Skærmtid for babyer: Risikabelt ved enhver dosis?

En japansk undersøgelse har dokumenteret, at jo mere tid pr. dag en 1-årige bruger foran en skærm, desto dårligere bliver deres udviklingspræstationer ved standard evalueringerne, når de kommer i 2 – 4 års alderen. Forsinkelser i tilegnelse af kommunikations- og problemløsningsevner var de mest udbredte og varige effekter.

Gennemgangen her er skrevet af Angelo DePalma, Ph.D., videnskabsreporter/redaktør for The Defender. (30. aug. 2023).

Foto: Jelleke Vanooteghem, Unsplash.

Forskningsrapporten

Etårige, der bruger mere skærmtid, har en større risiko for forsinkelser i deres udvikling i 2 og 4 års alderen – og jo mere skærmtid, des mere alvorlige og længerevarende er underskuddet, ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i JAMA Pediatrics i august 2023.

De mest udtalte virkninger var forsinkelser i kommunikation og problemløsning. Andre mål for børns udvikling haltede bagud ved den toårige opfølgning, men forsvandt ved de 4 år.

Forskerne citerede imidlertid en undersøgelse fra 2020, der også forbandt høj brug af devices med kommunikationsunderskud – men omvendt fandt at “skærmbrug af bedre kvalitet”, der involverer læringsindhold, var forbundet med en “styrkelse af børns sprogfærdigheder.”

Forældre og babyer, der ser indhold sammen, og starter senere med at bruge skærme, syntes også at være gavnligt, ifølge 2020-undersøgelsen.

Forskerholdet på flere universiteter bag JAMA Pediatrics-undersøgelsen, ledet af førsteforfatter Ippei Takahashi ved Graduate School of Medicine, Tohoku University i Sendai, Japan, definerede skærmtid som antallet af timer pr. dag, som en 1-årig brugte på at se fjernsyn, spille videospil samt bruge mobiltelefoner, tablets eller andre elektroniske enheder.

Undersøgelsens design

Mellem juli 2013 og marts 2017 rekrutterede Tohoku Medical Megabank Project Birth and Three-Generation Cohort Study 7.097 mor-barn-par på 50 obstetriske klinikker og hospitaler i præfekturerne Miyagi og Iwate i Japan. Tooghalvtreds procent af forsøgspersonerne var drenge.

Forskerne grupperede forsøgspersonerne efter en af fire eksponeringskategorier for skærmtiden: mindre end en time om dagen (48,5% af forsøgspersonerne), mellem en og to timer (29,5%), mellem to og fire timer (17,9%) og fire timer eller mere (4,1%).

De fire eksponeringsgrupper blev matchet for køn, moderens alder og uddannelse, antal søskende, husstandsindkomst og demografi, samt om moderen havde oplevet fødselsdepression.

Forskere anvendte den japanske version af Ages &; Stages Questionnaires (3. udgave) til at evaluere fem udviklingsområder: kommunikation, grov- og finmotorik, problemløsning og socialisering.

Scoring i hvert område varierede fra 0-60 point, med udviklingsforsinkelse defineret som en score, der var mindre end to standardafvigelser under den gennemsnitlige score. Denne høje tærskel betyder, at en værdi for at blive talt skulle være lavere end 95% af alle andre resultater.

Hvad fandt forskerne

Forskerne fandt generelt, at jo mere skærmeksponering i en alder af 1 år, jo større var det senere underskud og jo længere forsatte det.

Imidlertid blev ikke alle foranstaltninger negativt påvirket, og ikke alle underskud i alderen 2 var tydelige ved 4 år.

Tabel 1 opsummerer Takahashis resultater.

Med henblik på analysen blev værdierne fra de tre grupper med den højeste eksponering sammenlignet med resultatet for spædbørn med den laveste eksponering og udtrykt som en procentdel over dette tal.

For eksempel i tabellen ovenfor er værdien for “kommunikationsfærdigheder” i år 2 for 1- til 2-timers gruppen 61% højere end tallet for gruppen <1 time. Det betyder, at sammenlignet med gruppen med den laveste eksponering opfyldte 61% flere børn i den næstlaveste eksponeringsgruppe ikke en udviklingsmilepæl.

Det mest bemærkelsesværdige underskud opstod for kommunikationsfærdigheder, som var tydelige i alle grupper på toårspunktet og fortsatte ved fireårsmærket for de to mest eksponerede grupper.

Problemløsningsunderskud blev også observeret for børn med højere eksponering, men aftog over tid. Den sociale udvikling faldt efter to år for den mest udsatte gruppe, men forsvandt i 4-årsalderen.

Hovedkonklusionen er, at skærmtid påvirker nogle områder af udviklingen i barndommen, men ikke andre, og at ikke alle associationer er vedvarende.

For eksempel fandt Takahashi, at de højeste skærmeksponeringstider var forbundet med underskud i finmotoriske og sociale færdigheder i en alder af 2, men ikke i en alder af 4. Han foreslog, at disse underskud i sig selv kan være grunden til, at børn brugte mere tid foran skærme og ikke omvendt.

Retningslinjer ved brug af enheder

I 2016 udstedte American Academy of Pediatrics (AAP) retningslinjer for brug af enheder til læger, familier og medievirksomheder.

AAP anbefalede læger at indlede en samtale med familier om brugen af enheder tidligt, hjælpe dem med at udvikle en plan for brug af medier, informere dem om den tidlige hjerneudvikling samt fordelene ved praktisk, ustruktureret og social leg og modvirke enhver enhedseksponering for børn der er yngre end 18 måneder.

For forældre, der er interesserede i at introducere 18- til 24 måneder gamle til digitale medier, opfordrede lægegruppen dem til at vælge programmering af høj kvalitet og personligt føre tilsyn med brugen af det, samt rådgive om, “at lade børn bruge medier alene bør undgås.”

Ældre børn er OK med op til en times programmering af høj kvalitet om dagen, men skærme bør undgås under måltider og lige før sengetid. Forældre bør forbyde hurtige programmer, apps med mange distraherende tegn eller lyde samt alt voldeligt indhold.

AAP advarede også forældre om at undgå at bruge enheder som babysittere:

“Selvom der er periodiske tidspunkter (f.eks. medicinske procedurer, flyrejser), hvor medier kan være nyttige som en beroligende strategi, er der bekymring for, at brug af medier som strategi til at berolige kan føre til problemer med grænsesætning eller børns manglende evne til at udvikle deres egen følelsesregulering.”

Derudover opfordrede de medieudviklerne til at:

  • Designe programmering egnet til børns udvikling.
  • Fremme interaktion mellem forældre og børn samt færdigheder i den virkelige verden.
  • Fjern kommercielle og “usunde” meddelelser.
  • Oprette programmer, der ikke automatisk går videre til næste episode eller enhed.
  • Stop med at lave apps til børn under 18 måneder, indtil der er dokumentation for at det er en fordel.

På trods af en udbredt brug af enheder blandt små børn har meget lidt forskning adresseret, hvordan skærmtid kan påvirke et barns udvikling, ifølge Takahashi.

De fleste undersøgelser fokuserer på et begrænset antal udviklingsmæssige milepæle eller forbandt ikke direkte skærmeksponering på et bestemt tidspunkt med en effekt på et andet tidspunkt.

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.