Næstformand i det svenske Centerparti: Levestederne for elektrofølsomme forsvinder

Levestederne for elektrofølsomme mennesker forsvinder og synderen er det stadig stigende antal mobilmaster. Med et lovforslag vil Centerpartiets 1. næstformand have den svenske regering til at tage hånd om problemet.

Som det fremgår af artiklen fra Aftonbladet den 20. januar 2023, er det dog ikke et enigt Centerparti, der står bag forslaget. At der er tale om et hastigt stigende problem, er der ikke megen tvivl om. Det er blot at se på de mange klagesager over opsætning af nye mobilmaster rundt om i Danmark. At anlægge en klagesag er ikke noget man gør for at få tiden til at gå. Når man, som Ulrike Heie, lytter til mennesker, der i en eller anden udstrækning er ramt af EHS, er man heller ikke i tvivl om problemets omfang og de alvorlige konsekvenser det har.

Ulrike Heie, Centerpartiet

I et beslutningsforslag skriver Ulrike Heie er Centerpartiets 1. næstformand og formand for folkeoplysningsorganisationen Studieförbundet Vuxenskolan, at regeringen skal oplyse myndighederne om, at eloverfølsomhed er et anerkendt handicap. Baggrunden er, at elektrosensitive har svært ved at være en del af samfundet.

Det er en oplevelse, som folk har. Der er færre og færre sammenhænge, ​​som man kan være i, og man bliver ikke taget seriøst af diverse sociale funktioner. Dette er ikke det første forslag, jeg har skrevet i sagen. Det er et problem, der har stået på i ret lang tid, siger hun.

“Beboelsesmuligheder forsvinder”

Ifølge Heie er “boligmuligherder for el-overfølsomme mennesker ved at forsvinde”, når der bygges mobilmaster rundt i landet. “Mange er tvunget til at flytte fra deres hjem” og “andre må sige deres job op”. Holdningen til elektrosensitive i sundhedsvæsenet er blevet hårdere i takt med, at samfundet stiller højere krav til mobildækning.

“Det er dem, jeg har talt med, der oplever et problem, så kan man jo altid tænke over, hvor mange er der? Men det er et tal. Der er rapporter fra Socialstyrelsen, men de tal er ret gamle.”

Mindre wi-fi på hospitalerne

I dag mangler flere hospitaler “strålingsfrie” miljøer. Det betyder ifølge Ulrika Heie, at elektrosensitive ikke kan søge pleje. Flere skal efter sigende have bedt om at få Wi-Fi slukket, når de skal røntgenfotograferes. Det burde kunne lade sig gøre og “er blevet bekræftet i samtaler med it-teknikere”, skriver hun. Men hospitalspersonalet har afvist.

“Folk, jeg har talt med, føler ikke, at de bliver taget seriøst af omsorgen. Hvis du så beder om rapporter, som jeg henviser til, er der ikke så mange. Det handler om, at folk taler om deres oplevelser.”

Myndighederne er hjælpeløse

Myndighederne står passivt, og manglen på videnskabelige rapporter, der beviser diagnosen, bliver taget som en undskyldning for ikke at tackle problemet og finde løsninger, skriver hun.

“Jeg synes, at man lidt nedslået, hvis man tager eksemplet med en røntgenundersøgelse, og hvor en patient siger, at der er en måde at arrangere det på. Så siger en funktion på sygehuset, at det kan løses, og en anden siger, at det ikke kan lade sig gøre.”

Ikke en diagnose

El-overfølsomhed er et handicap, men ikke en anerkendt diagnose ifølge Socialstyrelsen.

“Den simple forklaring er, at den forskning, der er lavet, ikke har kunnet påvise en sammenhæng mellem udsættelse for elektromagnetiske felter og disse symptomer. Det er ikke noget, Sverige selv har besluttet, men vi følger WHO’s anbefalinger,” sagde Karin Flyckt, koordinator for handicapspørgsmål i Socialstyrelsen til P4 Kalmar, da spørgsmålet om specialrum til el-overfølsomme på Kalmar sygehus var i nyhederne for to år siden.

Socialstyrelsen siger, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at det er en diagnose? Skal individuelle menneskers erfaringer overtrumfe det, og hospitaler tilpasse sig?

Det er et ret stort spørgsmål, som man kan tænke over mange gange. Hvad tager vi udgangspunkt i i funktionel rettighedspolitik? Jeg synes, at det, man oplever fra de funktionelle rettighedsorganisationer, skal tages meget alvorligt. Så om man skal sige, hvad der skal trumfe hvad, er ikke helt relevant i sammenhængen. Det vigtige er, at vi imødekommer folks behov i sundhedsvæsenet,” siger Ulrika Heie.

Synes du ikke, det lyder lidt som en konspirationsteori?

“Nej. Det tror jeg ikke. Jeg har fået meget positiv respons. Jeg synes, det er vigtigt at tænke over, hvordan vi bygger vores samfund op. Mennesker, der oplever et problem, skal kunne få taget et røntgenbillede, hvis de har brug for det.”

Aftonbladet har kontaktet Centerpartiets presseafdeling, som svarer via mail: ”Ethvert medlem af Riksdagen har ret til at stille forslag. I dette tilfælde deler Centerpartiet ikke andragerens udtalelse om sagen og vil derfor ikke arbejde for, hvad andragendet foreslår.”

Undervisningsministeren er rasende

Undervisningsminister Mats Persson (V) raser mod C-toppens forslag. I en mail til Aftonbladet skriver han:

”At sprede myter, der går imod fakta og forskning, synes jeg er helt vanvittigt. Især folketingsmedlemmer har et stort ansvar for at undgå at sprede usandheder. Jeg tager det her meget alvorligt.”

Aftonbladet skriver at de har henvendt sig til Socialstyrelsen, som ikke vendt tilbage med noget svar.

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.

Comments

  1. Pingback: Digitaliseringens sociale konsekvenser - nejtil5g.dk

Comments are closed.