Rejsebranchens godkendelse af ansigtsgenkendelse vokser stødt og roligt

De rejsende vil sandsynligvis være blandt de første til at opleve den verdensomspændende kommercielle udbredelse af ansigtsgenkendelse med en jævn strøm af nye adoptioner i bl.a. lufthavne, på krydstogtskibe og i forlystelsesparker til trods for en vedvarende bekymringer om privatlivets fred og sikkerheden.

Artiklen her bygger på en artikel fra biometricupdate.com og fra New York Times.

Ansigtsgenkendelse i alverdens lufthavne

En artikel i New York Times fremhæver de ansigtsgenkendelsessystemer, der bruges i Miami Lufthavn, på Carnival krydstogtskibe og i forlystelsesparkerne på Dubais Yas Island. I Miami International matcher kameraer ved de 12 gates, som betjener internationale flyvninger, f.eks. passagerernes ansigter med de pasfotos, der er registreret hos flyselskaberne, dermed kan passagererne ved disse gates kan stige om bord uden at vise fysiske pas eller boardingkort.  SITA, der installerer systemerne, er blevet bedt om at gøre det samme for en række internationale gates i 10 andre amerikanske lufthavne, herunder Boston Logan International Airport og Philadelphia International Airport. (Passagerer kan fravælge og stadig præsentere fysiske dokumenter i stedet, siger SITA.) Conde Nast Traveler skriver, at “biometrisk teknologi erstatter behovet for pas i verdens mest moderne lufthavne.” De peger på Singapores Changi-lufthavn, som vil være det første internationale knudepunkt som dropper paskontrol, når det næste år implementerer automatiseret biometrisk kontrol ved immigration, bagageaflevering og andre berøringspunkter.

Den samme artikel citerer et dokument fra konsulentfirmaet Oliver Wyman, der hævder, at mange lufthavne i 2030 vil have gennemgående, kontaktløs immigration baseret på Changis model.

Dokumenter understøtter denne påstand. Pax International rapporterer, at lufthavnen i München for nylig implementerede biometriske e-gates, som bruger ansigtsgenkendelsesscreening til sikker ID-kontrol i sin terminal 2. Ifølge Vietnam Plus vil Vietnam til november implementere et biometrisk godkendelsessystem på tværs af landsdækkende lufthavne. Airline Economics rapporterer, at Lufthansa snart vil tilbyde biometrisk adgang til sin lounge i lufthavnen i Berlin. I USA debuterer Kansas City International Airport Global Entry med ansigtsgenkendelse for tilbagevendende internationale passagerer, ifølge en rapport fra KMBC News.

En undersøgelse fra november 2022 fra IATA, en luftfartsbrancheorganisation, viste, at “75 procent af passagererne ønsker at bruge biometriske data i stedet for pas og boardingkort.” Den FN-drevne International Civil Aviation Organization arbejder på en universel digital identitet, der kan bruges med ansigtsscanninger i lufthavne globalt.

Anvendelsen af ansigtsgenkendelse er ikke begrænset til lufthavne

I Dubai, hvor lufthavne allerede planlægger kontaktløse terminaler, vil vej- og transportmyndigheden også bruge biometri til sit metrosystem næste år via AI-drevne ansigtsgenkendelseskameraer, som kan finde en passager på fem sekunder mod et registreret foto, som rapporteret i Zawya. Besøgende i forlystelsesparkerne på Yas Island i Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater, kan bruge et ansigtsgenkendelsessystem til indrejse og til at købe mad og souvenirs på attraktioner som Warner Bros. World Abu Dhabi, Ferrari World Abu Dhabi og Yas Waterworld. Gæster, der tilmelder sig programmet, indsender en selfie ved hjælp af en app, der forbinder deres billeder med deres billetter. Når de ankommer til parken, åbnes tælleapparaterne automatisk, når et kamera identificerer dem. Andre ferieresorts tilbyder nu mulighed for ansigtsgenkendelsesbaseret fotostreaming, som sender alle billeder taget af resortfotografer i stedet for at scanne hundredvis af billeder, hvor de vises. Disney World afprøvede ansigtsgenkendelse i 2021, men besluttede sig for ikke at beholde det, men Universals forlystelsesparker i Orlando vil snart tilbyde biometrisk adgang.

I 2021 kunne TV2 Østjylland berette at Salling Group i 73 Bilka- og føtex-butikker havde opsat ansigtskameraer i selvbetjeningskasserne. Det førte til flere skriverier og endnu flere kundehenvendelser, hvilket fik koncernen til at sløjfe kameraerne i selvbetjeningskasserne.

Bekymringerne om privatliv og sikkerhed

Efterhånden som brugen af ansigtsgenkendelsesteknologi spredes, bekymrer nogle eksperter sig om risiciene for de rejsendes privatliv og sikkerhed. I modsætning til en adgangskode, som kan nulstilles, kan biometriske data ikke uden videre ændres uden at dit ansigts udseende ændres væsentligt, siger Phil Siegel, medstifter af Center for Advanced Preparedness and Threat Response Simulation, en nonprofit gruppe.

Som med andre følsomme data, som CPR-numre, kan folks billeder bruges af kriminelle, måske til at efterligne folk online eller endda oprette deepfake-videoer, siger Nima Schei, administrerende direktør for Hummingbirds AI, en opstart virksomhed, der arbejder med ansigtsgenkendelse.

Hvis biometriske data bliver stjålet eller misbrugt, kan en rejsende ikke gøre meget, siger Alex Alben, der underviser i privatlivets fred, data og cybersikkerhed ved University of California Los Angeles og University of Washington Law Schools. Der er ingen føderale love om brugen af biometriske data, sagde han, selvom nogle få stater begynder at skabe et kludetæppe af juridisk beskyttelse, og i EU og Storbritannien skal virksomheder have tilladelse fra forbrugerne til at indsamle deres data og skal fortælle dem, hvad de vil blive brugt til.

De private virksomheders håndtering af ansigtsgenkendelsesdata bekymrer Jeramie D. Scott, direktør for Project on Surveillance Oversight ved Electronic Privacy Information Center. Virksomheder, siger han, kan blive hacket eller kan overdrage dataene til offentlige enheder, som kan bruge dem til overvågning. Nogle kan endda sælge kundernes biometriske oplysninger eller finde andre måder at tjene penge på ved at begrave disse intentioner i det med småt, sagde Mr. Scott – et scenario, der giver et ekko til “Black Mirror” – episoden “Joan Is Awful“, hvor en fiktiv streamingtjeneste bruger sin vilkår og sine betingelser i aftalen til at kapre hovedpersonens liv til en tv-serie.

Så mens eksperter fortsat rejser spørgsmål om de risici, der er forbundet med ansigtsgenkendelse og andre biometriske systemer – hvor for eksempel stjålne biometriske data ikke kan annulleres eller ændres som et fysisk dokument – er de på vej til at blive normen, især for dem der er på farten.

EU og ansigsgenkendelse

Europaparlamentet meddelte i juni måned 2023, at man har vedtaget en næsten færdig version af AI Act efter længere tids kommissions- og udvalgsarbejde. Lovpakken er nu sendt ud til medlemslandene, der får mulighed for at gøre indsigelser, inden loven endelig vedtages.

Loven kan dog få en del større konsekvenser for adskillige af de måder, AI bliver brugt på i dag. Den mest kontroversielle er formentlig AI-drevet ansigtsgenkendelse i forbindelse med overvågning. Det bliver helt forbudt i den nye lovpakke, og det gælder også skabelsen af databaser med ansigter hentet fra internettet eller tidligere optaget overvågnings materiale.

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.