https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thyroid_Cancer_(26990475791).jpg

Forskning: Kræft i skjoldbruskkirtlen er forbundet med mobiltelefoner og genetiske variationer

Stråling fra mobiltelefoner er forbundet med højere forekomster af kræft i skjoldbruskkirtlen blandt mennesker med genetiske variationer i specifikke gener, det fandt en undersøgelse ledet af Yale School of Public Health. Kræft i skjoldbruskkirtlen diagnosticeres oftere i en yngre alder end ved de fleste andre kræftformer. Gennemsnits alderen er 51 år. Kræftformen er endvidere omkring 3 gange mere almindelig hos kvinder end hos mænd.

Illustration: National Human Genome Research Institute (NHGRI)

“Vores undersøgelse viser, at genetisk modtagelighed påvirker forholdet mellem brug af mobiltelefon og kræft i skjoldbruskkirtlen.”
Yawei Zhang

Forskerne undersøgte over 900 mennesker i Connecticut og fandt, at personer med visse ‘single nucleotide polymorphisms’ (genetiske variationer i forskellige individers DNA, der almindeligvis omtales som SNP’er og udtales som “snips”), var signifikant mere tilbøjelige til at udvikle kræft i deres skjoldbruskkirtel, en kirtel i halsen, der kontrollerer stofskiftet.

Brugere af mobiltelefon med SNP’er i fire af de undersøgte gener var over to gange mere tilbøjelige til at udvikle kræft. Forskerne undersøgte i alt 176 gener og identificerede 10 SNP’er, som ser ud til at øge risikoen for kræft i skjoldbruskkirtlen blandt brugere mobiltelefon.

Undersøgelsen (1), der blev offentliggjort i tidsskriftet Environmental Research i marts 2020, menes at være den første, der har undersøgt den kombinerede indflydelse af genetisk modtagelighed og brugen mobiltelefon i forhold til kræft i skjoldbruskkirtlen. Resumeet her er bearbejdet efter en artikel i Yale School of Medicine.

“Vores undersøgelse giver dokumentation for, at genetisk modtagelighed påvirker forholdet mellem brug af mobiltelefon og kræft i skjoldbruskkirtlen,” fortæller Yawei Zhang, M.D., Ph.D., professor ved Institut for Miljøsundhedsvidenskab ved Yale School of Public Health. “Flere undersøgelser er nødvendige for at identificere befolkningsgrupper, der er modtagelige for radiofrekvent stråling (RFR) samt forstå eksponering for RFR ved forskellige brugsmønstre af mobiltelefoner.”

Resultaterne tyder på, at genetiske modtageligheder spiller en vigtig rolle ved brug af mobiltelefoner og risikoen for at udvikle kræft i skjoldbruskkirtlen hvilket kan hjælpe med at identificere de undergrupper, der er potentielt i fare. Yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte resultaterne og for bedre at forstå interaktionen mellem stråling fra mobiltelefoner og SNP’er inden for specifikke gener.

Støt stigning i antallet af kræfttilfælde i skjoldbruskkirtlen

Antallet af kræft i skjoldbruskkirtlen har været støt stigende i USA og i mange andre dele af verden (2) (3).

Grafen her er fra open access papiret: Carlberg M, Hedendahl L, Ahonen, Koppel T, Hardell L.: Stigende forekomst af thyreoideacancer i de nordiske lande med hovedfokus på svenske data. 7. dec. 2020. (3)

American Cancer Societys seneste estimater for kræft i skjoldbruskkirtlen i USA er for 2023:

  • Omkring 43.720 nye tilfælde af kræft i skjoldbruskkirtlen (12.540 hos mænd og 31.180 hos kvinder)
  • Omkring 2.120 dødsfald som følge af kræft i skjoldbruskkirtlen (970 hos mænd og 1.150 hos kvinder)

Kræft i skjoldbruskkirtlen er ofte diagnosticeret hos yngre mennesker end de fleste andre kræftformer. Den gennemsnitlige alder, når en person diagnosticeres med kræft i skjoldbruskkirtlen er 51.

Kræftformen er omkring 3 gange mere almindelig hos kvinder end hos mænd, og den er omkring 70% mere almindelig hos hvide mennesker end hos sorte mennesker, der har den laveste sats.

Dødeligheden for kræft i skjoldbruskkirtlen var stabil fra 2011 til 2020 hos både mænd og kvinder.

Ovenstående figur er fra open access papiret: Carlberg M, Hedendahl L, Ahonen, Koppel T, Hardell L.: Stigende forekomst af thyreoideacancer i de nordiske lande med hovedfokus på svenske data. 7. dec. 2020. (3)

Zhang bemærkede, at undersøgelsen var baseret på data indsamlet fra 2010 til 2011, da smartphones første gang blev introduceret på markedet. På det tidspunkt havde kun et mindre antal mennesker smartphones. Hvis brugen af mobiltelefon øgede risikoen for kræft i skjoldbruskkirtlen, skyldtes det muligvis brugen af tidligere generationer af mobiltelefoner, som var mere almindeligt brugt, da dataene blev indsamlet.

Derudover har overgangen til smartphones også betydet en ændring i, hvordan mobiltelefoner bruges (f.eks. sms’er vs. telefonopkald). Som følge heraf berettiger resultaterne fra denne aktuelle undersøgelse en yderligere evaluering i fremtidige undersøgelser, sagde Zhang.

Andre forskere fra Yale School of Public Health som er involveret i undersøgelsen inkluderer Jiajun Luo, Hang Li, Nicole Deziel, Huang Huang og Shuangge Ma. Forskere fra Kina og Florida var også medforfatter til undersøgelsen.

Noter:

1) Hele forskningsrapporten: Yawei Zhang et al. ‘Genetic susceptibility may modify the association between cell phone use and thyroid cancer: a population-based case-control study in Connecticut’, dec. 2019 findes her:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061309/#R42

2) Danmark: Ifølge IARC’s Cancer Today er Danmark det land i verden der har allerflest registrerede tilfælde af cancer (hudcancer er ikke medtaget). Seneste tælling er fra 2020.
Cancer i skjoldbruskkirtlen: I forhold til ‘Estimerede aldersstandardiserede incidensrater (World) i 2020, skjoldbruskkirtlen, i alle aldre’ er Danmark noteret for at have 7,2 tilfælde pr. 100.000 (mænd: 4,5 – dødelighed 0,17 og kvinder: 9,9 – dødelighed 0,30)

3) Ifølge et studie af  Michael Carlberg et al., offentliggjort den 7. dec. 2020 ser det ud til at stigningen i kræft i skjoldbruskkirtlen (thyroid cancer) i Sverige og Norden skyldes mobiltelefonen. Stigningen kan ikke forklares med overdiagnose. Se graf oppe i teksten.
Studiets konklusion:Forekomsten af skjoldbruskkirtlen er steget kraftigt i Sverige og de nordiske lande i det 21. århundrede. Brug af den håndholdte mobiltelefon er stigende, især giver smartphonen høj RF-stråling i skjoldbruskkirtlen. Det antages, at dette kan være en årsagsfaktor for den stigende forekomst understøttet af human epidemiologi, der har vist en sammenhæng mellem mobiltelefonbrug og skjoldbruskkirtelkræft.

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.