Regering og styrelser

Om det officielle Danmark se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/det-officielle-danmark-2/
Om sundhedsstyrelsen se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/sundhedsstyrelsen/

Indhold:

Hvordan tænker politikere?
Digital Strategi: Rapporter fra et anvendelsesorienteret demo-land
Nyt IT ministerium og Digitaliseringsstyrelsen
Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg
Ombudsmanden
– Folkebevægelsen VITA er på vej med en klagen til Ombudsmanden
– Tabt Tråd klager til Ombudsmanden
Energistyrelsen
– Energistyrelsens pjece: Vores hverdag med mobilstråling (marts 2021)
Folketinget vedtog den 3. dec. 2020 lovforslaget der skal lette implementeringen af 5G-netværket i Danmark
5G handlingsplan for Danmark
– Danmarks radio
– Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
– Sundhedsudvalget
– Klimaministeriet
– Sundhedsstyrelsen

Hvordan tænker politikere?

POLITIKERE IGNORER FAKTA

Det viste en dansk forskningsundersøgelse tilbage i september 2017.

Og det er ikke blevet bedre siden, kan vi vist roligt konstatere, hverken blandt politikere eller befolkningen generelt. Vi er derimod i de senere år forsøgt opdraget til, at det er OK at udskamme dem, ja nærmest en pligt, der ikke følger politikernes meninger og holdninger, uanset om de er funderet i fakta eller ej.

»Man skulle tro, at en beslutningstager ville være tilbøjelig til at korrigere sine holdninger, når man udvider mængden af information, der klart peger i én retning. Men der sker faktisk det stik modsatte. De bliver mindre tilbøjelige til at fortolke informationerne korrekt, når der kommer mere af den – og det er i strid med, hvad vi forventede.«

Sådan udtalte Martin Bækgaard, der er lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, til Information. Han stod sammen med en gruppe kolleger bag undersøgelsen, der er blevet udgivet ved British Journal of Political Science.

Knap 1.000 lokalpolitikere blev i undersøgelsen bedt om at vurdere forskellige politiske forslag, efter at være blevet præsenteret for informationer om folkeskoler, hospitaler, vedligeholdelse af veje og genoptræning. Selv om dokumentationen pegede i én klar retning, fastholdt politikerne deres positioner.

Martin Bækgaard anerkender, at politik i høj grad handler om holdninger. Alligevel mener han, at der fra politisk hånd er grund til i nogle tilfælde også at lade sig lede af fakta.

»Det nytter eksempelvis ikke at lave en folkeskole uden viden om undervisning eller klimapolitik uden viden om klimaet. Når vi skal vælge mellem forskellige alternativer, har holdninger en plads. Men det nytter ikke noget, at den temmelig sikre viden, vi har, slet ikke har en plads i diskussionen.«

Når fakta kan have den modsatte effekt hos modtageren giver det selvfølgelig anledning til at overveje hvilke kommunikationsformer, der kan bryde barrieren: følelsesmæsige tilgange, personlige beretninger osv. Faren er selvfølgelig at fakta kan blive udvandet på en sådan måde at den kan bruges på måder som ikke var tiltænkt eller som der ikke er dækning for.

Hos politikerne må man dog påregne, at der kan ligge helt andre årsager bag deres fakta konsistens.

Kilder:
https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politikerne-ignorerer-fakta-traekker-retning
Forskningsrapporterne finder du her:
a) https://politica.dk/fileadmin/politica/Dokumenter/Afhandlinger/julian_christensen.pdf
b) https://pure.au.dk/portal/files/108468575/Post_print_The_Role_of_Evidence_in_Politics_2017.pdf
Om teleindustriens egne arbejdsmetoder se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/teleindustrien-arbejdsmetoder/

Digital Strategi: Rapporter fra et anvendelsesorienteret demo-land

Nogen gange føles det som om lille Danmark er et test- og demoland, som alle de store i verden sådan leger lidt med, og måske endda deler op imellem sig, mens de lægger store, fede rør ned i de offentlige kasser?

Ja, det kan virke som en mystisk og paranoid tanke, men hvis du læser videre i Anders Kjærulffs lange artikel fra 14. maj 2022 forstår du måske, hvad han mener. Der er en hel del links. Klik på dem, påpeger han, hvis du vil være klogere.

Her får du lidt fra slutningen af artiklen:

VI ER DE BEDSTE

Over det hele står det store mantra: Danmark må og skal blive ved med at være førende. Vi er de bedste til digitalisering. Og det skal vi blive ved med at være.

Men problemet er, at vi ikke kan noget af det selv. Som Lisbeth Knudsen sagde det: ’Hvis vi skal selv, sker der jo ingenting’.

Alle rapporter jeg har omtalt her – og i den grad den nye strategi emmer af en ting: VI HAR TRAVLT. Vi må ikke tænke for længe over det. Vi skal fremad! Vi skal accelerere! Verden er stadig EKSPONENTIEL!

Finansminister Nikolaj Vammen er endnu mere direkte:

’Danmark er en digital frontløber, og vi skal blive ved med at vise vejen frem. Med digitaliseringsstrategien lægger vi op til en markant opgradering af det digitale Danmark. Digitalisering kan gøre os rigere, løfte kvaliteten af den offentlige service, frigøre arbejdskraft og accelerere den grønne omstilling. Vi skal sætte fart på udviklingen og bevare vores stærke fokus på sikkerhed og ansvarlighed, så danskerne fortsat har tillid til det digitale samfund’, siger han.

Netop tilliden, den kniber det med, det er man godt klar over, men tilliden den anden vej, den sejler også: Borgerne kan nemlig ikke finde ud af alt det der digitale, og især sikkerheden, det er skidt, for vi opdaterer og opgradere ikke vores egen hardware og vi laver ikke ordentlige passwords til de myriader af digitale systemer, staten tvinger os til at deltage i.

Løsningen er naturligvis IKKE at lave bedre, mere simple systemer. Nej, det er jo borgerne der er problemet, DE, vi skal opgraderes med undervisning og nudging, så VI kan lære at gøre det rigtigt, i den her hastighedsbefængte verden, vi skal begå os i, et HYPERLOOP af en digitalisering, der går eksponentielt derudaf.

Men hvad er det så, vi sætter fart på?
Som jeg læser den nye strategi og ikke mindst de tech-gigant-betalte forarbejder, så er det et rent, uforfalsket udsalg af Danmark, til LIFESCIENCE-industrien, dem der laver Kunstige Intelligens og robotter, driftet og betalt af OS, staten, til private, primært udenlandske firmaer, og i den grad med borgerne som data-råstof for deres bundlinier.

BEDRE MED TECHGIGANTER?

Summa Summarum:

Vi lever nu i et land, der officielt er utrygge ved Techgiganterne, men hvor vi har en chef fra en af dem, giganterne, i spidsen for udviklingen – vi er endt som SIRI-kommisionen sagde: Som et ’anvendelsesorienteret demonstrationsland’. For techgiganter. Vi har nemlig selv opgivet en hver tanke om, at kunne lave vores egen infrastruktur.

For nylig meldte KOMBIT, kommunernes IT-fællesskab ud, at deres mission var fuldført: »Vi har nået en milepæl. Alle kernedele i monopolbruddet er ude at køre og taget i brug, og der udbetales adskillige milliarder hver måned gennem de nye systemer,« siger en svært tilfreds Thomas Rysgaard Christiansen fra KOMBIT til Berlingske.

KOMBIT er en indkøbscentral. Kørt af jurister, der laver kontrakter, der skal overholdes. De er også en erstatning for det, der engang hed KOMMUNEDATA, aka KMD, hvor man havde ekspertisen i huset og selv lavede egne, angiveligt alt for dyre, løsninger. KMD blev solgt til den japanske teknologigigant NEC, efter først at været forbi datablæksprutten Advendt International, altså frasalg af infrastruktur til udenlandske firmaer, på linie med det katastrofale frasalg af TeleDanmark, hele Danmarks teleinfrastruktur, betalt mange gange af befolkningen og solgt igen og igen af investorer med massiv profit.
(…)

– og hvad har Olsenbanden at gøre med det?

(…)
Og hvordan kan det være, jeg kommer til at tænke på ‘Olsenbanden Går I Krig’ og det, der blev kaldt Operation Daisyland, hvor nogen onde tyskere ville overtage hele Danmark og lave os om til et turistreservat under EU?

Sådan blev det ikke. Vi fik ikke en fremtid, hvor vi skulle være folkedansere og turistførerere. Men måske havde det været at foretrække? For i stedet er vi endt som maskin-betjenere og datapunkter i en udliciteret samfunds-vision, som ingen længere aner, hvad handler om? Kan det forklares, det her nye Danmark – findes det, overhovedet? Eller er vi bare borgere pakket ind i software, der har sin egen, private vilje?´

Hele artiklen af Anders Kjærulff finder du her:
https://mingarage.net/2022/05/14/digital-strategi-rapporter-fra-et-anvendelsesorienteret-demo-land/
Du finder Podcasten her (ca. 28 min.):
https://soundcloud.com/garagen/digital-strategi-rapporter-fra-et-anvendelsesorienteret-demo-land
Læs mere her:
Transhumanisme:
https://nejtil5g.dk/det-anti-transhumanistiske-manifest/
AI og vores demokrati:
https://nejtil5g.dk/skal-kunstig-intelligens-erstatte-de-demokratiske-processer/
Menneskelig modellering:
https://nejtil5g.dk/menneskelig-modellering-del-3/

Nyt IT ministerium og Digitaliseringsstyrelsen

Magtfulde it-lobbyister forsøgte at udrydde tanken om en it-minister

Tech-lobbyisterne ønskede ikke en it-minister. Hvorfor? Jo for med Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeren har de alt andet lige nemmere ved at diktere retningen for Danmarks digitalisering (og ordrebøgerne).

Det skriver chefredaktør på Radar Peter Christian Bech-Nielsen. (*)

Lobbyisterne
Først kom IT-branchens direktør Natasha Saxberg på banen: Vi må forstå, at det er vigtigt, at Danmark ikke får en it-minister, fordi digitaliseringen skal placeres i et stærkt ministerium, underforstået Finansministeriet. Få dage efter kom IT-Branchens bestyrelsesleder og Dells danske chef Anja Monrad med præcist samme pointe. Og direktøren i DI Digital, Rikke Zeeberg stemplede den 7. dec. ind med omtrent samme ordlyd.

Digi-iver
Digitaliseringsstyrelsen har under Finansministeriet med sloganet “hverdagen er digital” gennem årene stået for en stærk, erhvervsvenlig kurs, hvor man lystigt beregnede sig frem til alskens besparelser og effektiviseringer via mere digitalisering. Sød musik i ørerne på brancheorganisationerne.”

Mere sløjt har det været med at varetage borgernes interesser
Sikkerhedsproblemer og nedbrud i NemId og en kaotisk overgang til MitID står som funklende fiaskoer i den sammenhæng. En flytning af opgaver fra system til borger er en gennemgående tendens i Styrelsens arbejde. Forældre er således blevet pålagt at gennemføre al kommunikation om poderne via Aula, i et af it-historiens mindst intuitive systemer, der er bygget af det offentliges yndlingsleverandør, Netcompany.

En rapport fra tænketanken Justitia dokumenterede i sommer, at godt en fjerdedel af borgerne opfatter sig som digitalt udsatte, herunder også mange med længere uddannelser. Men den musik lytter man ikke til hos Digitaliseringsstyrelsen. Har du svært ved at bruge borger.dk, sundhed.dk, e-boks, MitID, Aula etc., så er det bare too bad, buddy. Så kan du søge hjælp hos en it-kyndig slægtning.”

Digitaliseringsstyrelsen er en garant for flere udbud
Digitaliseringsstyrelsen er en garant for flere udbud, flere opgaver og mere digitalisering, skriver Radar, fordi det er Finansministeriets udgave af effektivisering anno 2022.

Styrelsen blander sig ikke for meget i systemernes indretning, men er gode for ordrebøgerne. Finansministeriet ætter sden økonomiske kurs for alle ministerier på én gang, og godt hjulpet på vej af kravet om digitaliseringsklar lovgivning bliver alle ministerier underlagt et paradigme, hvor hverdagen med stor hast skal være mere digital.

En stærk it-minister kunne forstyrre denne indstilling og arbejdsgang, og derfor bliver der pænt sagt nej tak fra erhvervsorganisationerne.

Amerikanske tilstande
Radar noterer, at det er værd at notere sig hele svingdørskulturen mellem Digitaliseringsstyrelsen og Dansk Industri, hvor chefer skifter frem og tilbage. Et system der er velkendt fra USA.

Den nuværende direktør i DI Digital Rikke Zeberg er tidligere topchef i Digitaliseringsstyrelsen. Den samme rejse mellem chefposten i Digitaliseringsstyrelsen foretog Lars Frelle således også til Dansk Industri. Skulle der opstå slinger i valsen, så står topchef i Netcompany, medlem af regeringens Digitaliseringsråd og formand for DI Digital André Rogaczewski formentlig klar med anvisninger og gode råd. Den nye minister Den 15. december blev Marie Bjerre (Venstre) (**) udnævnt som Digitaliseringsminister samt minister for ligestilling.

Digitaliseringsstyrelsen samt it-modernisering flytter med over i det nye Digitaliseringsministerium. Styrelsen har ellers ligget i Finansministeriet. Statens IT-Råd flytter dog ikke med, men bliver i Finansministeriet.

Det nye Digitaliseringsministerium kommer også til at rumme Danmarks Statistik og sager vedrørende databeskyttelse, digital omstilling, digital sikkerhed samt sager vedrørende EU på it-sikkerhed. Digitaliseringsstyrelsen er ansvarlig for blandt andet MitID og nemID.

Tech-lobbyister: Øv
IT-branchens direktør Natasha Friis Saxberg er ikke just henrykt: Digitaliseringsagendaen kommer til at tabe i tempo, lød det.
Læs artiklerne i Radar:
a) https://radarmedia.dk/analyse-derfor-vil-tech-lobbyisterne-ikke-have-en-it-minister/
b) https://radarmedia.dk/danmark-faar-nye-digitaliseringsminister/
Noter:
*) Peter Christian Bech-Nielsen har tidligere arbejdet som nyhedsredaktør på Fagbladet 3F, hvor platformsøkonomi, digitalt udsatte, digitalisering og overvågning var nogle af hans særlige fokusområder. Derudover har Peter arbejdet som featurejournalist, Christiansborgreporter, forsideansvarlig, erhvervs- og udlandsreporter på blandt andet Berlingske Tidende, Berlingske Nyhedsmagasin, Ritzau, MetroXpress og Avisen Kommunen. Peter er desuden medstifter af den digitale frihedspris Libre-Prisen.
**) Marie Bjerre er Master of Laws fra University of California, Berkeley School of Law, 2015-2016 samt uddannet som Cand. jur. fra Københavns Universitet, 2005-2011. Marie Bjerre har ikke tidligere haft ordførerskaber på it-området, men hun har arbejdet for udbredelse af hurtigt internet i de tyndt befolkede området ved at kæmpe for den såkaldte bredbåndspulje. Frem til udnævnelsen som minister var hun klimaordfører for Venstre.

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg. Kommissionens meddelelse: ”5G til Europa: En handlingsplan” KOM-nr. (2016) 588. Europaudvalget.
“Europa-Kommissionen har den 14. september 2016 offentliggjort en meddelelse med forslag til medlemsstaterne om en handlingsplan for rettidig etablering af en ny generation af mobilnet, som kaldes 5G-net. Kommissionen mener, at der skal prioriteres en koordineret etablering af 5G i alle medlemsstater, herunder en fælles tidsplan og harmonisering af frekvensbånd. Tidsplanen skal være ambitiøs, således at Europa kan være førende på markedet og tidligt udnytte de nye muligheder, som 5G giver, ikke kun i telesektoren, men i hele økonomien og samfundet. Regeringen støtter målene om en hurtig udvikling og udrulning af 5G–tjenester til gavn for forbrugere og virksomheder.”
https://www.eu.dk/samling/20161/kommissionsforslag/KOM(2016)0588/bilag/1/1676868.pdf

Ombudsmanden

Folkebevægelsen VITA er på vej med en klagen til Ombudsmanden

Klagen, der er i første omgang er sendt til Sundhedsstyrelsen, drejer sig om styrelsens brug af inhabile rådgivere i form af Overlæge Christoffer Johansen og ICNIRP. Når styrelsen har forholdt sig til klagen, går den videre til behandling hos Ombudsmanden! En klage på 1000 sider inkl. bilag.

Klagen har været lang tid undervejs skriver Tine Mansfield i et opslag på Folkebevægelsens Facebookside, men undervejs er nye studier og observationer kommet frem i dagens lys, og har været med til at styrke kun gruppens påstand. Klagen er på 1000 sider inkl. bilag. Selve klagebrevet er på 95 sider.

Klagebrevet finder du her: https://nejtil5g.dk/wp-content/uploads/2023/01/221219-Klage-til-Sundhedsstyrelsen.pdf

Advokat Christian F. Jensen fortæller om et kæmpe “grave arbejde” der er gjort for at finde ind til ICNIRP`s medlemmernes aktivitet for teleindustrien, samt Christoffer Johansens ditto. I klagen behandles:

 • Det offentligretlige saglighedsprincip og sandhedspligten
 • Det offentligretlige habilitetsprincip
 • Sundhedsstyrelsens retningslinjer for habilitet
 • ICNIRPs egne retningslinjer for habilitet
 • Betydningen af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions art. 2 og 8.
 • Sundhedslovens § 212
 • Gennemgang af ICNIRP´s medlemmer samt Christoffer Johansen i forhold til habilitet
 • Og meget mere.

Det er fornøjelig læsning, som bringer en enkelt konklusion:

Ingen rådgivere for Sundhedsstyrelsen er habile og Sundhedsstyrelsen tager ikke ansvar som danskernes vagthund på sundhedsområdet.

På den baggrund fremsættes følgende krav:

Konsekvensen af den foreliggende dokumentation, og potentielt den supplerende dokumentation Sundhedsstyrelsen er forpligtet til at indhente i henhold til officialmaksimen, er, at styrelsen er retligt forpligtet til at:

anerkende, at ICNIRP, SSM og Christoffer Johansen ikke er habile som rådgivere indenfor området radiofrekvent elektromagnetisk stråling, jf. pkt. 2,

søge ny, habil rådgivning indenfor området radiofrekvent elektromagnetisk stråling, jf. pkt. 3

korrigere sin vejledning på egen hjemmeside og i svar til andre myndigheder, således at den er i overensstemmelse med det reelle, videnskabelige stade og ikke længere baserer sig på kommunikations industriens og statens kortsigtede, økonomiske interesser

rette henvendelser af egen drift til offentlige myndigheder og private, som Sundhedsstyrelsen tidligere har vejledt på et usagligt grundlag, herunder Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) og Energistyrelsen”.

En vigtig milepæl, men sagen skal videre til Ombudsmanden. Der er behov for flere midler.
Skrivelsen kan blive en meget vigtig milepæl i Folkebevægelsens sag og potentielt være med til at afværge en menneskelig og miljømæssig katastrofe på sigt.

Der er behov for støtte til den nye indsamling så klagen kan bringes for Ombudsmanden.

Budget:
Fra tidligere indsamling mangler der i alt 8000 til betaling af revisor og advokat.
Restance 8000,-
Ombudsmand 30.000,-
Revisor denne indsamling 5000,-
Indsamlingsgebyr til indsamlingsnævnet 1200,-
Altså i alt 44.200,-

Gruppen bag – Stella, Jeanette og Tine – har på intet tidspunkt modtaget penge fra indsamlingerne og har afholdt alle egne udgifter i denne sammenhæng privat. De er 100% frivillige, men har brug for vores hjælp.

Der kan støttes ved at indbetale et beløb her:
Indsamling: Sparekassen Kronjylland Reg. nr.:6237 Konto nr.:0015710101

Læs mere her:
Om Sundhedsstyrelsen:
https://nejtil5g.dk/sundhedsstyrelsen/
Om Christoffer Johansen:
https://nejtil5g.dk/christoffer-johansen/

TABT RÅD klager til Folketingets Ombudsmand.

Staten bryder sig åbenlyst ikke om, at det bliver et udbredt faktum, at en topfaglig forskerkomité er 5G-kritisk af sundhedsfaglige grunde. 
Den 2. sept. 2020 offentliggjorde Hollands nationale sundhedsråd en sundhedsrapport om 5G, som af sundhedsfaglige grunde fraråder 5G-frekvensbåndet på 26 Gigahertz.(1) (2)
De danske myndigheder har på stribe nægtet at give Tabt Tråd en reaktion på rapporten. Den manglende velvilje har fået Tabt Tråd til den 8. okt. 2020 at indgive en klage til Folketingets Ombudsmand. (3)
Kilder:
1) https://www.healthcouncil.nl/documents/advisory-reports/2020/09/02/5g-and-health
2) https://tabttraad.home.blog/2020/09/17/baggrund-hvad-handler-5g-balladen-om-26-gigahertz-bandet-om/
3) https://tabttraad.home.blog/2020/10/09/ingen-kommentar-tabt-trad-klager-nu-til-folketingets-ombudsmand-over-afslag-pa-svar-og-afslag-pa-interview/

Energistyrelsen

Energistyrelsen udgiver ny pjece:
Skal skabe klarhed om mobilstråling i hverdagen. Men det er et uansvarligt skønmaleri med særdeles grove forglemmelser, skriver Tabt Tråd. Pjecen bør omgående trækkes tilbage og beklages i offentligheden. (1)
Ikke et eneste sted nævner Energistyrelsen i pjecen, at Sundhedsstyrelsen officielt tilråder, at mobiltelefoni anvendes forsigtigt. Sundhedsstyrelsen tilråder, at man holder mobiltelefonen væk fra hovedet samt anbefaler, at man begrænser taletiden, og det anbefales, at man bør foretrække SMS-beskeder frem for samtale.(2)
Sundhedsstyrelsen står absolut ikke alene med rådene.
IARC
Tilsvarende råd blev givet i 2011 af WHO’s kræftagentur, IARC, der gentog anbefalingen i sin verdenscancerrapport i februar i år, hvor afsnittet om mobilstråling var skrevet af bl.a. ICNIRP’s komitémedlem og WHO’s panelekspert Martin Röösli. (3)
“I betragtning af forskningsusikkerheden kan der træffes forsigtighedsforanstaltninger. Da mobiltelefoner er den mest relevante eksponeringskilde, og fordi styrken af RF-EMF falder hurtigt med afstanden fra kilden, er den enkleste og mest effektive forsigtighedsforanstaltning at holde mobiltelefonen væk fra kroppen under transmission; dette vil resultere i en betydelig reduktion i eksponeringen.”
SSM
Strålesikkerhedsmyndigheden i Sverige, som er den strålemyndighed, Danmark er tættest på, fastholder også anbefalingen af forsigtighed i sin 2020-rapport. SSM har mangeårig tradition for en meget tæt relation til industri NGO’en ICNIRP. (4)
I rapporten fremgår det ligeledes at “der (er) behov for mere forskning, der dækker de nye frekvensdomæner, der anvendes til 5G.”
Videre hedder det:
“Et andet vigtigt spørgsmål at undersøge er, om lavfrekvent magnetisk felter bidrager til den øgede forekomst af børneleukæmi, der er observeret tæt på kraftledninger i epidemiologiske undersøgelser. Det er også ønskeligt at undersøge forskellige sundhedseffekter baseret på kombinationer mellem elektromagnetiske felter og andre faktorer, både fysiske og kemiske faktorer.”
SIS
Ved hjælp af aktindsigt kan Tabt Tråd dokumentere, at Statens Institut for Strålesikkerhed (SIS), som er den ekspertfaglige enhed under Sundhedsstyrelsen, har et klart forbehold over for den tryghed, som Energistyrelsen nu lover.
I en ny pjecelignende fakta oversigt, som SIS har sendt til Sikkerhedsstyrelsen for nylig, skriver enheden for strålesikkerhed, at WHO’s ekspertgruppe i 2011 fandt tilstrækkelig evidens for kræft, som stadig i 2020 danner baggrund for WHO’s officielle kræftmistanke. SIS gjorde det tydeligt, at det er baggrunden for, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mobiltelefoner bruges forsigtigt og i så kort tid som muligt.
Sundhedsstyrelsens pressechef svarer udenom
Alle henvendelser fra Tabt Tråd til SIS skal gå igennem Sundhedsstyrelsens pressechef, Tina Guldmann Gustavsen, og langt de fleste svar har båret hendes underskrift og ikke stråleenhedens.
Tabt Tråd skriver, at i flere tilfælde har svarene fra Tina Guldmann Gustavsen ikke afspejlet de samme holdninger, som er fremgået af interne papirer fra Statens Institut for Strålesikkerhed (SIS), som Tabt Tråd har haft aktindsigt i. (7)
26Ghz
“5G-teknologien bruger faktisk frekvenser, der tidligere er benyttet til andre formål, som fx tv-transmittering, trådløst bredbånd og andre typer transmissioner”, skriver Energistyrelsen i pjecen, men det er ikke korrekt. Tabt Tråd begrunder det med følgende: “Nok har 5G’s pionerfrekvens, 26 Gigahertz, været brugt til andre formål som professionel teleinfrastruktur, men frekvensbåndet har ikke været massivt anvendt på gadeplan og i indemiljøer, som er visionen med 5G.” (5) (6)
26 GHz-basestationer skal nemlig installeres både indenfor og udenfor. De høje frekvensområder som 26 GHz trænger ikke igennem vægge og heller ikke igennem tætte trækroner. Signalet kræver frit sigte som forbindelsen mellem tv og fjernbetjening.
Tabt Tråds konklusion
“Pjecens fakta fordrejninger må medføre, at pjecen trækkes omgående tilbage og beklages i offentligheden, så det rent faktisk bliver hørt. Så meget forsøger pjecen at vildlede populationen.”
Kilder:
1) https://tabttraad.home.blog/2020/10/08/blogposten-ny-mobilpjece-fra-energistyrelsen-er-sjofel-og-i-yderste-konsekvens-livsfarlig/
2) https://www.sst.dk/da/viden/straaling/straaling-i-hverdagen/mobiltelefoni-og-traadloes-teknologi/anbefalinger-om-mobilbrug
3) https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Tele/vores_hverdag_med_mobilstraling.pdf
4) https://publications.iarc.fr/586
5) https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2020/09/02/5g-en-gezondheid
6) https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2020/09/08/leszczynski-there-is-something-utterly-wrong-with-the-icnirp-membership/
7) https://tabttraad.home.blog/2020/10/10/sundhedsstyrelsen-vil-ikke-svare-forsigtighed-forties-i-energistyrelsens-nye-pjece-om-mobilstraling/

Mere om Energistyrelsens pjece:

Vores hverdag med mobilstråling.
Her kan du finde information om mobilstråling, og om hvordan det er en del af vores hverdag

Pjecen (1) er udgivet af Energistyrelsen i marts 2021, så den må jo være opdateret med oplysninger om relevant forskning, risikovurdering m.m. men er den nu også det?
”Radioudstyr skal altid være konstrueret med udgangspunkt i menneskers sikkerhed og sundhed. Det er Energistyrelsen, der fastsætter de konkrete regler.”
Energistyrelsen: Fakta om 5G og mobilstråling

Data om vores forbrug
Danskerne er glade for vores deres mobiler fremgår det:

 • I 2020 har 90 % af alle danskere en smartphone. I 2017 var tallet 84 %.
 • Danskernes forbrug af mobil datatrafik steg med 33 % fra 2018 til 2019.
 • Den gennemsnitlige månedlige mobile datatrafik pr. abonnement steg fra 7,5 GB i 2018 til 9,5 GB i 2019.

I følge Energistyrelsen giver flere mobilmaster mindre stråling?!? ”Hvis der er dårlig mobildækning i det område, som du befinder dig i, så vil din mobiltelefon automatisk skrue op for sendestyrken. Flere antennepositioner vil altså resultere i en bedre dækning samt mindre mobilstråling.”
Energistyrelsen forsikrer (ud fra en vurdering) at i forhold til stråling er der ingen fundamental forandring med 5G:
”5G er den femte generation af mobilteknologi og bygger videre på allerede kendte mobilteknologier såsom 2G, 3G og 4G. (…)
I forhold til mobilstråling er der dog i bund og grund ingen fundamental forandring, da kommunikationen fortsat bæres af radiobølger på samme måde som tidligere teknologier og frekvenser. 5G-teknologien bruger faktisk frekvenser, der tidligere er benyttet til andre formål, som fx tv-transmittering, trådløst bredbånd og andre typer transmissioner. Det er Energistyrelsens tekniske vurdering, at niveauet for den ikke-ioniserende stråling fra en 5G-mobilmast ikke ventes at være højere end fra en tilsvarende eksisterende 4G-mobilmast.

Om trådløse adgangspunkter
“Fordelen ved trådløse adgangspunkter med lille rækkevidde er, at de kan opsættes på bygninger, lygtepæle m.v., hvor det i dag ikke er muligt at opsætte de større antenner.”
“Når 5G bliver udrullet, vil det medføre, at mobilnettet flere steder bliver langt mere fintmasket.”
”Det samlede strålingsniveau ved at benytte 5G og trådløse adgangspunkter med lille rækkevidde forventes at være lavere end strålingsniveauet fra normale antenner på mobilmaster.
Igen flere sendere eller adgangspunkter des mindre stråling!!!
At det forholder sig sådan dokumenterer Energistyrelsen på deres hjemmeside (2) med denne illustration. Se Figur 1.

Figur 1.: ”Den blå kurve viser elektromagnetisk stråling fra en antenne på en mast. Den grønne kurve viser den tilsvarende elektromagnetiske stråling fra trådløse adgangspunkter med lille rækkevidde. Både den blå og den grønne kurve er under grænseværdien, men den grønne kurve er markant lavere i størstedelen af området, selvom der er flere trådløse adgangspunkter med lille rækkevidde.”

Grænseværdierne og den skjulte forskning
”Grænseværdier er den maksimale fastsatte værdi for mobilstråling, som mennesker må blive eksponeret for. I Danmark anvender vi de fælleseuropæiske grænseværdier. Disse grænseværdier er fastlagt på baggrund af anbefalinger fra den Internationale kommission for beskyttelse mod ikke-ioniserende stråling (ICNIRP).” (3)
I fakta boksen skriver styrelsen:
”De fælleseuropæiske grænseværdier er et resultat af 50-60 års omfattende forskning på området. De fælleseuropæiske grænseværdier indeholder en forsigtighedsmargin.”
Hvori den omfattende forskning består står hen i det uvisse både i pjecen og andre steder, heller ikke hvori forsigtighedsmargenen består fremgår. Mobilstråling og Sundhedsstyrelsens vurdering Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at man ikke skal være bekymret for sit helbred, når man bruger trådløs teknologi. Det væsentlige er at sikre, at grænseværdierne bliver overholdt. Målinger viser, at den samlede stråling fra mobilantenner, mobiltelefoner, wi-fi og andet apparatur, som i dag udsender ikke-ioniserende stråling, er svag og ligger langt under grænseværdierne for, hvad der er sundhedsskadeligt. Baseret på den tilgængelige viden er der ingen grund til at tro, at introduktionen af 5G vil ændre på det. Sundhedsstyrelsen følger de anbefalinger, der er sat i regi af WHO, og følger udviklingen i tæt samarbejde med de øvrige nordiske lande. Sundhedsstyrelsen vil løbende revurdere sine anbefalinger, hvis der er behov for det.”
Bemærk, at der intet nævnes om Sundhedsstyrelsens forbehold om brugen af mobiltelefonen, bla, at den aldrig bør sættes op til øret. Af pjecens fakta boks fremgår flg.:

 • Energistyrelsen følger den sundhedsfaglige rådgivning fra Sundhedsstyrelsen, som anbefaler, at vi i Danmark anvender de fælleseuropæiske grænseværdier.
 • Uanset hvilken teknologi og type af antenneudstyr (2G, 3G, 4G, 5G osv.) teleselskaberne bruger, skal de overholde grænseværdierne.

Af det sidste punkt fremgår indirekte at målingerne bliver foretaget for hver enkelt frekvens og ikke som en samlet helhed desuagtet at den menneskelige krop jo modtager en samlet strålingsmængde. (se mere her (4) og Figur 2)

Figur 2.: Figuren fra The Lancet. Beregningen i venstre side er i potens. Dvs. at den reelle spidsbelastning fra menneskeskabt elektromagnetisk stråling i dag er 10.000.000.000.000.000 gange (et 1-tal med 16 nuller bagved) stærkere end den naturlige baggrundsstråling på samme bølgelængdeområde (estimeret af den pensionerede Karolinska-professor Olle Johansson).
https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(18)30221-3/fulltext

Ansvarsfordelingen
Om ansvarsfordelingen og herunder Energistyrelsens rolle fremgår det af pjecen at: (se også Figur 3)

 • Energistyrelsen fører tilsyn med, at grænseværdierne bliver overholdt de steder, hvor mennesker færdes og opholder sig.
 • Det er Sundhedsstyrelsens ansvar at give sundhedsfaglig rådgivning.
 • Sikkerhedsstyrelsen har ansvaret for markedsovervågning af radio udstyr, som markedsføres på det danske marked.

Dykker vi ned i Energistyrelsens hjemmeside uddybes ansvarsområdet således:Energistyrelsen: Fakta om 5G og mobilstråling ”Radioudstyr skal altid være konstrueret med udgangspunkt i menneskers sikkerhed og sundhed. Det er Energistyrelsen, der fastsætter de konkrete regler.”Det er overskriften i beskrivelsen af Energistyrelsens ansvarsområde på deres hjemmeside, når det gælder stråling og 5G. (2) Et myndighedsansvar, som egentlig blot er en garanti for at ingen har ansvar, for alle kan (og gør) henviser til hinanden!!! Fra styrelsens hjemmeside: Myndighedsansvar for hhv. Sundhedsstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Energistyrelsen “Det skal altid være sikkert og forsvarligt at benytte trådløse teknologier. Energistyrelsen har et tæt samarbejde på tværs af flere offentlige myndigheder, når det kommer til arbejdet med sundhed og sikkerhed for brugen af trådløse teknologier og udstyr. Energistyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen har forskellige ansvarsområder angående trådløs teknologi.Energistyrelsen Energistyrelsen er den ansvarlige tilsynsmyndighed i forhold til mobilstråling. Styrelsen fører løbende tilsyn med, at de grænseværdier, der gælder for stråling, overholdes, når frekvenserne bl.a. bruges til 3G, 4G og 5G. Energistyrelsen administrerer også lovgivningen for frekvenser og radioudstyr samt tildeler frekvenstilladelser til brug for telekommunikation.Sundhedsstyrelsen Det er Sundhedsstyrelsens ansvar at give sundhedsfaglig rådgivning. Sundhedsstyrelsen følger de anbefalinger, der er sat i regi af WHO, og følger udviklingen på området i tæt samarbejde med de øvrige nordiske lande. (5) Sundhedsstyrelsen rådgiver Energistyrelsen om de sundhedsmæssige aspekter, når det gælder mobilstråling.Hvis du ønsker at vide mere om de sundhedsfaglige aspekter, så kan du på Sundhedsstyrelsens hjemmeside finde flere informationer: https://www.sst.dk/da/Viden/Straaling/Straaling-i-hverdagen/Mobiltelefoni-og-traadloes-teknologi Sundhedsstyrelsen kan kontaktes på: sst@sst.dk og telefon 72 22 74 00.Sikkerhedsstyrelsen Det er Sikkerhedsstyrelsen, som har ansvaret for markedsovervågning af radioudstyr, som markedsføres i Danmark. Dette indebærer, at Sikkerhedsstyrelsen skal sikre, at radioudstyr (dvs. mobiltelefoner, mobiludstyr, wi-fi-routere m.v.) i Danmark lever op til de væsentlige krav i lovgivningen. De væsentlige krav indebærer, at radioudstyret er konstrueret således, at det sikrer beskyttelse af sundhed og sikkerhed for personer og husdyr.Sikkerhedsstyrelsen kan kontaktes på: sik@sik.dk og telefon 33732000.”

Kilder:
1) https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Tele/vores_hverdag_med_mobilstraling.pdf
2) https://ens.dk/ansvarsomraader/frekvenser/fakta-om-5g-og-mobilstraaling
3) Om ICNIRP se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/internationale-graensevaerdier-for-mikroboelgestraaling/
4) https://nejtil5g.dk/paastand-hvis-du-er-bekymret-for-5g-skal-du-ikke-gaa-ud-i-solen-solens-straaling-er-langt-farligere-end-5g/
5) Se her om sammensætningen i Sveriges ‘Videnskabelige råd om elektromagnetiske felter’ som Sundhedsstyrelsen bl.a. læner sig op ad, da de ikke selv laver forskning på området. Hovedparten af medlemmerne har tilknytning til ICNIRP og de øvrige deler mere eller mindre ICNIRP’s holdninger. Trods det er der ikke noteret nogen form for interessekonflikt.
https://nejtil5g.dk/info-materiale/eksperterne/

Folketinget vedtog den 3. dec. 2020 lovforslaget til Lov om ændring af lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester, lov om radiofrekvenser og forskellige andre love.

Energistyrelsens lovforslag har til formål at lette implementeringen af 5G-netværket i Danmark, uanset de påviste helbreds- og miljømæssige konsekvenser den pågældende forurening i form af stråling ifølge uafhængig videnskabelig forskning vil få på mennesker og dyr samt dyrenes levesteder.

Lovforslaget indeholder følgende hovedpunkter:

– Stimulering af investeringsincitamenter for virksomheder i digital infrastruktur gennem øget konkurrence og større forudsigelighed i reguleringen, så moderne kommunikationsnet og -tjenester kan udbredes i hele Danmark.
– En mere harmoniseret forvaltning af radiofrekvenser og højere grad af forudsigelighed i forhold til tildelingen af frekvenstilladelser, så incitamenter til at investere i digital infrastruktur øges.
– En stærkere forbrugerbeskyttelse, der sikrer gennemsigtighed og understøttelse af forbrugernes valgfrihed.
– Fremme af udrulning af digital infrastruktur, herunder lempeligere adgang til at etablere trådløse adgangspunkter med begrænset rækkevidde til brug for f.eks. 5G-net.

Høringssvar:
Både ‘Vi siger nej til 5G i Danmark’ og EHS-foreningen har fået udarbejdet et høringssvar.
Kilder:
https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/64026
https://nejtil5g.dk/wp-content/uploads/2020/08/200801-høringssvar.pdf
https://www.ehsf.dk/dokumenter/Hoeringssvar-mastelov-EHS-Foreningen2020.pdf

Lettere at få tilladelse til 5G forsøg

Energistyrelsen gør det lettere at få tilladelse til 5G-forsøg:
“Som noget nyt kan Energistyrelsen nu udstede en forsøgstilladelse, der koster 600 kr. om året, hvis frekvenserne ikke skal anvendes til udbud af offentlige elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester.”
“I Danmark er mobiloperatørerne allerede i gang med at teste 5G, og udrulningen forventes at tage fart fra næste år.”
“For at gøre det lettere at lave forsøg med 5G har Energistyrelsen nu ændret praksis om forsøgstilladelser til frekvenser.”
14. oktober 2019.
Artikel:
https://presse.ens.dk/news/energistyrelsen-goer-det-lettere-at-faa-tilladelse-til-5g-forsoeg-384438
Forsøgstilladelse:
https://ens.dk/ansvarsomraader/frekvenser/frekvens-tilladelser

5G handlingsplan for Danmark

5G handlingsplan for Danmark. Februar 2019.
Fra forordet:
“Med teleforliget fra maj 2018 er der bred politisk opbakning til, at vi fortsat skal være med helt i front, når det handler om at implementere ny teknologi på teleområdet – og udnytte de muligheder, som udviklingen bringer. I de kommende år vil udviklingen ikke mindst dreje sig om at få 5G-mobilteknologi bredt ud i det danske samfund. Det er forventningen, at 5G-teknologien vil byde på nye erhvervsmuligheder, vækst og arbejdspladser.”

“Det er samtidigt vigtigt, at vi beskytter samfundets kritiske infrastruktur ordentligt. Det varetages af Center for Cybersikkerhed, der sammen med telebranchen har udarbejdet Cyber- og Informationssikkerhedsstrategi for telesektoren. 5G-handlingsplanen har et andet fokus, nemlig på at skabe
gode rammevilkår for udrulning og anvendelse af 5G-teknologi, men under skyldig hensyntagen til informationssikkerheden.”


Fra min stol skal der lyde en stor tak til de mange
interessenter, som gennem deltagelsen i Telebrancheforum har bidraget til den nationale 5G-handlingsplan. Jeg ser frem til det videre
samarbejde om at opfylde målsætningen.


Lars Chr. Lilleholt (V) Energi-, forsynings- og klimaminister
https://efkm.dk/media/12544/5g-handlingsplan_for_danmark.pdf

Danmarks radio

5G-plan: TDC og DR skal eksperimentere med ‘network slicing’ – der skal findes en løsning på netneutralitets-principperne.
https://www.computerworld.dk/art/246481/5g-plan-tdc-og-dr-skal-eksperimentere-med-network-slicing-der-skal-findes-en-loesning-paa-netneutralitets-principperne

Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg

Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg stillede den 15. marts 2019 spørgsmål til sundhedsministeren om forsigtighedsprincippet og beskyttelse af befolkningen mod radiofrekvent stråling.
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 15. marts 2019 stillet følgende spørgsmål nr. 688 (Alm. del) til sundhedsministeren Ellen Trane Nørby, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peder Hvelplund (EL) og Julius Graakjær Grantzau (ALT). Spørgsmål nr. 688: ”Vil ministeren redegøre for, hvordan Danmark har reageret på EU’s Miljøagenturs henstilling til de enkelte medlemslande om at følge forsigtighedsprincippet og beskytte befolkningen mod radiofrekvent stråling, især svage grupper som børn, gravide kvinder, syge og ældre?

Sundhedsstyrelsen er i øvrigt bekendt med, at Europarådet i sin resolution 1815 fra 2011 ligeledes har opfordret til, at medlemsstaterne indfører en række restriktioner, herunder også på området radiofrekvente elektromagnetiske felter. Sundhedsstyrelsen bemærker, at Europarådets resolutioner ikke er bindende for medlemslandene, og at der ikke i EU-regi er indført sådanne restriktioner.

Hele svaret findes her:
https://www.ft.dk/samling/20181/almdel/suu/spm/688/svar/1572266/2041892/index.htm

Sundhedsudvalget

Sundhedsudvalget 2010/11 – Elektromagnetiske felter og stråler.
Spørgsmål der stilles her:
“Når de forskellige studiers forskellige resultater relateres til debatten om befolkningernes sundhed og velværegår den videnskabelige uenighed på:
Om vægten i bedømmelsen skal lægges på de positive eller negative resultater?
Om kriteriet for eksperimentelbeviselighed er ufravigeligt(at forsøg kan eftergøres med samme resultat hver gang, samt at forskellige studiers resultater skal være konsistente)?
Om ”Forsigtighedsprincippet” har forrang?
..og i særdeleshed, da der ikke er foretaget studier af langtidseffekter endnu! – og slet ikke med hensyn til børn.
Skal de senere års tilfælde med ”early warnings –late lessons” inddrages (f.eks. kontraststoffer, asbest, bly i benzin etc.)?
Hvordan man i øvrigt agerer på andre områder med mistanker om skadelige virkninger på miljøer eller befolkninger?
https://www.ft.dk/samling/20101/almdel/suu/bilag/346/1011951.pdf

Klimaministeriet

Vildledning. Ingen ved om der er grund til at bekymre sig over 5G. Klimaminister vildledte borgerne: Sundhedsstyrelsen havde ikke sundhedsvurderet 5G. Teleområdets minister Lars Christian Lilleholt henviser bekymrede borgere til Sundhedsstyrelsen, selv om myndigheden i månedsvis har ventet forgæves på viden om 5G og stadig mangler at vide meget. Kroniken.dk den 25. april 2019.
https://kronikken.dk/politik/klimaminister-vildledte-borgerne-sundhedsstyrelsen-havde-ikke-sundhedsvurderet-5g/

Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen havde i næsten tre måneder rykket Energistyrelsen vedholdende for manglende viden om 5G. Uden nødvendige oplysninger kunne Sundhedsstyrelsen ikke vurdere, om der var bekymring for borgernes helbredssikkerhed, fremgår det af skrivelser, Tabt Tråd fik aktindsigt i 22. marts i år.

 • 13. marts holdt de to styrelser møde uden referat. Der blev fremstillet et såkaldt notepapir, som aftalte nogle handlinger i fremtiden.
 • Det fremgår ikke af de mange udleverede akter, at Sundhedsstyrelsen på noget tidspunkt fik den viden, som Sundhedsstyrelsen forlangte af Energistyrelsen.
 • Alligevel blev Tabt Tråd fortalt, at Sundhedsstyrelsens vurdering var klar nok: Man var ikke længere bekymret over 5G.
 • To dage senere  – 28. marts – blev det offentliggjort på styrelsens hjemmeside – flere dage før Tabt Tråd offentliggjorde sin afsløring 6. april.

https://tabttraad.home.blog/2019/11/22/sundhedsstyrelsen-godkendte-pludselig-5g-samme-dag-tabt-traad-ringede-i-marts/

Mere om Sundhedsstyrelsen se her.


Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.