæmpelse, får man blot svaret: Nå, men det dør man jo ikke af!”
Interview med Lektor, cand. scient. Sianette Kwee, Naturlig, 25. september 2009.
https://www.naturli.dk/artikel/mobiltelefon-straler-er-en-tikkende-bombe-under-sundheden/

Mastedatabasen
Hvis du vil vide hvilke sendemaster og hvilke mobilselskaber du har i dit nabolag se tjek ud her:
https://www.mastedatabasen.dk


Please follow and like us: