Apple: Brug aldrig AirTag til at spore kæledyr eller børn, men forældre og kæledyrsejere gør det alligevel (og udsætter dem for skadelig stråling)

Apples AirTag er ikke de eneste fjernsporingsenheder, der kan købes, selvom de synes at være de mest kontroversielle. De er svære at opdage og kan bruges til stalking samt til skjult overvågning, hvilket også har ført til sagsanlæg og kan i USA i dag give fængselsstraffe på op til 6 år, hvis enheden bruges til egentlig forfølgelse.

Et mindre omtalt problem forbundet med AirTags er, at de udsender høje niveauer af biologisk skadelige elektromagnetiske felter (EMF), herunder Bluetooth  og/eller andre kilder til trådløs “Wi-Fi” stråling, som kan forårsage symptomer og sygdomme både hos dyr og mennesker. Da AirTags – mod Apples anbefalinger – også bruges til at spore børn, er det i denne sammenhæng vigtigt at huske, at børn, er særlig sårbare over for eksponering. Producenterne af trådløse emitterende enheder er faktisk forpligtet til at inkludere advarsler om eksponering i forbindelse med deres produkter.

Hvad er en AirTag

AirTag er et produkt fra Apple, som blev lanceret i 2021. Ved hjælp af enheden kan man holde styr på sine forskellige genstande som bagage, bilnøgler og tegnebøger. En AirTag er en kompakt sporingsenhed, med ekstremt lang levetid og en præcis lokaliseringsevne under de rigtige omstændigheder. I modsætning til en GPS-tracker, som kræver mobiltjeneste og hurtigt kan dræne et batteri, er et AirTag afhængigt af et installeret Find My-netværk og som bruger Bluetooth LE til at kommunikere med.

AirTags er ikke afhængige af deres egen internetforbindelse. I stedet udnytter de et netværk af næsten en milliard iOS-enheder og Mac’er, der allerede er ude i verden. Hver AirTag sender en unik krypteret Bluetooth-identifikator; som andre Apple-enheder kan registrere og videresender placeringen af AirTag’en direkte til ejerens Apple ID-konto.

Anti stalking beskyttelse

Vicepræsidenten for iPhone-produktmarkedsføring, Kaiann Drance, og Apples Vicedirektør for sensorer og konnektivitet, Ron Huang, udtaler i et interview med Fast Company, at Apples tracker skal respektere alles privatliv og at Apple har indbygget en række kraftfulde anti-stalking-beskyttelser i AirTag-platformen. 

Hvis du er en iPhone-ejer, der kører iOS 14.5 eller nyere, og nogen i hemmelighed kommer en AirTag ned i din lomme eller taske for at spore dine bevægelser, vil din iPhone kunne advare dig om, at det er sket, ved at sende dig en “AirTag Found Moving With You”-meddelelse. Denne meddelelse vises kun, når et AirTag, som ikke er parret med dit Apple ID eller en anden iPhone, der er i nærheden af dig, følger dig.

Ifølge Apple bør AirTags ikke bruges til børn

Omkring spørgsmålet om forældre, der bruger AirTags til at spore deres små børn (f.eks. under en udflugt i en forlystelsespark) eller kæledyr var Kaiann Drance hurtig til at understrege, at virksomheden har designet AirTags til at spore genstande, ikke mennesker eller kæledyr.

Apple er ikke tydelig på, om årsagen til deres holdning er en teknisk begrænsning eller at man simpelthen ikke ønsker at blive sagsøgt, den dag AirTag f.eks. ikke lever op grænseværdierne.

I USA gav i 2021 en føderal domstol sagsøgerne medhold i, at Federal Communications Commission (FCC) IKKE havde opdatere sine retningslinjer for trådløs stråling (inklusive 5G) siden 1996, og dermed ikke havde inddraget al nyere forskning i sine overvejelser om grænseværdierne. Trods domstolens pålæg har Agenturet endnu ikke genbehandlet sine forældede grænseværdier og Children’s Health Defense overvejer at genoptage sagen.

En anden tilgang til overvågning og børn er, at forældre ved at invadere deres børns privatliv ved eksempelvis at spore dem, er med til at forstærke den mangeårige tendens, hvor børn bliver stadigt mindre selvstændige. For meget overvågning af forældrene kan hæmme et barns evne til at modnes samt tage selvstændigt ansvar.

Se mere her:

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.