Derfor skal der være mobil forbud i skolerne

Effekterne efter 1 års forbud mod mobiltelefoner i de franske skoler:

  • Elevernes eksamenskarakter er steget.
  • Øget opmærksomhed og koncentration.
  • Læringsuligheden blandt eleverne er faldet.
  • Cybermobning er faldet.

I september 2018 forbød den franske regering brugen af mobiltelefoner i skolerne. (1)

Herefter måtte børn ikke bruge deres mobiltelefoner inde på skolens område (eller ved skolebaserede aktiviteter uden for skolen såsom sportsbegivenheder eller dagsture), og de kan heller ikke oprette forbindelse via nogen enhed til internettet. Der kan være pædagogiske undtagelser for børn med særlige behov.

Den enkelte skole bestemmer, hvordan forbuddet skal kontrolleres, for børn i école maternelle (førskole), école élémentaire (svarende til ungdomsskolen, op til 10 år) og collège, op til 15 år (niende klasse). På Lycée, som en teenager går i de sidste 3 år af gymnasiet, laver de enkelte institutioner deres egne regler for telefonbrug.

Forskning viser, at reduceret skærmtid forbedrer eksamensresultaterne

Tilhængere af forbuddet henviser til forskning foretaget af London School of Economics, der viser, at begrænset telefonbrug i skolerne direkte korrelerer med forbedret eksamen, bl.a. på grund af stigning i koncentrationen. Den samme undersøgelse rapporterede også, at “begrænsning af mobiltelefonbrug kan være en billig politik for at reducere uddannelsesmæssige uligheder. Tilhængere peger også på, at reduceret skærmtid reducerer den (undertiden negative) påvirkningen fra sociale medier, som kan føre til mobning. Det hjælper også med at reducere telefontyveri, hvilket kan være et problem på nogle skoler.

Succes afhænger af en god håndhævelse

Det sværeste aspekt af loven er håndhævelsen. Før det franske regeringsforbud anslog Le Figaro, at 30-40% af alle skolesanktioner involverede mobiltelefonbrug i klassen, hvorfor håndhævelsen af loven skal være effektiv.

Sanktioner
Hvis læreren ser en telefon blive brugt eller hører den ringe i klassen konfiskeres telefonen typisk indtil slutningen af dagen – nogle gange hele ugen – og skal hentes på lederens kontor. De franske skolebørn er nu vænnet til at sikre, at deres telefoner er slukket, inden de går i skole om morgenen.

Nogle børn drister sig til at bruge deres telefoner på legepladsen, hvor der er mindre opsyn eller på toiletterne. I Frankrig er det tilsynsmyndighederne og ikke lærerne, der har ansvaret for at passe børn på legepladserne eller ved frokostaktiviteter – de fleste franske skolefrokostpauser er to timer lange, så det kan i praksis være svært at overvåge et sådant forbud i hele perioden.

Mange franske nyhedsmedier og organisationer har været skeptiske over for, hvor meget forandring der i virkeligheden er sket siden forbuddet, da de fleste franske skoler alligevel forbød brugen af telefoner. Siden 2010 har brugen af telefoner i undervisningen været forbudt; den nye lov udvidede forbuddet til at omfatte skolelokaler og udvidet undervisningstid.

Et forbud vil også virke i andre lande

Statistikker over besiddelse af telefoner synes sammenlignelige på tværs af de fleste udviklede lande – mere end 90 % af franske børn mellem 12 og 17 år har deres egen mobiltelefon, hvilket er nogenlunde det samme i Storbritannien og USA.

Undersøgelser af britiske forældre rapportere ofte om et ønske om lignende forbud i britiske skoler, så der ser ud til at være en langsom opbakning. (4) Andre lande (og her nævnes i artiklen Danmark (5)) overvejer et forbud. Staten Victoria i Australien har netop indført et forbud ved det kommende skoleår (sommer 2019) (6).

I USA er situationen anderledes. På grund af ​​skoleskyderier har forældre en tendens til at ønske det omvendte – muligheden for at kontakte deres børn mere. New York Times rapporterede, at dette var en af ​​grundene til, at et skolemobiltelefonforbud i New York blev omstødt i 2015.

For andre handler spørgsmålet også om, hvor langt staten griber ind i beslutninger, der involverer den daglige ledelse af børn. I øjeblikket er det i Storbritannien og USA op til hver enkelt skole (og forældre) at fastsætte deres egne regler, mens den franske regering ser sin rolle som mere involveret. På tidspunktet for forbuddet citerede CNN den franske undervisningsminister, (7) der talte om statens rolle i at beskytte børn mod for meget mobiltelefonbrug,

Vi ved i dag, at der er et fænomen med skærmafhængighed, et fænomenet med dårlig brug af mobilteler… Vores primære rolle er at beskytte børn og unge. Det er en grundlæggende rolle ved uddannelse, og denne lov tillader det.
Jean-Michel Blanquer

Imidlertid rapporterede The Guardian, (8) at over 1.000 amerikanske skoler har udrullet brugen af ​​Yondr til at kontrollere brugen telefoner i det kommende skoleår 2019/2020. Teenagere må beholde telefoner på sig, men skal lægge dem i poser, som magnetisk låser sig selv. Sidst på dagen sætter de magnetposen op mod de magnetiske oplåsningsstationer, som er placeret rundt om skolen. Teenagerne har dog hurtigt fundet måder at låse telefonerne op på. Forsøget i San Francisco fungerede dog godt med hensyn til at forbedre koncentrationen samt afholde børn fra at bruge deres telefoner for meget i løbet af dagen.

Kilder:

1) https://www.forbes.com/sites/alexledsom/2019/08/30/the-mobile-phone-ban-in-french-schools-one-year-on-would-it-work-elsewhere/
2) https://www.cnbc.com/2019/01/18/research-shows-that-cell-phones-distract-students–so-france-banned-them-in-school–.html
3) https://www.independent.co.uk/news/education/education-news/france-mobile-phone-ban-school-french-government-students-a8521961.html
4) https://www.bbc.com/news/uk-politics-47095053
5)
a) Er mobiltelefoner en unødig stressfaktor og forstyrrelse i undervisningen, eller skal vi vænne vores skolebørn til at kunne bruge – og kunne modstå – mobilen i klassen? https://digitaldannelse.org/vidensbase/mobilfri-skole/
b) Hovedparten af skolerne har indført en mobilpolitik, viser en stikprøve. Mange indsamler endda elevernes telefoner:
https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10928433/mange-skoler-indfoerer-forbud-mod-mobiltelefoner/
c) Stor undersøgelse: Strikse mobilregler giver forbedret samvær:
https://skolemonitor.dk/nyheder/art6952510/Strikse-mobilregler-giver-forbedret-samv%C3%A6r
d) Mobilforbud griber om sig på danske skoler – og det virker:
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-01-05-mobilforbud-griber-om-sig-paa-danske-skoler-og-det-virker
6) https://theconversation.com/banning-mobile-phones-in-schools-beneficial-or-risky-heres-what-the-evidence-says-119456
7) https://edition.cnn.com/2018/07/31/europe/france-smartphones-school-ban-intl/index.html
8) https://www.theguardian.com/education/2019/aug/27/highschoolers-phones-yondr-distraction

Se mere her:


Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.