De amerikanske pigespejderes seneste forretningsprojekt: Hyld 5G-mobilteknologien

Ud over at udvikle deres campingfærdigheder, deltage i madture for at hjælpe de som sulter og donere pyjamasser til seniorer, blev pigespejdere over hele Amerika i 2022 tilbudt en ny måde at anskaffe sig et helt særligt uniformsmærke på: Lær om vidunderne ved 5G-mobilteknologien og i nogle tilfælde også ved at promovere den.

Pigespejderne, der er berømte for sit salg af småkager, havde slået sig sammen med telegiganten Ericsson som skulle opmuntre spejdere til at udbrede kendskabet til teknologien og fremhæve dens sikkerhed. Til trods for at der er forskere som ser helt anderledes på sikkerheden.

Artiklen er bearbejdet efter ProPublicas artikel den 9. dec. 2022.

Fotocollage: The Defender, Girl Scouts photo credit: mark6mauno/flickr

Patchprogrammet “Ericsson Limited Edition 5G & IoT”

Den svenske telegigant sponsorerede patchprogrammet “Ericsson Limited Edition 5G & IoT” (Internet of Things) som fortsat er tilgængeligt på mindst ét pigespejderwebsted. Programmet er rettet mod alle alderstrin, fra tusindfryd (spejdere i børnehavealderen) til ambassadører (dem i gymnasiet), med en række aktiviteter, hvor formålet er at “introducere pigespejderne til 5G og Internet of Things.”

Aktiviteterne

Aktiviteterne inkluderer at se en 5 minutters videoExplaining 5G to Kids” med Mats, en skægget Ericsson-medarbejder, der chatter med Siofra, Freya og to andre lidt urolige, men charmerende børn, som taler engelsk med antydning af svensk accent. Mats forklarer, at 5G er en “ny teknologi til mobiltelefonen. Så alt bliver meget bedre.” Han forklarer også, at teknologien gør det muligt at forbinde børnenes legetøj. “Vil det ikke være fedt?” spørger han og forklarer. “Det er, hvad Ericsson gør, det er, hvad 5G kan.”

Andre anbefalede aktiviteter lyder mere som gør-det-selv-reklamer. Medlemmer i gymnasiealderen opfordres på en pigespejderside f.eks. til: “Find et mobiltårn og lave en video, der forklarer, hvordan 5G ville ændre verden for dig. Del den video, du har lavet, med en ven eller en pigespejderkammerat. Eller, med en voksens tilladelse, post din video på sociale medier og tag @gsheartofnj, @ericsson, #girlscoutstalk5G.”

Og spejdere i alle aldre er inviteret til at “diskutere med din trop eller en voksen, hvordan mmWave-spektrum er sikkert og ikke forårsager skade på vores helbred.”

Ericsson “Limited Edition 5G & IoT” patch, der tilbydes af Girl Scouts Heart of New Jersey. Billede med tilladelse fra GSHNJ og Ericsson.

Kritik fra sundhedseksperter

Sundhedseksperter, som er bekymrede for, at trådløs stråling udgør en sundhedsrisiko for børn, kritiserer Ericsson-programmet som en upassende og fejlagtig form for branchemarkedsføring. “Hver gang virksomheder reklamerer direkte til børn, er jeg meget mistænksom,” siger Dr. Jerome Paulson, en børnelæge og emeritusprofessor i George Washington Universitys afdeling for miljø og arbejdsmiljø, til ProPublica. “Det ville være ligesom Exxon Mobil, der sponsorerede et program om klimaændringer.” Paulson har tidligere været formand for Council on Environmental Health ved American Academy of Pediatrics, der har kritiseret Federal Communications Commissions standarder for trådløs stråling for ikke at beskytte børn.

Environmental Health Trust, en aktivistisk nonprofitorganisation, som først opdagede Ericsson-programmet, sendte et protestbrev til pigespejdernes nationale kontor og skrev, at patchmaterialet “vildledende angiver, at 5G-netværk og mobiltelefoner er sikre,” og opfordrede til at fjerne matertialet fra alle pigespejderhjemmesider. De ti underskrivere omfattede “tidligere pigespejdere og forældre til spejdere,” formanden for afdelingen for obstetrik, gynækologi og reproduktionsvidenskab på Yales medicinske skole, den tidligere præsident for Microsoft Canada og en svensk videnskabsmand, der har udført indflydelsesrige epidemiologiske undersøgelser af mobiltelefonstråling.

Vidya Krishnan, global chief learning officer for Ericsson, som sidder i Girl Scouts National Board, forsvarede i en mail programmet: “Ericsson Girl Scouts 5G-patchen har det eneste formål at uddanne vores næste generation om de nyeste trådløse teknologier, som former deres liv og deres fremtid. Pædagogisk bevidsthed er den eneste hensigt og effekt.”

(I oktober 2022 hædrede pigespejderne i det nordøstlige Texas Krishnan som en “Kvinder der gør en forskel” (Woman of Distinction) ved sin årlige fundraising-frokost, hvor et “præsenterende sponsorat” gik til $100.000 og individuelle billetter solgt for $300.)

Pigespejderne og forretningsverdenen

Pigespejderne er selvfølgelig næppe fremmede for forretningsverdenen. De har længe været kendt for deres årlige småkagesalg – spejderne kalder det “det største pigeledede iværksætterprogram i verden” – som indsamler omkring 800 millioner dollars årligt til lokale aktiviteter. Pigerne er berettiget til særlige “Cookie Business”-badges ved at finpudse deres salgstal og benytte sig af markedsundersøgelser.

Pigespejderne er blevet tilbudt andre patches sponsoreret af virksomheder. Blandt dem: Fidelity Investments, som sponsorerer en “piges guide til at administrere penge.” One Texas tilbød en patch til “Fluor Engineering Month.”

Ericsson og pigespejderne

Ericsson 5G-patchen blev først gjort tilgængelig i marts 2021 via hjemmesiden for det nordøstlige Texas Council of the Girl Scouts. Ericssons amerikanske hovedkvarter ligger i Plano, Texas, og virksomheden, som kan prale af at være “den førende udbyder af 5G-netværksudstyr i USA,” har været involveret i områdets pigespejdere-program i flere år. Ericsson har fokuseret på at fremme interessen for videnskab, teknologi, ingeniør- og matematikkarrierer, kendt som STEM, hvor piger er historisk underrepræsenteret. (Ericsson Facebook-side indeholder billeder af pigespejdere, der bærer arbejdshjelme, på en ekskursion i 2018 til et Ericsson-træningscenter med falske celletårne og sendere.) En anden Ericsson-direktør sidder i den lokale pigespejder bestyrelse, og ifølge offentlige afsløringer, har Ericsson doneret mere end $100.000 årligt til det nordøstlige Texas Council i de sidste tre år.

Ashley Crowe, chefprogramleder for pigespejderne i det nordøstlige Texas, udtalte, at 697 pigespejdere har fået Ericsson 5G-patchen. Crowe roste Ericssons støtte til pigespejderne og sagde: “Jeg ville aldrig føle mig udnyttet af Ericsson,” men hun tilføjede, at hun ikke var klar over de sundhedsmæssige bekymringer omkring børns eksponering for mobiltelefonstråling. “Jeg har aldrig hørt om det,” sagde hun. “Det er der slet ikke blevet gjort opmærksom på.”

Efter ProPublicas forespørgsler om sagen er patchprogrammet nu fjernet fra Texas Councils hjemmeside. (En talsmand for rådet hævdede, at “patch-programmet blev fjernet fra vores side i begyndelsen af oktober,” og forklarede, at “Ericsson 5G IoT-patch-programmet blev finansieret af Ericsson som et etårigt valgfrit program for lokale pigespejdere og afsluttede 30. september 2022.” En ProPublica-reporter så imidlertid patchet på Texas-webstedet så sent som den 21. november.) Det er forblevet tilgængeligt på webstedet for New Jersey Girls Scouts Council.

En talsperson for Girl Scouts Heart of New Jersey indsendte en erklæring på vegne af dets administrerende direktør, Natasha Hemmings, og hævdede, at “vores pigespejderes sikkerhed og velvære er og altid har været vores topprioritet.” Erklæringen fortsatte: “I tråd med vores mission samarbejder vi med adskillige organisationer og virksomheder, herunder Ericsson, for at udvide adgangen til uddannelse og for at give piger mulighed for at blive morgendagens ledere.”

Det nationale kontor for pigespejderne i USA har ikke reageret på flere anmodninger om kommentarer.

Sundhedsrisikoen og EMF

Den videnskabelig bekymring om, hvorvidt mobiltelefonstråling udgør en sundhedsfare for mennesker, herunder øget risiko for kræft, fertilitetsproblemer samt andre problemer, har været stigende i de seneste år (ProPublica undersøgte for nylig dette spørgsmål i detaljer). Forskningen omfatter en omfattende amerikansk regeringsundersøgelse, der i 2018 fandt “klare beviser” for, at mobiltelefonstråling forårsagede kræft hos forsøgsdyr. Nogle forskere har også advaret om særlig risiko for børn, med henvisning til undersøgelser, der viser, at deres udviklende hjerner absorberer mere stråling på grund af deres tyndere, mindre kranier. American Academy of Pediatrics har gentaget denne bekymring og opfordrer FCC til at revidere sine eksponeringsstandarder og siger, at de ikke beskytter børn tilstrækkeligt.

Mere end 20 udenlandske regeringer har vedtaget beskyttelsesforanstaltninger eller anbefalet forholdsregler vedrørende trådløs stråling, med mange af dem fokuseret på at begrænse eksponering for børn. Det Europæiske Miljøagentur tilbyder lignende vejledning og bemærker: “Der er tilstrækkelige beviser for risiko til at råde folk, især børn, til ikke at placere håndsættet mod deres hoveder.”

Den trådløse industri og amerikanske myndigheder, herunder FCC og Food and Drug Administration, afviser, at der er nogen påvist sundhedsrisiko for nogen. De bestrider, at teknologien udgør nogen særlig fare for børn og anbefaler ikke nogen forholdsregler. FCC’s “Wireless Devices and Health Concerns”-side bemærker for eksempel, at “nogle parter” anbefaler sikkerhedsforanstaltninger, “selvom ingen videnskabelige beviser i øjeblikket etablerer en definitiv sammenhæng mellem brug af trådløse enheder og kræft eller andre sygdomme.” Derefter står der med fed skrift: “FCC støtter ikke behovet for denne praksis.”

Den danske Sundhedsstyrelse

Også den danske Sundhedsstyrelse afviser at der er risiko: “Resultaterne af den forskning, der er offentliggjort indtil nu, giver ikke grundlag for at konkludere, at brugen af trådløse teknologier giver risiko for helbredsskader, herunder en øget risiko for kræft, hvis brugen overholder grænseværdierne. Dette hverken for børn eller for voksne.”

Trods det anerkender Sundhedsstyrelsen at børn ikke er udvokset“Børns hoveder er dog mindre end voksnes, og hjerneskallen hos børn er tyndere end hos voksne. Det betyder, at radio- og mikrobølger relativt set kan trænge længere ind i hovedet hos børn sammenlignet med voksne. Hjernevævet er desuden under udvikling fra fødslen og helt ind i puberteten, hvilket medfører, at hjernevævet hos børn og teenagere kan være mere sårbart end voksnes. Desuden mangler der viden om effekten af længere tids brug af de trådløse teknologier.”

Trods at Sundhedsstyrelsen kun anerkender den termiske opvarmning er deres mobilanbefalinger ret tydelige: Hold aldrig mobiltelefonen op til øret. Problemet er blot, at de færreste kender til anbefalinger og slet ikke vores børn og sådan skal det tilsyneladende være.

Se mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.