Døde vædeløbsheste på Churchill Downs

Væddeløbsheste er blandt de mest finjusterede og særdeles følsomme væsner på jorden. Så hvad sker der, når du giver dem alle sammen mobiltelefoner på under et løb? De begynder at falde som… ja, heste.

Det beretter Arthur Firstenberg (*) i hans nyhedsbrev fra den 8. juni 2023. Foto: Kentucky National Guard Public Affairs Office.

Det var præcis, skriver Firstenberg, hvad der begyndte at ske i foråret ved Churchill Downs i Louisville, der er hjemsted for det verdensberømte Kentucky Derby. Churchill Downs er vært for tre “træf” hvert år, hvor der er hestevæddeløb fire til fem dage om ugen – et forårstræf, der varer hele maj og juni; et september træf og et efterårstræf i hele november.

Forårstræffet ved Downs begyndte i år den 29. april og skulle fortsætte indtil den 3. juli. Fra den 29. april og ved i hvert løb herefter, var hver eneste hest udstyret med en enhed, de aldrig havde brugt før. Det er en trådløs enhed, formet som en iPhone, der passer ind i tæppet under sadlen på hestens ryg. Hestene begyndte også at bære disse enheder under morgentræningen. 

STRIDESafe enhed

STRIDESafe enheden overvåger hestens bevægelser 2.400 gange i sekundet gennem hele løbet og sender 2.400 pulser af radiofrekvent stråling (RF) hvert sekund gennem hestens krop. Den indeholder også en GPS-komponent, der kommunikerer med de globale positioneringssatellitter. Den kommunikerer også med RFID-chippen, en automatisk identificeringsmetode, som er implanteret i venstre side af hestens hals, hvilket sikrer, at chippen også udsender stråling under hele løbet. Da enhver væddeløbshest har påsat hestesko lavet af aluminium, som er en af ​​de bedste ledere, bliver frekvenserne, fra både STRIDESafe enheden og RFID chippen ledt gennem hele hestens krop, absorberet og genudstrålet fra alle dens fire hestesko. Hver hest bar dermed ikke én, men seks kontinuerligt udstrålende antenner gennem hvert løb på Churchill Downs. Så med de 14 heste, der normalt konkurrerer i hvert løb, er der 84 antenner i umiddelbar nærhed af hinanden, blandt dyr de, der løber rundt på banen.

Foto: https://www.stridesafeusa.com/

Fra den 29. april 2023 begyndte de heste, der løb ved Churchill Downs, at dø under løbet eller fik så alvorlige skader under løbet, at de måtte aflives. Der døde så mange heste i foråret, at det den 2. juni blev annonceret, at forårsstævnet i Downs ville blive suspenderet fra den 10. juni. Embedsmænd i Churchill Downs blev paniske, fordi de heste, der deltog i forårets væddeløb døde i et meget større antal end nogensinde før . I 2022 var landsgennemsnittet omkring 1,25 dødsfald for hver 1.000 heste, der startede ved indgangsporten. Men siden den 29. april 2023 var der 12 dødsfald blandt blot 1.600 starter ved Churchill Downs, en pludselig og hidtil uset 8-dobling i dødeligheden af væddeløbsheste.

Embedsmænd inspicerede omhyggeligt løbsbanen og hvert hjørne af hele væddeløbsbanen og fandt ikke noget der var anderledes fra de tidligere stævner, og ingen grund til, at hestene skulle være mere tilbøjelige til at blive skadet eller kollapse. Men de har den samme blinde vinkel som resten af ​​samfundet: de forholder sig til de trådløse enheder og den stråling, de udsender, som om de ikke eksisterer.

De konkrete tilfælde

Hesten Parents Pride kollapsede simpelthen og døde uden nogen åbenbar grund under et løb den 29. april. Der blev ikke fundet stoffer i hendes system og ingen giftstoffer. Hun løb normalt før løbet. Der blev ikke fundet nogen abnormiteter i hendes hjerte, hjerne eller lunger.

Code of Kings “vendte” sig plkudselig og brækkede nakken i folden lige før et løb og blev aflivet, også den 29. april. Folden, der også kaldes paraderingen, er der, hvor hestene paraderer før et løb, så publikum kan få et godt overblik over dem.

Take Charge Briana fik katastrofal skade på sit højre forben under et løb den 2. maj og blev aflivet.

Chasing Artie gennemførte sit løb den 2. maj og kollapsede derefter og døde på vej til afsadlingsområdet uden nogen åbenbar grund.

Chloe’s Dream pådrog sig en “katastrofisk skade” i sit højre knæ under et løb på Derby Day, den 6. maj, og blev aflivet.

Freezing Point brækkede sit venstre forben under et løb på Derby Day, den 6. maj, og blev aflivet. Jockey’en fortalte, at han ikke var stødt på noget under løbet, og at banen var i god stand.

Bosque Redondo afsluttede sit løb den 13. maj, men blev ført væk i en hesteambulance og blev aflivet på grund af uspecificerede skader.

Rio Moon var ved målstregen i et løb den 14. maj, hvor han pådrog sig en “katastrofisk skade” på sit venstre forben og blev derefter aflivet.

Swanson Lake afsluttede sit løb den 20. maj, men blev straks bragt til en dyrlæge, hvor han blev aflivet på grund af en “betydelig skade” på hans venstre bagben.

Lost in Limbo, hesten øverst på siden, blev fjernet fra banen nær afslutningen af ​​et løb den 26. maj. Han var styrtet med næsen først på banen og lå og gispede i jorden. Han var så nervøs allerede før løbet, at han kastede sin jockey af, før den startede, og slog om sig. Efter løbet fandt en dyrlæge en “betydelig skade” på hans venstre forben, og han blev aflivet.

Kimberley Dream brækkede et ledbånd i hendes venstre forben under et løb den 27. maj og blev aflivet.

To dage før forårsstævnet begyndte, mens han trænede på racerbanen den 27. april, brækkede Wild on Ice sit venstre bagben og blev aflivet.

Ingen nyhed

Vi har i årtier vidst, at hestes liv bliver ødelagt af radiobølger. Der blev afholdt høringer i Christchurch, New Zealand, hvor træneren for væddeløbs heste Penny Hargreaves gav et interview, offentliggjort i 1998. Et FM-radiotårn i Ouruhia havde haft så ødelæggende virkninger på hendes 90 heste, at hun blev tvunget til at flytte dem til en anden del af Canterbury. Alle hendes heste blev ramt, nogle hårdere end andre, og to af dem døde.

“De var meget nervøse og nervøse,” fortalte hun. “De så alle ud til at have ømme hove. Heste, som i årevis havde kørt med trailer, mistede balancen under rejsen. Vi har flere hot spots omkring vores gård, hvor hestene bliver meget uforudsigelige og skader både sig selv og os.

“Vores meget værdifulde hingsteføl fik alvorlige helbredsproblemer og gik, som om hans hove gjorde ondt. Han kunne ikke holde ud at blive skoet. Vi fik flere dyrlæger til at kigge på ham for at prøve at løse hans problemer, men uden noget tilfredsstillende svar. Til sidst sendte vi ham ud i en fold, som har en stor hølade og træer mellem ham og mobilmasten. Inden for en måned havde han ingen problemer overhovedet. Da han var tilbage i sin gamle stald vendte problemet tilbage.

”Smeden aflagde vidnesbyrd ved vores høring om virkningen af ​​radiobølgerne på vores hestes hove. Aluminium leder elektricitet og deres hove havde ændret form, havde store revner, hvor sømmene sad og var meget følsomme indeni.

“Vi havde ugentlige problemer med infektioner, vi aldrig har haft før, vores dyrlægeregninger var forfærdelige.”

Nervøse og hoppende væddeløbsheste med ømme hove og manglende koordination. Præcis hvad der skete på Churchill Downs i løbet af forårstræffet i år.

Da Firstenberg hørte, hvad der skete ved Churchill Downs i foråret, sendte han en e-mail til Dr. Jennifer Durenberger, hvori han foreslog hende, at de STRIDESafe-enhederne, som var blevet indsat i Churchill Downs for hestenes sikkerhed, dræbte dem i stedet for. Hun har ikke pt. svaret. Dr. Durenberger, en dyrlæge, direktør for Equine Safety & Welfare hos Horseracing Integrity and Safety Authority (HISA). Hun har stået i spidsen for gennemgangen af registreringerne af de døde heste.

Noter:

Arthur Firstenberg (f. 1950) fra USA er forsker og journalist. Han studerede matematik og derefter medicin, men afbrød medicinstudiet efter en røntgenoverdosis. Firstenberg har arbejdet i 36 år som forsker, konsulent og foredragsholder om helse- og miljøvirkninger af elektromagnetisk stråling samt praktiseret som terapeut. Firstenberg er blevet en meget besværlig person for telebranchen – fordi han bringer forskningen op og gør den tilgængelig for mange mennesker.

Læs mere her:

Please follow and like us:

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.