Hvordan forskning i blod-hjerne-barrieren blev lukket ned – igen

Hvordan forskning i radiofrekvent stråling og blod-hjerne-barrieren igen blev lukket ned.

Illustration: https://microwavenews.com/sites/default/files/docs/Salford.ppt_.EUParl.2000.pdf

Refleksioner i forbindelse med Leif Salfords 80-års fødselsdag og om Workshoppen på Reisenburg, ICNIRP samt våben- og teleindustriens særlige interesser.

Leif Salford, Bertil Persson og Arne Brun (venstre mod højre) i 2003.

Beretningen som her er refereret fra Microwave News den 10. januar 2022 , fortalt af Louis Slesin, ph.d. som gennem mere end 40 år har stået bag Microwave News.

Leif Salford og ‘De tre BBB-musketerer’

Leif Salford (2) fejrede sin 80-års fødselsdag den 7. december. Som professor emeritus ved Universitet i Lund, Sverige, og kendt neurokirurg brugte Salford en stor del af sin karriere på at behandle patienter med hjernetumorer. I årenes løb blev han dog frustreret, da han alt for ofte ikke var i stand til at redde dem med en skalpel.

I 1987 stødte Salford på et papir i Neuroscience Letters (3) fra en gruppe ved University of Western Ontario, Canada, som havde fundet ud af, at rotter, der fik, hvad der svarende til en rutinemæssig MR-scanning, viste ændringer i deres blod-hjerne-barriere (BBB). BBB er en membran, der forhindrer potentielt giftige stoffer i blodbanen at komme ind i hjernen. Det er ikke en perfekt barriere – den kan lække. Canadierne rapporterede, at de elektromagnetiske eksponeringer under MR-scanningen havde øget permeabiliteten af ​​rotternes BBB. Den var blevet mere porøs.

Hvis mikrobølger (RF) brugt i MRI var de ansvarlige, tænkte Salford, kunne han måske åbne BBB ved hjælp af fokuseret stråling og med et terapeutisk lægemiddel dræbe tumorer uden kirurgi. Herefter begyndte Salfords anden karriere. I samarbejde med Bertil Persson, (4) en Lund-professor i strålingsfysik, arbejdede Salford med mikrobølger og blod-hjerne-barriere i de følgende 20 år.

Salford og Perssons eksperimenter med rotter bekræftede, at mikrobølgestråling – nogle gange ved meget lave niveauer – kunne ændre BBB-permeabiliteten. Ved hjælp fra en anden Lund-kollega, Arne Brun, (5) professor i neurokirurgi, fortsatte de med at vise, at kemikalier, der var trængt ind i hjernen, kunne dræbe neuroner.

Lund-forskerne blev “De tre BBB-musketerer”.

Mobiltelefonens indtog

Da brugen af ​​mobiltelefoner hastigt steg i 1990’erne, udviklede det, som i startet var en mulig ny kræftbehandling, sig til en stor sundhedskontrovers. Milliarder af mennesker holdt nu en mikrobølgesender op ved siden af ​​deres hjerne; nogle holdt den der i lang tid. Hvad nu hvis mikrobølgerne beskadigede hjernecellerne, og førte til Alzheimers eller andre neurologiske sygdomme?

Salford og Persson rejste vidt og bredt og præsenterede deres resultater på videnskabelige workshops og konferencer. De udgav artikler i peer-reviewede tidsskrifter. Alle, der forskede i mikrobølgesundhed, blev bekendt med deres arbejde med BBB.

I slutningen af ​​00’erne trådte Salford og Persson tilbage, og uden dem faldt interessen for mikrobølger og BBB. Vendepunktet var kommet et par år tidligere, ved en workshop i 2003, afholdt på Reisenburg Slot, omkring 30 km øst for Ulm, Tyskland. Efter Reisenburg blev BBB en “død and,” som Persson har udtrykt det.

“Mere sandsynligt end usandsynligt”

Ved Salfords fødselsdag, præsenterede Persson ham for en kort fortælling om deres BBB-rejse. Han havde nemlig til lejligheden fået skrevet og trykt bogen: “Mere sandsynligt end usandsynligt”. (6) Bogen beskriver ikke kun deres videnskabelige arbejde, men også baggrunden for, hvordan nogle havde forsøgt at miskreditere den. Perssons håb var at bringe anden til live igen.

Bertil Perssons bog: “Mere sandsynligt end usandsynligt”– En fortælling om blod-hjerne-barrieren og mobil kommunikation. Dedikeret til Leif G, Salford på hans 80. fødselsdag 2021-12-07
https://www.morebooks.shop/store/gb/book/%E2%80%9Cmore-probable-than-unlikely%E2%80%9D/isbn/978-620-4-20492-5

Det var en variation af en advarsel, som Salford havde udstedt år tidligere, og som var blevet et meme for den latente frygt for mikrobølger. Den verdensomspændende adoption af mobiltelefoner er “verdens største biologiske eksperiment nogensinde,” sagde han til Europa-Parlamentet i juni 2000. (En kopi af hans ppt-dias er her (8)).

Fortællingen fra slottet Reisenburg

Meget af bogen handler om, hvad der skete ved workshoppen på Reisenburg i 2003. Mødet blev ledet af FGF, en forkortelse for Forschungsgemeinschaft Funk, der er en del af den tyske teleindustri, (9) og oprettet for at føre tilsyn med sundhedsforskningen. Næsten alle interesserede i effekterne af mikrobølger på BBB var der, omkring 50 deltagere i alt. Blandt dem var Monika Asmuss (10) fra det tyske kontor for strålebeskyttelse (BfS), hovedsponsor for mikrobølgesundhedsundersøgelser; Konstantin Hossmann, (11) direktør for Max Planck Instituttet for Neurologisk Forskning i Köln, der udførte mikrobølge-BBB-eksperimenter for Motorola; Dariusz Leszczynski (12) fra STUK, den finske strålebeskyttelsesmyndighed; og Bernard Veyret, (13) leder af University of Bordeaux mikrobølgeforskningsgruppe. Det amerikanske luftvåben sendte et medlem fra dets Directed Energy Bioeffects Division fra Brooks AFB i Texas. Der var et stort fremmøde fra FGF, samt repræsentanter fra Nokia, T-Mobile og Vodafone. Louis Slesin fra Microwave News havde også fået lov til at deltage.

Salford og Persson havde oprindeligt været ambivalente omkring arrangementet. “De inviterede os hertil for at skyde os,” fortalte Persson til Louis Slesin under middagen den første aften. “Der er så meget politik, men vi følte, at vi var nødt til at komme.”

Salford kom en dag senere. Han havde været sammen med Dronningen af ​​Sverige, fortalte han fra talerstolen. Hun er interesseret i emnet, tilføjede han og ”hun sender sine hilsener.” I sin præsentation, beskrev Salford, hvordan mikrobølger kan åbne BBB og tillade molekyler at krydse ind i hjernen, hvor de kan beskadige neuroner. De havde offentliggjort disse resultater (14) i Environmental Health Perspectives tidligere på året – et papir, der tiltrak sig bred opmærksomhed. (15)

Leif Salford’s afsluttende Slide til hans præsentation ved det Europæiske Perlament den 29 juni 2000. Alle slides findes her: https://microwavenews.com/sites/default/files/docs/Salford.ppt_.EUParl.2000.pdf

Mikrobølge hovedpinen

Pierre Aubineau, direktør for forskning ved University of Bordeaux National Center for Scientific Research, havde i sidste øjeblik fået en plads på programmet. To år tidligere havde han og hans kollega Fatma Töre påvist, at GSM-stråling tillod proteiner at lække fra små blodkar i hjernens dura mater og ind i hjernehinden. Proteinerne virker irriterende og  kan være årsagen til, at mobiltelefonbrugere klager over hovedpine. (16) “Proteinerne forårsager betændelse og ødemer, som kan give hovedpine”. (17)

To måneder før workshoppen havde Aubineau indsendt et manuskript (1a) til The Lancet, hvor han undersøgte, om mikrobølger kunne forårsage “patologiske hændelser” blandt storbrugere af mobiltelefoner. Men, skriver Louis Slesin, da de mødtes under en kaffepause, var han mere interesseret i at fortælle om sin tidligere samarbejdspartner – Bernard Veyret.

Bernard Veyret og ICNIRP
Baggrunden var, at Veyret havde rekrutteret ham til mikrobølgeteamet. Aubineau havde herefter søgt om et statstilskud. “Jeg var overbevist om, at jeg ikke ville få noget,” fortalte han. “Så ville jeg gå videre til andre projekter.” Men sådan gik det ikke.

Aubineau påviste ændringer og han og Veyret forberedte et manuskript til udgivelse. Men efter måneders redigering vendte Veyret på en tallerken og bad om, at hans navn blev fjernet fra artiklen. Han havde været medforfatter til to af Aubineau og Töres konferenceabstrakter. Han kunne ikke acceptere konklusionen, fortalte Aubineau: “Jeg væmmedes over hans opførsel. Jeg vil aldrig arbejde sammen med ham igen.”

Tidligt i sin karriere havde Veyret ønsket at følge en anden Bordeaux-forsker, Antoine Prioré, (18) der hævdede, at han kunne bruge elektromagnetisk stråling til at helbrede kræft. Det var fortid; nu var Veyret fast medlem af den eneste termiske skole. Han var tre år tidligere blevet valgt til den internationale kommission for ikke-ioniserende strålingsbeskyttelse (ICNIRP). (19)

Som forventet af en ICNIRP tilhænger, nægtede Veyret at anerkende, at Salford og Persson rapporterede om en ikke-termisk effekt. På dette tidspunkt i sin karriere havde Veyret aldrig udgivet et papir om BBB.

Veyret forstod, at Aubineau – om end indirekte – bekræftede det svenske arbejde, at Aubineau også så en lægkage, omend i andre blodkar.

Leszczynski

STUKs Leszczynski lagde mere brændstof til Salford-Persson-branden. Han havde identificeret molekylære veje, der kunne forklare, hvordan RF kunne føre til øget BBB-permeabilitet. Meget af det, Leszczynski præsenterede i Reisenburg, var blevet publiceret i tidsskriftet Differentiation et år tidligere. (20) For at understrege, at det, han fandt, intet havde med opvarmning at gøre, begyndte titlen på Leszczynskis papir: “Ikke-termisk aktivering…”

Arrangørerne af workshoppen havde inviteret David Begley (21) fra Blood-Brain Barrier Group på King’s College London til at fungere som en uformel ordfører. “Jeg forlader dette møde mere overbevist end nogensinde om, at der er en RF-effekt,” udtalte han under den afsluttende session. Begley fremhævede Leszczynskis resultater som særligt overbevisende, da de viste meget, meget klare biologiske effekter.

Alligevel udlagde Begley ikke nogen konklusioner. Han ville vide mere. “Vi har disse observationer,” sagde han. “Men hvor vigtige er de? Er de væsentlige eller ubetydelige?”

Salford var enig: Der skulle arbejdes mere. “Det må vi finde ud af,” sagde han. “Jeg ville være meget, meget glad, hvis det viser sig, at [det vi ser] ikke gør nogen forskel for den menneskelige hjerne.” Men han insisterede: “Vi bør finde ud af, om det er farligt.” Han var især bekymret for børn, der bruger mobiltelefoner.

Leszczynski havde det på samme måde. Eventuelle “endelige konklusioner” er stadig for tidlige, sagde han og opfordrede til flere undersøgelser for at afklare spørgsmålet.

Pengene flyder til Bordeaux

Efter Reisenburg nedskalerede Leszczynski, Persson og Salford deres forskning om BBB. De var alle løbet tør for penge.

Aubineau gik og så sig aldrig tilbage.Jeg er træt af at arbejde i dette felt; det er mere politik end videnskab,” fortalte Aubineau til Louis Slesin ved sin afrejse. “Jeg har tænkt mig at trække mig tilbage og sejle i Tyrkiet.” Aubineau udgav aldrig det papir, han havde indsendt til The Lancet.

Der var en klar vinder. Efter workshoppen flød Veyrets Bordeaux-laboratorium med BBB-forskningspenge. Inden for et par måneder tildelte Tysklands BfS Isabelle Lagroye, (22) et højtstående medlem af forskningsgruppen, et treårigt, €300.000 (~$350.000) tilskud til at gentage Salford-Persson-arbejdet. France Telecom og Bouygues Telecom støttede laboratoriet til at udføre lignende eksperimenter.

I samme periode gav to førende mobiltelefongrupper – Mobile Manufacturers Forum (MMF) og GSM Association – Veyrets gruppe penge til andre mikrobølgesundhedsundersøgelser.

Ved afslutningen af ​​hvert projekt nåede Bordeaux-gruppen frem til samme grundlæggende konklusion: De så ingen andre skadelige virkninger end dem, der var forårsaget af overophedning. Deres foretrukne tidsskrift Radiation Research, havde en lang tradition med kun at offentliggøre negative resultater (23) om ikke-termiske effekter. (John Moulder, (24) en primær gatekeeper hos Radiation Research, havde en sidebeskæftigelse som konsulent for teleindustrien)

Resultaterne af vores undersøgelse bekræftede ikke de tidligere resultater fra Salford et al.,” rapporterede Lagroye og Veyret i et papir fra 2009 (25) om det arbejde, de havde udført for MMF og GSMA. Deres endelige rapport for BfS, indleveret to år tidligere, kom frem til samme konklusion: “Resultaterne af Salford et al. kan ikke understøttes.”

Mærkeligt nok tog det Bordeaux-gruppen ti år for at offentliggøre resultaterne af deres BfS-projekt. De dukkede endelig op i Scientific Reports i 2017. (26) Der var meget lidt, om noget, nyt i det papir, der ikke havde været i Lagroyes BfS-rapport fra 2007. I anerkendelserne takkede de Monika Asmuss, deres BfS-projektleder. Asmuss var på det tidspunkt medlem af ICNIRP.

I årenes løb havde Asmuss også overvåget omkring et dusin BfS-forskningsbevillinger til Alexander Lerchl, (27) en tysk professor, som har viet meget af sin karriere til at latterliggøre mikrobølgers helbredseffekter og angribe dem, der var uenige.

U.S. Air Force ser ingen lækage

USAF-gruppen (2a) ved Brooks AFB gennemførte ligeledes BBB-eksperimenter. Patrick Mason, (28) der havde ansvaret, havde lanceret et multicenterprojekt. Men da dokumentet udkom i 2009, (29) var de eneste forfattere fra Brooks. Ingen var overrasket over, at de heller ikke så nogen mikrobølge-induceret lækage. “Ved at bruge en meget lignende eksperimentel tilgang har vi ikke været i stand til at bekræfte [resultaterne]” af Salford og hans kolleger, skrev de.

USAF-papiret blev også offentliggjort i Radiation Research. Det havde gennemført en peer review med forbløffende hastighed – på mindre end seks uger. Begge Bordeaux BBB-papirerne havde taget mere end syv måneder for at blive accepteret.

ICNIRP: “Ingen bevis for en effekt”

For 18 måneder siden, i maj 2020, udsendte ICNIRP opdaterede retningslinjer for eksponering af mikrobølgestråling. (30) Den første revision i mere end 20 år, og omfatter en ni siders vurdering af sundhedslitteraturen. ICNIRP eksponeringsgrænser vedrører kun termiske farer, da de aldrig har anerkendt ikke-termiske virkninger. Blot fem linjer er afsat til BBB:

Der har også været rapporter om radiofrekvente EMF’er, der inducerer lækage af albumin gennem blod-hjerne-barrieren hos rotter, men på grund af metodiske begrænsninger af undersøgelserne og mislykkede forsøg på uafhængigt at verificere resultaterne, er der stadig ingen beviser for en effekt.”

Der er ét citat til Salford-gruppens arbejde, men ingen til nogen af ​​de “mislykkede forsøg”.

Veyret trådte ud af ICNIRP i 2012 efter en 12-årig periode, det maksimalt tilladte. Lagroye, som blev udpeget til ICNIRP-videnskabelig ekspert i 2009, er stadig aktiv i Kommissionen. Den klart største sponsor for ICNIRP er BfS. (31)

Det er alt sammen sket før – Allan Frey

Salford og Persson var ikke de første til at vise, at mikrobølger kunne ændre BBB’ens permeabilitet. De var i anden bølge. (3a) Den første blev ledet af Allan Frey – den samme Allan Frey, som har berettet om de seneste historier om Havana-syndromet. I den sammenhæng refererer “Frey-effekten” (32) til hans opdagelse af, at det er muligt at “høre” pulserende mikrobølger.

Mikrobølge-induceret BBB-lækage er den anden Frey-effekt, som først blev rapporteret i Annals of the New York Academy of Sciences i 1975. (33) “Det ser ud til, at RF elektromagnetisk energi påvirker hjernens permeabilitet og adfærd,” skrev Frey dengang.

Freys motivation var meget lig Salfords. “En del af min tankegang var at bruge [EMF’er] til at åbne BBB for at behandle hjernetumorer med medicin såsom methotrexat,”.

Arbejdet med Frey BBB-effekten blev stille og roligt undertrykt af det amerikanske luftvåben og den amerikanske flåde. Nicholas Steneck (34) præsenterer en fuldstændig redegørelse for cover-uppet i sin bog fra 1984, The Microwave Debate. (4a) (35) På det tidspunkt var Steneck professor i historie ved University of Michigan (nu emeritus).

Frey, der altid var uafhængig, fortsatte og udvidede sit arbejde med øjets blod-glasagtige humorbarriere, en mindre analog af BBB. Ved en konference i Washington, DC i 1981, beskrev Frey, (36) hvordan pulseret mikrobølgestråling også kunne forårsage lækage der. Det er, ligesom Aubineaus påpegning af hovedpine, en yderligere indikation af den generelle påstand om, at mikrobølger kan få membranerne til at lække.

Den amerikanske flåde forsøgte at forhindre Frey i at udgive sit arbejde om øje-blod-barrieren. (Det står også i Stenecks bog.) Freys papir (37) dukkede i 1984 op i Journal of Bioelectricity, som var blevet grundlagt af Andrew Marino et par år tidligere, som et alternativ til Bioelectromagnetics, der dengang blev kontrolleret af flåden.

Frey afsluttede sit indlæg om øjenbarrieren med at påpege, at der kan være lignende membraner, som er modtagelige. ”Bemærk, at der er andre blodbarrierer i kroppen, som er vigtige; en af ​​disse er placentabarrieren, og den fortjener opmærksomhed,” skrev han.

Som opsummering af Frey BBB-historien kritiserer Steneck, hvordan det videnskabelige samfund tillod med “socialt, økonomisk og politisk pres” at ødelægge troværdigheden af ​​videnskabelig forskning.

En forskning der ifølge Leszczynski blev lukket ned alt for tidlig, hvilket Salford og Persson helt sikkert ville være enige, som Louis Slesin skriver afslutningsvis.

Mere om teleindustrien og dens arbejdsmetoder her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/teleindustrien-arbejdsmetoder/

Noter:
1a. Aubineau gav en kopi af sit manuskript til Leszczynski, som gjorde det tilgængeligt for Microwave News.
https://microwavenews.com/sites/default/files/docs/Aubineau%20manuscript%20LANCET_BBB_5_Jui.pdf
2a. James Merritt fra Brooks AFB, en af ​​Freys antagonister i slutningen af ​​1970’erne, var medforfatter til Masons mislykkede gentagelse af Salford-værket omkring 30 år senere. Merritt døde i 2019.
https://www.legacy.com/us/obituaries/sanantonio/name/james-merritt-obituary?id=7737553
3a. I årenes løb har andre undersøgt mikrobølge-BBB-interaktioner. Senest har Bahriye Sirav https://www.linkedin.com/in/bahriye-sirav-9a7b582a/?originalSubdomain=tr og Nesrin Seyhan https://ehtrust.org/nesrin-seyhan-phd/ fra Gazis center til beskyttelse af ikke-ioniserende stråling i Ankara, Tyrkiet, også rapporteret om effekter. Se deres artikler fra 2009 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15368370802608738?journalCode=iebm20 og 2011 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/15368378.2011.600167?journalCode=iebm20 i Electromagnetic Biology and Medicine, samt en i Journal of Neuroanatomy i 2016. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891061815001064?via%3Dihub (Centret er på Gazi University; Seyhan er nu pensioneret.) Disse og andre BBB-artikler, udgivet mellem 2007 og 2017, er opsummeret (https://ecfsapi.fcc.gov/file/10916020933093/Neurological%20effects%20of%20RF%20Henry%20Lai%20chapter%20Markov%202018.pdf ) af Henry Lai https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Lai_(scientist) i en litteraturgennemgang af RF neurologiske effekter (CRC Press, 2018). En kinesisk undersøgelse https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000689931500030X fra 2015 i hjerneforskning støtter både mikrobølge-induceret BBB-lækage samt Leszczynskis mekanistiske fund.
4a. N. Steneck, The Microwave Debate, MIT Press, 1984, kapitel 7, s. 169-176.
https://www.amazon.com/Microwave-Debate-Nicholas-H-Steneck/dp/0262192306/ref=sr_1_4

Kilder:
1) https://microwavenews.com/news-center/abandoning-inconvenient-science
2) https://portal.research.lu.se/en/persons/leif-salford
3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0304394087901868
4) https://portal.research.lu.se/en/persons/bertil-r-persson
5) https://www.lunduniversity.lu.se/lucat/user/35d42823f7089a5a1d94eb55c44e27be
6) “Mere sandsynligt end usandsynligt”- En fortælling om blod-hjerne-barrieren og mobil kommunikation. Dedikeret til Leif G, Salford på hans 80. fødselsdag 2021-12-07
https://www.morebooks.shop/store/gb/book/%E2%80%9Cmore-probable-than-unlikely%E2%80%9D/isbn/978-620-4-20492-5
7) https://www.iddd.de/umtsno/emfkrebs/1stHellenicCongress.pdf
8) https://microwavenews.com/sites/default/files/docs/Salford.ppt_.EUParl.2000.pdf
9) https://web.archive.org/web/20031121130811/www.fgf.de/
10) https://www.researchgate.net/profile/Monika-Asmuss
11) https://www.sf.mpg.de/person/41995/2285
12) https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/
13) https://scholar.google.com/citations?user=B_okgw8AAAAJ&hl=it
14) https://ehp.niehs.nih.gov/doi/abs/10.1289/ehp.6039
15) https://www.microwavenews.com/sites/default/files/sites/default/files/backissues/j-f03issue.pdf
16) https://ehp.niehs.nih.gov/doi/pdf/10.1289/ehp.98106101
17) https://www.microwavenews.com/sites/default/files/sites/default/files/backissues/n-d01issue.pdf
18) https://fr.wikipedia.org/wiki/Affaire_Priore
19) https://www.icnirp.org/
20) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301468109604400
21) https://kclpure.kcl.ac.uk/portal/en/persons/david-begley(cda141a4-601c-497a-886a-0a7509a31d06).html
22) https://www.icnirp.org/en/about-icnirp/scientific-expert-group/details/seg-member-lagroye.html
23) https://microwavenews.com/news-center/%E2%80%9Cradiation-research%E2%80%9D-and-cult-negative-results
24) https://www.researchgate.net/profile/John-Moulder
25) https://bioone.org/journals/radiation-research/volume-172/issue-3/RR1578.1/Effects-of-Head-Only-Exposure-of-Rats-to-GSM-900/10.1667/RR1578.1.short 26) https://www.nature.com/articles/s41598-017-15690-1
27) https://www.microwavenews.com/news-center/german-court-moves-silence-critic-rf-dna-breaks
28) https://www.linkedin.com/in/patrick-mason-7244328/
29) https://meridian.allenpress.com/radiation-research/article-abstract/171/5/615/42872/Radiofrequency-Radiation-Exposure-Does-Not-Induce
30) https://journals.lww.com/health-physics/Fulltext/2020/05000/Guidelines_for_Limiting_Exposure_to.2.aspx
31) https://microwavenews.com/short-takes-archive/germany-supports-icnirp
32) https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_auditory_effect
33) https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1749-6632.1975.tb36019.x
34) http://www-personal.umich.edu/~nsteneck/
35) https://www.amazon.com/Microwave-Debate-Nicholas-H-Steneck/dp/0262192306/ref=sr_1_4
36) https://microwavenews.com/news/backissues/sep81issue.pdf
37) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15368378409035971

Læs mere:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.