Olle Johansson: Fuck your telephone

Hvad får en ass. professor Olle Johansson til at sætte en sådan overskrift i Newsvoice den 17. marts 2021? (1)

Såmænd blot denne kendsgerning: “Den nuværende reproduktive situation kan ikke fortsætte meget længere uden at true menneskets overlevelse.”

Olle Johansson refererer til en artikel i Guardian fra 26. februar 2021 (2) hvor Shanna Swan, en miljø- og reproduktiv epidemiolog ved Icahn. School of Medicine ved Mount Sinai i New York, citeres for ovenstående. Hun slår nemlig fast, at den forestående fertilitetskrise udgør en global trussel, der kan sammenlignes med klimakrisen.

Det gør hun ud fra en undersøgelse, som hun var medforfatter til i 2017. (3) Man fandt her, at sædtallet i vesten var faldet med 59% mellem 1973 og 2011, hvilket skabte overskrifter globalt. Efter nuværende fremskrivninger er sædtallene indstillet til at nå nul i 2045. ”Det er mildt sagt bekymrende”, udtaler Swanhvilket man jo kun kan give hende ret i.

Hvad er truslen?

Swan peger på livsstils- og kemiske eksponeringer. Hun bebrejder “de allestedsværende kemikalier, som findes i plast, kosmetik og pesticider, der påvirker endokriner som ftalater og bisphenol-A. Faktorer som tobaksrygning, marihuana samt den voksende fedme spiller en rolle.

Den elektromagnetiske stråling

En synder nævner hun imidlertid slet ikke, påpeger Olle Johansson, de elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner, WiFi-routere, trådløse smartmålere og trådløse babyalarmer!

Når sædceller udsættes for mobiltelefon- og Wi-Fi signaler finder man nemlig nedsat sædantal, nedsat bevægelighed, nedsat levedygtighed og andre funktionsfejl samt DNA-beskadigelse og alvorlige virkninger på fertilitet. Herudover kan elektromagnetisk stråling øge oxidativt stress i cellerne og føre til forøgelse af proinflammatoriske cytokiner og lavere kapacitet til at reparere genotoksisk DNA enkelt- og dobbeltstrengsbrud. Der er også vist kognitive svækkelser i læring og hukommelse, hvilket måske ikke gør det lettere at producere babyer.

I artiklen gennemgår Olle Johansson noget af den tilgængelige viden på området:

De første observationer

Nogle af de første observationer af humane sædceller blev udført af Agarwal et al (2008), der viste, at brugen af ​​mobiltelefoner nedsætter sædkvaliteten hos mænd ved at mindske sædtallet, bevægelighed, levedygtighed og normal morfologi. Faldet i sædparametre var afhængig af varigheden af ​​den daglige eksponering for mobiltelefoner og uafhængig af den indledende sædkvalitet.

Nyere forskning

Blandt de nyeste videnskabelige artikler burde flere tiltrække stor opmærksomhed, såsom den af ​​Parsanezhad et al (2017), hvor sundhedseffekterne af mobiltelefon jammere – de forhindrer mobiltelefoner i at modtage signaler fra basestationer ved at blande sig med autoriserede mobiloperatører ‘tjenester – blev undersøgt. På trods af at brugen af ​​mobil jammere oftest er ulovlige, bruges de lejlighedsvis i kontorer, helligdomme, konferencelokaler og biografer. Formålet med denne undersøgelse var at undersøge de biologiske virkninger af kortvarig eksponering af menneskelig sædceller for radiofrekvensstråling udsendt fra en kommerciel mobiltelefonjammer.

Friske sædprøver blev opnået ved onani fra 50 raske donorer, der med deres hustruer blev henvist til infertilitetsbehandlingscentret på Mother and Child Hospital, Shiraz University of Medical Sciences, i Iran. Kvindelige problemer blev diagnosticeret som årsagen til infertilitet hos disse par. Sædprøven for hver deltager blev opdelt i 4 portioner. Den første portion blev udsat for at skulle svømme og udsat for jammerstråling. Den anden portion blev ikke udsat for svømning, men blev udsat for stråling ved jamming. Den tredje og fjerde del blev ikke udsat for stråling, men den tredje blev udsat for at svømme.

Resultaterne afslørede, at sædprøverne udsat for radiofrekvent stråling viste et signifikant fald i sædmotilitet og stigning i DNA-fragmentering, hvilket førte til forfatternes konklusion, at elektromagnetisk stråling i det radiofrekvensområde, der udsendes fra mobiltelefon-jammere, kan føre til nedsat motilitet og øget DNA-fragmentering i menneskelig sæd. Det kan således konkluderes, at – ud over tidligere undersøgelser udelukkende med mobiltelefoner – også mobiltelefonjamming kan have negative reproduktive helbredseffekter.

Desuden har Solek et al (2017) undersøgt virkningerne af pulserende og kontinuerlige elektromagnetiske felter (PEMF’er / CEMF’er) på spermatogene muselinjer (GC-1 spg og GC-2 spd) med hensyn til cellulære og biokemiske træk in vitro. Forfatterne evaluerede effekten af ​​EMF’er på mitokondrie metabolisme, morfologi, proliferationshastighed, levedygtighed, cellecyklusprogression, oxidativ stressbalance og regulerende proteiner. Deres resultater antyder kraftigt, at EMF’er inducerer oxidativ og nitrosativ stress-medieret DNA-skade, hvilket resulterer i p53 / p21-afhængig cellecyklusstop og apoptose.

Derfor gennemgår spermatogene celler på grund af manglen på antioxidante enzymer oxidativ og nitrosativ stress-medieret cytotoksisk og genotoksisk hændelse, som bidrager til infertilitet ved reduktion i sunde sædceller. Afslutningsvis nedsætter det elektromagnetiske felt, der er til stede i det omgivende miljø, mandlig fertilitet ved at inducere p53 / p21-medieret cellecyklusstop og apoptose.

Naturligvis skal man ikke glemme andre livsstilsfaktorer, der kan påvirke os og måske i samspil med EMF’er. 

For eksempel fandt Radwan et al (2016) beviser for et forhold mellem parametre for sæd-DNA-skader og faktorer i hverdagen. Højt og medium niveau af arbejdsmæssigt stress samt alder øger DNA-fragmenteringsindeks (henholdsvis p = 0,03, p = 0,004 og p = 0,03). Andre livsstilsfaktorer, der var positivt forbundet med procentdel af umodne sædceller (højt DNA-farvningsindeks) inkluderede: fedme og brug af mobiltelefon i mere end 10 år (henholdsvis p = 0,02 og p = 0,04). Data fra den nuværende undersøgelse viste således en signifikant effekt af alder, fedme, mobiltelefonbrug og erhvervsmæssig stress på sæd-DNA-beskadigelse. Da DNA-fragmentering er en yderst vigtig parameter, der indikerer infertilitet og potentielt resultat af assisteret reproduktionsbehandling, og de fleste af livsstilsfaktorerne let kan ændres, er informationen om faktorer, der kan påvirke DNA-skader, vigtig og bør afspejles i forsigtighedsrådgivning fra samfundet til offentligheden.

Tidligere advarsler

“Måske tog jeg ikke fejl”, skriver Olle Johansson, “da jeg opfordrede til sikkerhedsforanstaltninger allerede i begyndelsen af ​​1980’erne; måske var det moralsk-etisk 100% rigtigt at slå alarm?”

“Jeg kan ikke lade være med at smile,” skriver han videre, “da jeg i juni 2018 læste i Dagens Nyheter, en af ​​de største daglige aviser i Sverige, at en Karolinska Institute-baseret kollega af mig nu antydede, at reduktion af sædceller fra mennesker kan skyldes flere faktorer , inklusive mobiltelefon- og computerstråling. (4) Den samme professor nægtede at samarbejde omkring dette emne for 20-25 år siden, da jeg henvendte mig til ham med den samme hypotese. Så som normalt ændrer tiden vores perspektiver.”

Olle Johansson afslutter med at konkludere at med den ovenstående viden ved hånden er det ikke svært at lave matematikken: “Det er faktisk skide let.”

Noter:

Olle Johansson er tidligere leder af The Experimental Dermatology Unit, Department of Neuroscience, Karolinska Institute, Stockholm, Sverige, og tidligere adjungeret professor ved Royal Institute of Technology, også Stockholm, Sverige.
Tal fra Danmark:
Kun 20-25 procent af danske mænd har en høj sædkvalitet, mens 35 procent har decideret lav sædkvalitet. Det viser en undersøgelse, foretaget blandt 19-20-årige mænd, der blev publiceret i 2018. Samlet havde 15 procent så lav sædkvalitet, at de er i øget risiko for at få behov for fertilitetsbehandling, hvis de ønsker at blive fædre.
Kilde: Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion; Tidsskriftet Human Reproduction

Kilder:

1) Associate professor Olle Johansson: Fuck your telephone?
https://newsvoice.se/2021/03/olle-johansson-fuck-your-telephone/
2) Falling sperm counts ‘threaten human survival’, expert warns:
https://www.theguardian.com/us-news/2021/feb/26/falling-sperm-counts-human-survival
3) Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis:
https://academic.oup.com/humupd/article/23/6/646/4035689
4) Halvering av männens spermier oroar:
https://www.dn.se/insidan/halvering-av-mannens-spermier-oroar/

Læs mere her:

EMF eksponering og graviditetsrisici: Hvad fortæller den videnskabelige litteratur os?
https://nejtil5g.dk/gravide/graviditet-og-elektromagnetisk-straaling/
Gravide – abort, for tidlig fødsel og adfærdsproblemer
https://nejtil5g.dk/dokumenter/gravide-abort-og-adfaerdsproblemer/
Eksponering for mobiltelefoner og anden trådløs teknologi påvirker vores reproduktive sundhed
https://nejtil5g.dk/gravide/eksponering-for-mobiltelefoner-og-anden-traadloes-teknologi-paavirker-vores-reproduktive-sundhed/

Se også her:

Svensk myndighedsrapport kalder på forskning og forsigtighed
https://tabttraad.info/2020/04/03/svensk-myndighedsrapport-kalder-paa-forskning-og-forsigtighed/
Professorer: Hvis vi ikke reagerer, vil den ultralave fertilitet udvikle sig til en eksistentiel trussel
https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7364124/Hvis-vi-ikke-reagerer-vil-den-ultralave-fertilitet-udvikle-sig-til-en-eksistentiel-trussel
Ingen bedring i danske mænds sædkvalitet
https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2018/april/ingen-bedring-i-danske-maends-saedkvalitet.aspx
Overraskede forskere: Helt unge kvinder har ikke nemmest ved at få børn
https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/overraskede-forskere-helt-unge-kvinder-har-ikke-nemmest-ved-faa-boern

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.