De tyske ministre for forbrugerbeskyttelse opfordrer til national roaming

På en konference for de tyske ministre for forbrugerbeskyttelse i Konstanz i juni 2023 talte ministrene til fordel for obligatorisk national roaming på føderalt niveau.

Et netværk for alle, dvs. roaming, har altid været et krav for den tyske diagnose:funk. Det ville i høj grad reducere eksponeringen for stråling samt energiforbruget.

Det skriver Diagnose:Funk d. 3. juli 2023. Diagnose:Funk har eksisteret siden 2009 som en non-profit forening, der arbejder for en fornuftig, sikker og bevidst brug af digitale medier.

Vi kender alle roaming fra udlandet

Hvis vi bruger mobilnetværk i udlandet, som ikke tilhører vores egen udbyder, kaldes det roaming. I forbindelse med national roaming vil alle de indenlandske netværk blive åbnet for hinanden. Kunderne vil kunne foretage opkald eller surfe på internettet via andre udbyderes net, såfremt deres egen udbyder ikke tilbyder en passende infrastruktur.

Baden-Württembergs minister for forbrugerbeskyttelse Peter Hauk (CDU) understregede, at roaming til enhver tid er teknisk mulig. Derfor bør det også kunne bruges af forbrugerne, især mennesker i landdistrikterne, hvor de største forsyningsproblemer eksisterer.

Hauk er spændt på, hvordan den tyske regering, som hidtil kun har varetaget de tre store mobiloperatørers interesser, vil reagere. Indtil nu har politikerne sat deres lid til samarbejde på frivillig basis, hvormed nogle “hvide og grå pletter” har kunnet lukkes. Hvide pletter er områder, hvor der slet ikke er nogen mobiltelefonmodtagelse. I grå pletter er der kun en udbyder.

SPD i delstatsparlamentet i Baden-Württemberg har for nylig opfordret til indførelse af national roaming gennem sit parlamentsmedlem Jonas Hoffmann fra Lörrach.

National roaming er en vigtig byggesten til minimering af stråling

Ministerkonferencen opfordrer til obligatorisk national roaming for at fremskynde ekspansionen. Forbrugerforkæmpere er imidlertid optaget af immissionskontrol. I begyndelsen af 2000’erne fik forbundskontoret for strålingsbeskyttelse under Wolfram König, der dengang blev ledet af De Grønne, med MiniWatt-programmet (2001 til 2003) undersøgt effekterne af national roaming i forhold til immissioner. Resultatet var, at med kun et kraftigt netværk for alle kunne eksponeringen for stråling reduceres med ca. 2/3 (beregningerne tog dengang udgangspunkt i GSM (2G) og UMTS (3G) hver fra fire operatører). På grund af mobiloperatørernes modstand blev programmet ikke forfulgt og skrinlagt.

I Tyskland bestråler i dag tre netværksoperatører med lidt over 200.000 sendere (21% 5G, 42% 4G, 37% 2G) landet på omkring 90.000 steder. Hertil kommer den føderale regerings infrastruktur for mobilkommunikation (BOS) med 5.000 placeringer.

En konsekvent anvendelse af obligatorisk national roaming vil føre til en betydelig minimering af eksponeringen. Groft beregnet vil der kunne opnås en gennemsnitlig minimering på ca. 60 til 80% sammenlignet med den nuværende grundbelastning. Og med slukningen af den strålingsintensive GSM/2G vil slutbrugerne også drage stor fordel af det. Ifølge det schweiziske føderale kontor for folkesundhed kræver en LTE-forbindelse (4G) i gennemsnit kun 400th af strømmen sammenlignet med en forbindelse med GSM / GPRS (2G).

Fra 2021 til 2023 steg mobildatamængden med 23% til 6,714 millioner GB (5.3 GB pr. Aktivt SIM-kort) – 2G spiller ikke længere nogen rolle.

De hvide pletter skal bevares som beskyttelseszoner

National roaming gøre øjeblikkelig gøre “grå pletter” til fortid. Diagnose:funk afviser dog et krav om opløsning af alle “hvide pletter” – især fordi national roaming ikke har noget med det at gøre.

I den tyske Forbundsdags nye teknologivurderingsrapport (TAB), offentliggjort d.14. februar 2023 og blev godkendt af alle parter, hedder det:

“Ud over en justering af grænseværdierne kan der også overvejes begrænsninger i brugen (f.eks. oprettelse af beskyttelseszoner, hvor brugen af mobiltelefoner eller installation af sendere er forbudt eller stærkt begrænset), tekniske standarder eller øget information til befolkningen.” (s.17)

Beskyttelseszoner er nødvendige ikke kun for personer, der er elektrooverfølsomme, men også til beskyttelse af dyr og planter. Flere og flere undersøgelser viser negative virkninger af elektromagnetiske felter på insekter og planter. Derudover vil især de nye LTE- og 5G-sendere yderligere øge energiforbruget.

De EMF-beskyttelses oaser, der endnu eksisterer for mennesker og miljø, skal ikke blot bevares, men udvides.

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.