Europa uden kontanter

Bruxelles foregiver at ville beskytte sedler og mønter bedre, men skaber samtidig betingelserne for deres afskaffelse.

Den 28. juni 2023 fremsatte Europa-Kommissionen et forslag til en forordning om at fastholde kontanter. Det 21 sider lange dokument omhandler en forpligtelse om at acceptere kontanter i detailhandlen og en garanti for fortsat at kunne hæve penge fra kontoen uden at skulle rejse over lange afstande. Et godt, men længe ventet, skridt i retning af at beholde kontanterne. Forsøget vil imidlertid vise sig at være en tandløs tiger på vejen mod afskaffelsen af kontanter. 

Det skriver Hansjörg Stützle i netmediet Manova den 28. sept. 2023.

Foto: Jonas Leupe, Unsplash

Kontantforordningen: Forslag til regulering af kontanter

EU-Kommissionen giver medlemslandene mandat til at sikre accept og tilgængelighed af kontanter efter eget skøn. Det er, hvad forslaget til forordning siger. Først når EU-landene finder det nødvendigt, skal de træffe passende foranstaltninger for at forhindre, at borgerne står tomhændede tilbage i supermarkeder uden et debetkort og en smartphone-app eller ikke længere kan hæve kontanter fra deres konti i deres område.

Den digitale Euro

Forslaget til en kontantregulering kom dog ikke alene.

Samtidig havde Europa-Kommissionen nemlig den 28. juni 2023 offentliggjort et lovforslag, der med sine 61 sider er næsten tre gange så stort som kontantforordningen. Forslaget indeholder en detaljeret redegørelse med 42 artikler om indførelsen af den digitale euro, også kendt som e-euro.

På verdensplan arbejder 130 lande på en digital betalingssystem, der skal udstedes via de respektive centralbanker (1). Den tekniske betegnelse for dette er CBDC (Central Bank Digital Currency), dvs. en digital centralbankvaluta.

Denne valuta formodes at repræsentere kontanter, i det mindste i den offentlige opfattelse. I stedet for en fysisk pung i lommen vil vi i fremtiden have en pung i form af en app på vores smartphone. Den kan vi bruge til at betale for alt, ligesom vi hidtil har gjort med kontanter, nu kun i digital form. Derudover skal denne app gøre det muligt at overføre penge til hinanden, dvs. privat fra borger til borger, selv uden radio- eller internetforbindelse.

De ansvarlige politikere understreger, at e-euroen ikke skal erstatte kontanter, men supplere den. Faktum er imidlertid, at e-euroen vil konkurrere med kontanterne. Som følge heraf vil endnu flere borgere sandsynligvis vende ryggen til sedler og mønter og ty til det digitale betalingssystem.

Andelen af kontantbetalinger vil fortsætte med hurtigt at falde, og det er yderst farligt for kontanterne.

Hvorfor?

For næsten præcis et år siden erklærede Den Europæiske Centralbank (ECB) utvetydigt, hvor længe den agter at opretholde kontanter. Det hedder i erklæringen:

“Eurosystemet vil fortsat tilbyde pengesedler og tillade, at de kan bruges, så længe der er efterspørgsel.”

Du behøver ikke at være økonom for at indse, at efterspørgslen efter kontanter har været hurtigt faldende i årevis, drevet af:

 • finanssektorens reklameprogrammer på flere millioner dollars til sine digitale betalingssystemer;
 • indførelse af gebyrer for kontanthævninger og indskud
 • detailhandlere, der nægter at bruge kontanter
 • og meget mere.

Og man behøver ikke at være profet for at forudse, at indførelsen af en e-euro, der er beskyttet af staten og ECB, vil fremskynde denne nedadgående spiral. Spørgsmålet er stadig, hvad ECB definerer som efterspørgsel. Et kontant betalingsforhold på 30 procent? Eller 15 procent? Eller 10 procent? Hvornår er det uforholdsmæssigt at opretholde kontanter som betalingsmiddel?

Men det er kun toppen af isbjerget. I virkeligheden vil indførelsen af e-euroen gøre det muligt at afskaffe kontanter med et tryk på en knap.

Intet forbud mod kontanter uden e-euro

Vidste du, at afskaffelsen af kontanter gennem statslig indgriben ikke kan håndhæves juridisk? Det skyldes at afgørende grundlæggende rettigheder ville blive krænket:

 • 13 millioner voksne i EU har ikke en bankkonto.
 • Personer med funktionelle begrænsninger eller begrænsede digitale færdigheder må ikke udelukkes fra betalinger, dvs. handicappede, asylansøgere, socialt dårligt stillede, ældre.
 • Databeskyttelse er utilstrækkelig eller ikke-eksisterende; Betalingssystemets modstandsdygtighed i kriser: I tilfælde af strømsvigt har offlinebetalinger endnu ikke været mulige.

Hvis kontanterne blev afskaffet, ville 13 millioner borgere ikke være i stand til at købe selv de mest nødvendige livsfornødenheder og ville bogstaveligt talt sulte ihjel. Afskaffelsen af kontanter er derfor ikke forenelig med menneskerettighederne.

Det er interessant at bemærke, at forslaget til en forordning om den digitale euro omhandler og løser alle problemer med de grundlæggende rettigheder i forbindelse med afskaffelse af likvide midler, fordi:

 • alle borgere vil få adgang til e-euroen
 • e-euroen vil blive udformet på en sådan måde, at den kan anvendes bedst muligt af alle.
 • e-euroen sikrer en høj standard for beskyttelse af privatlivets fred og databeskyttelse.
 • e-euroen vil kunne bruges offline.
 • e-euroen skal ophøjes til lovligt betalingsmiddel og opnå universel accept; Afvisning fra detailhandlere ville være strafbart ved lov.

Som om det var et tilfælde, skaber e-euroen ikke kun en direkte konkurrent til kontanter, men løser også de dermed forbundne problemer med de grundlæggende rettigheder. Men hvad der er endnu vigtigere at indse er: Fra indførelsen af e-euroen er afskaffelsen af kontanter mulig med et tryk på en knap!

For det første etablerer staten et alternativ til kontanter. Det gør den i form af e-euro. Og derefter kan den nemt trække de forældede kontanter ud af omløb. Vores penge befinder sig låst inde i den digitale verden, og et afgørende aspekt af vores frihed er blevet elimineret for evigt.

Når først kontanterne er afskaffet, er det jo ikke længere muligt at genindføre dem. Omkostningerne ved dette ville være alt for høje, og en sådan anmodning ville også møde politisk og økonomisk modstand. Beslutningen om at flytte væk fra kontanter er faktisk endelig! For os og også for fremtidige generationer.

Så snart e-euroen er indført, er der kun brug for en begrundelse for afskaffelsen af kontanter, og det er let at finde en sådan begrundelse:

 • Kontanter er uforholdsmæssigt dyre – fordi kun få mennesker betaler med det;
 • Terrorister brugte kontanter til at skjule forberedelsen af bombninger;
 • En økonomisk krise vil udløse et stormløb på bankerne.
 • En recession med høj arbejdsløshed skal bekæmpes med negative renter på bankindskud for at sætte skub i forbruget – men borgeren kan flygte fra devalueringen med sine penge i kontanter.

Løsninger

Efter min mening, skriver Hansjörg Stützle, er det næppe muligt at forhindre e-euroen. Den er politisk ønsket. Vejen ud findes i ECB’s erklæringen:

“Eurosystemet vil fortsat tilbyde pengesedler og tillade, at de kan bruges, så længe der er efterspørgsel.”

Så løsningen er, at så mange som muligt betaler kontant så ofte som muligt. Hvordan kan det ske? Ganske enkelt ved at genopdage nytteværdien, værdien og magien ved kontanter. Fordi jeg er helt sikker på, at alle, der kender denne magi af kontanter, gerne vil betale med det, hvor det er muligt. Du vil elske kontanterne.

For at folk kan opleve denne magi, har jeg udviklet en gratis 7-dages kontantudfordring. Betal kontant i 7 dage, mestre 7 opgaver og få en masse overraskende indsigt. Alle kan deltage. Uanset om de er unge eller gamle, rige eller fattige, beskæftigede eller selvstændige. Alle er velkomne til at deltage. Du kan finde flere oplysninger på bargelderhalt.info/.

Med 7-dages eksperimentet

 • vil du opdage, hvordan penge er forbundet med din livsenergi,
 • vil du opleve pengene i en ny dimension,
 • du vil få en ny holdning til at bruge 🙂 penge
 • du vil finde ud af, hvordan du kan spare penge uden at ofre noget.

Kontanteksperimentet

I starten er der en 60-minutters video for at få dig i humør til emnet. I videoen får du allerede en vigtig opgave for de næste 7 dage. Hver morgen kl. 8 ankommer dagens opgave i din e-mail-indbakke med daglig inspiration i form af 30-minutters videoer vil guide dig til selv at opdage magien ved kontanter. Ved afslutningen af Cash Challenge får du en helt særlig inspiration. Lad dig blive overrasket!

Hvem henvender Cash Challenge sig til?

Cash Challenge er ideel til alle, der ønsker at være mere bevidste om penge og for alle dem, for hvem fastholdelsen af kontanter er vigtig.

Kilder og noter:

(1) https://www.atlanticcouncil.org/blogs/econographics/which-countries-have-made-the-most-progress-in-cbdcs-so-far-in-2023/. På verdensplan arbejder 130 lande, der repræsenterer over 98 procent af verdens bruttonationalprodukt, på at udvikle de såkaldte digitale centralbankpenge: https://www.reuters.com/markets/currencies/study-shows-130-countries-exploring-central-bank-digital-currencies-2023-06-28/.
Flere oplysninger om emnet: https://bargeldverbot.info/2023/07/01/e-euro-bargeld-digitalisieren/

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.