Er det umagen værd at udvikle 5G?

Om 5G teknologien, se mere her:
https://nejtil5g.dk/5g/teknologier-og-frekvenser-om-5g-og-de-andre-ger/
En række artikler der advarer om farerne ved 5G se mere her:
https://nejtil5g.dk/dokumenter/advarsler-og-farer-ved-5g/

Indhold

 • Hvor dybt går 5G Fake News? Myter om 5G
 • Er det virkelig værd at udvikle 5G?
  • Hvordan 5G har skuffet ‘stort set alle’
  • Lige nu er 5G en dårlig vittighed
  • Forbrugerne søger fortsat en god grund til at købe 5G
  • Ford og VW har forladt drømmen om førerløse biler
 • Hvorfor 5G ikke er bedre end Wi-Fi

Hvor dybt går 5G Fake News?

Et åbent brev til Greta Thunberg: 5G’s omkostninger, fordele og myter 🤔
Åbent brev fra den 23. januar 2021 til Greta Thunberg. Skrevet af Miguel Coma, der er ingeniør inden for telekommunikation og it-arkitekt. (1)

”Kan vi stole på de almindelige medier og sociale medier? Bliver alle peer-reviewed undersøgelser offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter af høj kvalitet og uafhængige af branchedagsordener? Er høj kvalitets videoer med udsagn fra berømte mennesker altid rigtige?”

“Når jeg stiller disse spørgsmål,” skriver Miguel Coma, “får jeg et klart NEJ til hver enkelt. Faktisk betragter jeg få ting som utvivlsomt sande. Jeg overvejer at tvivle på et fundament af visdom og videnskab.”

“Efter måneder med intensiv forskning og drøftelser med eksperter og brancheaktører har jeg stadig ikke fundet et overbevisende behov for omfattende, offentlige 5G-netværk.”

I dette historiske øjeblik, hvor menneskelig immunitet skal være stærkere end nogensinde, hvorfor vil vi da risikere at udsende endnu et lag af (utestet) elektromagnetisk stråling ud til offentligheden og dyrelivet?

Hvis hver internetbruger, lovgiver samt udbyder omhyggeligt gennemgik 5G’s indflydelse, kunne 5G’s private infrastrukturer begrænses til industrier, der virkelig kunne drage fordel af det?”

En hurtig oversigt over de almindelige myter om 5G:

Hastighed
Mens 5G kan levere hastigheder over 1000 megabit pr. Sekund (Mbps), har videokonferencer i høj kvalitet kun brug for 0,3 Mbps; high-definition (HD) har brug for 1,5 Mbps. På en mobilenhed kan den højest opfattede billedkvalitet opnås ved 1,5 Mbps. Netflix anbefaler 5 Mbps til HD-streaming på en stor skærm. Telemedicin (inklusiv kirurgi og medicinsk billeddannelse) kan kræve noget mellem 2 Mbps og 40 Mbps. Den ideelle hastighed til internetsurfing er 8 Mbps. Til ultra-HD (4K) videoer (til meget store skærme) anbefaler Netflix 25 Mbps. Behovet for hastighed i virtual reality spænder fra nogle få til et par hundrede Mbps ved ekstremt fordybende fremtidige applikationer. Her er en myte-buster: med over 1000 Mbps kan den nyeste 4G-teknologi levere alle disse hastigheder. Forbedringer i billedkomprimering, der er lovet ved kunstig intelligens (AI), kan reducere de krævede hastigheder endnu mere.

Ventetid eller svartider
Branchen hævder, at 5G kan tilbyde latenstider under en millisekund (ms), men den returnerede latenstid i telekirurgi er allerede under 300 ms. Video streaming kræver 25-75 ms. Onlinespil er sat til omkring 50 ms. For at eliminere fornemmelsen af ​​at skulle vente mellem netsider, har browsing brug for 25-50 ms. Igen tilfredsstiller 4G allerede disse latenstider med ned til 30-40 ms under reelle forhold. Producenter, der har brug for endnu lavere latenstider, kan installere private 5G fase 2-netværk. (2)

Et massivt antal tilsluttede enheder.
Mens 5G kan nå en million tilsluttede enheder pr. Kvadratkilometer, kan en kombination af forskellige alternative IoT2-teknologier allerede forbinde lige så mange maskiner.

Internet of Things (IoT) og Industrial IoT (I-IoT)
Branchen hævder ofte, at 5G er nødvendig for IoT. Alligevel kan 5G faktisk tilføje en forvirring til et allerede stort og komplekst IoT-marked (3), hvor infrastrukturer allerede konkurrerer med hinanden. På en fabrik kan robotter, kameraer, skærelasere, præcisions boringer osv. (Som har brug for forbindelser med lav latenstid på højt automatiserede produktionskæder) drage fordel af et privat 5G-netværk på stedet og med en øget sikkerhed. Det kræver ikke et offentligt 5G-netværk.

Autonome køretøjer (AV’er)
Autonome køretøjer bruger flere sensorer til at opfatte deres nærmeste omgivelser. AI-enheder (Artificial Intelligence) erstatter den menneskelige chauffør. Når AI enheden er “uddannet” til at køre godt, kan den indsættes i køretøjet og køre – uden 5G. AV’er bruger også V2X-kommunikation fra køretøjet til hvilken som helst dataudveksling med andre kørende køretøjer samt vejinfrastruktur (såsom stoplys). Her er 5G heller ikke nødvendigt. Wi-Fi, 4G og lys kan levere V2X-kommunikation.

Droner
Droner kræver forbindelse i tre dimensioner. I dag bruger droner hovedsageligt jordantenner, der peger på dronen og eksisterende satellitkommunikation. Mobilnetværk er designet til at betjene brugere nær jorden – ikke droner, der flyver i høje højder. Mobilnetværk kan være en mulighed for små, lavtflyvende droner, men der er mange tekniske udfordringer. Drone “motorveje” kan oprettes med 4G eller 5G antenner, der peger mod himlen for at dirigere dronerne, men de kræver ikke et 5G offentligt netværk.

Smart cities
Smart cities kan blive tunge brugere af Interne of Things. Men igen kan de eksisterende IoT-teknologier opnå disse forbindelser. De har ikke brug for 5G.

Smart grids
Smart grids (3) har til formål at automatisere hjælpeprogrammer med IoT-sensorer og fjernbetjening. Smart Meters måler en forbrugers forbrug af elektricitet, vand og naturgas. For at undgå strømafbrydelser har kritiske intelligente net automatiseringer brug for meget pålidelig fiberoptik og anden net baseret infrastruktur. Til ikke-kritiske applikationer og smarte målere er eksisterende IoT trådløse teknologier allerede tilgængelige. 5G giver ingen fordele for smart grids eller Smart Meters.

Landbrug
I landbruget taler fabrikanterne for robotter og droner, der kan bruge AI til at overvåge afgrøder og kvæg med ultra fine præcisions billeder. Industrien mener, at AI kan erstatte den fysiske landmand. Uanset hvad man måtte mene om den ide og AI indlejres i landbrugsmaskinerne, (4) er 5G ikke nødvendig. Uden 5G kan vi stadig se hurtigere behandling med de lavest mulige responstider – og uden eksponering af afgrøder, husdyr eller bestøvere af den elektromagnetiske stråling fra 5G.

Telekirurgi og telekonsultation
Telekirurgi og telekonsultation som undertiden involverer røntgenstråler, ekkografi, RMI eller robotoperationer, har brug for et ekstremt pålideligt netværk. Typisk er pålidelige netværk kablet. Mobilnetværk som 5G er kun egnet til demonstrationer med en dummy. Telekonsultationens kræver hastigheder (2-6 Mbps) og ventetid (under 300 millisekunder) hvilket faktisk kan opnås med 3G. Medicinske centre i fjerntliggende områder uden speciallæger kan tilbyde telekonsultationer med kablede netværk. (5) Meget fjerne klinikker kan bruge eksisterende satellitnetværk. 5G-teknologi giver ingen fordele for telemedicin.

Virtual Reality (VR)
Virtual Reality (VR) bruges hovedsageligt indendørs med hurtige og lave latenstider, faste netværk som Wi-Fi eller Wi-Gig. For rejsende er tredimensionelle VR-applikationer, der bruger 4G, allerede tilgængelige og kræver kun 4 Mbps. (6) Indendørs og udendørs Augmented Reality (AR) er mindre datakrævende end VR og kan bruge eksisterende faste (Wi-Fi) og mobile (4G) teknologier. (Undersøgelser af VR’s helbredseffekter (inklusive børns syn) er meget begrænsede.)

Kilder:
1) https://wsimag.com/science-and-technology/64670-how-deep-is-5g-fake-news
2) https://assets.new.siemens.com/siemens/assets/api/uuid:ebfabd16-3356-49a1-bc1e-1675f8855190/is-5g-already-robust-enough-for-the-industry.pdf
3) https://electromagnetichealth.org/wp-content/uploads/2018/05/Wires.pdf
4) https://blogs.nvidia.com/blog/2019/11/01/ai-helps-farmers-whack-weeds/
5) https://broadbandnow.com/report/telehealth-requires-broadband-availability/
6) https://www.commscope.com/globalassets/digizuite/1733-exec-paper-virtual-and-augmented-reality-final.pdf

Er det virkelig værd at udvikle 5G?

Den massive investering, der kræves for at få 5G op at køre, får mange mennesker til at se nøje på deres budgetter og værdien af ​​teknologien, siger Dr. Ramsey Faragher, grundlægger og administrerende direktør for Cambridge-baserede Focal Point Positioning. (1)

Vægten og strømforbruget
Vægten af ​​5G-teknologi, der tilføjes til master, er den første udfordring, siger GPS-eksperten, hvis ‘superkorrelations’-teknologi dramatisk forbedrer GPS-nøjagtigheden.
“Den fysiske infrastruktur i jorden skal ændres, hvis masterne ikke er stærke nok til at holde 5G-strukturerne,” bemærker Dr. Faragher. “5G kan bruge fem gange mængden af ​​det strømforbrug, der bruges i øjeblikket og er meget tungere – ikke alle eksisterende master kan understøtte disse ændringer.”

Kontroversiel teknologi
Men teknologien er enormt kontroversiel, med bekymringer om øget eksponering for radiofrekvente elektromagnetiske felter (RF-EMF) på den ene side overfor dem, der siger, at risiciene er ubetydelige. I midten er findes de, der mener, at vi ikke har nogen grund til at tro, at teknologien er sikker.

5G er simpelthen ikke nødvendig
En anden opfattelse er, at 5G simpelthen ikke er nødvendigt. Dr. Faragher siger, at William Webbs bog, The 5G Myth, “fortæller, at 5G dybest set ikke er nødvendig”. Prof Webbs argument er, at 4G stadig ikke er blevet udnyttet fuldt ud og burde være det, før omkostningerne ved 5G bliver forsvarlige. Se også Miguel Comas artikel der kommer med konkrete eksempler. (2)

Ifølge Dr. Faragher skal effektiviteten forbedres:
“Vi forsøger at komme til bunds i, hvor nyttige vi kan være for 5G,” siger han. “Den involverede Massive MIMO er meget kostbar.
MIMO – Multiple Input/Multiple Output – henviser til brugen af ​​flere sendere og modtagere (flere antenner) på trådløse enheder for at forbedre ydeevnen.
Det udstyr, der kræves til masterne, er meget tungt og bruger meget strøm, så netværksoperatørerne søger at sænke omkostningerne, og der findes en anden metode.”
“Elektronisk strålestyring er, når håndsættet fortæller masten, hvor den befinder sig. Masten lader en smal stråle pege mod telefonen og holder den i gang, mens du bevæger dig. Denne metode er billigere med hensyn til strøm samt i størrelsen af ​​de nødvendige master, såvel som mængden af ​​den databehandling, der kræves – men enheden skal være meget nøjagtig for at kunne fortælle masten om din placering, men det ville medføre lavere omkostninger og højere effektivitet. Vi er opmærksomme på det: Det er vigtigt at tale med folk der er involveret i teknologien på nuværende tidspunkt.”

“Traditionel 4G-sektorering bruger tre 120-graders stråler til at dække alle retninger rundt om masten.” For at give dig højere båndbredder “dedikerer 5G mere af frekvensen til dig ved kun at bruge en meget smal 20-graders stråle – i stedet for 120 – og når du bevæger dig rundt, skal denne stråle styres for at blive ved med at pege på dig. En måde at aktivere det på er, at telefonen bliver ved med at fortælle masten præcis, hvor den er – indendørs eller udenfor. Så en præcis positionering er meget vigtig.”

Focal Point Positioning blev startet i 2015 og virksomheden er ved (dvs. marts 2020) at forhandle en licensaftale med et større smartphone-firma og har underskrevet en aftale med en større chipproducent, som vil inkludere superkorrelationsfunktioner i 2021-smartphones, og derved sikre, at de nagende problemer med ikke at kunne bruge din smartphone i travle områder eller butikker vil snart blive permanent udryddet.

Kilder:
1) https://www.cambridgeindependent.co.uk/business/is-5g-really-worth-developing-9103815/
2) https://wsimag.com/science-and-technology/64670-how-deep-is-5g-fake-news

Hvordan 5G har skuffet ‘stort set alle’

5G blev offer for den type markedsføring, som maler alt som en verdensforandrende innovation.

Førerløse biler, køleskabe, der taler til brødristere, betagende fordybende virkelighed, forbløffende spiloplevelser – 5G ville muliggøre det hele, og teleselskaberne ville tjene en masse penge på det..

Men virkeligheden blev ikke helt så nydelig. Det netværk, der i Ericssons reklamer lovede at være “ikke bare endnu et G”, har efterladt mange kunder i tvivl om, hvad de betaler for. Det skriver Tech Xplore den 28. februar 2023. (1)

Mobile World Congress (MWC) i Barcelona.
5G var endnu en gang den centrale planke på telefonindustriens årlige sammenkomst, Mobile World Congress (MWC) i Barcelona.

Arrangørerne af begivenheden proklamerede, at 5G “frigør uudnyttet værdi for alle aktører på tværs af hele økosystemet” og “omdefinerer den måde, verden forbindes på”.

Hypen blev ledsaget af en dosis virkelighed fra Christel Heydemann, chef for det franske netværk Orange:

Netværksoperatører var udfordret, fortalte hun, fordi “massive netværksinvesteringer på næsten 600 milliarder euro i Europa i det sidste årti tilfældigvis var svære at tjene penge på”.

“Og forbrugerne forventer altid at betale mindre og få mere”, tilføjede hun.

Flere fortryder formentlig deres satsning
Netværksoperatørene er ikke de eneste, der måske fortryder deres store satsning.

Ericsson, som leverer udstyret til 5G-netværket, har netop afskediget 8.500 medarbejdere efter et fald i overskuddet. (2) Over 200.000 ansatte i tech-industrien har fået fyresedlen i løbet af 2022 og det fortsætter i 2023.

Bla. fyrede Facebook i slutningen af 2022 omkring 13 procent (11.000 medarbejdere) af sin samlede arbejdsstyrke og har meddelt at man vil fyre flere tusinder inden for den nærmeste fremtid. (3)

5G har skuffet alle
“5G har skuffet stort set alle – tjenesteudbydere og forbrugere – og det har ikke formået at begejstre virksomhederne,” sagde Dario Talmesio fra researchfirmaet Omdia til AFP.

Spøgelset fra 4G
Ifølge Talmesio var 5G aldrig rigtig et forbrugertilbud, det var hele tiden mest tilpasset til virksomheder og til industriel anvendelse.

Men det var usandsynligt, at teleselskaber ville investere milliarder kun for at forbedre forbindelsen i fabrikker og havne eller hjælpe med at udvikle højteknologiske medicinske servicetjenester.

I stedet blev 5G pakket ind i den type markedsføring, der maler alt – selv små forbedringer – som verdensforandrende innovationer.

Fordelene ved 5G er stort set uklare for den gennemsnitlige smartphonebruger.

10.000 amerikanske forbrugere fortalte sidste år i en undersøgelse foretaget af israelske softwarefirma ironSource, at de var begejstrede for udsigten til 5G, men når de blev presset, havde de ingen anelse om, hvad fordelene ville være. De fleste opremsede tjenester, som allerede var tilgængelige med 4G.

Det opsummerer to af hovedproblemerne med 5G: 4G er godt nok for de fleste mennesker, og 5G-jargon er ofte svært forståelig.

Udtryk som “lav latency”, “netværksudskæring”, “nul vurdering” og “massiv IoT” vil næppe få pulsen til at stige. ‘Ingen grænser’ For store dele af branchen er kritik af 5G dog helt utænkelig.

Ericssons vicepræsident Fredrik Jejdling afviste ideen om, at den dårlige udbredelse af 5G var en af årsagerne til Ericssons massefyringer. I stedet forklarede han, at firmaet skulle “tilpasse vores investeringsniveauer til markedets efterspørgsel”.

Ericsson gav på MWC umådelig megen plads til 5G-innovationer og insisterede på, at der ikke vil blive gået på kompromis med forskning og udvikling.

“Det er en platform for innovation. Hvis man ikke gør det, ved man ikke, hvad man går glip af,” sagde Jejdling.

Frederique Liaigre, der driver Verizons forretningsdrift i Frankrig og andre europæiske lande, deler Jejdlings entusiasme og sagde, at der er “ingen grænser” for 5G’s potentiale.

Verizon var blandt de første til at udrulle 5G til kunder i USA, og Liaigre indrømmer, at forretningssiden lige er begyndt.

Men hun betragter hendes projekter – som at levere et privat 5G-netværk til havnen i Southampton i Storbritannien for at forbedre dens sikkerhed og forsyningskædestyring – som lige så sexede som førerløse biler eller talende brødristere.

“Denne teknologis transformationsevne er virkelig forbløffende,” sagde hun.

Hvorvidt almindelige forbrugere nogensinde vil være så begejstrede omkring 5G står fortsat til diskussion.

Kilder:
1) https://techxplore.com/news/2023-02-5g-disappointed-pretty.html
2) https://itwatch.dk/ITNyt/Brancher/tele/article15153489.ece
3) https://www.computerworld.dk/art/281706/foerst-blev-11-000-ansatte-fyret-nu-er-facebook-paa-vej-med-flere-fyringer

En førende trådløs industrianalytiker har fået nok af 5G

Primo oktober meddelte Mike Thelander, fra det trådløse netværksforskningsfirma Signals Research Group (SRG), via et langt LinkedIn-indlæg, at han ikke længere vil have 5G på sin telefon. Netværksproblemerne bliver værre og værre ‘og jeg har fået nok af det’.

I kommentarer til Light Reading afviste Thelander at navngive sin 5G-tjenesteudbyder, men han fortalte, at han havde set lignende problemer på tværs af en række telefoner, inklusive Samsung Galaxy S22 og S21, såvel som på iPhones. Selv har han oplevet problemerne i sit hjem nær Minneapolis samt under rejser. En bruger, der ved hvad han taler om Thelander er bestemt i en position, hvor han kender til 5G-problemer, skriver Light Reading i deres opslag (1). Hans firma, SRG, har tidligt udført, uafhængig forskning ifm. en bred vifte af avancerede trådløse teknologier, fra T-Mobiles selvstændige (SA) 5G-tilbud til Dish Networks åbne RAN-drevne 5G-netværk. Qualcomm citerer også virksomhedens resultater om millimeterbølge (mmWave) 5G-netværk. SRG bruger typisk professionelt trådløst netværkstestudstyr til sin indsats. Et samspils problem Iflg. Thelander kræver hans udbyders 5G-signaler et anker til dets 4G LTE-netværk, inklusiv uplink-forbindelser, og at samspillet mellem disse links er årsagen hans mistede forbindelser. NSA-versionen af 5G gjorde det muligt for netværksoperatører at implementere teknologien hurtigt, men det krævede, at de leverede et 4G LTE “anker” forbindelse til kunderne – hvor den selvstændige (SA) version af 5G fjerner behovet for det anker.

“Når jeg så deaktiverer 5G på telefonen … vender telefonen [forhåbentlig] tilbage til en lavbånds LTE-kanal,” skrev han på LinkedIn. Lavbåndsforbindelser rejser ofte længere end mellembåndsspektrumforbindelser. “Jeg har så en dataforbindelse, og jeg kan genoptage synkroniseringen af min e-mail og web-browsing (eller se LinkedIn-indlæg).”

“Udover at deaktivere 5G på telefonen, er en mere attraktiv løsning for operatører at implementere 5G SA med intelligent netværksbeslutningstagning for at bestemme, hvornår 5G skal og ikke bør bruges.”

Thelander tilføjede, at den samme situation kan give problemer med Wi-Fi-forbindelser: Efterhånden som brugerne bevæger sig længere væk fra deres Wi-Fi-adgangspunkt, bliver deres forbindelser upålidelige, men deres telefoner forsøger alligevel at oprette forbindelse til Wi-Fi.

“Jeg og de fleste forbrugere har ikke brug for meget output på de fleste applikationer,” siger han. “Jeg har blot brug for ensartet båndbredde.” Udfordringer med rækkevidden De første 5G-netværk i USA på mmWave-netværk, når kun et par tusinde fod og dækker typisk kun steder med høj trafik som byområder, lufthavne og sportsstadioner.

Kort tid derefter, begyndte operatører at udvide deres 5G-netværk til deres lavbåndsspektrum. Signaler i et sådant spektrum bevæger sig meget, meget længere end signaler i mmWave-spektrum – men 5G-forbindelser i lavbåndsspektrum er ikke meget hurtigere end 4G-forbindelser i lavbåndsspektrum. Hypede 5G ikoner Thelander bemærker i sit LinkedIn-indlæg, at operatørernes 5G-ikoner ikke nødvendigvis afspejler eksistensen af en faktisk 5G-forbindelse. 5G-standarder tillader, at 5G-ikoner vises, når de nærliggende mobilmaster indeholder 5G-udstyr, selvom brugeren faktisk ikke er forbundet til et 5G-signal.

“Jeg vil ikke være alt for kritisk,” siger Thelander om sin beslutning, men problemet har fået ham til at miste vigtige beskeder.

Kilder:
1) https://www.lightreading.com/5g/why-one-top-wireless-industry-analyst-is-turning-off-5g

Lige nu er 5G en dårlig vittighed

Overvejer du at købe en ny telefon, bare til højhastigheds mmWave 5G? Gør dig selv en tjeneste: Lad være.

I øjeblikket er der meget, teleselskaberne fortæller dig i den ene annonce efter den anden, som bare ikke er sandt. Chokerende nyheder? Selv efter teleselskabernes standarder er 5G ret falsk.

Det skrev Steven J. Vaughan-Nichols i Computerworld 17. sept. 2020 ud fra amerikanske forhold.

Der er ikke en ‘5G’
Starter vi med selve navnet skriver han. Der er ikke en “5G”, der er faktisk tre forskellige varianter, med meget forskellige former for ydeevne.

For det første er der lavbånds 5G. Det er den, der tilbyder bred dækning. En enkelt mobilmast kan dække hundredvis af kvadratkilometer. Det er ingen hastighedsdæmon, men selv 20+ Mbps-hastigheder er en hel del bedre end de 3 Mbps-hastigheder, som DSL på landet holder dig til. Og i ideelle situationer kan det give dig 100+ Mbps hastigheder.

Så er der mellembånd 5G. Den kører mellem 1GHz og 6GHz, og den har omkring halvdelen af dækningen af 4G. Du kan håbe på at se hastigheder i området 200 Mbps med den. Hvis du er i USA, hører du sjældent om denne. Kun T-Mobile, som arvede Sprints 2,5 GHz mellembånds 5G, implementerer det. Det går dog langsomt, fordi meget af dets potentielle båndbredde bliver allerede brugt.

Det er det hurtige 5G, der efterlyses
Men de fleste mennesker ønsker 1 Gbps hastigheder med mindre end 10 millisekunders latenstid. Ifølge en ny NPD-undersøgelse er omkring 40 % af iPhone- og 33 % af Android-brugere ekstremt eller meget interesserede i at få 5G. De vil have hastighed, og de vil have den nu. Og 18% hævder endda, at de forstår forskellen mellem 5G-netværksbåndtyperne.

Vaughan-Nichols tror nu ikke på at særlig mange har forstået forskellen mellem 5G båndtyperne. For hvis de gjorde, ville de ikke have særlig travlt med at få en 5G-smartphone. For at få den slags hastighed skal kræves mmWave 5G – og her kommer så en masse forbehold.

Problemerne med 5G
For det første har den en rækkevidde på i bedste fald 150 meter. Hvis du kører, betyder det, at indtil der er 5G-basestationer overalt, vil du hurtigt miste dit højhastighedssignal. Alt kan blokere det højfrekvente signal, hvis du være inden for rækkevidde af en 5G-basestation. Vinduesglas vil for eksempel gøre det helt dødt. Du ville kunne have en 5G-transceiver bogstaveligt talt på dit gadehjørne og alligevel ikke være i stand til at få et godt signal.

Hvor slemt er det? NTT DoCoMo, Japans førende mobiltelefontjenesteudbyder, arbejder på en ny slags vinduesglas, for at få deres mmWave 5G til at fungere. Vil du betale for at få udskiftet dine vinduer blot for at få din telefon til at virke?

Har du nu en 5G-telefon og er sikker på, at du kan få 5G-tjenesten – hvilken ydeevne kan du så egentlig forvente? Ifølge Washington Posts tekniske klummeskribent Geoffrey A. Fowler, kan du forvente at se en “diddly squat” 5G-ydelse. Hvilket lyder sandsynligt.

Og teknisk set hvad er diddly squat-hastigheder? Prøv “AT&T med 32 Mbps med 5G-telefonen og 34 Mbps på 4G-telefonen. På T-Mobile fik jeg 15 Mbps på 5G-telefonen og 13 Mbps på 4G-telefonen.” Hans 4G-telefon var hurtigere end hans 5G-telefon.

Det var ikke kun ham, da han bor i det teknologiske dødvande kendt som San Francisco-bugten. Han tjekkede med flere nationale firmaer, der sporede 5G-ydelse. De fandt ud af, at alle de tre store amerikanske telenetværks 5G ikke er meget hurtigere end 4G.

Faktisk rapporterer OpenSignal, at de amerikanske 5G-brugere oplever en gennemsnitshastighed på 33,4 Mbps. Bedre end 4G, ja, men ikke “Wow! Det er fantastisk!” hastigheder, som de fleste drømmer om.

Du vil også kun få 5G omkring 20 % af tiden. Det er generisk 5G, som inkluderer T-Mobile med deres store dækning, ikke den ultrahurtige mmWave 5G, med dens lille dækning, du drømmer om. Medmindre du bor eller arbejder lige ved siden af en mmWave-transceiver, kommer du simpelthen ikke til at se de lovede hastigheder eller noget der ligner.

Måske er 5G bredt tilgængeligt i 2025, i USA, tidligst, og på det tidspunkt vil den virkelige Gigabit-sekundhastighed heller ikke eksistere.

Kilde:
https://www.computerworld.com/article/3575510/at-this-point-5g-is-a-bad-joke.html

Forbrugerne søger fortsat en god grund til at købe 5G

Det globale smartphonesalg faldt i første kvartal, og det er ikke svært at finde årsagerne. (1)
Counterpoint Research, registrerede et fald på 7% i deres forsendelser (2), udtaler: “Faldet var forårsaget af vedvarende komponentmangel, såvel som COVID-genopblomstring i begyndelsen af ​​kvartalet og Rusland-Ukraine-krigen mod slutningen.”
IDC-forskningsdirektør Nabila Popal, sætter faldet til 8,9 %, er enig og tilføjer: “Forbrugernes holdning på tværs af alle regioner, og især Kina, er stort set negativ med store bekymringer vedr. inflation og økonomisk ustabilitet, som har dæmpet forbrugernes forbrug.” (3)

Men skærer man de faktorer væk, der tynger efterspørgslen, viser der sig en mangel på entusiasme for 5G, som angivelig skulle være branchens vækstmotor.
5G står måske for lidt over halvdelen af ​​alle nye mobiltelefon forsendelser, men med mangel på nye tjenester har forbrugerne kun en begrænset grund til at tage det til sig. 5G kan levere en stor stigning i båndbredde, men du skal betale op mod $600 for at få det fulde udbytte.

Prisnedsættelse
Producenter har sænket priserne for at gøre dem mere overkommelige for folk, der søger en telefon til deres abonnement. Men meningen er, at kunderne forventes at være villige til at betale mere for deres nye enheder for at få nye oplevelser.

Kina har forsøgt at kickstarte 5G med lave priser, med det resultat, at det har en enorm befolkning af 5G-abonnenter på 4G-netværk. Mindre end halvdelen af ​​China Mobiles 467 millioner 5G-abonnenter bruger faktisk 5G – et forhold, der har været konstant det seneste år.

Ifølge Light Reading kan den nuværende økonomiske modvind gøre 5G-industrien en tjeneste ved at udskyde forbrugernes efterspørgsel, indtil overbevisende apps og telefoner kommer på markedet. Det vil jo vise sig om kritikken af 5G og de afledte konsekvenser vil være den der vinder gehør i den sidste ende.

Kilder:
1) https://www.lightreading.com/asia/consumers-still-seeking-reason-to-buy-5g/d/d-id/777250
2) https://www.counterpointresearch.com/global-smartphone-market-declined-7-yoy-amidst-supply-constraints-geopolitical-uncertainty-q1-2022/
3) https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS49063822

Irland: 5G er et flop i Irland 

Tal fra Irlands teletilsynsmyndighed viser, at færre end hver 15. køber 5G-mobiltjenester i Irland, hvilket bringer teknologien i fare for at blive et dyrt flop.
Blot 392.000 ud af 7,9 millioner mobilabonnementer i Irland er 5G, og det på trods af operatørernes intensive marketingindsats.
Kilde:
https://www.independent.ie/business/technology/news/5g-flops-in-ireland-as-fewer-than-one-in-15-subscribe-even-as-tariffs-are-cut-41437870.html
Se også:
https://techbuzzireland.com/2022/02/24/public-understanding-of-5g-benefits-remains-low-with-just-one-in-10-making-use-of-it/

Ford og VW har forladt drømmen om førerløse biler

Endnu en af mange grunde til ikke at opsætte 5G mobilmaster.

Argo AI, den autonome bilteknologivirksomhed støttet af Ford og Volkswagen Group, lukker ned, da bilproducenterne ændrer deres strategier for selvkørende biler. Fords finansdirektør John Lawler fortæller, at virksomheden har konkluderet, at det vil tage mere end fem år at se et afkast af investeringerne i fuld selvkørsel. Han sagde videre, at det også ville kræve milliarder mere i investeringer.

Doug Field, Fords chef for avanceret produktudvikling og teknologi:

“Det er sværere end at sætte en mand på månen” at skabe en robotaxi, der er i stand til at navigere i et tæt bylandskab.

Læs hele artiklen her:
https://europe.autonews.com/automakers/ford-vw-will-shut-argo-ai-self-driving-joint-venture

Hvorfor 5G ikke er bedre end Wi-Fi

En længere analyse af Elektra Wagenrad (*), Golum.de. Den 4. december 2019.
Golem.de et netmedie der lægger særlig vægt på områderne software, hardware, netværk, it-sikkerhed, forskning og videnskab og netværkspolitik. Golem.de opstiller selvstændigt tematiske prioriteter og belyser også de kulturelle områder af den tyske it-scene.

Indhold:

 • Netværk: Hvorfor 5G ikke er bedre end Wi-Fi
 • 5G overtager Wi-Fi-konceptet
 • Wi-Fi er tilbøjelig til at forstyrre, men det er kortbølget 5G også
 • 1 ms latency er et dristigt løfte
 • 5G er ikke en revolution, Wi-Fi er lige så godt
 • Wi-Fi 6 og 5G lover lige høje priser
 • Hvordan 5G og Wi-Fi 6 adskiller sig
 • Del din WLan!

5G kommer med store marketingløfter. Men i virkeligheden implementeres, med en enorm teknisk og økonomisk indsats, primært hvad Wi-Fi allerede kan – uden at løse dets problemer.
Den femte generation af mobilkommunikation er på alles læber under akronymet 5G takket være marketingstrategier. 5G er indstillet til at være et alsidigt hit og skal ikke kun revolutionerer markedet for mobilt internet, men også Internet of Things, cloud computing, bil-til-bil-kommunikation, transmission og industriel automatisering.
Uanset om der kun skal transmitteres et par byte om dagen fra drivhuset, eller at mange gigabyte skal streames over en meget kort afstand: 5G er angiveligt altid den bedste løsning. Mobilkommunikationsindustrien foretrækker det, samfundet stoler på sine 5G-tjenester på alle områder.

5G er ikke egnet til alt …
Håbet der er forbundet med 5G er tilsvarende høje. For eksempel besluttede Niedersachsen statsparlament for nylig at afslutte finansieringen af ​​DAB+ digital sendestandard – med argumentet om, at digital transmission også kan leveres med 5G-sending. Dette åbner en ekstra indtægtskilde for 5G-operatørerne. Men de storslåede løfter kan næppe overholdes med den annoncerede teknologi og en ekspansionen rettet mod økonomisk succes.
Strategien med at acceptere døde zoner samt lamme basestationer i tyndt befolkede områder sparer penge på operatørsiden. Men hvis der sker ulykker i de døde zoner, og førstehjælpen ikke kan komme frem, som det skete i Brandenburg i begyndelsen af ​​november, (1) kan det få drastiske konsekvenser. Ideen om at udsende vigtige radioadvarsler i tilfælde af en krise udelukkende via mobilnetværk er absurd i betragtning af mobilnetværksdækningen. Især da 5G-basestationerne er strømslugere: I tilfælde af blackout lukker 5G-netværket efter et par timer. Så vil det være umuligt at informere offentligheden uden en analog FM-transmission.

… især ikke til tilsluttet kørsel
Et andet eksempel: Inden for netværkskørsel har den tyske regering torpederet EU-planerne for ensartet brug af WLAN-standarden 802.11p til fordel for 5G, skønt 5G-teknologi næppe er egnet til ad hoc-kommunikation mellem slutenheder. (2) På grund af den økonomiske model blev mobilkommunikation nemlig ikke udviklet til uafhængig kommunikation mellem slutenheder uden basestationer. Et tilladt spørgsmål: Vil du seriøst gøre dig afhængig af et landsdækkende udbud af hurtige 5G mobiltelefonbasestationer, især når det kommer til autonom kørsel?

Selv for internetforsyningen i hjemmet fremføres nogle gange det forslag, at man mange steder kan undvære yderligere udbygning af det fiberoptiske net den sidste mile på grund af 5G. Til stationære applikationer og basestationerne, som skal sikre den trådløse informationsformidling, er det kun fiberoptikken, der giver en skalerbar båndbredde, som på længere sigt kan vokse med efterspørgslen. Yderligere fiberoptiske kabler kan indsættes i kabelskakter og -kanaler på et senere tidspunkt, forudsat at pladsen endnu ikke er opbrugt. Kommuner og operatører, der sparer plads her eller giver afkald på byggearbejde, fordi de er afhængige af løfterne om mobilkommunikation i fremtiden, sparer i den forkerte ende.

Walter Haas, CTO fra Huawei Tyskland, opsummerede sin vurdering af 5G som følger: “Jeg vil afmystificere 5G-hypet lidt. Det er lidt mere moderne, bedre og hurtigere. Men om det bliver 5G-netværket, som mange drømmer om, er tvivlsom.” (3)

Og det er virkeligt tvivlsomt – og på flere niveauer. Først er og fremmest med løftet om de høje datahastigheder.

Kilder:
*) Corinna Aichele, bedre kendt som Elektra Wagenrad, er en Berlin-baserede forfatter, hacker, community network aktivist, softwareudvikler og elektronik ingeniør. Hun er kendt som en pioner indenfor trådløs mesh teknologi og er en af opfinderne af B.A.T.M.A.N. protokol. Lige fra begyndelsen af Freifunk-initiativet havde hun en aktiv rolle i at instruere folk i at opbygge fællesskabsnetværk i Tyskland. Siden da har hun blandt andet været medforfatter til bogen “Wireless Networking in the Developing World” samt aktivt skolet folk i Bangladesh, Indien, Chile, Tanzania og Sydafrika for at opbygge fællesskabsnetværk på egen hånd. Som elektronikingeniør deltager hun i udviklingen af trådløse routere, der passer til behovene i fællesskabsnetværk, især LibreRouter.
https://en.everybodywiki.com/Elektra_Wagenrad
1) https://www.n-tv.de/mediathek/videos/panorama/112-nach-toedlichem-Crash-bei-Berlin-nicht-erreichbar-article21369337.html
2) https://www.golem.de/news/eu-vorschlag-abgelehnt-scheuer-setzt-sich-im-streit-ums-auto-wlan-durch-1907-142323.html
3) https://www.golem.de/news/refarming-das-wird-nicht-das-5g-was-sich-viele-ertraeumen-1906-142114.html
Læs hele analysen via linket.
https://www.golem.de/news/netzwerke-warum-5g-nicht-das-bessere-wi-fi-ist-1912-145178.html

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.