Elektronikken i vores biler

De elektromagnetiske felter på bilturen

Foto: Alexandre Boucher, Unsplash.

Illustration herunder viser eksponeringen af Bluetooth i en bil med eller uden fører. Som det fremgår er det føreren, der absorberer den maksimale mængde stråling. Det skyldes at 2,4 GHz-antennen er placeret under bilens kontrolpanel.

Mens signalets intensitet ændres med en menneskelig tilstedeværelse, er dækningen relativt ensartet i hele bilen, uanset belægning.

Gode råd vedr. stråling på din biltur (1):

 • El- og hybridbiler kan have høje niveauer af EMF. Det gælder også nye biler med store displays og meget elektronik. Ældre biler og basismodeller er typisk mindre belastende for EMF sensitive.
 • Har bilen Wi-Fi og Bluetooth så gå ind i indstillingerne og sluk dem.
 • Sæt din mobiltelefon i flytilstand under kørsel, hvis du vil undgå at de sender og modtager mikrobølger. Det lukkede metalchassis (i biler, tog, fly) forstærker strålingen.
 • Skal børnene se film på iPad eller telefon under rejsen, så download dem på forhånd, og sæt devicet i flytilstand under turen.
 • En mobiltelefon har mange forskellige sendere. Hvis du eller dine medrejsende ikke kan leve uden en tændt mobiltelefon, så sluk i det mindste for data, Wi-Fi, Bluetooth og NFC. Telefonen vil stadig modtage opkald.
 • Du kan ofte reducere din eksponering ved at lægge routen via landeveje og mindre veje. Mobilmaster placeres ofte i byer og langs større veje. Der vil du også møde flere biler der har trådløs teknologi og radarsensorer med millimeterbølger.

Når der er elektronik i bilerne

Elektromagnetisk stråling er især et problem i elbiler og hybridbiler. Men alle nyere biler har ofte megen elektronik og trådløse funktioner, som udsender stråling. Det kan være trådløse dæktryksmålere, Wi-Fi, Bluetooth, fjernbetjent lås o.a.

Hvis du overvejer at købe en bil, så mål styrken af elektromagnetisk stråling i bilen, når den er i drift, inden du køber den. Den skal helst være så lav som mulig. På nogle biler er det muligt at slukke for wifi.

Bilens kabine beskytter delvist
Så længe karosseriet er lavet af ledende materialer beskytter kabinen mod radiosignaler, men kun delvist. Derfor er det muligt at bruge mobilen inde i bilen.

Signalerne fra mobilmasterne skal have en vis styrke for at nå ind i kabinen. Mobiltelefonen skal samtidig have skruet op for signalstyrken for at nå ud. Det gør den automatisk. De radiobølger, den udsender, vil derefter blive reflekteret på kryds og tværs inde i kabinen og primært slippe ud gennem vinduerne – hvis de ikke har for tyk en metalbelægning. Passagererne udsættes således for ekstra høj eksponering, og jo mere stråling, der reflekteres omkring bilen uden at de sendes, jo kraftigere vil mobilen sende.

Nogle bilproducenter (herunder Volkswagen) har advaret mod brugen af mobiltelefoner i biler, netop fordi strålingen inde i bilen kan overskride grænseværdierne.

Uden brug af en ekstra antenne kastes radiobølgerne rundt om bilen og kan overskride de gældende grænseværdier (Koppel & Ahonen 2015)

Brug udvendig antenne eller drop mobilen

Stor forskel i strålingsintensitet med og uden ekstern antenne (Koppel og Ahonen 2015)

For at undgå dette problem skal mobiltelefonen være indbygget – eller en gammeldags mobiltelefon med antennestik – og mobilen skal tilsluttes en ekstern antenne, for eksempel midt på taget. (2)

Elbilernes batterier kan have sundhedskonsekvenser

Helsemagasinet skriver i en artikel fra april 2022 at bilproducenten Nissan i 2021 i USA blev sagsøgt af ejeren af en Nissan Leaf elbil. Bilen havde han anskaffet i 2015. Han havde hidtil været sund og rask, men i januar 2017 fik han alvorlige problemer med helbredet. Han fik bl.a. problemer med hukommelsen og koncentrationsbesvær. Derpå blev han afskediget fra hans arbejde, da han havde svært ved at skelne mellem, hvad der var virkeligt og uvirkeligt. Han blev efterfølgende indlagt på hospitalet ude af stand til at høre og tale.

Målinger viste, at bilens store batteri afgiver et kraftigt lavfrekvent elektromagnetisk felt, der væsentligt overstiger sikkerhedsniveauet på 2 milligauss (måleenhed for magnetisk feltstyrke). Ved gulvet i bilen blev der målt helt op til 31,3 milligauss. Ved toppen af sæderne blev der målt omkring 5 milligauss. Det er dog ikke påvist, at det såkaldte sikkerhedsniveau på 2 milligauss er sikkert.

Der gik flere år før han fik det bedre. Desværre blev sagen afvist i retssystemet. (3)

Med elbilen får myndighederne og andre kontrol over din bil

Der er ikke langt fra selvkørende elbiler, der adlyder dig, til at de adlyder myndighederne i stedet.

I juli var BMW-ejere chokerede over at få at vide, at tidligere inkluderede funktioner som opvarmede sæder nu ikke ville være tilgængelige, medmindre der blev betalt et månedligt abonnement. (4) Mercedes har lignende planer.

Den tyske bilproducent har siden i 2020 annonceret, at dens bilers operativsystem ville give mulighed for mikrotransaktioner på funktioner som automatisk fjernlys og adaptiv fartpilot. Accelerationsgebyret er på $ 1.200 for at maksimere hestekræfter og drejningsmoment for deres EQ-serie af elbiler i USA og Canada.

Den dag det bliver besluttet, at det at køre lange afstande bidrager for meget til klimaforandringerne, vil din bil simpelthen kunne blive forhindret i at køre længere end et vist antal kilometer fra dit hjem.

New Zealand allerede i dag en utopisk Road to Zero-kampagne. I Australien får bilister, bøder for at køre et par kilometer over grænsen på 30 km/t i Liverpool i Sydneys sydvestlige del. (5)

Bluetooth og e-call er åbne døre for hackere og cyberkriminelle

Ifølge Sergey Kravchenko (6) kan virus og malware blive sendt ind i din bil på mange måder. I dag omfatter adskillige bilmodeller infotainmentsystemer, der måske står i forbindelse med din smartphone via en ”uskyldig” Bluetooth-forbindelse eller endnu værre med mobilopkobling. Begge forbindelser er relativt lette at hacke sig adgang ind i, og sætter derfor din bil i højrisikozonen. Desuden kan det være, at den såkaldte e-call-funktion med tiden bliver et lovkrav for samtlige biler.

Har du e-call i bilen, kan den selv ringe op til alarmcentralen ved ulykker, men samtidig vil bilfabrikkerne være fristet til at koble flere andre ”smarte” og ofte tredjepartstjenester på samme linje.

I 2017 testede Kaspersky 13 applikationer til biler, og kun én kunne modstå cyberangreb. Kaspersky har siden udviklet og tilbyder som produkt til bilindustrien en samlet sikkerhedspakke, som kan integreres i bilernes software fra fødslen, men interessen for at installere denne løsning er moderat skriver Computerworld.

Gode råd mod hacking

 • Pas på med hvilke apps og programmer du installerer. Undgå at hente programmer, der har root-access (og dermed virkeligt kan infiltrere dine styresystemer).
 • Sørg for at have de højeste sikkerhedsindstillinger på din mobiltelefons antivirusprogram og sørg for at holde dit antivirusprogram behørigt opdateret.
 • Undgå uautoriserede motoropdateringer og uautoriseret chiptuning.
 • Undgå at tillade uautoriserede chiptunere og værksteder at downloade programmer til din bils styresystemer inkl. motorstyring. Det kan bryde fabrikkens eventuelle installerede værn mod hacking.
 • Undgå at søge værksteder, der ikke har adgang til den autoriserede software med ovennævnte indbygget sikkerhed. Det kan gøre det sværere for de ”rigtige” uautoriserede værksteder og være med til at formindske konkurrencen, fordi bilejerne så har færre valgmuligheder.

Kilder:

1) EMF Rådene er fra
https://qliving.com/
2) Læs Einar Flydals artikel her (med illustrationer):
https://einarflydal.com/2017/01/17/mobilbruk-i-bil-hvordan-funker-det/
3) Sagen mod Nissan:
a) https://www.carcomplaints.com/news/2021/nissan-leaf-electromagnetic-radiation-lawsuit.shtml
b) https://www.pacermonitor.com/public/case/40930098/Tater_v_Nissan_North_America_Inc
4) https://www.theverge.com/2022/7/12/23204950/bmw-subscriptions-microtransactions-heated-seats-feature
5) https://www.dailymail.co.uk/news/article-11281757/The-cost-electric-cars-EVs-vehicle-government-control.html
6) https://www.computerworld.dk/art/276543/din-bil-er-rent-guf-for-hackere-og-cyberkriminelle

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.