Gadgets forstyrrer implanterbare hjerteelektroniske enheder

Undersøgelsen fra University of Utah viser, at visse bærbare gadgets kan forstyrre implanterbare hjerteelektroniske enheder, det fremgår af en pressemeddelelse fra den 22. februar 2022.

I vores højteknologiske æra har bærbare fitness-gadgets som Smart Watch vist sig at være en uvurderlig ledsager for mange sundhedsbevidste mennesker. Men en ny undersøgelse fra University of Utah viser dog, at for en gruppe mennesker kan nogle af disse elektroniske fitness-gadgets muligvis være risikable for deres helbred – endda potentielt dødelige.

De såkaldte smarte vægte, smarte ure og smarte ringe med bioimpedanssensorteknologi har potentialet til at forstyrre den korrekte funktion af hjerteimplanterbare elektroniske enheder.

Undersøgelsen viser, at bærbare enheder som Samsung Galaxy Smart Watch 4, Fitbit Smart Scales (en smart vægt, der viser vægt og synkroniserer den til en Fitbit-app, hvor man kan se BMI ændringer over tid m.m.) eller Moodmetric-Smart Rings (til stress håndtering) blandt andet har en sensorteknologi, der kan forstyrre de elektroniske implantater (CIED’er) såsom pacemakere, implanterbare cardioverter defibrillatorer (ICD’er) og hjerte-resynkroniseringsterapi (CRT) enheder.

Undersøgelsen hejser det røde flag

Undersøgelsen blev offentliggjort i den nyeste udgave af det videnskabelige tidsskrift, Heart Rhythm. Papiret er forfattet af bl.a. associeret professor Sanchez Terrones, associeret professor i medicin Benjamin Steinberg.

“Denne undersøgelse rejser et rødt flag,” siger Sanchez Terrones. “Vi har udført dette arbejde i simuleringer og benchtop-test efter Food and Drug Administration (FDA) accepterede retningslinjer, og disse gadgets forstyrrer den korrekte funktion af de CIED’er, vi testede. Disse resultater kræver fremtidige kliniske undersøgelser, der evaluerer oversættelsen af vores resultater til patienter, der bærer CIED’er og bruger disse bærbare enheder.

Specifikke drejer det sig om bærbare gadgets som Smart Watch (ure), Smart Scales (vægte) og Smart Rings (stress håndtering), bruger bioimpedans, en type sensorteknologi, der udsender en meget lille, umærkelig strøm af elektricitet (målt i mikroampere) i kroppen. For Smart Watches som Samsung Galaxy Watch 4 eller Fitbit Aria 2 smart scales strømmer den elektriske strøm gennem kroppen, og responsen måles af sensoren for at bestemme personens kropssammensætning såsom skeletmuskelmasse eller fedtmasse. For smart rings som Moodmetric smart ring bruges bioimpedance sensing teknologi til at måle en persons stressniveau.

Efter at have gennemført en omfattende test af bioimpedans på tre hjerte CRT-enheder fra producenterne Medtronic, Boston Scientific og Abbott, erfarede teamet, at de små elektriske strømme fra de bærbare gadgets kan forstyrre og undertiden forvirre hjerteimplanterbare enheder til at fungere forkert.

I forhold til en pacemaker, som sender små elektriske impulser til hjertet, når det slår for langsomt, kan bioimpedansens lille elektriske strøm narre hjertet til at tro, at det slår hurtigt nok og dermed kan forhindrer pacemakeren i at gøre det den skal.

“Vi har patienter, der er afhængige af pacemakere for at leve,” siger Steinberg, en hjerteelektrofysiolog. “Hvis pacemakeren bliver forvirret af interferens, kan den stoppe med at virke i den periode, hvor den er forvirret. Hvis denne indblanding er i længere tid, kan patienten besvime eller værre.

For andre typer medicinsk udstyr såsom implanterbare cardioverter-defibrillatorer, som ikke kun fungerer som en pacemaker, men også kan give hjertet et chok så det genopretter en regelmæssig hjerterytme, kan en bærbar enhed med bioimpedans narre defibrillatoren til at give patienten et unødvendigt elektrisk stød, hvilket kan være smertefuldt.

Næsten alle, hvis ikke alle implanterbare hjerteapparater, advarer patienterne om potentialet for interferens med en række elektroniske apparater på grund af magnetfelter, såsom at bære en mobiltelefon i brystlommen nær en pacemaker. Men det er første gang, at en undersøgelse har opdaget problemer forbundet med en gadgets bioimpedanssensorteknologi, fortæller Sanchez-Terrones.

“Det videnskabelige samfund ved intet om dette,” siger han. “Ingen har set på, om det er en reel bekymring eller ej.”

Sanchez Terrones og Steinberg understreger, at forskningen ikke formidler en øjeblikkelig eller klar risiko for patienter, der bruger denne slags bærbare enheder, men de mener, at det er et første skridt til yderligere undersøgelser.

“Vi er nødt til at teste på tværs af en bredere kohorte af enheder og muligvis hos patienter med disse enheder,” sagde Steinberg.

“I sidste ende er der behov for flere undersøgelser for at evaluere den kliniske oversættelse af vores resultater og sikre vores patienters sundhed,” tilføjede Sanchez Terrones.

Hele undersøgelsen findes her:
https://www.heartrhythmjournal.com/article/S1547-5271(22)02696-0/fulltext

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.