Satellitter skal understøtte det kommende 5G netværk

Elon Musk-satellitter blokerer nattehimlen: Astronomernes mareridt bliver til virkelighed.
Mens vi andre bekymrer os om det 5G netværk satellitterne skal understøtte, har Astronomerne bekymret sig over fremtidens udsigt til verdensrummet. SpaceX, som er ejet af Elon Musk, er i fuld gang med at sende de planlagte 42.000 Starlink-satellitter ud i rummet. De skal skabe adgang til internettet over hele Jorden.
https://videnskab.dk/teknologi-innovation/elon-musk-satellitter-blokerer-nattehimlen-astronomernes-mareridt-bliver-til

60 Starlink satellites are flat-packed into a Falcon 9 nose cone.
Source:
Elon Musk/Twitter

Starlink-satellitter vil fylde himlen
Satellit-togene er en del af Tesla-stifter Elon Musks milliarddyre projekt, der i de kommende år skal sikre lynhurtigt internet i selv fjerne afkroge på vores planet.
Indtil videre er der opsendt 360 af de 12.000 satellitter, der ifølge SpaceX skal være på plads i 2027.
Satellitterne bliver opsendt i “bundter” på 60 styk ad gangen og ifølge planen omkring hver 14. dag.
– Så der vil komme flere og flere. Og til sidst vil de være på himlen, ligegyldigt hvornår du kigger op, bare himlen er mørk, siger Flemming Hansen.
Hvornår er det bedst at se dem?
– Lige nu er det klokken 21-23 om aftenen på den sydlige himmel. Hvis først man har fået øje på “futtoget”, er det meget nemt.
19. april 2020.
https://www.dr.dk/nyheder/viden/kan-du-se-konvojen-af-lys-paa-himlen-det-er-fremtidens-super-internet-og-astronomernes

Via dette link kan du se satellitterne på himlen live:
https://www.facebook.com/happening.page/videos/557503578499543/

Satellit kort
Updates (latest first)
* 8th December – hover over a sat name and globe moves to center it. Sats now float over globle. Click to set your location
* 2th December – click on a sat label to see a graph of recent altitude
* 18th November – Added tracking of the second launch
* 8th November – Soon after the November 11th batch appears in space-track data they will be included in some way
Live
Dashed lines show the approximate coverage with very conservative viewing slant (approx 60 degrees above horizon, where 90 means vertically overhead).
Map is live from latest observational data from space track dot org.
Mouse: click and drag to move globe, zoom in with scroll wheel or two finger touch pad move.
Mobile: use normal touch operations to move and zoom/unzoom globe
Red satellite names (marked with yellow rings on map) are low/high vs 550km target. Possibly de-orbiting
hover or touch individual names on the left to see how hold the data is
History
History variation replays the track history over the last N days
Altitudes are the periapsis (lowest part of each orbit)
Hover over any satellite to “focus” on it
Sats plotted in yellow are not at the right altitude so they are either moving relative to the train or have wandered away
https://satellitemap.space/

Satellitopsendinger
Elon Musks selskab SpaceX planlægger at opsende 12.000 satellitter til levering af 5G globalt fra rummet. De første 60 satellitter blev lanceret den 23. maj 2019 fra Cape Canaveral, Florida. Det andet sæt på 60 satellitter er planlagt at blive lanceret den 17. november; det tredje sæt med 60 satellitter den 4. december. Så snart de 420 satellitter er lanceret, planlægger SpaceX at begynde at levere global 5G-service til et begrænset antal kunder. Dette må ikke ske. Aktivering af 5G-satellitter i rummet kan få katastrofale effekter, allerede i det kommende forår – ikke fra den direkte stråling, men fra ændringen af Jordens elektromagnetiske miljø, som alle er afhængige af for deres liv og helbred.

Virksomhederne med de største antal planlagte satellitter inkluderer:
SpaceX: 42,000 satellites
OneWeb: 4560 satellites 
Boeing: 2956 satellites
Spire Global: 972 satellites

Aktuelle opsendelser kan følges fra disse side:
https://www.satflare.com/
https://spaceflightnow.com/launch-schedule/

Hvordan er Starlink-projektet anderledes?
Starlink-projektet adskiller sig fra traditionelle satellitbaserede internetteknologier på nogle få vigtige måder. For det første sendes satellitterne op i en lav-jord bane, så afstanden mellem dem og modtagere på jorden er korte, og dermed er rejsetider også kortere. For det andet, befinder satellitterne sig i en ikke-geostationær bane, hvilket betyder, at de ikke bevæger sig med en fast hastighed for at forblive på samme sted i forhold til Jordens rotation.
Satellitterne og jordstationerne bruger også to frekvensbånd i det elektromagnetiske spektrum, der ikke i øjeblikket bruges i kommercielle satellitbredbåndssystemer (selvom NASA i øjeblikket bruger disse bånd til at tale med ISS blandt andet).
Jordstationerne transmitterer i området 14,0-14,5 GHz (del af ‘Ku-båndet’) og modtager i området 10,7-12,7 GHz (del af ‘X-båndet’).
SpaceX påregner at installere jordstationerne i 2020.
Det er planen, at den 27. maj 2020 skal den første mission til ISS (den internationale rumstation) gennemføres, herefter vil SpaceX påbegynde mere regelmæssige besætningstransportmissioner mellem ISS og Jorden.
https://www.techspot.com/news/78679-spacex-requests-fcc-permission-operate-1m-earth-stations.html
https://www.techspot.com/news/84878-spacex-first-crewed-flight-iss-gets-may-27.html

Illustration af hvordan informationer bliver sendt via satellitterne fra basestation til basestation. Den ekstra hurtighed informationer fremsendes vil have stor betydning for finansmarkederne.

How Does Starlink Work Anyway?
https://hackaday.com/2020/02/20/how-does-starlink-work-anyway/
Starlink frekvenser:
https://www.researchgate.net/figure/StarLink-Frequency-Allocation-and-Modulation-Type_tbl10_330244593
Starlink
https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink
https://www.starlink.com/

SpaceX may want to launch 42,000 internet satellites — about 5 times more spacecraft than humanity has ever flown
https://www.businessinsider.sg/spacex-starlink-internet-satellites-itc-filing-30000-additional-42000-total-2019-10/

Hvilke rumfartselskaber arbejder på 5G?
Mange rumfartsselskaber har travlt med at være trendsættere i 5G. For eksempel har SpaceX modtaget godkendelse til at lancere næsten 12.000 Starlink-internet-satellitter (og for nylig ansøgt om op til 30.000 mere). I maj lancerede SpaceX deres første 60 Starlink-fartøjer, der opererer i en lav-jord-banehøjde på ca. 550 km. (Til sammenligning kredser den internationale rumstation omkring 250 miles eller 400 km over Jorden.)
OneWeb har også satellit-internet-planer. Virksomheden planlægger at samle en konstellation på næsten 650 satellitter for at gøre webadgang lettere rundt omkring i verden. OneWeb lancerede den første gruppe på seks satellitter i februar ombord på en Soyuz-raket leveret af det europæiske lanceringsselskab Arianespace. Disse satellitter cirkler Jorden i næsten polære kredsløb i en højde af ca. 1.200 km. Amazon og Facebook er blandt de andre virksomheder, der planlægger 5G-satellitnetværk.

Hvad er risikoen?
fra ‘Space Companies Are Investing Big in 5G Technology’, Space.com. 20 oktober 2019.
Spredning af 5G-satellitter i kredsløb rejser en række spørgsmål fra industriobservatører. Et stor spørgsmål er den stigende risiko for kollisioner, der teoretisk set kunne betyde enorme bestande af orbitalt affald. Verden fik et indblik i denne risiko sidste måned, da en europæisk satellit lavede en forsigtighedsmanøvre for at undvige en potentiel kollision med en af ​​SpaceX Starlink-satellitterne.
Der er også bekymringer om radiofrekvensinterferens med alle disse kommende satellitter. Især operatører af vejrsatellitter er bekymrede over nogle af de autoriserede 5G-frekvenser, der nærmer sig den 23,8-gigahertz-frekvens, der ofte bruges i vejrprognoser. Ved denne båndbredde afgiver “vanddamp i atmosfæren et svagt signal”, og satellitterne kan undersøge fugtigheden i atmosfæren, selvom regionen er overskyet, rapporterede Popular Mechanics. Når det er sagt, forhandler både NASA og U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration med Federal Communications Commission (som tildeler frekvensfrekvenser til amerikanske virksomheder) for at beskytte vejrsatellitter, ifølge Popular Mechanics.
Der er også bekymring for, at overflod af satellitter vil forstyrre himmelobservationer. I juni udtrykte Den Internationale Astronomiske Union (IAU) bekymring for, at tusinder af satellitter kunne forstyrre evnen til at undersøge svage og fjerne objekter, for ikke at nævne natlige dyrs liv. “Vi forstår endnu ikke virkningen af ​​tusinder af disse synlige satellitter spredt over nattehimlen, og til trods for deres gode intentioner kan disse satellitkonstellationer true begge sider,” sagde IAU-embedsmænd i en erklæring på det tidspunkt.
https://www.space.com/5g-in-space-internet-satellites.html

5G Is Going To Screw Up Weather Forecasts, Meteorologists Warn.
Faster cell service may also mean saying goodbye to your accurate three-day forecast.
BuzzFeedNews, 23. december 2019.
“Det ser ud til, at det hele handler om penge,” sagde Renée Leduc fra Narayan Strategy, en tidligere NOAA-embedsmand. ”Vægten ser ud til at være uanset hvad USA har brug for til at slå Kina på 5G området – uden argument og uden at se på konsekvenserne.”
“I år auktionerede FCC, Federal Communications Commission, 24-gigahertz-radiofrekvenser til 5G-transmissioner, farligt tæt på den 23,8-gigahertz-frekvens, hvor vanddampmolekyler vibrerer i atmosfæren. Vejrsatellitter overvåger kontinuerligt det subtile signal om fugtighed, som er en vigtig ingrediens til nøjagtige vejrprognoser. Mobiltelefonantenner, der transmitterer 5G-signaler i nærheden af ​​denne frekvens, kan forårsage forvirring for vejr satellitterne og fodre supercomputerne, der kører døgnet rundt i vejrcentrer over hele verden, med fejleagtige fakta til deres programmer om Jordens atmosfære.
Det er bare fysik,” fortalte meteorolog Jordan Gerth fra University of Wisconsin, Madison, til BuzzFeed News. “Du kan ikke bare fortælle vandmolekyler om at skifte kanal eller bruge en anden frekvens.
Disse vejrmodeller skaber de daglige og 3- til 10-dages prognoser, som du ser i de lokale nyheder, mens de også forudsiger oversvømmelser, storme og orkaner. Mere end 90% af deres information kommer fra vejrsatellitter. Når 5G rulles ud og spreder sig, bliver vejrudsigterne stadigt mindre pålidelige.
FCC svarede ikke på en anmodning fra BuzzFeed News om kommentar. I et brev fra april sagde FCC-formand Ajit Pai, at NASA og National Oceanic and Atmospheric Administration, der havde bedt om, at auktionen over frekvensbånd blev udskudt, havde “overdrevne og ubekræftede indsigelser i sidste øjeblik.” Han bemærkede, at agenturets auktion af frekvenserne til trådløse udbydere samlet den amerikanske statskasse næsten 2 milliarder dollars.
Som svar, fortalte NOAAs fungerende administrator, Neil Jacobs, Kongressen, at indblandingen ville sætte de amerikanske vejrprognoser tilbage til “et sted omkring 1980″, hvilket reducerer de nuværende tre-dages orkanadvarsler til to-dages.”
“På en International International Telekommunikationsunion-konference i Egypten i november aftalte nationer fra hele verden standarder for, hvor meget af en buffer, vanddamp, der skal have af 5G signalinterferens. Aftalen satte en grænse for interferens mellem FCC’s forslag og det, som NOAA sagde var sikkert. Det betyder, at der stadig vil være betydelig forstyrrelse, sagde eksperter. ITU-aftalen omfattede kontinuerlig overvågning af interferens, der skulle revurderes, når konferencen genoptages i 2023.”
https://www.buzzfeednews.com/article/danvergano/5g-is-going-to-screw-up-weather-forecasts-meteorologists

The true impact of SpaceX’s Starlink constellation on astronomy is coming into focus
New data gives a glimpse into a future with 12,000 more satellites
24. marts 2020
https://www.theverge.com/2020/3/24/21190273/spacex-starlink-satellite-internet-constellation-astronomy-coating

PLANETARY EMERGENCY. The Earth needs your help. Now. Arthur Firstenberg May 14, 2018
“I 1997 skrev jeg i min første bog, Microwaving Our Planet, i det sidste kapitel med titlen “Faren fra satellitter”: “Udbredelsen af ​​satellitter, vi er ved at være vidne til – medmindre denne verden snart vågner op – er utrolig, og det ser ud til, at ingen har overvejet, at det, at der popper tusinder af dem op som konfetti på himlen, kan have konsekvenser for vores atmosfære og vores klima.” Jeg skrev om det forventede ozontab; ødelæggelse af Van Allen bælterne; global opvarmning fra tilsætning af vanddamp til stratosfæren; giftigt affald; grundvandsforurening; rumskrot; mikrobølgestråling; og hærværket af nattehimmelen. Min bog fra 1997 findes her, takket være det spanske websted AVAATE, et af de bedste websteder om dette emne: www.avaate.org/IMG/doc/Microwaving_Our_Planet_firstenberg.doc
https://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2019/08/Planetary-emergency.pdf

Please follow and like us: