Brystkræft hos kvinder under 50 år er i stigning – hvilken rolle spiller mobiltelefonen?

To nye peer-reviewed undersøgelser har vist, at ikke bare i USA er brystkræft den mest almindelige kræftform hos yngre kvinder under 50 år, men over hele verden. Det giver anledning til bekymring og nogle eksperter spekulere i, hvilken rolle brugen af mobiltelefoner kan have og om den er en del af årsagen til stigningen i tidlig brystkræft.

Artiklen er skrevet af Suzanne Burdick, Ph.D., journalist og forsker for The Defender, hvor den blev offentliggjort den 6. september 2023.

Foto: National Cancer Institute, Unsplash.

Forskningsrapporterne

Forfatterne til en forskningsrapport udgivet den 16. august 2023JAMA Network Open så på sundhedsdata fra 2010 til 2019 for mere end en halv million mennesker i USA under 50 år, der havde rapporteret en form for tidligt opstået kræft.

Rapporten konkluderede, at brystkræft i 2019 havde den højeste forekomst med 12.649 nye rapporterede tilfælde det pågældende år.

I mellemtiden undersøgte forfatterne af en anden forskningsrapport, der blev offentliggjort den 5. september 2023BMJ Oncology, de verdensomspændende kræfttendenser fra 1990-2019. Brystkræft var ansvarlig for det største antal tilfælde samt associerede dødsfald blandt yngre mennesker over hele verden, med frekvenser på 13,7 tilfælde og 3,5 dødsfald pr. 100.000 mennesker, fremgår det.

Devra Davis, Ph.D., MPH, fandt at rapporterne er “meget bekymrende.” Devra Davis er toksikolog og epidemiolog, og har i mere end 40 år studeret tendenser inden for kræft, samt har offentliggjort mere end 200 peer-reviewed artikler. Davis er endvidere præsident for Environmental Health Trust (EHT), en videnskabelig forsknings- og uddannelsesorganisation, samt stiftende direktør for bestyrelsen for miljøstudier og toksikologi i US National Research Council ved National Academy of Sciences.

Davis udtalte til The Defender: “En tendens i kræfttilfælde kan ikke bevise, hvad der forårsager den. Tendensen er simpelthen en kendsgerning. Så faktum er, at kræft blandt yngre amerikanere, især kvinder, er stigende.”

American Cancer Society anslog faktisk i 2022, at der var 47.550 tilfælde af brystkræft hos amerikanske kvinder under 50 år.

“Men,” tilføjede Davis, “der er en klar overbevisende dokumentation for, at elektromagnetiske felter [EMF’er] fremskynder væksten af brystkræftceller.”

EMF’er kan fremskynde væksten af brystkræftceller

“Vi har vidst i næsten 30 år, at EMF’er kan fremskynde væksten af MCF-7 brystkræftceller,” sagde Davis. “Det er ikke til diskussion.”

Ifølge Davis er MCF-7 en østrogenreceptor-positiv kræftcelle, der er blevet dyrket i mange år og bruges som standard forsøgsmateriale i laboratorier.

Davis fortalte, at tidligere forskning har vist, at radiofrekvent (RF) stråling udsendt fra mobiltelefoner let bevæger sig gennem fedt og væske – “og brystet er intet andet end fedt og væske,” sagde hun.

En peer-reviewed undersøgelse fra 2020, fandt at overdreven brug af smartphones “signifikant øgede” risikoen for brystkræft, hvor de, der bruger mobiltelefoner i mere end 4,5 minutter før sengetid, havde en 5.27 gange øget risiko for brystkræft sammenlignet med dem, der brugte smartphonen i kortere tid.

Undersøgelsens forfattere udtalte:

“Så vidt vi ved, er vi de første til at finde ud af, at overdreven smartphone-brug signifikant øger risikoen for brystkræft, især for deltagere med en smartphone-afhængighed, som betyder en tæt afstand mellem brysterne og smartphonen, og som har for vane at bruge smartphonen før sengetid.”

Melatoni og brystkræft

At stirre på skærmen fra en mobiltelefon før sengetid kan også undertrykke den naturlige frigivelse af melatonin, et hormon, der spiller en vigtig rolle for søvnen.

Melatonin ser ud til at beskytte mod brystkræft, fortæller Davis. “Vi ved det især fra undersøgelser af blinde kvinder, fordi blinde kvinder naturligt har meget høje niveauer af melatonin, og de har halvdelen af antallet af brystkræft i forhold til seende kvinder,” sagde hun.

Nogle undersøgelser tyder imidlertid på, at der skal foretages mere grundige undersøgelser, før forbindelsen mellem melatonin og nedsat risiko for brystkræft kan dokumenteres.

Davis og flere medforfattere offentliggjorde i februar 2023 en gennemgang af den nyeste videnskab om pædiatrisk sundhed, EMF’er og RF-stråling, hvor de bemærkede, at RF-stråling kan fungere som et hormonforstyrrende stof:

“Det ser ud til, at ikke-ioniserende RFR har alle de klassiske kendetegn ved hormonforstyrrende stoffer, der påvirker reproduktion, udvikling af hypothalamus-hypofyse-gonadaksen (HPG) og ændrer normale mandlige og kvindelige reproduktive endepunkter.”

Ifølge Davis kan hormonforstyrrende stoffer forårsage “en lang række biologiske konsekvenser, herunder brystkræft.”

Environmental Health Trust samarbejdede i 2020 med Massachusetts Breast Cancer Coalition for at skabe et uddannelsesmodul til K-12-skoler om sundhedsvirkningerne af daglig eksponering af RF-stråling samt måder at reducere sin eksponering på, fortalte Davis. K-12 skoler indbefatter grundskole- og gymnasieklasser dvs. til og med 12. klasse.

‘Vi kommer til at se en hel klynge af unge mennesker med brystkræft’

Ifølge Davis har der været mindst fem case-rapporter om kvinder, der har udviklet brystkræfttumorer, efter at de rutinemæssigt har båret deres mobiltelefoner i deres bh’er.

En forfatter til en af case rapporterne er den tidligere brystkirurg Dr. John West, som for mere end et årti siden forudsagde, at der ville komme en stigning i brystkræfttilfælde.

West fortalte CBS News i november 2012: “Hvis der er en risiko, og vi ikke finder ud af det i løbet af fem eller ti år fra nu, vil vi se en hel klynge af unge mennesker med brystkræft.”

West og hans medforfattere offentliggjorde i 2013 deres caserapport om fire kvinder, som bar deres smartphones i deres bh’er i op til 10 timer om dagen i flere år, og som “udviklede tumorer i områder af deres bryster umiddelbart under telefonerne.”

“Disse tilfælde,” udtalte West og hans medforfattere, “øger bevidstheden om manglen på sikkerhedsdata ved langvarig direkte kontakt med mobiltelefoner.”

I 2016 skrev West en bog om forebyggelse af brystkræft, Prevent, Survive, Thrive: Every Woman’s Guide to Optimal Breast Care” med et kapitel med titlen Your Bra: A no-phone zone.”

Samme år fremhævede Dr. Otis W. Brawley, ACS ‘tidligere cheflæge, den potentielle forbindelse mellem stråling fra mobiltelefoner og kræft i en pressemeddelelse den 27. maj 2016 med henvisning til National Toxicology Program‘s (NTP) flerårige $ 30 millioner undersøgelse, der viser “klar dokumentation” for, at RF-stråling er forbundet med kræft og DNA-skader. Han udtalte:

“I årevis har forståelsen af den potentielle risiko for stråling fra mobiltelefoner været hæmmet af mangel på god videnskab. Rapporten fra National Toxicology Program (NTP) er god videnskab.”

Brawley sagde, at NTP’s rapport “markerer et paradigmeskift i vores forståelse af stråling og kræftrisiko.”

Men det “paradigmeskift”, Brawley refererede til, tog aldrig fat, efter at US Food and Drug Administration (FDA) i 2020 afviste NTP-undersøgelsen.

Ifølge Davis var FDA’s afvisning af NTP-undersøgelsen “dybt mangelfuld” og “dybt hyklerisk”.

FDA anmodede i 1999 om NTP-undersøgelsen vedr. stråling fra mobiltelefoner, fortæller hun. Embedsmænd fra FDA var tæt involveret i gennemgangen af undersøgelsens design.

“Så da resultaterne kom ud, og nogle mennesker ikke kunne lide det, begyndte FDA at underkende deres egen undersøgelse,” sagde Davis.

Frem til nu hævder FDA stadig, at der ikke er nok videnskabeligt bevis til at forbinde mobiltelefonbrug med sundhedsproblemer, herunder kræft.

Brystkræft er den mest almindelige form for kræft på verdensplan, eksklusiv ikke-melanom hudkræft, med 2.26 millioner tilfælde i 2020 ifølge WHO.

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.