Frankrig: Mobiltelefoner forbudt i offentlige rum i Seine-Port

Illustration: Fra Wikimedia Commons

De 1.800 indbyggere i Seine-Port (Seine-et-Marne) og de besøgende skal nu begrænse deres brug af mobiltelefoner på gaden, i butikker, uden for skoler, i parker og mens de går på fortovet. Ved en afstemning den 3. februar 2024 var der flertal på 54% af de afgivne stemmer for at brugen af smartphones på gaden skulle begrænses.

Sundhedsmyndighederne påpeger regelmæssigt de skadelige virkninger af overdreven skærmtid, især for små børn, men det er første gang i Frankrig at en lokal myndighed har taget skridt til en sådan foranstaltning.

“Vi står over for en potentiel uddannelses- og sundhedskatastrofe for børn.”

Det udtalte premierminister Gabriel Attal den 30. januar, som var en gentagelse af præsident Emmanuel Macron, der få dage tidligere havde annonceret sit ønske om at genvinde “kontrollen over vores skærme” for at begrænse de negative virkninger på de yngste børns udvikling og trivsel.

“10-14-årige bruger i gennemsnit otte og en halv time om dagen på en skærm, hvilket er helt svimlende – det er mere, end de sover!”

beklager Vincent Paul-Petit, borgmesteren (LR) i Seine-Por.

Incitamenter frem for bøder
Loven tillader ikke sanktioner i tilfælde af manglende overholdelse, men borgmesteren fortæller, at han “har tillid til sine vælgeres gode vilje”, selv om folkeafstemningen kun mobiliserede 20% af befolkningen.

Ved hjælp af klistermærker og plakater vil byrådet opfordre folk til at lade deres mobiltelefoner blive i lommen. Til gengæld har kommunen forpligtet sig til at skabe et sportsområde og en filmklub for børn og unge. Det vil også tilbyde en “nine-key phone” til de kommende gymnasieelever, hvis forældrene forpligter sig til ikke at købe en smartphone til dem, før de starter i gymnasiet.

Også hjemme
I et charter udarbejdet af Vincent Paul-Petit på en konference i oktober 2023 om risikoen ved skærme for de meget unge, blev forældre opfordret til at forbyde alle skærme (tv, computer, spillekonsol osv.) om morgenen, ved middagsbordet, om aftenen før de går i seng og i soveværelset.

Det er anbefalinger der ligger tæt op ad mange eksperter. I Frankrig mener Haut Conseil de la Santé Publique, en førende myndighed på området, at “før treårsalderen bør skærme undgås, medmindre betingelserne for forældrenes interaktion er opfyldt”.

Det skriver bl.a. Jumelages & Partenariats den 7. febr. 2024:
https://jumelages-partenariats.com/en/actualites.php?n=20926

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.