Stråling fra mobiltelefonen er skadelig, men få ønsker at tro det

Foto: Miwok, Wikimedia Commons

I mere end et årti har Joel Moskowitz, forsker ved School of Public Health ved UC Berkeley og direktør for Berkeleys Center for Family and Community Health, været på jagt efter at dokumentere, at stråling fra mobiltelefoner er usikker. Men, siger han, de fleste mennesker ønsker ikke at høre det.

“Folk er afhængige af deres smartphones,” siger Moskowitz. “Vi bruger dem til alt nu, og på mange måder har vi brug for dem til at fungere i vores daglige liv. Jeg tror, at tanken om, at de potentielt skader vores helbred, er for meget for nogle mennesker.”

Siden mobiltelefonen kom på markedet i 1983, er de gået fra at være klodsede enheder med dårlig modtagelse til nutidens slanke, multifunktionssmartphones. Og selvom mobiltelefoner nu bruges af næsten alle amerikanske voksne, tyder væsentlig forskning på, at langvarig brug udgør en sundhedsrisiko i forhold til den stråling, de udsender.

“Mobiltelefoner, mobilmaster og andre trådløse enheder er reguleret af de fleste regeringer,” fortæller Moskowitz. “Vores regering stoppede imidlertid med at finansiere forskning i sundhedsvirkningerne af radiofrekvent stråling i 1990’erne.”

Siden da, fortsætter han, har forskning vist betydelige negative biologiske og sundhedsmæssige effekter – herunder hjernekræft – forbundet med brugen af mobiltelefoner og andre trådløse enheder. Og nu, fortæller han, med den femte generation af cellulær teknologi, kendt som 5G, er der en endnu større grund til bekymring.

Anne Brice fra Berkeley News talte i 2021 med Moskowitz om sundhedsrisikoen ved strålingen fra mobiltelefoner, hvorfor emnet er så kontroversielt, og hvad vi kan forvente med udrulningen af 5G.

Interviewet med Berkeley Nyheder

Anne Brice: Jeg synes, vi skal starte med at tage fat på, hvor kontroversiel denne forskning er. Nogle forskere har udtalt, at disse resultater er uden grundlag, og at der ikke er nok dokumentation for, at stråling fra mobiltelefoner er skadelig for vores helbred. Hvordan forholder De Dem til det?

Joel Moskowitz: Først og fremmest kan kun få forskere i dette land tale indsigtsfuldt om sundhedseffekterne ved trådløs teknologi. Så jeg er ikke overrasket over, at folk er skeptiske, men det betyder ikke, at resultaterne ikke er gyldige.

En stor grund til, at der ikke er mere forskning om sundhedsrisikoen ved eksponering for radiofrekvent stråling, er fordi den amerikanske regering stoppede med at finansiere denne forskning i 1990’erne, med undtagelse af en gnaverundersøgelse til 30 millioner dollars, der blev offentliggjort i 2018 af National Institute of Environmental Health Sciences ‘National Toxicology Program, som fandt “klare beviser” for kræftfremkaldende virkning fra mobiltelefonstråling.

I 1996 vedtog Federal Communications Commission, eller FCC, retningslinjer for eksponering, der begrænsede intensiteten af eksponering for radiofrekvent stråling. Disse retningslinjer blev designet til at forhindre betydelig opvarmning af væv fra kortvarig eksponering for radiofrekvent stråling, ikke for at beskytte os mod effekterne af langvarig eksponering for lave niveauer af moduleret eller pulserende radiofrekvensstråling, som produceres af mobiltelefoner, trådløse telefoner og andre trådløse enheder, herunder Wi-Fi. Alligevel finder overvægten af forskning, der er offentliggjort siden 1990, negative biologiske og sundhedsmæssige virkninger af langvarig eksponering for radiofrekvensstråling, herunder DNA-skader.

Mere end 250 forskere, der har offentliggjort over 2.000 forskningsdokumenter og notater i faglige tidsskrifter om de biologiske og sundhedsmæssige virkninger af ikke-ioniserende elektromagnetiske felter produceret af trådløse enheder, herunder mobiltelefoner, har underskrevet International EMF Scientist Appeal, der opfordrer til sundhedsadvarsler og stærkere eksponeringsgrænser. Så der er mange forskere, der er enige om, at denne stråling er skadelig for vores helbred.

Anne Brice: Jeg hørte dig først tale om sundhedsrisikoen ved mobiltelefonstråling på Berkeley i 2019, men du har gennemført denne forskning siden 2009. Hvad fik dig til at forfølge denne forskning?

Joel Moskowitz: Jeg kom faktisk ind på dette område ved et uheld. I løbet af de sidste 40 år har størstedelen af min forskning været fokuseret på forebyggelse af tobaksrelaterede sygdomme. Jeg blev først interesseret i mobiltelefonstråling i 2008, da Dr. Seung-Kwon Myung, en lægeforsker med National Cancer Center of South Korea, kom til at tilbringe et år på Center for Family and Community Health. Han var involveret i vores rygestopprojekter, og vi arbejdede sammen med ham og hans kolleger på to reviews af litteraturen, hvoraf den ene omhandlede tumorrisikoen ved brug af mobiltelefoner.

På det tidspunkt var jeg skeptisk over for, at mobiltelefonstråling kunne være skadelig. Men da jeg var i tvivl om, hvorvidt mobiltelefonstråling kunne forårsage kræft, fordybede jeg mig i litteraturen om de biologiske effekter af mikrobølgestråling med lav intensitet, der udsendes af mobiltelefoner og andre trådløse enheder.

Efter at have læst mange dyretoksikologiske undersøgelser, der viste, at denne stråling kunne øge oxidativt stress – frie radikaler, stressproteiner og DNA-skader – blev jeg mere og mere overbevist om, at det, vi observerede i vores review af humane undersøgelser, faktisk var en reel risiko.

Anne Brice: Mens Myung og hans kolleger besøgte Center for Family and Community Health, gennemgik du case-control-undersøgelser, der undersøgte sammenhængen mellem mobiltelefonbrug og tumorrisiko. Hvad fandt du?

Joel Moskowitz: Vores review fra 2009, offentliggjort i Journal of Clinical Oncology, viste, at tung mobiltelefonbrug var forbundet med en øget forekomst af hjernekræft, især i undersøgelser, der brugte metoder af højere kvalitet og undersøgelser, der ikke havde nogen finansiering fra teleindustrien.

Sidste år opdaterede vi vores review, offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health, baseret på en metaanalyse af 46 case-control-undersøgelser – dobbelt så mange undersøgelser som vi brugte til vores 2009-gennemgang – og opnåede lignende resultater. Vores vigtigste konklusion fra den aktuelle gennemgang er, at ca. 1.000 timers mobiltelefonbrug i ens levetid, eller ca. 17 minutter om dagen over en 10-årig periode, er forbundet med en statistisk signifikant stigning i hjernekræft på 60%.

Anne Brice: Hvorfor stoppede regeringen med at finansiere denne form for forskning?

Joel Moskowitz: Teleindustrien har næsten fuldstændig kontrol over FCC, ifølge Captured Agency, en monografi skrevet af journalisten Norm Alster under hans 2014-15-stipendium ved Harvard University’s Center for Ethics. Der er en svingdør mellem medlemskabet af FCC og højtstående personer inden for teleindustrien, der har stået på i et par årtier nu.

Industrien bruger omkring 100 millioner dollars om året på at lobbyere kongressen. CTIA, som er den største telekommunikationslobby, bruger 12,5 millioner dollars om året på 70 lobbyister. Ifølge en af deres talspersoner mødes lobbyister omkring 500 gange om året med FCC for at lobbyere om forskellige spørgsmål. Industrien bruger som helhed 132 millioner dollars om året på lobbyvirksomhed og giver 18 millioner dollars i politiske bidrag til medlemmer af kongressen og andre på føderalt niveau.

Anne Brice: Teleindustriens indflydelse på FCC, som du beskriver, minder mig om tobaksindustrien og den reklamekraft, den havde til at bagatellisere risikoen ved at ryge cigaretter.

Joel Moskowitz: Ja, der er stærke paralleller mellem det, teleindustrien har foretaget sig, og det, tobaksindustrien har gjort, med hensyn til markedsføring og kontrol med budskaber til offentligheden. I 1940’erne hyrede tobaksvirksomheder læger og tandlæger til at godkende deres produkter for at reducere folkesundhedens bekymringer om rygerisici. CTIA bruger i øjeblikket en atomfysiker fra den akademiske verden til at forsikre politikerne om, at mikrobølgestråling er sikker. Teleindustrien bruger ikke kun tobaksindustriens drejebog, den er mere økonomisk og politisk magtfuld, end Big Tobacco nogensinde var. I år vil teleindustrien bruge over 18 milliarder dollars på at reklamere for mobilteknologi over hele verden.

Anne Brice: Du nævnte, at mobiltelefoner og andre trådløse enheder bruger moduleret eller pulserende radiofrekvent stråling. Kan du forklare, hvordan mobiltelefoner og andre trådløse enheder fungerer, og hvordan den stråling, de udsender, adskiller sig fra strålingen fra andre husholdningsapparater, som f.eks. en mikrobølgeovn?

Joel Moskowitz: Dybest set, når du foretager et opkald, har du en radio og en sender. Den sender et signal til nærmeste mobilmast. Hver mobilmast har så at sige en geografisk celle, hvor den kan kommunikere med mobiltelefoner inden for det geografiske område eller rum.

Derefter kommunikerer mobilmasten med en koblingsstation, som derefter søger efter, hvem du prøver at ringe til, herefter forbinder den via et kobberkabel eller fiberoptik eller som i mange tilfælde en trådløs forbindelse gennem mikrobølgestråling med det trådløse adgangspunkt. Derefter kommunikerer adgangspunktet enten direkte gennem kobbertråde gennem en fastnetforbindelse, eller hvis du ringer til en anden mobiltelefon, sender den et signal til en mobilmast i modtagerens område og så videre.

Forskellen afhænger af den slags mikrobølgestråling, som hver enhed udsender. Med hensyn til mobiltelefoner og Wi-Fi og Bluetooth er der en komponent til informationsindsamling. Strålerne moduleres og pulseres på en helt anden måde end ved din mikrobølgeovn.

Anne Brice: Hvad er specifikt nogle af de sundhedsmæssige virkninger forbundet med langvarig eksponering for lavt niveau moduleret radiofrekvensstråling udsendt fra trådløse enheder?

Joel Moskowitz: Mange biologer og elektromagnetiske feltforskere mener, at moduleringen af trådløse enheder gør energien mere biologisk aktiv, hvilket forstyrrer vores cellulære mekanismer, åbner for eksempel calciumkanaler og tillader calcium at strømme ind i cellen og ind i mitokondrierne i cellen, forstyrrer vores naturlige cellulære processer og fører til dannelse af stressproteiner og frie radikaler og, muligvis DNA-skade. Og i andre tilfælde kan det føre til celledød.

I 2001, baseret på biologisk og human epidemiologisk forskning, blev lavfrekvente felter klassificeret som “muligvis kræftfremkaldende” af Det Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC) i Verdenssundhedsorganisationen. I 2011 klassificerede IARC radiofrekvent stråling som “muligvis kræftfremkaldende for mennesker” baseret på undersøgelser af mobiltelefonstråling og hjernetumorrisiko hos mennesker. I øjeblikket har vi betydeligt mere dokumentation, der berettiger til en stærkere klassificering.

Senest blev der den 1. marts 2021 udgivet en rapport af den tidligere direktør for National Center for Environmental Health ved Centers for Disease Control and Prevention, som konkluderede, at der er en “høj sandsynlighed” for, at radiofrekvent stråling udsendt af mobiltelefoner forårsager gliomer og akustiske neuromer, to typer hjernetumorer.

Anne Brice: Lad os tale om den femte generation af mobiltelefonteknologi, kendt som 5G, som allerede er tilgængelig i begrænsede områder i hele USA. Hvad betyder det for mobiltelefonbrugere, og hvilke ændringer vil der følge med det?

Joel Moskowitz: For første gang vil denne teknologi ud over mikrobølger anvende millimeterbølger, som har en meget højere frekvens end de mikrobølger, der bruges af 3G og 4G. Millimeterbølger kan ikke bevæge særlig langt, da de bliver blokeret af tåge eller regn, træer og byggematerialer, så industrien vurderer, at det vil have brug for 800.000 nye celleantennesteder.

Hvert af disse websteder kan have celleantenner fra forskellige mobiltelefonudbydere, og hver af disse antenner kan have mikroarrays bestående af snesevis eller endda måske hundredvis af små antenner. I de næste par år vil vi i USA se implementeret omkring 2,5 gange flere antennesteder end der er i brug for nærværende, medmindre de trådløse sikkerhedsforkæmpere og deres repræsentanter i kongressen eller retssystemet før sat en stopper for dette.

Anne Brice: Hvordan adskiller millimeterbølger sig fra mikrobølger, hvad angår den måde de påvirker vores kroppe og miljøet?

Joel Moskowitz: Millimeterbølgestråling absorberes stort set i huden, svedkirtlerne, de perifere nerver, øjnene og testiklerne, baseret på den forskning, der er udført med millimeterbølger. Desuden kan denne stråling forårsage overfølsomhed og biokemiske ændringer i immun- og kredsløbssystemerne – hjertet, leveren, nyrerne og hjernen.

Millimeterbølger kan også skade insekter og fremme væksten af lægemiddelresistente patogener, så det vil sandsynligvis have nogle udbredte miljøvirkninger for mikromiljøerne omkring disse celleantennesteder.

Anne Brice: Hvad er det for nogle handlinger, som hver enkelt af os kan gøre for at reducere risikoen for skader ved stråling fra mobiltelefoner og andre trådløse enheder?

Joel Moskowitz: For det første skal du minimere din brug af mobiltelefoner eller trådløse telefoner – brug en fastnet, når det er muligt. Hvis du bruger en mobiltelefon, skal du slå Wi-Fi og Bluetooth fra, når du ikke bruger dem. Men når du er i nærheden af en Wi-Fi-router, ville du være bedre stillet ved at bruge din mobiltelefon på Wi-Fi og slukke for cellulære, fordi det sandsynligvis vil resultere i mindre strålingseksponering end ved at bruge mobilnetværket.

For det andet er afstanden din ven. Ved at holde din mobiltelefon 10 tommer (ca. 25 cm) væk fra din krop sammenlignet med en tiendedel af en tomme resulterer i en reduktion på 10.000 gange i eksponering. Så hold din telefon væk fra dit hoved og krop. Opbevar din telefon i en pung eller en rygsæk. Hvis du skal lægge den i lommen, skal du sætte den i flytilstand. Send sms, brug kablede hovedtelefoner eller telefonens højttaler ved opkald. Sov ikke med den ved siden af dit hoved – sluk den eller læg den i et andet rum.

For det tredje skal du kun bruge din telefon, når signalet er kraftigt. Mobiltelefoner er programmeret til at øge strålingen, når signalet er dårligt, det vil sige, når en eller to søjler vises på din telefon. Brug f.eks. ikke din telefon i en elevator eller i en bil, da metalkonstruktioner forstyrrer signalet.

Jeg opfordrer også folk til at lære mere om de mere end 150 lokale grupper, der er tilknyttet Americans for Responsible Technology, som arbejder på at uddanne politikere og opfordre dem til at vedtage celletårnregler og eksponeringsgrænser, der fuldt ud beskytter os og miljøet mod skader forårsaget af trådløs stråling.

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.